οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

"...Τι δεν έχω διαβάσει για τον κ. Ιβάν Σαββίδη... Αν δεν γνωρίζαμε τις πράξεις του, τις επενδύσεις που έκανε ή αυτές που πρόκειται να κάνει, τα πρόστιμα που πλήρωσε, τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε κι άλλες που έσωσε, τις δωρεές που έκανε, θα πιστεύαμε ότι πρόκειται για εγκληματικό στοιχείο. Είχε σαφώς άδικο ο κ. Σαββίδης να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο φορώντας το όπλο του. Δεν πρέπει όμως να απομονωθεί η κίνηση αυτή και να χαρακτηρίσει τον άνθρωπο. Ας δούμε και τον προηγούμενο βίο του. Ο άνθρωπος ανοίγει τα φτερά του όσο τον παίρνει, πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ποδοσφαιριστές, εργαζόμενους, Δημόσιο, συνεργάτες, τράπεζες. Υπάρχει κανείς που συνεργάστηκε μαζί του και έμεινε απλήρωτος; Υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον του για συμμετοχή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών;..."

ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 1.685 (324)

"Η ΑΥΓΗ", 31/03/18




TOY ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗ*

Μια επιχειρηματική πράξη είναι μια απόπειρα για την επίτευξη στόχου - στόχων, περιέχει δε πάντα ρίσκο (οικονομικό, ψυχολογικό κ.λπ...). Το οικονομικό ρίσκο κάποιοι το αναλαμβάνουν επενδύοντας (χρήμα, διάθεση, καινοτομία, όνειρα, κ.λπ...), κάποιοι το ελαχιστοποιούν ή το μηδενίζουν, κυρίως όταν στηρίζονται σε πολιτική κάλυψη.

Στη χώρα μας πολλά επιχειρηματικά τζάκια προσέφυγαν π.χ. σε δανεισμό στηριζόμενα σε πολιτικές πλάτες, χωρίς να τα αποπληρώσουν, άλλοι συνήψαν κρατικές συμβάσεις προμήθειας με ληστρικούς όρους για το πορτοφόλι του Έλληνα φορολογούμενου, π.χ. σκάνδαλο Novartis. Αυτή η επιχειρηματική πράξη δέχεται πολλούς χαρακτηρισμούς, δύο εξ αυτών είναι: Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες είναι επιχειρηματικές πράξεις, που για να πετύχουν τους στόχους τους πρέπει να επενδύσουν. Όταν όμως μια ΠΑΕ καταφέρνει για 7 συνεχόμενα χρόνια να κατακτά τον πρωτάθλημα Ελλάδας -χρησιμοποιώντας θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους- αυτό λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Το ίδιο ακριβώς δεν έγινε και με τη Novartis; Δεν εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις; Η προνομιακή μεταχείρισή της αμφισβητείται μόνο από αυτούς που την στήριξαν. Όλοι οι υπόλοιποι αντιλαμβάνονται τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στον ίδιο χώρο, όμως, υπάρχουν και άλλοι που επενδύουν: π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες που κινούνται νομίμως στον χώρο του φαρμάκου, όπως και ΠΑΕ που επίσης κινούνται νόμιμα και θεμιτά στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Για τον Ιβάν Σαββίδη

Τι δεν έχω διαβάσει για τον κ. Ιβάν Σαββίδη... Αν δεν γνωρίζαμε τις πράξεις του, τις επενδύσεις που έκανε ή αυτές που πρόκειται να κάνει, τα πρόστιμα που πλήρωσε, τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε κι άλλες που έσωσε, τις δωρεές που έκανε, θα πιστεύαμε ότι πρόκειται για εγκληματικό στοιχείο.

Είχε σαφώς άδικο ο κ. Σαββίδης να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο φορώντας το όπλο του. Δεν πρέπει όμως να απομονωθεί η κίνηση αυτή και να χαρακτηρίσει τον άνθρωπο. Ας δούμε και τον προηγούμενο βίο του. Ο άνθρωπος ανοίγει τα φτερά του όσο τον παίρνει, πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε ποδοσφαιριστές, εργαζόμενους, Δημόσιο, συνεργάτες, τράπεζες. Υπάρχει κανείς που συνεργάστηκε μαζί του και έμεινε απλήρωτος; Υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον του για συμμετοχή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών;

Όλα αυτά που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες, εδράζονται στην αντικοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων που το υπηρετούν, στην έλλειψη θέλησης για εξυγίανση του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος.

Όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Όταν κάποιος επενδύει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, επενδύει σε ψυχολογία, έχει όραμα, και έρχεται κάποιος επόπτης, κάποιος διαιτητής, που με μια κίνησή του του “κλέβει” ό,τι έχτισε, τρελαίνεται και δυστυχώς εκτίθεται.

Οι νόμοι και οι κανόνες υπάρχουν για να ρυθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όχι για να στήνονται σενάρια καταπάτησής τους προς ίδιον όφελος. Στον ποδόσφαιρο η τήρηση των κανονισμών είναι δουλειά της διαιτησίας. Όταν αυτή λειτουργεί επιλεκτικά, προκαλεί.

Η αυστηροποίηση των ποινών είναι ένα μέρος της κάθαρσης, το οποίο όμως δεν πρόκειται να αποδώσει αν ταυτόχρονα δεν φροντίσουμε να αποκλείσουμε τέτοιες αλλοπρόσαλλες διαιτητικές συμπεριφορές. Η συντριπτική πλειοψηφία παραβατικών συμπεριφορών και επεισοδίων έχει προέλθει από λάθος σφυρίγματα των διαιτητών. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοούμε! Κι εδώ χρειάζεται να γίνουν οι τομές.

Ο ποδοσφαιρόφιλος κόσμος στη συντριπτική του πλειοψηφία τα σιχάθηκε όλα αυτά και θέλει να εξυγιανθεί το άθλημα στη βάση αυτών.



*Ο Κων/νος Σταυριανίδης είναι μηχανικός παραγωγής και διοίκησης - κοστολόγος, ποδοσφαιρόφιλος και φίλαθλος του ΠΑΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου