οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 7 Απριλίου 2018

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ...- Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ (ΜΗ) ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΩΡΩΝ...- ΕΠΙΤΑΦΕΙΟΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΟΤΕ. ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ...- ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ...- Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΛΘΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2016...- ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΣΦΙΞΙΜΟ, ΠΡΟΣ ΤΗΣ "ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΞΟΔΟΥ", ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ!...- ΠΕΡΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΑ, ΠΟΙΟ ΔΕΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;...

Επτά κύρια άρθρα, από τα φύλλα 
της Μεγάλης Παρασκευής


Ο βασικός λόγος είναι ότι οι σχεδιασμοί επί χάρτου θα μείνουν σχεδιασμοί επί χάρτου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με τους όρους μιας ελληνικής παροιμίας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο. Κι ο ξενοδόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΕΚΤ, αλλά και το ΔΝΤ - ανεξάρτητα δε από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα. Η σφραγίδα βιωσιμότητας του χρέους θα μπει από αυτούς τους δύο οργανισμούς.


Ο γολγοθάς για τη χώρα μας δεν τελειώνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, αλλά και για το επόμενο μεγάλο διάστημα. Αυτόν τον γολγοθά είναι αναγκασμένη να συνεχίσει να ανεβαίνει η κυβέρνηση και βεβαίως οι έλληνες πολίτες που σηκώνουν και το βάρος του σταυρού. Το πολιτικό σύστημα δυσκολεύτηκε σχεδόν στο σύνολό του να παραδεχθεί ότι άλλος τρόπος για την έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση, όπως αυτές που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν, θα σωρεύσει νέο κόστος. Η διαπραγμάτευση και η συνεργασία με τους θεσμούς είναι σε αυτήν τη φάση απαραίτητες. Ή, όπως θα έλεγε η ελληνική λαϊκή σοφία, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 06-08/04/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 06/04/18



"ΕΣΤΙΑ", 06/04/18


"ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", 06/018

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 06/04/18


"Η ΑΥΓΗ", 06/04/18


"Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 06-08/0418




ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι καλά». Οι συμπεριφορές του δεν συνάδουν ποσώς με τις πρακτικές που υιοθετούνται από χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και σέβονται την κυριαρχία των άλλων κρατών. Όμως, ο Ερντογάν έχει διαμορφώσει έναν σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί συνέχεια της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας και επιχειρεί να τον επιβάλει διά πυρός και σιδήρου. Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται με αφορισμούς, ούτε θα αναμένουμε τρίτους να την αντιμετωπίσουν. Μπορεί, ασφαλώς, να αξιοποιηθεί το γεγονός πως δεν είμαστε μόνοι απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό.

Ο ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΟΣ της Άγκυρας βρίσκεται σε αντιπαράθεση και προκαλεί καβγάδες με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Κούρδους, εσχάτως και με το Κόσοβο. Αυτή η προσέγγιση, οι πρακτικές που υιοθετεί σαφώς και θα του δημιουργήσει προβλήματα. Αυτές οι πρακτικές που υιοθετεί και που εν πολλοίς κωδικοποιούνται με το γνωστό «Ερντογάν εναντίον όλων», θα τον οδηγήσουν, εκ των πραγμάτων, σε λάθη. Πού αποσκοπεί η πολιτική του σήμερα; Να διαδραματίσει η Τουρκία έναν περιφερειακό ρόλο, ως μια μεγάλη δύναμη με στόχο να διασφαλίσει στρατηγικές επιδιώξεις, που έχει θέσει. Όπως για παράδειγμα, η διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας για στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. Ένας στόχος, ο οποίος περνά μέσα από την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως «εκλιπούσα».

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, η Τουρκία, η πολιτική που ακολουθεί είναι υψηλού ρίσκου. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τόσα πολλά ανοικτά μέτωπα. Ακόμη και υπερδύναμη να ήταν, που δεν είναι, δεν θα μπορούσε. Συνεπώς, θα πρέπει στους σχεδιασμούς μας να το λαμβάνουμε υπόψη μας κι αυτό. Είναι προφανές πως με κάποιες χώρες, οι αντιπαραθέσεις είναι πρόσκαιρες. Βλέπουμε κράτη, που έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις με την Τουρκία, ξαφνικά να βρίσκονται σε άγρια κόντρα. Αυτό μπορεί να αλλάξει κάποια στιγμή, όπως αλλάζουν και τα συμφέροντα. Παράδειγμα που ενισχύει τα πιο πάνω η Ρωσία και το Ισραήλ. Υπενθυμίζουμε τη σκληρή απάντηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατοχή της Κύπρου και στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, θέλοντας να δώσει απαντήσεις σε προκλήσεις του Ερντογάν σε βάρος της χώρας του. «Ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να του αντιμιλούν. Θα πρέπει να το συνηθίσει όμως. Αυτός που έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο και την περιοχή των Κούρδων και σφαγιάζει αμάχους στην Αφρίν δεν πρέπει να κάνει διαλέξεις ηθικής και αξιών σε μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Ερντογάν συνδέεται με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας γι’ αυτό και δεν αναμένεται να αλλάξει. Γι’ αυτό και αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, προπαντός όμως με σχεδιασμό και αποφασιστικότητα. Με συμμαχίες και συνεργασίες. Παλιές και καινούργιες.


"Ο Φιλελεύθερος", 06/04/18

"αλήθεια", 06/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 06/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 06/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 05/04/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου