οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Αν και κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το αίτημα Τριαντόπουλου «να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή» συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας και συγγενών των θυμάτων «για απόδοση δικαιοσύνης από τη ΔικαιοσύΣτο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει νέος προβληματισμός ως προς τις επόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας: η πιθανότητα, για παράδειγμα, οι «πλατείες» των Τεμπών να μεταφερθούν έξω από τον Αρειο Πάγο....

 Από "ΤΑ ΝΕΑ"


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού οδηγεί η fast track παραπομπή του

  • Τα νέα δεδομένα που δρομολογεί το αίτημα του πρώην υφυπουργού να κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο παρακάμπτοντας την προανακριτική επιτροπή

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Η σημερινή και εκτός απροόπτου πρώτη και τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής δίνει επίσημα τη νέα τροπή στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης του Χρήστου Τριαντόπουλου για τα Τέμπη. Το αίτημα του ελεγχόμενου για παρεμβάσεις στον τόπο της τραγωδίας – για το «μπάζωμα» – να γίνει fast track παραπομπή του στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, ώστε εκείνο να αποφανθεί για την παραπομπή του ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο, δημιουργεί καινούργια δεδομένα σε πέντε επίπεδα. Και αυτά συνυπολογίζονται στην αναδιαμόρφωση της στρατηγικής του Μαξίμου και της κάθε πλευράς στην αντιπολίτευση.

Πρώτον, οι επιθέσεις εξελίσσονται με νέα επιχειρήματα και οι αλληλοκατηγορίες εντείνονται. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από εκτόνωση και επικοινωνιακή ρελάνς, τα κόμματα σφυροκοπούν με κατηγορίες για τακτικισμούς. Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι επιδιώκει μια διαδικασία «με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», κατηγορώντας τους αντιπάλους της ότι θέλουν μόνο μάχες εντυπώσεων. Εξ ου και το κυβερνητικό στρατόπεδο απευθύνεται στα κόμματα – για να ακούν οι πολίτες – με το δίλημμα «δικαστική διερεύνηση ή δίμηνο σόου στη Βουλή;». Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απαντούν ότι το αίτημα Τριαντόπουλου είναι «προσχηματικό αίτημα» με στόχο η κυβέρνηση να αποφύγει την πίεση και τις αποκαλύψεις της Προανακριτικής. Μια ιδέα όσων ακολουθούν έδωσαν τόσο οι χθεσινές κόντρες στο κοινοβούλιο («Είστε υποκριτές, δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια» είπε ο Θάνος Πλεύρης, «έρχεστε να μπαζώσετε την υπόθεση του μπαζώματος» απάντησε ο Παύλος Χρηστίδης) όσο και η αντιπαράθεση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με παραπομπές στην υπόθεση Novartis και στο 2018, όταν η δικογραφία επιστρεφόταν τότε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Ο Κώστας Τσουκαλάς επικαλέστηκε την αποστροφή του Μητσοτάκη από το 2018 «μην τολμήσετε να κλείσετε την Προανακριτική», ωστόσο ο Παύλος Μαρινάκης χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας “ξεπλένει” τις μεθοδεύσεις της σκευωρίας Novartis».

Δεύτερον, κινητοποιείται ο νομικός κόσμος, ερμηνεύοντας τις εξελίξεις και τις αρμοδιότητες του Δικαστικού Συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι εφόσον ο αρεοπαγίτης ανακριτής εντοπίσει στο πλαίσιο της έρευνάς του ενδείξεις είτε (νέες) για τον Τριαντόπουλο είτε για άλλο πολιτικό πρόσωπο, θα απευθυνθεί στη Βουλή. Αυτό θα σήμαινε, κοινώς, έναν νέο, δεύτερο γύρο εξελίξεων. Προσώρας είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκθέσει το ΠΑΣΟΚ, οχυρώνεται (και) πίσω από τις θέσεις του Νίκου Αλιβιζάτου. «Οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν κάθαρση, απόδοση ευθυνών και δεν νομίζω ότι αυτό το αίτημα, το αυτονόητο, μπορεί να ικανοποιηθεί διαφορετικά, από το να πάνε το ταχύτερο οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη» είπε ο συνταγματολόγος (Σκάι 100,3), επισημαίνοντας ότι «τυπικά δεν παρακάμπτεται» η Προανακριτική. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη μια επιτροπή της οποίας την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα ή ένας ανακριτής ο οποίος κληρώνεται.

Τρίτον, έρχεται στο επίκεντρο του διαλόγου ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Εδώ και εβδομάδες ο Μητσοτάκης άνοιξε συζήτηση για ουσιαστική αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ενώ έχει προαναγγείλει άμεση κατάθεση και των εφαρμοστικών διατάξεων για την κατάργηση των προθεσμιών παραγραφής αδικημάτων.

Τέταρτον, η κίνηση Τριαντόπουλου, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση με το κυβερνητικό επιτελείο, δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο. Με λίγα λόγια είναι ανοιχτό να αξιοποιηθεί και σε τυχόν άλλες περιπτώσεις, εφόσον για παράδειγμα ανακύψουν από τη Δικαιοσύνη στοιχεία και για άλλα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των Τεμπών.

Πέμπτον, προκαλούνται νέες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων, με ορισμένους να απευθύνουν δημόσια τα ερωτήματα, εκφράζοντας – το λιγότερο – την καχυποψία τους. Ηδη η Μαρία Καρυστιανού και ο σύλλογος «Τέμπη 2023» απευθύνθηκαν με εξώδικη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Παναγή Καππάτο. Αν και κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι το αίτημα Τριαντόπουλου «να κριθεί απευθείας από τον φυσικό δικαστή» συνάδει με το αίτημα της κοινωνίας και συγγενών των θυμάτων «για απόδοση δικαιοσύνης από τη Δικαιοσύνη», στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει νέος προβληματισμός ως προς τις επόμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας: η πιθανότητα, για παράδειγμα, οι «πλατείες» των Τεμπών να μεταφερθούν έξω από τον Αρειο Πάγο.



"ΤΑ ΝΕΑ", 20/03/25
















Ποιες είναι οι 7 δικογραφίες
  • Η βεντάλια των υποθέσεων που καλούνται να ερευνήσουν και να δικάσουν διαφορετικοί δικαστικοί σχηματισμοί εντός και εκτός Αθηνών

ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Μέσα από επτά διαφορετικές δικογραφίες περνά ο δρόμος για την ουσιαστική διερεύνηση όλων των σταδίων – πριν και μετά – την τραγωδία των Τεμπών, με τους συγγενείς των θυμάτων και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να διατυπώνουν ένα και μοναδικό αίτημα: απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία όλων των υπευθύνων για το έγκλημα στα Τέμπη.

Την ώρα που η προανακριτική επιτροπή πιθανότατα ολοκληρώσει το έργο της πριν καν στεγνώσει το μελάνι από τα πρακτικά της πρώτης μέρας των τυπικών εργασιών της, η βεντάλια των υποθέσεων με σημείο αναφοράς τη σιδηροδρομική τραγωδία ολοένα και ανοίγει. 

Και μπορεί τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην πρώτη και κύρια υπόθεση, που διερευνά ο εφέτης – ειδικός ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης με τους 43 κατηγορουμένους μη πολιτικά πρόσωπα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της διατάραξης συγκοινωνιών, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών, αλλά γύρω από αυτή υπάρχουν δικογραφίες – δορυφόροι που θα κληθούν να ερευνήσουν και να δικάσουν διαφορετικοί δικαστικοί σχηματισμοί εντός και εκτός Αθηνών.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση των Τεμπών, όπως λένε πηγές που έχουν γνώση της δικογραφίας, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της καθώς ο ανακριτής περιμένει τόσο το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τα αίτια της έκρηξης, όσο και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας για τη γνησιότητα ή μη των βίντεο με καρέ από την εμπορική αμαξοστοιχία, που εισφέρθηκαν ετεροχρονισμένα στη Δικαιοσύνη, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων, καθώς τις επόμενες μέρες η σκυτάλη περνά σε δύο στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την περίφημη σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση των σιδηροδρόμων, η οποία ξεκίνησε με βάση τη δίωξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αναμένεται να κριθούν οι τελευταίες προσφυγές των κατηγορουμένων για το ύψος των εγγυοδοσιών ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στα δύο και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από την τραγωδία, που πλήρωσαν με τη ζωή τους 57 άνθρωποι, έχει ήδη σχηματιστεί μία ακόμα δικογραφία – η τρίτη κατά σειρά – για το αποκαλούμενο μπάζωμα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα. Οπως είναι γνωστό έχουν ήδη απολογηθεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα) ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και έξι ακόμα πρόσωπα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ο ανακριτής έχει βάλει στο κάδρο των ερευνών και τον φερόμενο ως ηθικό αυτουργό της παράβασης καθήκοντος, αναζητώντας τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή για να γίνουν οι παρεμβάσεις στον χώρο της τραγωδίας.

Η τέταρτη δικογραφία αφορά τον πρώην υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο, ο οποίος έχει ζητήσει – όπως είναι γνωστό – να κριθεί από τον φυσικό του δικαστή και όπως όλα δείχνουν, παρά τις ενστάσεις σε δικονομικό και συνταγματικό επίπεδο, η υπόθεση θα περάσει για διερεύνηση στα χέρια του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 του Συντάγματος, υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα ασκηθεί από τη Βουλή ποινική δίωξη.

Δύο ακόμα δικογραφίες έχουν στο επίκεντρό τους πρόσωπα από τον ΟΣΕ. Η πέμπτη κατά σειρά αφορά τη διαρροή των ηχητικών ντοκουμέντων αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα και αναμένεται η δίκη των επτά κατηγορουμένων για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η έκτη δικογραφία σχηματίστηκε έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί με βίντεο που αφορούν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, και ήδη έχει προσδιοριστεί για τον Ιούνιο η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η έβδομη – που δεν θα είναι και η τελευταία όπως λένε οι γνωρίζοντες – αφορά την αγωγή που έχουν καταθέσει συγγενείς του ελεγκτή της εμπορικής αμαξοστοιχίας, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό και αναμένουν την απόφαση του Εφετείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου