οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Εντονο παρασκήνιο σε τρία μέτωπα με επίκεντρο την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αρχικά, δεδομένη είναι η επανέναρξη των ερευνών –ακόμη και πριν από τα μέσα Απριλίου– για το καλώδιο με την Κύπρο, με την ελληνική πλευρά να αποστέλλει μήνυμα στην Αγκυρα ότι «δεν απαιτείται άδεια» για το έργο. Η Αθήνα θα αξιοποιήσει τη θετική προσέγγιση του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα την προσεχή Δευτέρα. Στόχος της Αθήνας είναι μέσω του Ισραήλ να υπάρξει επίσημη στήριξη του έργου και από τις ΗΠΑ. Το δεύτερο μέτωπο σχετίζεται με την «ανανέωση» του ενδιαφέροντος για έρευνες για υδρογονάνθρακες, με την αμερικανική Chevron σε πρώτο πλάνο. Τέλος, η Αθήνα επενδύει στο Ισραήλ και για το θέμα της επιστροφής της Tουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον. Κρίσιμο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την επανάληψη των εργασιών για την τοποθέτηση του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στο μέτωπο των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Η Αθήνα κινείται σε πολλά επίπεδα με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ, στην Ουάσιγκτον, αλλά και στο Παρίσι....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", πρωτοσέλιδο, 16/03/25





...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 26/03/25




Πυρετός για καλώδιο, κοιτάσματα
  • Η επανέναρξη των ερευνών, η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η παράμετρος των F-35
ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Εντονο παρασκήνιο σε τρία μέτωπα με επίκεντρο την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αρχικά, δεδομένη είναι η επανέναρξη των ερευνών –ακόμη και πριν από τα μέσα Απριλίου– για το καλώδιο με την Κύπρο, με την ελληνική πλευρά να αποστέλλει μήνυμα στην Αγκυρα ότι «δεν απαιτείται άδεια» για το έργο. Η Αθήνα θα αξιοποιήσει τη θετική προσέγγιση του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα την προσεχή Δευτέρα. Στόχος της Αθήνας είναι μέσω του Ισραήλ να υπάρξει επίσημη στήριξη του έργου και από τις ΗΠΑ. Το δεύτερο μέτωπο σχετίζεται με την «ανανέωση» του ενδιαφέροντος για έρευνες για υδρογονάνθρακες, με την αμερικανική Chevron σε πρώτο πλάνο. Τέλος, η Αθήνα επενδύει στο Ισραήλ και για το θέμα της επιστροφής της Tουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Χακάν Φιντάν με τον Μάρκο Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον.

Κρίσιμο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την επανάληψη των εργασιών για την τοποθέτηση του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στο μέτωπο των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Η Αθήνα κινείται σε πολλά επίπεδα με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ, στην Ουάσιγκτον, αλλά και στο Παρίσι.

1. Αναφορικά με το καλώδιο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα στο Ισραήλ είναι μια κρίσιμη παράμετρος των εξελίξεων. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχθές Δευτέρα, δείχνει ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στο τραπέζι όσον αφορά τη συνέχιση των εργασιών. «Εχω πει πάρα πολλές φορές ότι η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου θα γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερη, μη υποκείμενη σε καθεστώς άδειας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, αποστέλλοντας έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για επανέναρξη των εργασιών –ακόμη και πριν από τα μέσα Απριλίου– χωρίς κάποιου είδους «διαπραγμάτευση».

Το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να ξεδιπλωθεί μια ακολουθία κινήσεων που αποσκοπεί στην επανεκκίνηση των εργασιών. Σημαντικός κρίκος σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται, όπως προαναφέρθηκε, το Ισραήλ. Πέρα από το άμεσο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου, που θα αναβαθμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του ως κόμβου ενεργειακού, το Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για να εξασφαλιστεί η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντίδραση της Τουρκίας. Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε κινητικότητα μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Αυτό που επιδιώκει να εξασφαλίσει η Αθήνα είναι να εκδηλωθεί επισήμως η στήριξη της Ουάσιγκτον στην ολοκλήρωση του έργου, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα προκειμένου να σταματήσει να εγείρει ενστάσεις και εμπόδια. Η αμερικανική στήριξη θα μπορούσε να εκδηλωθεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμα και με αμερικανική συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση του έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η παρέμβαση του Ισραήλ, δεδομένης και της πολύ ισχυρής σχέσης της κυβέρνησης Νετανιάχου με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την προσεχή Δευτέρα.

2. Δεύτερο θέμα ψηλά στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα είναι να παραμείνουν απολύτως ενεργές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Ενέργειας.

3. Το τρίτο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ελληνική ατζέντα έναντι της Αγκυρας είναι στο μέτωπο των εξοπλισμών, με επίκεντρο την προσπάθεια του Τ. Ερντογάν η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Kαι στο συγκεκριμένο θέμα η Τουρκία «επενδύει» στο Ισραήλ.

Σημειώνεται τέλος ότι, πριν μεταβεί στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι, όπου την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί νέα σύνοδο ηγετών για την Ουκρανία. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για το έργο του καλωδίου είναι δεδομένο και η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την υπέρβαση των εμποδίων που έχουν προκύψει από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ κατά τη νέα φάση των ερευνών αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να υπάρξει και γαλλική ναυτική «παρουσία».



























Ρευστό το τοπίο για τα F-35 στην Αγκυρα
  • Καθοριστική η στάση του Ισραήλ, που αντιτίθεται στην πώλησή τους 
  • Το θέμα έθεσε εκ νέου ο Φιντάν στον Ρούμπιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ

Eξαιρετικά ρευστό είναι το σκηνικό γύρω από το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων CAATSA και πώλησης των F-35 στην Τουρκία, με τις προβλέψεις για την τελική έκβαση των δύο αλληλένδετων θεμάτων να είναι τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον αντικρουόμενες. Τα θέματα συζητήθηκαν χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάρκο Ρούμπιο και Χακάν Φιντάν. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Τραμπ υποδεχόταν στον Λευκό Οίκο υποψήφιους πρεσβευτές. Οταν ο Τομ Μπάρακ, υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, πήρε τον λόγο είπε: «Η Τουρκία είναι ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς και αναζητά πρόγραμμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας». Σε απάντηση, ο Τραμπ είπε: «Καλό μέρος, καλός ηγέτης επίσης».

Πληροφορίες επιμένουν ότι οι διεργασίες διερεύνησης τρόπων απαλλαγής των κυρώσεων βρίσκονται μεν σε εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα αρχίζουν και σχηματίζονται πόλοι σοβαρής αντίστασης εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, με συνεργάτες του προέδρου Τραμπ να καθησυχάζουν πίσω από κλειστές πόρτες συνομιλητές τους ότι το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών δεν είναι εύκολο να προχωρήσει.

Πηγές της «Κ» στην Ουάσιγκτον αναφέρουν πως αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως να υπάρξει ενημέρωση του προέδρου Τραμπ από τον Ρούμπιο για το θέμα, καθώς αμέσως μετά το – εξαιρετικά σύντομο σε διάρκεια»– τηλεφώνημά του με τον Ερντογάν ζήτησε να λάβει σφαιρικότερη και πληρέστερη ενημέρωση. Η συνομιλία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», διήρκεσε μόλις επτά λεπτά, παρά το γεγονός ότι η τουρκική προεδρία επιχείρησε να την παρουσιάσει ως μακρά και διεξοδική μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.

Ετερόκλητα ζητήματα –από τη στήριξη στη Χαμάς έως τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου– συνθέτουν το παζλ των αντιδράσεων εντός της αμερικανικής κυβέρνησης και διαμορφώνουν το βαρύ κλίμα που μεταφέρεται στον Αμερικανό πρόεδρο μέσω διαφόρων διαύλων. Σε αυτό το παζλ το μεγαλύτερο και ίσως καθοριστικότερο κομμάτι όμως είναι το Ισραήλ.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Αμερικανού προέδρου να εξετάσει το ζήτημα αιφνιδίασε αρχικά το Ισραήλ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν ετίθετο θέμα πώλησης των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία. Αυτή η δέσμευση είχε καθησυχάσει την ισραηλινή διπλωματία και έχει χαμηλώσει το επίπεδο συναγερμού στο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Η δημοσιοποίηση όμως του θέματος οδήγησε σε νέα κινητικότητα και το επανέφερε μέσα σε λίγες ώρες από την ανάδειξή του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, στη συνομιλία που είχε (την Κυριακή) με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Ισραηλινός παράγοντας είναι ότι η Τουρκία έχει πια «σύνορα με το Ισραήλ» λόγω των εξελίξεων στη Συρία και οποιοσδήποτε επιπρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός –πόσο μάλλον τέτοιας προηγμένης τεχνολογίας από τις ΗΠΑ– θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας για το Ισραήλ. Αυτό το επιχείρημα δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί ή ακόμη και να υποτιμηθεί από τον Λευκό Οίκο, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία.

Επειδή όμως στη σημερινή Ουάσιγκτον, Λευκός Οίκος είναι ένα και μόνο πρόσωπο, σημασία έχει τι θα αποφασίσει ο Τραμπ, ο οποίος στη συνομιλία που είχε με τον Ερντογάν απλώς άκουσε τα αιτήματα και περιορίστηκε να πει ότι «θα τα δει». Τα ίδια ζητήματα που έθεσε επιγραμματικά ο πρόεδρος της Τουρκίας τέθηκαν χθες αναλυτικά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από τον Χακάν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ερντογάν «καλό ηγέτη» και την Τουρκία «καλό μέρος», σε διάλογό του με τον υποψήφιο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ.

Φιντάν, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι αυτό προϋποθέτει άρση των κυρώσεων και των περιορισμών στις πωλήσεις στρατιωτικής τεχνολογίας και υλικού, και πρόσθεσε πως όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν σε ένα νέο πλαίσιο συμβατό με τα γεωπολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Ο Φιντάν, ο οποίος κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον θα έχει συνάντηση –εκτός απροόπτου– με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, και τον έτερο προεδρικό απεσταλμένο για ειδικές αποστολές, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, έθεσε επίσης το αίτημα για επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στον Λευκό Οίκο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου