οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ...- ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ "ΑΠΟΔΙΔΕΙ"...- ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ...- ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΛΙΒΑΝΕΙΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ...- Η ΤΟΥΡΚΙΑ (ΚΑΙ) ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΩΣ ΕΣΤΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ...- ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ: ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ!...-

Έξι κύρια άρθρα, από Πασχαλιάτικα φύλλα


Ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Τούτο το Πάσχα η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται και πάλι σε μεταίχμιο.

Ηλπιζαν οι περισσότεροι, έπειτα από οκτώ χρόνια μεγάλης κρίσης, σε καλύτερες μέρες, προσδοκούσαν υπέρβαση τουλάχιστον των μεγάλων αβεβαιοτήτων, υπολόγιζαν έστω υποτυπωδώς σε καλυτέρευση των γενικότερων συνθηκών.

Δυστυχώς ακόμη και αυτές οι χαμηλές προσδοκίες σχετικής οικονομικής προόδου δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αντιθέτως νέοι κίνδυνοι ανεδείχθησαν.

Κακά τα ψέματα, πέραν της διαχεόμενης οικονομικής δυσπραγίας, οι πολίτες ανησυχούν βαθιά πλέον και για τα εθνικά θέματα, αγωνιούν ιδιαιτέρως για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για τα επαπειλούμενα θερμά επεισόδια, για το συνεχώς διευρυνόμενο κλίμα έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Επειτα και από την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών στον Εβρο και τις νευρικές, ασύντακτες και πολλές φορές αντικρουόμενες ελληνικές αντιδράσεις, οι πολίτες ανησυχούν σφόδρα για την ικανότητα των κυβερνώντων να χειριστούν αποτελεσματικά και με νηφαλιότητα τις σχέσεις με τους επιθετικούς και απρόβλεπτους - κατά κοινή ομολογία - γείτονες, όπως επίσης και για τη φέρουσα ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μια κρίση διαρκείας με την Τουρκία.

Η Ελλάδα έχασε ευκαιρίες στο παρελθόν να διευθετήσει σε πάγια και οργανωμένη βάση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εγκατέλειψε τις δυνατότητες που της προσέφερε η συμφωνία του Ελσίνκι, δεν εκμεταλλεύθηκε τον τότε πόθο της τουρκικής ηγεσίας για ενσωμάτωση της γείτονος στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, και τώρα που εκείνη η προοπτική αναθεωρήθηκε αντιμετωπίζει κενό στρατηγικής.

Ας μην εθελοτυφλούμε: Η τουρκική επιθετικότητα και απειλή επανήλθε για να μείνει. Ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους κατευνασμός, η διεκδίκησή της θα διατηρηθεί διευρυνόμενη στον χρόνο.

Γεγονός που απαιτεί άλλο δόγμα και άλλη στάση από την πλευρά μας.

Η Ελλάδα, η γεωγραφία της, οι θησαυροί που κατά τα φαινόμενα κρύβονται στις θάλασσές μας και οι αναθεωρητικές γεωπολιτικές συνθήκες που τείνουν να επικρατήσουν στη Μέση Ανατολή και συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιβάλλουν - αν μη τι άλλο - την ανάπτυξη αποτρεπτικών δυνατοτήτων.

Χωρίς καμία επιφύλαξη η Ελλάδα οφείλει να αναδειχθεί σε ισχυρή δύναμη αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην περισσότερους εξοπλισμούς. Χρειάζεται προφανώς μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά κυρίως η χώρα χρειάζεται καινούργιο δόγμα και νέο υπόδειγμα.

Επιβάλλεται εκ των συνθηκών η οικονομική της αναγέννηση, ο παραγωγικός αναπροσανατολισμός της, η μετατροπή της σε κέντρο τεχνολογιών, σε βάση διαμετακομιστικού εμπορίου, σε ναυτιλιακό κέντρο, σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου και ανεμπόδιστης κίνησης κεφαλαίων, σε τόπο άσκησης και εκπροσώπησης διεθνών συμφερόντων, σε χώρα που θα την υπερασπίζονται πραγματικά οι σύμμαχοί της, γιατί απλούστατα θα υπερασπίζονται και τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι αυτή μια σύλληψη ξεχωριστή και ικανή να καταστήσει την Ελλάδα πραγματική και ουσιαστική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, ο χαρακτήρας και η βιωσιμότητα της οποίας δύναται να συνεγείρει και να κινητοποιήσει τον πολύπαθο και δύσπιστο ελληνικό λαό.

Η υιοθέτησή της όμως απαιτεί άλλη ηγεσία, άλλα πρόσωπα, με διαφορετικές προσεγγίσεις και εμπνεύσεις.

Η παρούσα, δυστυχώς, δεν έχει έρμα, ούτε προσανατολισμό, παραμένει αλλοπρόσαλλη, κυνική, μυωπική, βαθιά διχαστική, ορίζεται αποκλειστικά από ταπεινά εξουσιαστικά σύνδρομα και επί της ουσίας είναι ανίκανη για συλλήψεις εθνικής αναγέννησης και ανασυγκρότησης.

Το κράμα υπερεθνικισμού και εθνομηδενισμού που τη συνέχει δεν επιτρέπει τίποτε άλλο παρά τακτικισμούς ανώφελους και επιλογές ζημιογόνες.

Οι καιροί απαιτούν άλλες ηγεσίες με πραγματική παράσταση του σύγχρονου κόσμου, αναγνώριση της θέσης μας, σαφή περιγραφή των υποχρεώσεων και ανάδειξη καλοσχεδιασμένων πολιτικών με συγκεκριμένη στόχευση.

Ετσι θα έλθει η Ανάσταση της χώρας και του έθνους, από δυνάμεις που ενώνουν, συνθέτουν, εμπνέουν, δημιουργούν και δεν διχάζουν.


"ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ", 07-08/04/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ,
07-08/04/18
      

"ΕΣΤΙΑ", ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7-
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

"ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ", 07-08/4/18

"ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ", 07-08/04/18

"Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 07-08/04/18


Hμέρα κατά την οποία προανακρούεται το ελπιδοφόρο μήνυμα της Αναστάσεως. Ο κύκλος που ολοκληρώνεται: Μετά το πάθος έρχεται η ανάσταση, μετά τον θάνατο, η ζωή, η χαρά. Η αλήθεια και η δύναμη της αγάπης επικρατεί του μίσους και της αδικίας, νικά το ψέμα και την υποκρισία. Η Ανάσταση αποτελεί το θεμέλιο της αισιοδοξίας, της αγάπης και του ενδιαφέροντας δι’ όλους και δι’ όλα. To μυστήριο της Αναστάσεως του Χριστού επαναλαμβάνεται έκτοτε διηνεκώς και αδιαλείπτως. Η Σταύρωση όμως και η Ανάσταση του Χριστού την ίδια ακριβώς περίοδο σήμανε τη διάβαση του ανθρωπίνου γένους εκ του θανάτου στη ζωή. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς, για τον Ελληνισμό, είναι η μεγαλύτερη, η πιο σημαντική γιορτή. Η νίκη του Θεανθρώπου επί του θανάτου είναι η βασικότερη παράμετρος της ορθόδοξης θεολογίας. Η Ανάσταση του Χριστού δώρισε στον άνθρωπο τη δυνατότητα αποδέσμευσης απ’ τον θάνατο, ελευθερία απ’ τον φόβο και το άγχος που προκαλεί. 

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ συνεχίζει διαχρονικά μια γιγαντιαία μάχη με τις καταστροφικές επιθέσεις που δέχεται. Η ανθρωπότητα προχωρεί ανεβαίνοντας τον δικό της Γολγοθά, αλλά δεν παραδίδεται. Αντιστέκεται.
* Πόλεμοι και καταστροφές. Οι μεγάλες δυνάμεις εναντίον των μικρών. Οι πολεμικές μηχανές, η στρατιωτική υπεροπλία εναντίον αθώων ανθρώπων. Σκορπούν τον θάνατο παντού, μέχρι τελικής επικράτησης. Επιστρατεύονται ενίοτε η βία ως όπλο και οι εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές διαφορές ως πρόφαση για να προκαλούν πολεμικές συρράξεις. Επιβάλλουν την… ειρήνη με τον θάνατο, τους καταστροφικούς πολέμους.
* Εκατομμύρια παιδιών πεθαίνουν από τη φτώχεια, την πείνα, τους πολέμους. Πεθαίνουν θύματα των εμπόρων του λευκού θανάτου, της άγριας εκμετάλλευσης της οποίας τυγχάνουν.
* Το περιβάλλον δέχεται καταστροφές στον βωμό της «ανάπτυξης και της προόδου». Καταστρέφεται από τους πολέμους.

Η ΚΥΠΡΟΣ ανεβαίνει για σαράντα τρία χρόνια τον δικό της Γολγοθά. Τα πέτρινα χρόνια της ημικατεχόμενης πατρίδας μας συνεχίζονται και θα συνεχίζονται μέχρι την απελευθέρωση. Τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραμένουν παρανόμως στο νησί, η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς εκμεταλλεύονται παράνομα τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, εμποδίζουν τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και κουβαλούν συνεχώς εποίκους για να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού. Το καθεστώς της Άγκυρας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πρακτικές νεοσουλτανάτου, επιχειρεί να επιβάλλει τα επεκτατικά του σχέδια. Προκαλεί παντού αναταράξεις και περιπλοκές. 

ΑΥΤΟΣ είναι ο δικός μας Γολγοθάς. Μεγάλος και ανηφορικός. Θα φθάσουμε στην ανάσταση, μόνο εάν τερματιστεί η κατοχή. Όταν θα απελευθερωθεί η πατρίδα μας. Όταν θα διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων. Θα αποκατασταθεί το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να επιτευχθεί τούτο θα πρέπει να αγωνιστούμε. 

ΠΑΣΧΑ αύριο. Η ευχή όλων να έλθει στην Κύπρο η αληθινή λευτεριά. Χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια πραγματική λευτεριά, που θα ανταποκρίνεται στις πανανθρώπινες αξίες. Πάσχα αύριο και η ευχή όλων είναι να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι και το μήνυμα της Αναστάσεως.

"Ο Φιλελεύθερος", 07/07/18








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου