«Ελα μωρέ, και τι έγινε; Ας μην την υποχρέωνε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και θα σου έλεγα εγώ αν η Νίκη Κεραμέως θα καταργούσε την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια». Με τέτοιου τύπου φράσεις ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υποβαθμίσει την κυβερνητική συμμόρφωση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Το θέμα της θρησκευτικής πίστης, είπε η κυβέρνηση, είναι προσωπική υπόθεση, δεν αφορά το κράτος και τα πιστοποιητικά του σε ποιον θεό πιστεύει κάθε πολίτης του.
Ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να απαξιώνει την επιλογή της υπουργού Παιδείας την οποία άλλωστε θεωρεί δεξιά, άρα αποσυνάγωγη από τη δική του αντίληψη περί δημοκρατίας, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η κυβερνητική απόφαση συνιστά συμμόρφωση της πολιτείας στον νόμο και στις υποχρεώσεις της. Κι ότι η συμμόρφωση αυτή δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.
Δεν υπάρχουν υψηλά και ταπεινά κίνητρα για την ενσωμάτωση στους κανόνες της διοίκησης μιας δικαστικής απόφασης. Δεν είναι, π.χ., υψηλό κίνητρο η προσπάθεια απάλειψης της διάκρισης που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες από χώρες του Ισλάμ στην Ελλάδα και μη υψηλό κίνητρο η υπακοή στο γράμμα του νόμου, η εμπέδωση δηλαδή από μια κυβέρνηση της ανάγκης διεύρυνσης του κράτους δικαίου. Οι πολιτικοί ακροβατισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά καιρούς έχει επιδείξει περιφρόνηση στο κράτος δικαίου, δεν είναι το μέτρο των πραγμάτων. Αντίθετα, η προσαρμογή του Δημοσίου στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου χρειάζεται να πιστωθεί στα θετικά της κυβέρνησης. Για τη συγκεκριμένη διάταξη, στα θετικά της Κεραμέως.
Επειδή δεν είναι αυτονόητη η συμμόρφωση μιας κυβέρνησης στις επιταγές του κράτους δικαίου. Ούτε είναι πάντα χωρίς συνέπειες. Η Κεραμέως, χθες, εκτός από την απαξίωση των αριστερών συνάντησε ισχυρή κριτική από τη συγγενή του κόμματός της λαϊκή Δεξιά - που ήδη εκφράστηκε με πομπώδη πρωτοσέλιδα. Σωστά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τη στήριξε. Είναι αυτονόητη πράξη αν στόχος σου είναι η ανοιχτή κοινωνία - και δεν σε περιορίζει στον κοινό στόχο η κομματική σου ταυτότητα να δεις.
Ο Φίλης γνωρίζει καλά ότι πάντα υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να κρατήσουν την κοινωνία πίσω. Εχει ζήσει τα συλλαλητήρια της ταυτότητας, τα χρόνια του Σημίτη - και ξέρει ότι δεν πρέπει να δοθεί περιθώριο δημιουργίας ανάλογου ιδεολογικού κλίματος με την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα.
...η αντίθεση από την "ΕΣΤΙΑ", γιατί και πώς;
"ΕΣΤΙΑ", 19/09/19 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου