"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/04/20
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ
O Μητσοτάκης το είχε πει. Μετά την καραντίνα, έρχεται η οφειλόμενη λογοδοσία. Είχε πει ότι θα επιστρέψει αμέσως στη Βουλή. Αλλά ο εκλογικός φόβος δεν άφησε την αντιπολίτευση να μείνει στην κυριολεξία. Την εξώθησε να δοκιμάσει τα νύχια της, ξύνοντας για σενάρια κάτω από τις λέξεις.
Εκπυρσοκρότηση της ίδιας νευρικής αμηχανίας είναι και ο όψιμος θόρυβος για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιμάντες του κουβαλούν τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα «να ανοίξει η Βουλή». Αλήθεια, πότε έκλεισε η Βουλή;
Θα είχε κλείσει στις 12 Μαρτίου, αν ο Κώστας Τασούλας και η πλειοψηφία είχαν δεχτεί την εισήγηση της μειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων. Στέλεχος της αντιπολίτευσης, που κομίζει πάντα βοστρυχωτές τις συνταγματολογικές του βεβαιότητες, είχε μάλιστα βρει και το συνταγματικό θεμέλιο προκειμένου να διακόψει το Κοινοβούλιο εντελώς τις εργασίες του.
Τελικώς πρυτάνευσε η ανάγκη να μην αφεθεί ο ιός να διακόψει (και) την κοινοβουλευτική ζωή. Πρυτάνευσε η θεσμική κουλτούρα των παραθύρων: «Η Βουλή έχει 199 παράθυρα. Εστω και σε ένα θα έπρεπε να αφήνουμε κάθε βράδυ το φως ανοιχτό».
Η συμφωνία της 12ης Μαρτίου προέβλεπε ότι η κορωνόπληκτη Βουλή θα συζητούσε μόνο τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορωνοϊό, και όλα τα αναγκαία για τη λειτουργία του κράτους. Μέχρι πότε όμως; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι βουλευτές στα έδρανά τους. Αυτό σημαίνει ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να διακοπεί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο – μπορεί και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το πόρισμα των γιατρών της Βουλής, στην αίθουσα της Ολομέλειας χωρούν 59 βουλευτές, διεσπαρμένοι στη σωστή απόσταση. Η αντιπολίτευση βρίσκει το όριο αντισυνταγματικό – παρότι όλοι θα μπορούν να ψηφίζουν, αν ζητηθεί ονομαστική, είτε με επιστολική ψήφο, είτε από κοντά. Αν πάντως αποφασίσουν να εξαντλήσουν το όριο, θα είναι μάλλον η πρώτη φορά που θα δούμε συζητήσεις στην Ολομέλεια με 59 παρόντες. Συνήθως, άνευ ιού, μετά βίας μαζεύονται δέκα.
Η σχετική συζήτηση μάλλον εκπνέει προτού καλά καλά αρχίσει. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες μακρύ καλοκαίρι κοινοβουλευτικής γυμναστικής, με είκοσι πέντε νομοσχέδια. Οποιος έχει όρεξη, μπορεί να ταράξει εαυτόν στον κοινοβουλευτισμό.
Αν μένει κάτι από τον θόρυβο, είναι τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά που ενεργοποιεί πάλι η πανδημική κρίση. Φαίνεται ότι επιστρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας – εκείνο το κόμμα που έφτασε κάποτε να εγκαταλείψει την Ολομέλεια, για να υψώσει πανό στην πλατεία.
Η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία έχει σπαταλήσει πολλή πολιτική ενέργεια σε αυτό το άγονο θέατρο τέτοιων ακτιβισμών – στον (αντι)κοινοβουλευτικό κλεφτοπόλεμο. Κι ετοιμάζεται να ξανασπαταλήσει.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου