οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝΤΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ΙΚΕΤΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ...- ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ...

 Aπό τα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ"
"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 31/01/18
Στη Μόσχα, αδελφέ μου, στη Μόσχα...

ΤΗΣ ΖΕΖΑΣ ΖΗΚΟΥ
Όπως και η Ρώμη έφερε μέσα της τις αιτίες που θα την οδηγούσαν στην παρακμή, ο λαός έχει ήδη πι­κρά αντιληφθεί ότι η «βρώμικη» ομηρία της εξάρτησης από τους Γερμανούς και ατλαντιστές δανει­στές μας έχει εγκλωβίσει τη χώρα στην κόλαση και όχι στην Ανά­σταση, όπως εξυμνούσαν πάντα με τα Μνημόνια οι νεο-γκεμπελίσκοι της δημοσιογραφίας. Τώρα, η επιστροφή του Τσίπρα σε νέες «τοξικές» διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν παίρνει διαστάσεις συνω­μοσίας. Αφού περιπλανήθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Τσίπρας, μετά το «Βατερλώ» και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βάρνα, ξαναπροσεγγίζει το Κρεμλίνο, για να υπερα­σπιστεί τα δίκαια της χώρας μας έναντι της Τουρκίας και για να με­σολαβήσει υπέρ της απελευθέρω­σης των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Οι σχέσεις με τον Πούτιν είχαν «παγώσει» όταν ο πρώην πρό­εδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε βιβλίο που κυκλοφόρη­σε τον Οκτώβριο του 2016, αποκά­λυψε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τού εκμυστηρεύτηκε, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιου­λίου 2015, ότι η Ελλάδα διερεύνη­σε την πιθανότητα να εκτυπώσει στη Ρωσία «νέες δραχμές». Βέβαια, αυτά που εμείς ξέραμε στην Αθή­να σχετικά με το τετράγωνο Αθήνας-Μόσχας-Δραχμής-Καμμένου ήταν ήδη γνωστά. 0 κ. Ολάντ φέ­ρεται να εκμυστηρεύεται στους δύο δημοσιογράφους ότι προβλη­ματίστηκε για τα κίνητρα του Ρώ­σου προέδρου («Ηθελε να μου πει ότι, κατά την άποψη του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε»). 
Σήμερα, ξανά, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον αποκλει­στικά «από τον οίκτο του Πούτιν». Και αυτός δεν περισσεύει. Αυτοί που μπορούν να μεσολαβήσουν για τους δύο στρατιωτικούς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα: ο Τραμπ, η Μέρκελ και ο Πούτιν. Αλλά η Ου­άσινγκτον βρίσκεται σε χαώδη  δι­πλωματική περίοδο και έχει non δικούς της υπηκόους σε κατάσταση «ομηρίας», ενώ η Μέρκελ φοβά­ται μην ανοίξει ξανά την κάνουλα με τους πρόσφυγες και μετανάστες και ο Πούτιν παίζει δικό του παι­χνίδι με άλλες προτεραιότητες. 
Η ουσία πάντως είναι ότι ο Τσί­πρας και η ομάδα του επιχείρη­σαν διά της Μόσχας (και όχι μό­νον) να πάρουν δάνειο με σκοπό την επιστροφή στη δραχμή ως βα­σικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οντως, ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε τότε με τη Ρωσία του Πούτιν να αλλάξει την ισορροπία των εξαρ­τήσεων της χώρας, αψηφώντας τις έντονες πιέσεις της Ουάσιν­γκτον και της Ε.Ε.! Αλλά οι πενι­χρές διαπραγματευτικές ικανότη­τες του είναι γνωστές και, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την εντύπωση του γεωπολιτικού χαρτιού, υπήρχαν μόνο ψευδαισθήσεις για τα όρια της προσέγγισης. Σήμερα, ξανά, η Ελλάδα εξαρτάται πλέον αποκλει­στικά «από τον οίκτο του Πούτιν». Και αυτός δεν περισσεύει. Αυτοί που μπορούν να μεσολαβήσουν για τους δύο στρατιωτικούς είναι μετρημένοι στα δάχτυλα: ο Τραμπ, η Μέρκελ και ο Πούτιν. Αλλά η Ου­άσινγκτον βρίσκεται σε χαώδη
δι­πλωματική περίοδο και έχει non δικούς της υπηκόους σε κατάσταση «ομηρίας», ενώ η Μέρκελ φοβά­ται μην ανοίξει ξανά την κάνουλα με τους πρόσφυγες και μετανάστες και ο Πούτιν παίζει δικό του παι­χνίδι με άλλες προτεραιότητες.

Προφανώς κάθε χώρα οφείλει να αναπτύσσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να διευ­ρύνει τα γεωπολιτικά ερείσματά της. Τώρα, πλέον, είναι γεωπολι­τική επιταγή! Θα πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η αποτύπω­ση της πραγματικότητας δεν ση­μαίνει, βεβαίως, πως η προσπά­θεια προσέγγισης της Αθήνας με «παγκόσμιους παίκτες» στερεί­ται σημασίας. Μπορεί να  απο­δειχθεί χρήσιμη. Αλλά, επί του παρόντος, φαίνεται πως 
εξυπη­ρετεί πρώτιστα ανάγκες εσωτε­ρικής κατανάλωσης, ενώ μπο­ρεί να αποδειχθεί επιζήμια, εάν εκληφθεί ως προσπάθεια γενι­κότερου αναπροσανατολισμού, ξανά, της στρατηγικής της Αθή­νας ή κάνει την κυβέρνηση να «διαβάσει» με λάθος τρόπο τους διεθνείς συσχετισμούς.

OK... Οι ιδεολογικές διαφορές στον νέο κόσμο άρχισαν ξανά να γίνονται μεγάλες, όσο εκείνες του Ψυχρού Πολέμου και του χά­σματος μεταξύ Ουάσινγκτον, Λον­δίνου και λοιπών... και της Μό­σχας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την υπόθεση Σκριπάλ, που έχει φέρει αντιμέτωπες Βρετανία και Ρωσία ή, καλύτερα, Δύση και Ρωσία και έχει οδηγή­σει στο μεγαλύτερο κύμα  απελά­σεων Ρώσων διπλωματών μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με τις σκληρές κυρώσεις εναντίον των Ρώσων. Οι χώρες που επέλεξαν να μην απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι οι Αυ­στρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογα­λία, Σλοβακία και Σλοβενία.


Η Τουρκία ορίζει την «ατζέντα», η Αθήνα ασφυκτιά
ΤΟΥ Κ.Ι.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πολιτική ποτέ δεν σημειώνο­νται εξελίξεις που να δίνουν το δι­καίωμα στις πολιτικές ηγεσίες και στα στηρίγματα τους στη δημό­σια σκηνή να ομιλούν για «εκπλή­ξεις». Οτιδήποτε συμβαίνει στη δι­εθνή πολιτική, έστω με τη μορφή «ραγδαίων εξελίξεων», έχει τις αι­τίες του. Και μάλιστα κάθε σοβα­ρή εξέλιξη πάντοτε στέλνει προη­γουμένως με διάφορους τρόπους «τηλεγραφικές» προειδοποιήσεις, που κάθε καλός πολιτικός οφείλει να αντιλαμβάνεται εγκαίρως και να τις ερμηνεύει. Η ελληνική εξω­τερική πολιτική πάσχει, δυστυχώς, από μια χρόνια ασθένεια, που δεν επιτρέπει στη διπλωματική όραση της να διακρίνει με την πρέπουσα καθαρότητα τα πράγματα, παρόντα και επερχόμενα.

Σήμερα, με την Ελλάδα απειλού­μενη άμεσα να καταστεί γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από τη σύσταση που κάνει στον εαυτό της για «σύνεση και ψυχραιμία». Και δείχνει να περιμένει να περά­σει η «μπόρα» με το βλέμμα στραμ­μένο στον άξονα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ως εργαλείο «διαμεσολάβησης», αν τα πράγματα «ξεφύγουν» προσεχώς. Για μία ακόμα φορά, η Αθήνα επα­ναλαμβάνει απλώς τον εαυτό της με συλλογισμούς περασμένων δε­καετιών. 

Το πού θα οδηγηθεί, τελικώς, η Τουρκία με τις εν πολλοίς τυχοδι­ωκτικές και μεγαλομανείς πολιτι­κές του «τρελαμένου» ισλαμιστή Τούρκου προέδρου, θα διαπιστω­θεί αργότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι η Αθήνα ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να «διαβάσει» με προσοχή τον επιθετικό γείτονα. Ετσι, είναι η δραστήρια Τουρκία που συνεχώς φτιάχνει την «ατζέντα» των  ελληνοτουρκικών σχέσεων ως «leading lady», με την Ελλάδα να πασχίζει να διακριθεί υποβαθμισμένη σε ρόλο Ευρωπαίας «best friend» της πρωταγωνίστριας Αγκυρας (για να δανειστούμε κάτι από τη χολιγου­ντιανή σεναριογραφία...). 

Αυτό συμβαίνει επειδή α) επί σει­ρά ετών, αλλά και ειδικότερα όλο το 2017, η ελληνική ηγεσία αγνόη­σε ή κακά εκτίμησε τις πολλές -και «έντιμες», θα λέγαμε- προειδοποι­ήσεις της Τουρκίας για τις επόμε­νες κινήσεις της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, και β) η Αθή­να αντιμετωπίζει την Αγκυρα και το Κυπριακό με πεπαλαιωμένες πρακτικές, που δεν αντέχουν στις σκληρές μάχες των καιρών μας. Ο τρόπος δουλειάς της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ουδέποτε ανανεώθηκε. Οι μεγάλων διαστά­σεων γεωπολιτικές μεταβολές μετά την Πτώση του Τείχους, αρχές του '90, σημάδεψαν έντονα και τη δική μας ευρύτερη περιοχή, αλλά βρή­καν την ελληνική ηγεσία να συγ­γράφει την «υπόθεση Κοσκωτά». Από τότε παράγονται εξελίξεις που δεν δικαιολογούν καμία «έκ­πληξη». Ομως, η Αθήνα έμεινε να υπερασπίζεται τις μεγάλες εξωτερικές υποθέσεις στη βάση στοιχεί­ων που είτε δεν υφίστανται σήμε­ρα είτε έχουν σοβαρά μεταβληθεί. Στα ελληνοτουρκικά, η Αθήνα κι­νείται με επιχειρήματα της δεκα­ετίας '80, ενώ από τα χρόνια του Τουργκούτ Οζάλ και των κεμαλιστών πολιτικών ηγετών έως και επί των ημερών του τουρκικού ισλαμισμού του Ερντογάν, η Αγκυ­ρα σημειώνει τακτικές νίκες,  πα­ράγει διαρκώς νέες πολιτικές και ανανεώνει στρατηγικούς στόχους της.

(Αν Ελληνες κυβερνώντες διάβα­ζαν, όταν έπρεπε, το επίμετρο «Γε­ωπολιτικές και στρατηγικές πα­ράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου» στην ελληνική έκδοση (1998, Θεμέλιο) του έργου «Θεω­ρία του Πολέμου» του μεγάλου Π. Κονδύλη, πολλά και πολύ χρτισιμα θα είχαν να μάθουν).

Το πού θα οδηγηθεί, τελικώς, η Τουρκία με τις εν πολλοίς τυχοδι­ωκτικές και μεγαλομανείς πολιτι­κές του «τρελαμένου» ισλαμιστή Τούρκου προέδρου, θα διαπιστω­θεί αργότερα. Σημασία έχει, όμως, ότι η Αθήνα ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να «διαβάσει» με προσοχή τον επιθετικό γείτονα. Ετσι, είναι η δραστήρια Τουρκία που συνεχώς φτιάχνει την «ατζέντα» των  ελληνοτουρκικών σχέσεων ως «leading lady», με την Ελλάδα να πασχίζει να διακριθεί υποβαθμισμένη σε ρόλο Ευρωπαίας «best friend» της πρωταγωνίστριας Αγκυρας (για να δανειστούμε κάτι από τη χολιγου­ντιανή σεναριογραφία...).

Η Αγκυρα αξιοποιεί συστηματικά οτιδήποτε νέο παράγεται διεθνώς στη ροή του χρόνου και διαρκώς ανανεώνει τις «τεχνικές» της, απέ­ναντι σε μία διαρκώς ανήσυχη, πλην άνευρη Αθήνα. Στον δικό της «κόσμο», η πολιτική ηγεσία της Ελ­λάδας διάβασε πρόχειρα την υπό­θεση των ευρω-τουρκικών σχέσε­ων, ακολούθησε άνευρες όσο και βολικές πολιτικές «κατευνασμού» της γείτονος, δεν εκπόνησε νέα στρατηγική, δεν ανέπτυξε τη στρα­τιωτική τεχνολογία της, δεν κατά­λαβε ότι η Τουρκία έχει προ πολ­λού πάρει διαζύγιο από το διεθνές δίκαιο και το «ευρωπαϊκό κεκτη­μένο». Η Τουρκία ξεδίπλωσε όλες τις πολιτικές της με συνέπεια και χωρίς «μυστικά». Και τώρα, οι αδι­όρθωτοι πολιτικοί προχειρολόγοι των Αθηνών ασφυκτιούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου