οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

"....Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε στη Βάρνα ως άμεσα ενδιαφερόμε­νος για παραμονή της χώρας του στην «ενταξιακή προοπτική» της, αλλά και γενικότερα ως υποστηρικτής ακόμα μίας «δι­εύρυνσης» της Ε.Ε. (αυτό, βέ­βαια, ειπώθηκε για να το εκτι­μήσουν οι φίλοι του στα Δυτικά Βαλκάνια). Αλλά δεν φάνηκε και πρόθυμος να μεταβάλει τις αντιλήψεις του περί δημοκρατί­ας και κράτους δικαίου...."

Από τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"

"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 31/03/18

ΤΟΥ Κ.Ι.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ναι μεν λέγεται ότι «τα πολ­λά λόγια είναι φτώ­χεια», όμως πολι­τική σημασία δεν έχει να μετρηθεί ο αριθμός τους, αλλά το βάρος τους. Η ελληνική διπλωματία δεν έχει λόγο να μην ικανοποι­είται από τις ολίγες, πλην ουσι­ώδεις αναφορές του Ευρωπαϊ­κού Συμβουλίου για «πρόοδο» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, τις οποίες συνέδεσε άμεσα (για πρώτη φορά) με τη συμπεριφο­ρά της Τουρκίας έναντι της Ελ­λάδας και της Κύπρου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Παρότι, λοιπόν, στη Βάρνα δεν ήταν τα θέματα ελληνικού εν­διαφέροντος τα κορυφαία της ατζέντας, η Αθήνα κρατάει το σημαντικό κέρδος που προέκυ­ψε γι' αυτήν από το μείζον πρό­βλημα της σοβαρής διατάραξης σχέσεων των Ευρωπαίων με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Η Ε.Ε. «θύμισε» στον Ερντογάν ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρα­τία είναι χώρες-μέλη της Ενω­σης των Ευρωπαίων, όπου η τήρηση των κανόνων του Διε­θνούς Δικαίου αποτελεί αυτονό­ητη θεμελιώδη αξία. Η ελληνική διπλωματία δεν τρέφει αυτή την ώρα αυταπά­τες. Γνωρίζει η Αθήνα ότι η Ε.Ε. πρώτα ενδιαφέρεται για την τα­κτοποίηση της υπόθεσης των κονδυλίων που ζητά εκβιαστικά ο Ερντογάν, για να μην «πλημ­μυρίσει» την Ευρώπη με εκατομ­μύρια πρόσφυγες. Αλλά γνωρίζει και ότι οι Ευρωπαίοι σήμερα με­τέχουν εκ των πραγμάτων στον Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ - Ρωσίας, καθώς και ότι μια πολεμική ανα­μετρήσει Ελλάδας - Τουρκίας θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές στο αμυντικό σύστημα ασφαλείας της Δύσης. Συνεπώς, το «ελληνι­κό ζήτημα» έχει ιδιαίτερο ενδια­φέρον για τη στρατηγική αντίλη­ψη των Δυτικών.

Από την άλλη πλευρά, έγινε φα­νερό στη διάσκεψη Ε.Ε. - Τουρ­κίας, στη Βάρνα, ότι και ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα «παχιά λό­για» και την επιθετική ρητορεία του προς τους Ευρωπαίους, δεν διακινδυνεύει τώρα μια «ρήξη» μαζί τους, καθώς μάλιστα εκκρε­μεί το μέγα ζήτημα των σχέσε­ων του με την Ουάσινγκτον και της τουρκικής «αφοσίωσης» στο NATO. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε στη Βάρνα ως άμεσα ενδιαφερόμε­νος για παραμονή της χώρας του στην «ενταξιακή προοπτική» της, αλλά και γενικότερα ως υποστηρικτής ακόμα μίας «δι­εύρυνσης» της Ε.Ε. (αυτό, βέ­βαια, ειπώθηκε για να το εκτι­μήσουν οι φίλοι του στα Δυτικά Βαλκάνια). Αλλά δεν φάνηκε και πρόθυμος να μεταβάλει τις αντιλήψεις του περί δημοκρατί­ας και κράτους δικαίου.

Καμία πλευρά, πάντως, δεν ήθε­λε «ρήξη» στη Βάρνα. Ετσι, ο πρόεδρος Ερντογάν άκουσε τις αυστηρές «παρατηρήσεις» του κ. Τουσκ, δήλωσε ότι επιθυμεί να ενταχθεί στην κοινότητα των Ευρωπαίων, αλλά δεν δεσμεύ­τηκε ευθέως για τίποτε. Μάλι­στα, θέλοντας προφανώς να το­νίσει το ισλαμικό προφίλ του και στους Ευρωπαίους, ύψω­σε το χέρι και σχημάτισε με τα τέσσερα δάκτυλα της ανοικτής παλάμης τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των Αδελφών Μου­σουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου