οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Ο βουλευτής «βούλεται» (πολιτικά) και «βουλεύεται» (συζητεί και διασκέπτεται γνωσιοθεωρητικά). Ασκώντας τις υποχρεώσεις του και τα δικαιώματά του επί ποινικής δίωξης υπουργού, που δεν συναρτάται με το «βούλεσθαι» αλλά με το «βουλεύεσθαι», το οποίο απαιτεί νοητικό και οιονεί δικανικό συλλογισμό για ενδείξεις ποινικής ευθύνης (ενοχής) προσώπου, πρέπει να εκφέρει ελεύθερη γνώμη και ψήφο, και μάλιστα αιτιολογημένη, σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή του, όπως επιβάλλεται και στον δικαστή. Αιτιολόγηση όμως της ελεύθερης γνώμης δεν νοείται χωρίς ερμηνευτική βάσανο των παρουσιαζόμενων κατά τη διαδικασία στοιχείων (μαρτυριών, εγγράφων, οπτικοακουστικού υλικού κ.λπ.). Διερωτώμαι τι αιτιολόγηση της γνώμης και της ψήφου του βουλευτή μπορεί να γίνει χωρίς στοιχεία που θα μπορούσαν να ζητηθούν; Μήπως, ερωτάται, οφείλουν οι βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής, ενόψει της έλλειψης στοιχείων που θεωρούν απαραίτητα αλλά δεν προσκομίζονται, να σεβασθούν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και να καταλήξουν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του; Σημειώνεται ότι για τη δίωξη προσώπου απαιτούνται ενδείξεις ενοχής, και όχι απλώς έλλειψη στοιχείων αθωότητας. Αλλά χωρίς πλήρη στοιχεία, ενδείξεις ενοχής δεν υφίστανται. Ας ψηφίσουν οι βουλευτές μας, ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικών ομάδων, υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης, ώστε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κ. Τριαντόπουλου....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/03/25


«Από αντιπυρικές ζώνες πώς τα πάμε;»

Κύριε διευθυντά
,
Ηπροστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση (και) της Διευθύνσεως Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ τα προληπτικά μέτρα δεν είναι άλλα από την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών στα σημεία σμίξης δάσους - κατοικιών, όπως αυτό έχει καθοριστεί και από την Επιτροπή του Γερμανού καθηγητή Γκολντάμερ το 2018 και έχει θεσπιστεί από υπουργικές αποφάσεις του 2019. Είναι μια υποχρέωση της Διευθύνσεως Δασών, την οποία έχει αποφύγει να εφαρμόσει, παρά τα εκατομμύρια που της έχουν διατεθεί και τη σωρεία των σχετικών διατάξεων για την κατασκευή τους και παρά την επισήμανση του ιδίου του πρωθυπουργού το 2021, κατά την οποία ο κύριος σκοπός της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του καθορισμού 18 τέτοιων ζωνών, των οποίων πρέπει να αρχίσει άμεσα η κατασκευή τους, όπως τόνισε. Εκτοτε όμως δεν κατασκευάστηκε καμία και αυτό οφείλεται και βαρύνει τη Γ.Δ. Δασών.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω στην Πορτογαλία, μετά τη δασική πυρκαγιά το 2017, κατά την οποία βρήκαν τον θάνατο πάνω από 100 πολίτες, αποφασίστηκε η αύξηση του πλάτους των αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές σμίξης δάσους κατοικιών στα 250-300 μέτρα και άρχισε η εφαρμογή τους από το 2018.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Ισπανία και η Γαλλία. Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει εγκαίρως τον ίδιο δρόμο, θα είχαμε αποφύγει την τραγωδία στο Μάτι, καθώς και τις καταστροφές των 500 κτιρίων από τις δασικές πυρκαγιές που επακολούθησαν, σε Πεντέλη, Υμηττό - Γλυφάδα - Βούλα, Πάρνηθα - Βαρυμπόμπη και στην πρόσφατη της Πεντέλης.

Εντούτοις, η Διεύθυνση Δασών εξακολουθεί να αποφεύγει την κατασκευή αυτών των ζωνών και επιμένει στην κατασκευή έργων, τα οποία ουδόλως βοηθούν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ούτε στην καταστολή τους. Παράδειγμα, η πρόσφατη πυρκαγιά στην Πεντέλη, η οποία πέρασε από τα έργα πρόληψης χωρίς να σταματήσει, ούτε η Πυροσβεστική να διευκολυνθεί για την κατάσβεσή της, οδηγώντας στο ερώτημα, κατά πόσον οι διαμορφωτές αυτών των μέτρων ενδιαφέρονται για την προστασία των δασών.

Αποτελεί και αυτό ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που εισηγείται μέτρα, τα οποία στοχεύουν στην «εξυπηρέτηση» των στελεχών της και όχι στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής της ελληνικής διοίκησης τα πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός με τον τραγικότερο τρόπο.

Τον άδικο χαμό των 57 νέων στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη που, πέραν της πολιτικής εκμετάλλευσης, η οποία αποφεύγει να αναδείξει επί της ουσίας το πρόβλημα, οφείλεται στα προνόμια κάθε συνδικαλιστικής ομάδας και στο καθεστώς της ανομίας που έχει εγκατασταθεί στη δημόσια διοίκηση, η οποία δημιούργησε τα βιλαέτια των συνδικαλιστικών ομάδων, τα οποία καμία κυβέρνηση δεν αγγίζει, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης... Προνόμια και αρμοδιότητες, που μεγιστοποιούν το πρόβλημα και πρέπει να αφαιρεθούν.

Παράδειγμα η κατάργηση των ελέγχων των διαφόρων μελετών από τα Πολεοδομικά Γραφεία, που δεν προσέφεραν τίποτα, ενώ ανάσαναν οι πολίτες και οι μηχανικοί από τις αυθαιρεσίες των υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, που θα καθορίσουν ο περιφερειάρχης και οι δήμοι, πρέπει η κατασκευή τους να γίνει όπως στο εξωτερικό και η ανάθεση της κατασκευής τους απευθείας σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες, ενώ η αρμοδιότητα επ’ αυτών να μεταφερθεί στη Διεύθυνση Γεωργίας.

Τα χρήματα υπάρχουν και είναι του προγράμματος «Αntinero».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ 
Πολιτικός μηχανικός διπλωματούχος ΕΜΠ



Οι βουλευτές και περί ελεύθερης γνώμης (τους)

Κύριε διευθυντά,

Ο βουλευτής «βούλεται» (πολιτικά) και «βουλεύεται» (συζητεί και διασκέπτεται γνωσιοθεωρητικά).

Ασκώντας τις υποχρεώσεις του και τα δικαιώματά του επί ποινικής δίωξης υπουργού, που δεν συναρτάται με το «βούλεσθαι» αλλά με το «βουλεύεσθαι», το οποίο απαιτεί νοητικό και οιονεί δικανικό συλλογισμό για ενδείξεις ποινικής ευθύνης (ενοχής) προσώπου, πρέπει να εκφέρει ελεύθερη γνώμη και ψήφο, και μάλιστα αιτιολογημένη, σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή του, όπως επιβάλλεται και στον δικαστή.

Αιτιολόγηση όμως της ελεύθερης γνώμης δεν νοείται χωρίς ερμηνευτική βάσανο των παρουσιαζόμενων κατά τη διαδικασία στοιχείων (μαρτυριών, εγγράφων, οπτικοακουστικού υλικού κ.λπ.).

Διερωτώμαι τι αιτιολόγηση της γνώμης και της ψήφου του βουλευτή μπορεί να γίνει χωρίς στοιχεία που θα μπορούσαν να ζητηθούν; Μήπως, ερωτάται, οφείλουν οι βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής, ενόψει της έλλειψης στοιχείων που θεωρούν απαραίτητα αλλά δεν προσκομίζονται, να σεβασθούν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και να καταλήξουν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του;

Σημειώνεται ότι για τη δίωξη προσώπου απαιτούνται ενδείξεις ενοχής, και όχι απλώς έλλειψη στοιχείων αθωότητας. Αλλά χωρίς πλήρη στοιχεία, ενδείξεις ενοχής δεν υφίστανται.

Ας ψηφίσουν οι βουλευτές μας, ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικών ομάδων, υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης, ώστε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κ. Τριαντόπουλου.

Στοιχεία που θα μπορούσαν να παρουσιασθούν στην επιτροπή της Βουλής δεν θα παρουσιασθούν, όπως προαναγγέλλεται. Οπότε τι μπορούν να κάνουν οι βουλευτές μας, χωρίς αιτιολογημένη γνώμη και ψήφο; Νομίζω μόνο να μην προτείνουν τη δίωξη.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κηφισιά



Προληπτικές εξετάσεις και ηλικιακό όριο(;)

Kύριε διευθυντά,

Ακούμε τις εξαγγελίες για προληπτικές εξετάσεις, γεγονός αξιομνημόνευτο, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, καθώς η πρόληψη δεν υπάρχει στο DNA μας. Παραδόξως όμως όλες αυτές οι καμπάνιες απευθύνονται σε άτομα έως 70 ετών. Θέτω λοιπόν το εύλογο ερώτημα: Γιατί; Δεν διατρέχουν κινδύνους καρδιαγγειακών ή γυναικολογικών ασθενειών οι ηλικιωμένοι; Ή μήπως δεν αξίζει να ασχολούμαστε με αυτούς;

ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΒΥΖΑ


Περί βλασφημιών και πεποιθήσεων

Κύριε διευθυντά,

Τώρα που ο ορυμαγδός για το θέμα, και ο κλαυθμός και οδυρμός μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων της «Κ» για όσα έγιναν στην Εθνική Πινακοθήκη κόπασε, θα μου επιτρέψετε να πω τη γνώμη μου, χωρίς «φόβο και πάθος».

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο τρόπος που ενήργησε ο βουλευτής ήταν απαράδεκτος.

Η «Κ» αφιέρωσε σελίδες της στην ενότητα «Επικαιρότητα» και στις Τέχνες & Γράμματα στο Κυριακάτικο φύλλο της 16ης Μαρτίου όχι μόνο στηλιτεύοντας την πράξη αυτή καθεαυτήν, αλλά δικαιολογώντας με βαρύγδουπα λόγια την «καλλιτεχνική» άποψη του δημιουργού των «έργων». Πουθενά και κανείς, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων της Εθνικής Πινακοθήκης και του νομικού συμβούλου της, δεν αναφέρθηκε στα πρόσωπα που απεικόνιζαν τα «έργα», που για πολλούς αποτελούν βλασφημία, και ήταν ο λόγος των έντονων διαμαρτυριών.

Η Ελλάδα μας, αρέσει δεν αρέσει στους λογής λογής προοδευτικών απόψεων «καλλιτέχνες» και δημοσιογράφους, κατοικείται από Ελληνες με συγκεκριμένες στη μέγιστη πλειοψηφία θρησκευτικές πεποιθήσεις, που αυτές, όπως και η σημαία μας, δεν πρέπει να χλευάζονται, χωρίς αιδώ «καλλιτεχνικά». Για όλα πρέπει να υπάρχουν όρια. Υπάρχουν τόσα άλλα να διοχετεύσουν τις προοδευτικές ανησυχίες τους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡ. ΤΑΣΩΝΗΣ 
Συντ. Πλοίαρχος Α΄ Ε.Ν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου