οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

«Το παράδειγμά του ήταν πολύ σημαντικό για όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας μας. Η αγάπη του για την Εκκλησία, για όλους τους ανθρώπους, η σύνεση και η φροντίδα του για τους πιστούς και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τον στόχο που είχε θέσει στον εαυτό του ανασυγκροτώντας την Εκκλησία μας από τα ερείπια, ήταν πάντα παράδειγμα έμπνευσης για τους άλλους», είπε και αναγνώρισε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει και ο ίδιος να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και ότι θα ζητήσει από το κράτος την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας...

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"







Υπό τον ήχο του παρατεταμένου θριαμβευτικού χτυπήματος της καμπάνας και σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα ενθρονίστηκε, σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννης.

Η τελετή της ενθρόνισης του νέου Προκαθημένου της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας έλαβε χώρα στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αντιπροσωπειών κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, αξιωματούχων των κυβερνήσεων Αλβανίας, Ελλάδας και άλλων χωρών.

Την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ενώ για την ελληνική κυβέρνηση παρόντες ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας και η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Φωτ.: Intime

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης είναι ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της χώρας, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και ο πρώτος Αλβανός Αρχιεπίσκοπος από το 1967 και μετά.

Τριάντα τρία χρόνια μετά την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου μακαριστού Αναστασίου, ο 69χρονος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης καλείται να συνεχίσει τον δρόμο που χάραξε ο προκάτοχός του και πνευματικός του πατέρας, με την αρωγή των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, μητροπολιτών Αργυροκάστρου Δημητρίου, Απολλωνίας και Φίερ Νικολάου, Ελμπασάν Αντωνίου, Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Αστιου, Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Κρούγιας Αναστασίου.

Φωτ.: Intime

Στην ενθρονιστήρια ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και προς όλους όσοι συνέβαλαν στην πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση τόνισε: «Ευχαριστούμε και τιμούμε τους μάρτυρες της Ιλλυρίας, οι οποίοι διέδωσαν το φως της πίστεως στις περιοχές όπου ζούμε με το αίμα και τη ζωή τους• τους οσίους και αγίους που διατήρησαν το φως της πίστεως διαμέσου των αιώνων• τους νεομάρτυρες, οι οποίοι, σε μια δυσμενέστατη εποχή για την Εκκλησία και τη χώρα μας, έδωσαν τη ζωή τους για να διαφυλάξουν την πίστη, την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα τους».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους προκατόχους του και ειδικότερα στον Θεοφάνη Νόλι και στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, για τον οποίο ανέφερε ότι «όχι μόνο κατάφερε να πραγματοποιήσει την ανοικοδόμηση των τοίχων της και της φυσικής υποδομής της, αλλά η κύρια προσπάθειά του ήταν να έχει μια Εκκλησία όπου ο Θεός να λατρεύεται «εν πνεύματι και αληθεία».

Φωτ.: Intime

Επιπροσθέτως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έθεσε επτά βασικούς άξονες για την νέα του διακονία: Τη διαφύλαξη της Ιεράς Παράδοσης, την ενίσχυση της ενότητας εντός της Εκκλησίας, την ισορροπία μεταξύ του «Ευαγγελίου της Βασιλείας» και του «Κοινωνικού Ευαγγελίου», την προστασία των αξιών του γάμου και της οικογένειας, τη διατήρηση και την ενίσχυση της θρησκευτικής συνύπαρξης στην Αλβανία, την ενθάρρυνση των νέων να αγαπούν την πατρίδα τους και να μην την εγκαταλείπουν, και την καλλιέργεια των σχέσεων με όλες τις άλλες Εκκλησίες και θρησκευτικές κοινότητες.

«Προσωπικά θα προσπαθήσω με όλη μου τη δύναμη να υπηρετήσω το ποίμνιο που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός, έχοντας πάντα υπόψη τα λόγια του Κυρίου ότι “ο Υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι”», κατέληξε.


Πλήθος πιστών αναμένεται να παρακολουθήσουν το τελετουργικό, ανάμεσά τους ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη και τον υπουργό Αμυνας Νίκο Δένδια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας
Μπαϊράμ Μπεκάι, η πρόεδρος της αλβανικής Βουλής κ. Σκροπάλι –ο κ. Εντι Ράμα θα απουσιάζει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις Αλβανών μεταναστών στην Κρήτη και στην Αθήνα–, αντιπροσωπείες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των άλλων θρησκευτικών δογμάτων, του Διπλωματικού Σώματος κ.ά.

Η συνέντευξη

Ενόψει της ενθρόνισης, ο νέος Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του σε αλβανική εφημερίδα (Thema) αναφέρθηκε στη μύησή του στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη επί καθεστώτος Χότζα, στη φυγή του στις ΗΠΑ και στις εκεί σπουδές του, στην επιστροφή του στην Αλβανία και στο έργο του Μακαριστού Αναστασίου. «Το παράδειγμά του ήταν πολύ σημαντικό για όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας μας. Η αγάπη του για την Εκκλησία, για όλους τους ανθρώπους, η σύνεση και η φροντίδα του για τους πιστούς και η αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τον στόχο που είχε θέσει στον εαυτό του ανασυγκροτώντας την Εκκλησία μας από τα ερείπια, ήταν πάντα παράδειγμα έμπνευσης για τους άλλους», είπε και αναγνώρισε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έκανε σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει και ο ίδιος να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και ότι θα ζητήσει από το κράτος την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννης υποστήριξε ότι ο χριστιανισμός στα εδάφη όπου ζούσαν οι Αλβανοί εμφανίστηκε από τον 1ο αιώνα μ.χ., προσθέτοντας ότι ορθόδοξες εκκλησίες υπήρχαν σε πολλές περιοχές όπου ζούσαν Αλβανοί, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους πιστούς να μην εγκαταλείπουν την Αλβανία.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/03/25


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου