οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Καταγράφεται ότι ένας 36χρονος φυλακισμένος ληστής τραπεζών, που φέρεται ως οργανωτής των βομβιστικών επιθέσεων, πλήρωνε τους – προερχόμενους κατά κύριο λόγο από τον χώρο των ποινικών – συνεργούς του με 5.000 ευρώ για κάθε τοποθέτηση βόμβας. Επιπλέον, ο ίδιος, μέσω των προκηρύξεων, όχι μόνο αφιέρωνε τις βομβιστικές επιθέσεις στον… εαυτό του και στον «αγώνα που έδινε μέσα στις φυλακές», αλλά είχε τηλεφωνήσει στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ποινική μεταχείρισή του σε υπόθεση συγχώνευσης ποινών. Κι αυτό πριν στείλει στη συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό φάκελο – βόμβα, που αν εκρήγνυτο θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, όπως επισημαίνεται από την Αντιτρομοκρατική....

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και

                                               "ΤΑ ΝΕΑ", 29/02/24


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για τη διάπραξη 70 αδικημάτων, μεταξύ των οποίων βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών, ληστείες αλλά και γυναικοκτονία (με θύμα στραγγαλισμού την 26χρονη εν διαστάσει σύζυγο ενός εξ αυτών στην Αρτα), είχαν κατηγορηθεί οι δέκα συμμετέχοντες στην ένοπλη ομάδα που σχετίζεται με πέντε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυρίως σωφρονιστικών και δικαστών – με τελευταίο στόχο την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης – και την οποία εξάρθρωσε ύστερα από πολύμηνες και μεθοδικές έρευνες η Αντιτρομοκρατική. Κατά την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες αναλάμβαναν την υλοποίηση αυτών των επιθέσεων για λογαριασμό των οργανώσεων Σύμπραξη Εκδίκησης και Ενοπλη Απάντηση, μέλη των οποίων αποτελούσαν, όπως διαπιστώνεται, οι… ίδιοι.

Στη δικογραφία της υπόθεσης που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» καταγράφεται ότι ένας 36χρονος φυλακισμένος ληστής τραπεζών, που φέρεται ως οργανωτής των βομβιστικών επιθέσεων, πλήρωνε τους – προερχόμενους κατά κύριο λόγο από τον χώρο των ποινικών – συνεργούς του με 5.000 ευρώ για κάθε τοποθέτηση βόμβας. Επιπλέον, ο ίδιος, μέσω των προκηρύξεων, όχι μόνο αφιέρωνε τις βομβιστικές επιθέσεις στον… εαυτό του και στον «αγώνα που έδινε μέσα στις φυλακές», αλλά είχε τηλεφωνήσει στο γραφείο της προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ποινική μεταχείρισή του σε υπόθεση συγχώνευσης ποινών. Κι αυτό πριν στείλει στη συγκεκριμένη δικαστική λειτουργό φάκελο – βόμβα, που αν εκρήγνυτο θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό θυμάτων, όπως επισημαίνεται από την Αντιτρομοκρατική.

Στην ένοπλη ομάδα είχαν ενταχθεί, μέσω επαφών με ποινικούς, και δύο πυροτεχνουργοί του Στρατού και της Αεροπορίας, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι οι κατασκευαστές των βομβών που τοποθετούσαν οι ένοπλες οργανώσεις. Μάλιστα, το όνομα ενός εξ αυτών είχε αναφερθεί – χωρίς να υπάρξει δικαστική συνέχεια – σε δικογραφία για βομβιστική επίθεση τον Νοέμβριο του 2012 στο Χαλάνδρι, με στόχο την κατοικία δικαστικής λειτουργού που είχε χειριστεί την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Στον τρομοφάκελο που εστάλη προ περίπου 25 ημερών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης βρέθηκε DNA του ενός πυροτεχνουργού, ενώ διαγραμμένη φωτογραφία του 36χρονου βρέθηκε στο κινητό του δεύτερου.
Επιβαρυντικά στοιχεία

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται επικοινωνίες των δραστών που, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, μιλούν για «στοκαρίσματα» και «βαψίματα». Διαπιστώνεται, δε, ότι επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος ορισμένων από αυτούς προέκυψαν και από τα οχήματα που χρησιμοποίησαν για να προσεγγίσουν τα σημεία των επιθέσεων, καθώς, όπως αποδείχθηκε, ήταν… ιδιοκτησίας τους και εκ των υστέρων εντοπίστηκαν έξω από κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, επίσης ιδιοκτησίας ενός εξ αυτών.

Από τον δικαστικό φάκελο προκύπτει ακόμη ότι σε δύο περιπτώσεις οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν… λάθος στόχους. Στη μία περίπτωση, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κατοικία στην Κηφισιά όπου διέμενε πρώην βουλευτής, ο οποίος όμως είχε προσφάτως μετακομίσει. Μάλιστα, σε σημειώσεις που βρέθηκαν σε κρησφύγετο του 36χρονου ο πρώην βουλευτής καταγράφεται ως βασικός στόχος του.

Κατά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όταν εν τέλει εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός στο συγκεκριμένο σημείο και αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ ότι ο πολιτικός είχε αποχωρήσει από την κατοικία εκείνη, στο κείμενο ανάληψης ευθύνης υποστηρίχθηκε ότι η επίθεση σχετίζεται με το… στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ, αφού στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνταν μηχανικός που σχετιζόταν με τη συντήρησή του. Αυτή, εντούτοις, δεν ήταν η μοναδική λανθασμένη επίθεση: σε άλλη περίπτωση στοχεύθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό ιδιώτης από τη Λάρισα, με την εντύπωση – λόγω συνωνυμίας – ότι επρόκειτο για τον διευθυντή των φυλακών Λάρισας, όπου κρατείτο κάποιος από τους κατηγορουμένους.

Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής, πάντως, προκύπτει ότι σε σημειώσεις του 36χρονου καταγράφονταν ακόμη τα ονόματα τεσσάρων εισαγγελέων, ενός αστυνομικού διευθυντή και ενός σωφρονιστικού που είχαν χειριστεί υποθέσεις του και πιθανόν θα αποτελούσαν τους μελλοντικούς στόχους του. Τέλος, στη δικογραφία περιέχεται και η έκθεση αναλυτή της Αντιτρομοκρατικής που εξέτασε προκηρύξεις των δύο οργανώσεων, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι ταυτίζονται.


....από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/02/24


Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Το «παπάκι» με διαφορετικό χρώμα ζάντες, το γενετικό αποτύπωμα σε μονωτική ταινία που βρέθηκε πάνω στο παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα, οι χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και οι «γκάφες», οδήγησαν την αστυνομία στους δέκα συλληφθέντες, στους οποίους ο εισαγγελέας άσκησε χθες δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να το βάψεις εκεί, για να κάτσεις εσύ όλη την ώρα, να στο στοκάρω εγώ όλο και μετά να τελειώσεις». Σύμφωνα με την αστυνομία, ο διάλογός τους αφορά το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στην τράπεζα, το οποίο τελικά έφεραν εις πέρας μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα. Στην ίδια συνομιλία αναφέρονται και στην αμοιβή που θα εισπράξουν σε περίπτωση που εκτελέσουν την αποστολή: «ένα ληροτά (σ.σ. πρόκειται για αναγραμματισμό της λέξης τάληρο) fifty fifty (σ.σ. μισά μισά)».

Η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου και από την ανάλυση εκατοντάδων βίντεο από κάμερες ασφαλείας οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν να ανασυνθέσουν τα δρομολόγια τουλάχιστον ενός εκ των δραστών, από τα Πετράλωνα μέχρι το Παλαιό Ψυχικό όπου διαμένει. Ενα από τα στοιχεία που τον πρόδωσαν μάλιστα ήταν τα χαρακτηριστικά μιας μηχανής χαμηλού κυβισμού, που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του, ένα «παπάκι» με διαφορετικό χρώμα ζάντες και σπασμένο τον αριστερό καθρέφτη. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η μία από τις συνολικά πέντε που αποδίδονται στους δέκα διωκομένους –αρκετοί από αυτούς ουσιοεξαρτημένοι– για την υπόθεση στο όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη εκδίκησης». Ολοι, πλην τριών που ήδη κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα Γρεβενών, Δομοκού και Λάρισας, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα ο οποίος τους άσκησε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ανάμεσά τους και δύο μόνιμοι υπαξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

Στις ενέργειες που τους αποδίδονται είναι η αποστολή δέματος-βόμβας στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης Αναστασία Ανθοπούλου. Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση η δικαστικός κατέθεσε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ότι την άνοιξη του 2023 ο ένας εκ των συλληφθέντων, 36χρονος αναρχικός - ληστής, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο «εγκεφάλου», τηλεφωνούσε διαδοχικά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της για το γεγονός ότι δεν είχε κάνει αποδεκτό αίτημα συγχώνευσης ποινών που είχε καταθέσει. 

Σε μονωτική ταινία, πάντως, που βρέθηκε πάνω στο παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα εντοπίστηκε γενετικό αποτύπωμα ενός εκ των κατηγορουμένων, πυροτεχνουργού του Στρατού Ξηράς. Το DNA του υπήρχε καταχωρισμένο στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από αιματηρή απόπειρα ληστείας εις βάρος του, το 2019, στη Νέα Σμύρνη. Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, φωτογραφία του μηχανισμού βρέθηκε και στο κινητό τηλέφωνο του μόνιμου υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, που επίσης διώκεται για την υπόθεση.

Στους δέκα διωκομένους αποδίδεται ανάμειξη σε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον σωφρονιστικού υπαλλήλου τον Ιούνιο του 2023 στη Λάρισα και λίγους μήνες αργότερα εναντίον κατασκευαστικής εταιρείας στην οδό Ηούς στην Κηφισιά. 

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι και για τους δύο στόχους είχαν βρεθεί χειρόγραφες σημειώσεις σε τετράδιο που είχε κατασχεθεί το 2021 από το σπίτι του 36χρονου αναρχικού - ληστή. Ο τελευταίος είχε διαπράξει το διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021 τέσσερις ένοπλες ληστείες τραπεζών, έχοντας παραβιάσει άδεια από τη φυλακή, πριν τελικά συλληφθεί. Στο σπίτι του οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν βρει τετράδιο στο οποίο υπήρχαν σημειωμένα ο τύπος, το χρώμα και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του σωφρονιστικού υπαλλήλου. Τα άτομα όμως στα οποία ανέθεσε να φέρουν εις πέρας την επίθεση με χειροβομβίδα έκαναν λάθος πυροδοτώντας τη σε διπλανό ακίνητο.

Η επίθεση στην Κηφισιά

Σε λάθος οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, και η επίθεση εναντίον κατασκευαστικής εταιρείας στην οδό Ηούς στην Κηφισιά. Στο τετράδιο του 36χρονου υπήρχε ήδη από 2021 σημειωμένη η διεύθυνση με το όνομα του πρώην δημοσιογράφου και πολιτευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, που εκείνη την περίοδο πράγματι έμενε εκεί με τη σύζυγό του. Οταν τελικά το φθινόπωρο του 2023 έγινε η βομβιστική επίθεση στο συγκεκριμένο οίκημα, ο κ. Μπογδάνος είχε μετακομίσει, κάτι που ωστόσο δεν γνώριζαν οι βομβιστές. Οταν το πρωί μετά την επίθεση ενημερώθηκαν για το σφάλμα τους επέλεξαν να γράψουν μια προκήρυξη εναντίον της κατασκευαστικής εταιρείας με αναφορές στο στέγαστρο Καλατράβα, προκειμένου να διαφυλάξουν το επαναστατικό τους κύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου