οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ Ή ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΓΔΕ

Από την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


                                  "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/09/16

Μεγάλη αύξηση εσόδων ΦΠΑ στα νησιά

Του Σωτήρη Νίκα

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, προσφέροντας «στήριξη» στο σύνολο των κρατικών εσόδων και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν εκτίναξη των εισπράξεων ΦΠΑ έως και 170%, η οποία συντελέστηκε κυρίως στα πλέον τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη. Επί της ουσίας, φαίνεται πως φέτος κερδισμένοι από τον Αύγουστο δεν ήταν μόνο οι επιχειρηματίες των τουριστικών περιοχών, αλλά και το Δημόσιο.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι τον Αύγουστο του 2016:

Στη Μύκονο τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν κατά 170,1% υψηλότερα του στόχου και ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 1,3 εκατ. ευρώ.

Στη Ρόδο η υπέρβαση έφθασε το 165,6%, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαμορφώνονται στα 14,9 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 5,6 εκατ. ευρώ.

Στη Σαντορίνη τα έσοδα εκτοξεύθηκαν κατά 114,4% και έφθασαν τα 3,9 εκατ. ευρώ αντί για 1,8 εκατ. ευρώ.

Στη Ζάκυνθο τα έσοδα ανήλθαν στα 2,4 εκατ. ευρώ αντί 1,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 91,2% σε σχέση με τον στόχο.

Στην Κέρκυρα η υπέρβαση ήταν της τάξεως του 78,6%, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να διαμορφώνονται στα 6,4 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να ανέλθουν στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Ο κατάλογος με τα νησιά που τα έσοδα του ΦΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες συνεχίζεται. Ωστόσο, μόνο από τις πέντε παραπάνω περιπτώσεις που καταγράφηκε η μεγαλύτερη υπέρβαση προκύπτει ότι το Δημόσιο εισέπραξε φέτος τον Αύγουστο 17,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε προβλέψει ότι θα λάβει ως έσοδα από τον ΦΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε τρεις παράγοντες:

1. Στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης και εφαρμόστηκε άμεσα.

2. Στην εκτεταμένη χρήση του πλαστικού χρήματος. Οσο περνούν οι μήνες, τόσο οι Ελληνες χρησιμοποιούν περισσότερο πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για τις αγορές τους. Επίσης, με την επιβολή των capital controls έχει πλέον εφοδιαστεί η πλειονότητα των επιχειρήσεων μηχανήματα POS και ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς όπου οι ξένοι επισκέπτες έχουν στην κουλτούρα τους τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Με τον τρόπο αυτό, μεγάλο μέρος της «μαύρης» οικονομίας έχει περάσει στην επίσημη οικονομία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να αποφύγουν την καταβολή του πραγματικού ΦΠΑ που εισπράττουν. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντική είναι η χρήση του πλαστικού χρήματος και προκαλούν ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δίνοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα σε επιχειρηματίες και καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν τις κάρτες για τις συναλλαγές τους.

3. Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τη ΓΓΔΕ και κυρίως η επικοινωνιακή πολιτική της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σχεδόν κάθε ημέρα του Ιουλίου και του Αυγούστου, η ΓΓΔΕ έκανε αισθητή την παρουσία της τόσο στα καταστήματα μέσω της διενέργειας ελέγχων, όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στέλνοντας μήνυμα ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τους νόμους. Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στην αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή, στην προσπάθειά του να εμπεδώσει στην αγορά μια κουλτούρα συμμόρφωσης με τους νόμους.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη εικόνα για ορισμένες περιοχές της χώρας αναφορικά με την πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ. Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι στη Μυτιλήνη τα έσοδα ήταν κατά 9,1% κατώτερα από το στόχο. Η μειωμένη τουριστική κίνηση στο νησί, λόγω προφανώς των μεταναστευτικών ροών, λειτούργησε αρνητικά, ενώ λιγότερα κατά 2,2% ήταν τα έσοδα του ΦΠΑ στη Νάξο, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Αύγουστο κατέγραψαν υπέρβαση 9,91% σε σχέση με τον στόχο του συγκεκριμένου μήνα, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016 η υπέρβαση ανέρχεται στο 3,01%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καλή πορεία του ΦΠΑ τον Αύγουστο συνέβαλε και στην υπέρβαση του συνόλου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 62 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ –ύψους 738 εκατ. ευρώ– όπως ήταν προγραμματισμένο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου