οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ, ΕΙΔΙΚΩΣ ΔΕ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...- ENAΣ ΝΑΥΑΡΧΟΣ, ΟΠΩΣ Ο ΣΑΦΛΙΑΝΗΣ, ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.....- ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ...- ΑΝΙΚΑΝΟΙ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ...- ΑΓΟΣ Η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ!...- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΔΙΑΥΛΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ...

'Εξι κύρια άρθρα, από φύλλα της σημερινής Δευτέρας (διόρθωση)

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/04/18




"ΕΣΤΙΑ", 02/04/18

"Φιλελεύθερος", 02/04/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 02/04/18


"Εφ.Συν". 02/04/18


"ΕΘΝΟΣ", 02/04/18



θα συζητούν οι δύο πλευρές ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, σε μια προσπάθεια εμβάθυνσης της συνεργασίας, αλλά και συντονισμού των δυνάμεων. Η ιδέα για τη δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Το έθεσε, το παρουσίασε και το συζήτησε πολλές φορές με την κυπριακή πλευρά. Κοντολογίς, έχει συζητηθεί στο παρελθόν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και έγινε τούτο και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

ΕΙΝΑΙ πρόδηλος ο στόχος της πρότασης και η συγκρότηση του μηχανισμού. Πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει αυτής της μορφής τις συνεργασίες και παρακολουθούμε την εξέλιξή τους μέσα από τα αποτελέσματα των συναντήσεων. Άλλωστε, οι μορφές συνεργασίας γίνονται μεταξύ κυβερνήσεων για συζήτηση διαφόρων ζητημάτων, όχι μόνο πολιτικών. Ελλάδα και Κύπρος έχουν επιπρόσθετους λόγους να προχωρήσουν στη δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου. Αποτελεί έναν μηχανισμό που θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί προ πολλών χρόνων λόγω και των σχέσεων Ελλάδος – Κύπρου. Αποτελεί ένα συμβούλιο που θα έπρεπε να είχε συγκροτηθεί και λειτουργήσει από το 1974, μετά την εισβολή λόγω και των δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί με την κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Δεν είναι, όμως, μόνο το εθνικό θέμα. Είναι το πρωτεύον, η ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα Η συγκρότηση του Συμβουλίου θα ανακοινωθεί από Τσίπρα και Αναστασιάδη και αναμένονται τα επόμενα βήματα στην πράξη πλέον.
ΑΠΟ τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, μετά την εισβολή του 1974 της Τουρκίας στην Κύπρο και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας είναι πάντα πολύ καλές. Ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των κυβερνήσεων. Άλλωστε, στις δημοκρατίες οι διαφορετικές προσεγγίσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Όπως συνηθισμένο φαινόμενο είναι και η συζήτηση και η σύνθεση μεταξύ των διαφορετικών απόψεων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κυβέρνηση έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για την Κύπρο, οι οποίες όλες είναι υποβοηθητικές. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς έχει με δική του πρωτοβουλία αναδείξει το θέμα της ασφάλειας. Κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και ανέτρεψε την κατεύθυνση των συζητήσεων, που διαχρονικά δεν μπορούσαν να αναδείξουν το θέμα της κατάργησης του παρωχημένου συστήματος των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά τέθηκε αυτό το σημαντικό ζήτημα ενώπιον της τουρκικής πλευράς, των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς κοινότητας εν γένει. Και δεν τέθηκε απλά μια δίκαιη απαίτηση. Αυτή η διεκδίκηση συνοδεύεται και με ολοκληρωμένη πρόταση.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ τη συγκρότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδος και Κύπρου μια θετική κίνηση προς τα εμπρός για εμβάθυνση της συνεργασίας. Θα αποτελεί, παράλληλα, και ένα εργαλείο μέσα από το οποίο θα προωθούνται κοινές πολιτικές. Αναμένουμε ανακοινώσεις, αλλά και τη λειτουργία του. Αυτό που προέχει πάντα είναι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και θα προωθηθούν για εφαρμογή.


"Φιλελεύθερος", 02/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 02/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 02/04/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου