οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

"...Η κίνηση αυτή του Ακιντζί (την οποία με βεβαιότητα του υπαγόρευσε η Αγκυρα) εντάσσεται στα πλαίσια στρατηγικού ελιγμού, που αναμένεται και από τη Λευκωσία και από την Αθήνα να κλιμακωθεί στο έπακρο το επόμενο διάστημα. Με βασικό πρόσχημα όσα αίφνης ανέκυψαν με την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για την ένταξη στην εκπαιδευτική ύλη των ελληνοκυπριακών σχολείων, του ιστορικού δημοψηφίσματος (του 1950) για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα! Κάτι που θεωρήθηκε μεν άκαιρο από βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Λευκωσία και μεγιστοποιήθηκε με τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά και το οποίο όπλισε αδοκήτως την τουρκική προσχηματολογία...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και τη "σημερινή" Λευκωσίας


                                                 "ΤΑ ΝΕΑ", 17/02/17

«Νάρκη» από το παρελθόν στο Κυπριακό
Γιατί ο Μουσταφά Ακιντζί άφησε στα κρύα του λουτρού τόσο τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον ειδικό αντιπρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Του Άνθου Λυκαύγη

Με μια άκρως «δραματική» (και σαφώς εκβιαστική) κίνηση, ο κατοχικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί τίναξε στον αέρα τις διαδικασίες για λύση του Κυπριακού, αφήνοντας τον κύπριο πρόεδρο χθες κυριολεκτικώς στα κρύα του λουτρού! Καθώς σ' ένα διάλειμμα της προγραμματισμένης συναντήσεώς τους ο τουρκοκύπριος ηγέτης έφυγε απροειδοποιήτως (κατ' ακρίβεια το έσκασε) και δεν επέστρεψε στο τραπέζι, όπου περίμεναν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών!

Η κίνηση αυτή του Ακιντζί (την οποία με βεβαιότητα του υπαγόρευσε η Αγκυρα) εντάσσεται στα πλαίσια στρατηγικού ελιγμού, που αναμένεται και από τη Λευκωσία και από την Αθήνα να κλιμακωθεί στο έπακρο το επόμενο διάστημα. Με βασικό πρόσχημα όσα αίφνης ανέκυψαν με την απόφαση της Κυπριακής Βουλής για την ένταξη στην εκπαιδευτική ύλη των ελληνοκυπριακών σχολείων, του ιστορικού δημοψηφίσματος (του 1950) για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα! Κάτι που θεωρήθηκε μεν άκαιρο από βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Λευκωσία και μεγιστοποιήθηκε με τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλά και το οποίο όπλισε αδοκήτως την τουρκική προσχηματολογία.

Αποτέλεσμα ήτο να προκύψει πρωτοβάθμια κρίση. Που χθες μεταφράσθηκε με αποχώρηση του Ακιντζί από τις συνομιλίες και την Αγκυρα «να ζητά εξηγήσεις», καταγγέλλοντας την ελληνική πλευρά για «ανειλικρίνεια» όσον αφορά τις προθέσεις της. Και βεβαίως τα Ηνωμένα Εθνη να σπεύδουν πυροσβεστικά, ζητώντας βοήθεια και από κάποια ενδιαφερόμενα κέντρα.
Κυρίως Ουάσιγκτον και Λονδίνο, προκειμένου να μην οριστικοποιηθεί ναυάγιο με όλες τις προφανείς συνέπειες που θα προκύψουν.

Ανησυχία στο Μαξίμου. Ο κύπριος πρόεδρος είχε χθες συνεχείς επαφές με την Αθήνα - τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών - προκειμένου να συντονισθούν για την αποσόβηση μείζονος υποτροπής. Και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το Μαξίμου δεν απέκρυψε τις σοβαρές ανησυχίες του για την προβλεπτή κλιμάκωση των τουρκικών αντιδράσεων, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό «θα εκσπάσουν ως συνήθως και στο Αιγαίο». Συνέστησε δε ψυχραιμία στη Λευκωσία, προκειμένου να μην προκληθούν «ασύμμετρες επιπλοκές» ως αποτέλεσμα.
Θεωρείται πάντως από πολιτικούς παρατηρητές (αλλά και διπλωμάτες εμπλεκομένων δυνάμεων) ότι τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο και κυρίως επικίνδυνα, καθώς η Αγκυρα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό, ενώ παρόμοιες ζυμώσεις έχουν ενεργοποιηθεί και στους κόλπους των Τουρκοκυπρίων. Οπόταν και τέτοια ζητήματα συνιστούν μέρος των εσωτερικών αντιπαραθέσεων ως συνήθως. Με την τουρκική ηγεσία να απαιτεί τελεσιγραφικά την αποκήρυξη της αποφάσεως της Κυπριακής Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Παρεμβάσεις ΗΠΑ - Βρετανίας. Ιδιαίτερα έντονες πάντως είναι και οι παρεμβάσεις από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας, που φοβούνται ότι σε περίπτωση επιδεινώσεως (με οιονεί επισημοποίηση ναυαγίου) θα πυροδοτηθεί όξυνση σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στις οποίες οι τριβές είναι πλέον καθημερινές και κλιμακούμενες σε βαθμό που ελάχιστα απέχει από «θερμές επιπλοκές». Κάτι που μπορεί να προκαλέσει - όπως έλεγαν δυτικοί διπλωμάτες και στην Αθήνα και στη Λευκωσία - «έως και ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε αυτή την ευπαθή πτέρυγα της συμμαχίας». Αλλά και ανατροπές ειδικότερα στους περιφερειακούς στρατηγικούς σχεδιασμούς της υπερδυνάμεως. Οι οποίοι και προδήλως αφορούν την ανατολικομεσογειακή λεκάνη, που εφάπτεται ηφαιστειακών εξελίξεων και γεωπολιτικών ανατροπών, χωρίς προβλεπτή κατάληξη.

Η τουρκική εγγυοδοσία. Γίνεται αντιληπτό πάντως, ότι η κλιμάκωση αυτού του ζητήματος από την τουρκική πλευρά σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την αιτιολόγηση και στήριξη της θέσεως για την ανάγκη «επαρκούς συστήματος εγγυήσεων» για το τουρκοκυπριακό σκέλος της ομοσπονδίας σε περίπτωση λύσεως. Κι αυτό ακριβώς αναμένεται να προκαλέσει παραπέρα κλιμάκωση της κρίσεως το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον εκβιασμό μέχρι και για ματαίωση της ενόψει διασκέψεως, ώστε να συνυιοθετηθεί προκαταβολικά και από άλλους, το αίτημα για τουρκική εγγυοδοσία. Σε αυτό επικεντρώνεται η τουρκική στρατηγική σε αυτή τη φάση. Με προβλεπτές ενέργειές της για προαγωγή έως και νέων τετελεσμένων, σε επίπεδο νομής εξουσιών και αναδείξεως του ψευδοκράτους ως αυτόνομης πολιτειακής οντότητος. Που για την Τουρκία θα αποβεί νομιμοποιημένο στρατηγικό προγεφύρωμα στην περιοχή.

Το μήνυμα του Πούτιν. Οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου επαυξήθηκαν εν τω μεταξύ από «προφορικό μήνυμα» που ο Πούτιν διεβίβασε προς τον κύπριο πρόεδρο.
Και που σχετίζεται, τόσο με το Κυπριακό, όσο και με τη δεδηλωμένη - όπως αναφέρει - επιθυμία της Μόσχας για «αποφασιστική εμβάθυνση των ρωσοκυπριακών σχέσεων», τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και σε άλλα ευρύτερα πεδία στρατηγικής συνεργασίας. Κι αυτό έρχεται (όχι τυχαία), καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες όσον αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και την εκμετάλλευσή τους. Η οποία συνδέεται με κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά επιλογές «και νομής και διανομής» των αποθεμάτων που θα ανορυχθούν σύντομα.
"η σημερινή", 17/02/17
"η σημερινή", 17/02/17

«Προειλημμένη απόφαση»

Των Μικαέλλας Λοίζου και Μάριου Πουλλάδου

Ο Ακιντζί αποχώρησε αναίτια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και βγήκε και από πάνω
Το μέλλον των διαπραγματεύσεων θεωρείται πλέον αβέβαιο, καθώς δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, σαφές ούτε πώς και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι ούτε και πότε

Στον αέρα τίναξε τις συνομιλίες ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά την απόφασή του να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τις διαπραγματεύσεις, μια απόφαση που, κατά την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν προειλημμένη.

Χαρακτηριστικό του γεγονότος πως υπήρχε σχεδιασμός ο εγκάθετος της κατοχής να έφευγε έτσι κι αλλιώς από τις συνομιλίες, με αφορμή έναν παραλογισμό, είναι πως, παρά τις πολλές εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και την ομόφωνη ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου που διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου, χθες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διασυνδέσει την ανάγκη για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων με την υποτιθέμενη επαναφορά της πολιτικής για την Ένωση από την ε/κ πλευρά και να αναζητήσει ευθύνες στους Ε/κ για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις.

Υπό το φως της διαμορφωθείσας κατάστασης, το μέλλον των διαπραγματεύσεων θεωρείται αβέβαιο. Δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, σαφές ούτε πώς και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι, ούτε και πότε. Ουσιαστικά, κανείς δεν γνωρίζει αν θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα, με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει πως είναι στο χέρι των Τ/κ η επιστροφή τους στις διαπραγματεύσεις.

Δεδομένου, όμως, ότι η τουρκική αντίδραση θεωρείται άμεσα διασυνδεδεμένη με το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δεν αποκλείεται ο Ακιντζί να είναι θυμωμένος με τα… γεγονότα του 1950 μέχρι να παρέλθει το ορόσημο αυτό. Ο Έιντε, πάντως, δήλωσε ότι η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει πού εδράζει αυτήν του την αισιοδοξία. «Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα. Αν υπάρξει θα το ακούσετε όταν υπάρξει», είπε.

Παραδέχθηκε αλλά…
Η εξέλιξη αυτή εξανάγκασε τις δύο πλευρές να αποδυθούν σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων, με στόχο η ευθύνη για την κρίση να αποδοθεί στην άλλη πλευρά. Η εικόνα ήταν τόσο μπερδεμένη, που ο ένας διαπραγματευτής κατηγορούσε τον άλλον ότι εκείνος έφυγε πρώτος από τις συνομιλίες. Σε αυτό δεν βοήθησε ούτε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος, αντί να συμβάλει ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τη στάση του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εκνεύρισε πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλαν μηνύματα προς την κατεύθυνση του Ειδικού Συμβούλου, να πει την αλήθεια αν θέλει να επισκεφθεί το Προεδρικό. Τελικά ο Νορβηγός διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν αυτός που έφυγε πρώτος αρκετές ώρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών.

«Όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είχε δηλώσει πριν από μερικές ώρες, σε εκείνο το σημείο αποφάσισε ότι το σωστό πράγμα να κάνει ήταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να έρθει πίσω εδώ (στα κατεχόμενα), κάτι που συνάγεται επίσης από τη δική του δήλωση», ανέφερε έπειτα από τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή της τουρκικής πλευράς και πριν από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ωστόσο, ο Ειδικός Σύμβουλος προσπάθησε να προστατεύσει τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς έριξε το φταίξιμο για την κρίση στις συνομιλίες σε δυνάμεις που δεν θέλουν τη λύση και όχι στη σκηνοθετημένη, απαράδεκτη αποχώρηση του διαπραγματευτή της τουρκικής πλευράς από τη χθεσινή διαπραγμάτευση.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς υπάρχουν στοιχεία και στις δύο κοινότητες, που επιθυμούν η διαδικασία να εκτροχιαστεί», είπε, λίγες ώρες αφότου ο Μουσταφά Ακιντζί έβγαλε επί σκοπού τις συνομιλίες εκτός τροχιάς. Πρόσθεσε ότι, ενόσω οι συνομιλίες θα προχωρούν, εκείνοι που θέλουν να αποτύχει η διαδικασία θα γίνουν πιο ενεργοί, αποπροσανατολίζοντας από την εποικοδομητική διαδικασία.

Από τη σκοπιά Αναστασιάδη
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους για τα όσα διαδραματίστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία πάρθηκε εντελώς αναίτια, σε σημείο, όπως είπε, που ούτε ο ίδιος ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν κατάλαβε ότι ο κ. Ακιντζί είχε αποχωρήσει.

«Ενώ όλη η συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, υπήρξε μια μικρή διακοπή, έπειτα από μια διαφωνία της δικής μας πλευράς με τον ΟΗΕ, όταν -χωρίς κανένα λόγο και αιτία- αποχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί και η ομάδα που τον πλαισίωνε. Ο κ. Έιντε, όταν κατάλαβε ότι ο κ. Ακιντζί αποχώρησε, έκανε προσπάθειες να τον μεταπείσει, αλλά ο κ. Ακιντζί ήταν ανένδοτος», είπε.

Θα ενημερωθεί ο Γκουτέρες
Κληθείς να σχολιάσει αν στο επόμενο διάστημα θα ενημερώσει και τη διεθνή κοινότητα γι' αυτές τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα για τα πραγματικά γεγονότα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως το ίδιο θα πράξει και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θέλει με δικές του δηλώσεις να ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την άλλη πλευρά να διακοπεί ο διάλογος, είτε αφορά την Τουρκία είτε αφορά στους Τουρκοκύπριους, έτσι ώστε να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Η ε/κ πλευρά επιδιώκει τη λύση 43 χρόνια τώρα, επεσήμανε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αν δεν υπήρξε η λύση δεν ευθυνόμαστε εμείς, αλλά οι αξιώσεις της Τουρκίας και οι προηγούμενοι ηγέτες της τ/κ πλευράς.

Η προσπάθεια εφησυχασμού
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τις ανησυχίες της τ/κ πλευράς για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, ο κ. Αναστασιάδης απαρίθμησε μια σειρά από λόγους προκειμένου να αποδείξει πως αυτές οι ανησυχίες δεν δικαιολογούνται.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν είναι ούτε η Ένωση, όπως δεν είναι βεβαίως και η διχοτόμηση. Επανέλαβε, δε, την προσήλωση σε μια λύση που θα είναι απόλυτα συμβατή με τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε εμφαντικά ο Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

1η Απριλίου και υπερπρονόμια Τ/κ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ασήμαντη αφορμή την απόφαση της Βουλής και στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι και η 1η Απριλίου γιορτάζεται, που ήταν και η έναρξη του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και υπέρ της Ένωσης, ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι τώρα αντίδραση, για να πάρει την απάντηση από τον Ακιντζί, ότι αυτή προϋπήρχε της συγκεκριμένης συζήτησης. «Αλλά υπερτόνισα την ίδια ώρα ότι οι εορτασμοί ποτέ δεν ήταν συμβατοί και με μια αξίωση των Ελληνοκυπρίων για να επιδιώξουν την Ένωση. Ήταν μια απόδοση τιμής στον αντιαποικιακό αγώνα που στο τέλος, αντί στην Ένωση, οδήγησε σε υπερπρονόμια των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η εκδοχή του Μουσταφά
Νωρίτερα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι τα ιδανικά της Ένωσης είναι αυτά που είναι υπεύθυνα για όλες τις τραγωδίες και ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ζήτησε να διορθωθεί η απόφαση της Βουλής. Ρίχνοντας το βάρος των ευθυνών και της «διόρθωσης» στην ε/κ ηγεσία, ο εγκάθετος της Άγκυρας είπε πως οι Τ/κ δεν θέλουν να δουν τον μελλοντικό τους ηγέτη να βαδίζει χέρι-χέρι με το ΕΛΑΜ, και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν σεβάστηκε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε τα όσα του καταλογίζονται, ότι δηλαδή αποχώρησε στο διάλειμμα των διαπραγματεύσεων, και ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτός που αποχώρησε. «Λέω την αλήθεια και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», συμπλήρωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο εγκάθετος της κατοχής ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε ένα 5σελιδο έγγραφο σχετικά με την ψήφιση της Βουλής των Αντιπροσώπων, από το οποίο ο ίδιος δεν έμεινε, όπως είπε, ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να είπε «δεν έχω τίποτε να πω» και, «θυμωμένος, σηκώθηκε κι έφυγε από την αίθουσα κλείνοντας την πόρτα πίσω του». Εν τω μεταξύ, σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης ανακοίνωσε, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «YeniDyzen», «πιθανή επίσκεψη Τσαβούσογλου» στα κατεχόμενα.

«Δύσκολο περιβάλλον»
Μιλώντας χθες το απόγευμα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ προσπάθησε να δώσει τη δική του ερμηνεία για τα όσα εκτυλίχθηκαν, αποδίδοντάς τα στο δύσκολο περιβάλλον, λόγω των συναισθημάτων που υπήρχαν. Πρέπει να γίνει κατανοητό και δεν είναι παράξενο, είπε, πως όταν συζητάμε για το μέλλον τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι όταν συζητάμε για το παρελθόν.

Η ατμόσφαιρα δεν ήταν η βέλτιστη, πρόσθεσε, λέγοντας πως ήταν μια δύσκολη φάση, που είχε να κάνει με ζητήματα εκτός των ίδιων των συνομιλιών. Φιλοδοξία του, ανέφερε, ήταν να χρησιμοποιηθεί η συνάντηση για να «καθαρίσουν τον αέρα» και να προχωρήσουν μπροστά. «Ξέρω ότι και οι δύο ηγέτες ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο», υποστήριξε, ενώ έκανε λόγο για αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να συνεχίσουν.

«Θέλουν να προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό να δουλέψει και να για να το κατορθώσουμε πρέπει να αφήσουμε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση πίσω μας. Η πραγματική ηγεσία έγκειται, μερικές φορές, στο να παίρνεις μιαν οπισθοδρόμηση και να τη μετατρέπεις σε ευκαιρία», σημείωσε, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως αυτό είναι δυνατόν. Τόνισε, ωστόσο, πως, παρ' όλο που ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί «σε καλές και κακές μέρες, η διαδικασία ανήκει στους ηγέτες».

Καλά και κακά πράγματα
Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε υποστήριξε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως θα δούμε περισσότερες περιπτώσεις κατά τις προσεχείς ημέρες, εβδομάδες και μήνες, όπου οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να αποτύχει η λύση θα προσπαθήσουν να δελεάσουν τους διάφορους παίκτες, ώστε να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα και την ηγεσία και την εμπιστοσύνη που ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν κτίσει, προκειμένου να τους παρασύρουν σε μια προσωπική συζήτηση μεταξύ τους.

Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη μερίδα Τ/κ και Ε/κ που έχουν ισχυρή βούληση να επανενώσουν τη χώρα και μεγάλη μερίδα που θέλει αυτό να αποτύχει και πως και οι δύο απόψεις νομιμοποιούνται σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο ίδιος, είπε, ενημέρωσε τον ΓΓ για την όλη κατάσταση, ο οποίος τον προέτρεψε να συνεχίσει και να προσπαθήσει να κάνει ό,τι καλύτερο, υπενθυμίζοντάς του ότι πισωγυρίσματα συμβαίνουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε, ακόμη, πως και οι δύο πλευρές διέπραξαν κακά πράγματα και πιθανώς θα περάσουν πολλές δεκαετίες πριν υπάρξει μια πλήρης συμφωνία του τι συνέβη ιστορικά. «Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συμφωνήσετε σχετικά με το πού θέλετε να πάτε», πρόσθεσε. Το βασικό, τόνισε, είναι πώς μπορεί να επαναδημιουργηθεί το κλίμα, μέσα στο οποίο να γίνονται δημιουργικές συναντήσεις και να αποφύγουμε την επανάληψη παρόμοιων θεμάτων.

Άρπαξε την ευκαιρία ο Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από τη Γερμανία πως εάν η ε/κ πλευρά θέλει διαπραγματεύσεις θα επιστρέψει στο τραπέζι, και ισχυρίστηκε πως η κρίση ξεκίνησε με απόφαση της πρότασης της κυπριακής Βουλής που αφορά την Ένωση και όχι σήμερα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως, όπως και προηγουμένως, το πρόβλημα πηγάζει από την ε/κ πλευρά.

«Η στάση της ε/κ πλευράς δείχνει την άποψή της για τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία στο νησί. Επιπλέον, η απόφαση την οποία έλαβε η ε/κ Βουλή για την Ένωση είναι μια απαράδεκτη απόφαση για την Τουρκία και τους Τ/κ», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως «αυτή η κρίση δεν ξεκίνησε σήμερα με την αποχώρηση Αναστασιάδη από το τραπέζι, ξεκίνησε με την αποδοχή αυτής της απόφασης από τη Βουλή».

«Ακόμη συζητούν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδέχονται την απόφαση. Δηλαδή δεν εγκατέλειψαν τις ελπίδες τους και από την άλλη δεν χρειάζονται πλέον οι εγγυήσεις και η ασφάλεια της Τουρκίας. Εσείς από τη μια θέλετε Ένωση και από την άλλη λέτε να άρουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Με αυτές τις προσεγγίσεις, αποκαλύφθηκε η πραγματική τους πρόθεση. Έδειξαν οι ίδιοι πόσο δίκαιο είχε η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε αυτά τα θέματα. Εμείς μέχρι σήμερα τηρήσαμε πάντοτε εποικοδομητική στάση», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας:

«Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε και τι δεν θέλουμε. Το καταθέτουμε καθαρά στις συναντήσεις ως ένα κράτος που εμπιστεύεται τον εαυτό του χωρίς καπρίτσια και χωρίς κόμπλεξ, ως ισχυρό κράτος. Την ίδια στάση βλέπουμε ότι και η τ/κ πλευρά επιδεικνύει. Μέσα σε αυτά η ε/κ πλευρά αποχωρεί από το τραπέζι. Αν θέλουν διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν σε εκείνο το τραπέζι και εάν δεν θέλουν οι ίδιοι ξέρουν. Πλέον τέτοιες συνομιλίες δεν ξαναγίνονται, θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Ασέβεια, λέει ο Οζγκιουργκιούν
Από την πλευρά του, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη χθες ήταν ασέβεια προς όλες τις διεθνείς δυνάμεις και ιδίως προς την τ/κ πλευρά, που συνέβαλε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 20 μήνες. Κατηγόρησε, δε, τον Πρόεδρο ότι υπερασπίστηκε μια πρόταση «μιας φασιστικής και ρατσιστικής ομάδας».

Υποστήριξε, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτός που αποχώρησε από το τραπέζι, λέγοντας πως αυτό ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα από το Μον Πελεράν και όχι έκπληξη. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι αυτή η προσέγγιση έδειξε ότι η νοοτροπία της ε/κ πλευράς, που δεν βλέπει τους Τ/κ ως συν-ιδιοκτήτες της Κύπρου, δεν αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου