οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

"...Από προχθές το βράδυ και χθες όλη την ημέρα προσπαθούσαν να τον πείσουν να δώσει μια συνέντευξη, να εμφανιστεί στην αδέσμευτη και αντικειμενική ΕΡΤ για να εξηγήσει τα της συμφωνίας και άλλα πολλά και διάφορα, αλλά ο Τσακαλώτος εμφανιζόταν ως ανένδοτος - προσοχή, παρακαλώ, ανένδοτος, όχι ανέκδοτος! Το κάνω αυτό γιατί γνωρίζω επίσης καλύτερα από τον καθένα, ας μου επιτραπεί, ότι, όπως έχω αναφέρει κατ' επανάληψη, ο λατρεμένος υπουργός που αγαπάς να ακούς ειδικά για αυτό το μείγμα ελληνικών επιπέδου δεύτερης γενιάς παπά της Αστόριας και αγγλικών επιπέδου Οxford είχε από μηνών και συγκεκριμένα από την παραμονή του ανασχηματισμού ειδοποιήσει τον πρόεδρο Αλέξη ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών και αν το κάνει είναι για να φέρει εις πέρας τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έρχεται, αντίθετα αυτό που υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ο υπουργός μας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα ήταν μια επώδυνη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"


                                 "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", κύριο θέμα, 24-26/02/17


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", εσωτερικό θέμα, 24-26/02/17
Amber alert

Εγώ παρά τις διαψεύσεις του ιδίου του κυρίου Τσακαλώτου (με μια παροιμιώδη φράση του Μαρκ Τουέιν - αμερικανός συγγραφέας ήταν αυτός) θα συνεχίσω να εκπέμπω Αmber alert με αναζητούμενο πρόσωπο τον αγαπημένο υπουργό Ευκλείδη «φεύγει ο χειμώνας και δεν θα φοράω πια αυτά τα trendy κασκόλ τα οποία έχουν ξεματιάσει στην Ευρώπη» Τσακαλώτο.

Διότι, αν και υπήρξε αυτή η υποτιθέμενη διάψευση, γνωρίζω πολύ καλά ότι από προχθές το βράδυ και χθες όλη την ημέρα προσπαθούσαν να τον πείσουν να δώσει μια συνέντευξη, να εμφανιστεί στην αδέσμευτη και αντικειμενική ΕΡΤ για να εξηγήσει τα της συμφωνίας και άλλα πολλά και διάφορα, αλλά ο Τσακαλώτος εμφανιζόταν ως ανένδοτος - προσοχή, παρακαλώ, ανένδοτος, όχι ανέκδοτος!

Το κάνω αυτό γιατί γνωρίζω επίσης καλύτερα από τον καθένα, ας μου επιτραπεί, ότι, όπως έχω αναφέρει κατ' επανάληψη, ο λατρεμένος υπουργός που αγαπάς να ακούς ειδικά για αυτό το μείγμα ελληνικών επιπέδου δεύτερης γενιάς παπά της Αστόριας και αγγλικών επιπέδου Οxford είχε από μηνών και συγκεκριμένα από την παραμονή του ανασχηματισμού ειδοποιήσει τον πρόεδρο Αλέξη ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών και αν το κάνει είναι για να φέρει εις πέρας τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έρχεται, αντίθετα αυτό που υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ο υπουργός μας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα ήταν μια επώδυνη συμφωνία η οποία περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας. (Λιτότητας, παιδιά, μη μασάτε το σανό και το παραμύθι ότι τάχα μου για κάθε μέτρο λιτότητας θα υπάρχει ένα αντισταθμιστικό το οποίο θα το ακυρώνει. Αν συμβαίνει αυτό, γιατί έπρεπε να παρθούν τα μέτρα και πολύ περισσότερο γιατί έπρεπε να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μέτρα; Τι βλακειες είναι αυτά;).

Καμία επαφή
Το δεύτερο που γνωρίζω, επίσης από πρώτο χέρι, είναι ότι ο Τσακαλώτος ήδη εδώ και έναν μήνα δεν είχε την παραμικρή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου. Κανονική επικοινωνία Πρωθυπουργού με τον υπουργό του. Να καθήσουν κάτω να συζητήσουν, να καθορίσουν μια γραμμή και μετά ο υπουργός να αναλάβει να υλοποιήσει ό,τι είχε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό και τους συναδέλφους. Αυτό δεν έχει συμβεί. Μέσω ταχυδρομείου γινόταν η δουλειά. Αυτό το έργο το είχε αναλάβει ως ταχυδρόμος πάντα ο Θόδωρος Μιχόπουλος και επικουρικά ο εκπρόσωπος Τζανακόπουλος. Μου λένε, ας πούμε, ότι γινόταν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αλλά ο Τσακαλώτος δεν ήταν εκεί. Είχε άλλες σοβαρότερες ασχολίες - όπως, για παράδειγμα, να πάει Θεσσαλονίκη να δει τον τεράστιο ΠΑΟΚ κόντρα στη Σάλκε στη σουίτα του γνωστού επενδυτή (εμείς εδώ στον ΔΟΛ τον ξέρουμε καλά) Ιβάν Σαββίδη…


Αρχίζουν τα όργανα
Πάντως, κατά τον Μιχόπουλο, το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, που έγινε μια μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα για το θέμα του Εurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου, ο Τσακαλώτος ήταν εκεί, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που είχαν κυκλοφορήσει. Οπως ήταν παρών και ο αναπληρωτής του Χουλιαράκης. Αλλά αυτό δεν ανατρέπει, συμπληρώνω εγώ, την πεποίθηση για τις κάκιστες σχέσεις που έχει ο υπουργός των Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό.

Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι, όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη στάση του υπουργού Οικονομικών, σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ίσως για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα των 53 plus, της οποίας ηγείται με μεγάλη επιτυχία ο υπουργός Ευκλείδης, σε μια εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση για τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήθελα να ήμουν πιο παραστατικός, θα έλεγα ότι τώρα αρχίζουν τα όργανα.
Σε μια άλλη κυβέρνηση πάντως, που θα τη χαρακτηρίζει η κανονικότητα, ο υπουργός των Οικονομικών, διαφωνώντας με μέρος από τις πολιτικές τής κυβέρνησής του, θα είχε αποχωρήσει.

Αλλά εδώ μιλάμε για μια κυβέρνηση που μόνο η κανονικότητα δεν τη χαρακτηρίζει. Εδώ μιλάμε για μια σύμπραξη ατόμων με διάφορες πολιτικές και άλλες καταβολές που βρέθηκαν κάτω από ορισμένες συγκυρίες να κυβερνούν τη χώρα…

«Δεν θα γίνω Βαρουφάκης»
Εννοείται πως ρώτησα τον Μιχόπουλο κατά τη χθεσινή μας πρωινή συνομιλία γιατί, αφού δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Τσακαλώτο, ο υπουργός των Οικονομικών δεν βγαίνει δημόσια να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς του συνέβη (του λαού, όχι του Τσακαλώτου) στις Βρυξέλλες.

- Από μόνος του να το κάνει; Να το ζητήσει η Νέα Δημοκρατία!
- Μα δεν είναι για να ενημερωθεί απλώς και μόνο η Νέα Δημοκρατία. Εδώ πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας. Να ξέρουν τι τους περιμένει.
- Οχι. Ετσι όπως έχει τεθεί το θέμα από τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκεται να γίνει διάλογος μέσα από τα τηλεπαράθυρα. Αυτό εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε.
- Τι θα γίνει τελικά, δεν θα μάθουμε;
- Βεβαίως. Αν ήθελε η Νέα Δημοκρατία (άντε πάλι…) θα μπορούσε να αποστείλει ένα στέλεχός της να ενημερωθεί απευθείας από τον Τσακαλώτο ή ακόμη καλύτερα να ζητήσει να συγκληθεί η Βουλή και εκεί να υπάρξει συζήτηση για το τι αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Πάντως, εγώ που είμαι προσεκτικός σε κάτι τέτοια διαπιστώνω ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει σήμερα στη Βουλή, στην Ωρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση του προέδρου Βασίλη Λεβέντη για το Eurogroup δεν είναι τυχαία. Μου λένε λοιπόν οι πηγές μου ότι και αυτό ακόμη επιβεβαιώνει τη τάση απομονωτισμού του Ευκλείδη και της ενόχλησης Μαξίμου για τη εξαφάνισή του μέχρι χθες το μεσημέρι όπου με βαριά καρδιά από του βήματος της Βουλής είπε μερικές κουβέντες για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανθρωπός μου, που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως, με κατέστησε κοινωνό συγκεκριμένης αποστροφής του αγαπημένου μου Ευκλείδη που κατέληγε με τη φράση: «Εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης» και ακόμη χειρότερα «δεν είμαι Ιφιγένεια». Δεν έχω καμιά αμφιβολία ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Πάντως, να μου το θυμηθείτε, αυτή η υπόθεση έχει βάθος και πλάτος. Το ρήγμα μόλις άνοιξε.

Ζητούνται «πρόθυμοι»
Οσον αφορά την ερώτηση του Νίκου Φίλη για τα εξοπλιστικά, ο σάλος που προκλήθηκε τόσο από το περιεχόμενό της (θεωρήθηκε νάρκη στις σχέσεις Τσίπρα -Καμμένου) όσο και από την μη κατάθεσή της δεν φαίνεται να έληξε. Μέλος της κυβέρνησης μου είπε χθες ότι «ο Φίλης είναι μια ανάσα από την έξοδο». Ρώτησα αν αυτό θα είναι οικεία βουλήσει. Μου απάντησε όχι. Και μου πρόσθεσε σιβυλλικά ότι «είναι επιθυμία του προέδρου». Που σημαίνει ότι δεν τον θέλει ο Τσίπρας τον φίλο μου τον Φίλη. Και περιμένει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα. Ψάχνει για «πρόθυμους» ο άνθρωπος, τι να κάνει εδώ που φτάσαμε...


Εξουσιολαγνεία και πολιτικά παιχνίδια
Από δώ το είχε, από εκεί το έφερε, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κάνει πρόβλημά του την αγωνιώδη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ γενικά και του Αλέξη Τσίπρα ειδικότερα να παραμείνουν στην εξουσία. Η συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό τού κυβερνώντος κόμματος, μετά τις έντονες και επίμονες αναφορές του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, μετεξελίχθηκε σε χρόνο dt σε πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, που αντί να αφοσιωθεί στο πώς θα βελτιώσει τον δημόσιο λόγο του, ώστε να μπορέσει να υποδεχτεί περισσότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκαταλείπουν μαζικά, άρχισε πάλι τις ομφαλοσκοπήσεις.

Με ποιον να πάμε και ποιον να αφήσουμε. Για μια μερίδα στελεχών, που προτάσσει ως δημόσιο συμφέρον την απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ per terram per mare από την εξουσία, η μοναδική μετεκλογική συμμαχία η οποία πρέπει να υπάρξει είναι εκείνη με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου του 2012.

Κατά μια άλλη μερίδα στελεχών, που τάχα μου κόπτονται για την ιδεολογικοπολιτική συγγένεια που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, ο φυσικός σύμμαχος μετεκλογικά δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτοί που τον θεωρούν όμορο πολιτικό χώρο, παραβλέποντας ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αναχρονιστικό μόρφωμα με εθνικολαϊκιστικά χαρακτηριστικά.
Και υπάρχει και ένας πυρήνας στελεχών περί την πρόεδρο Γεννηματά, ο οποίος την έχει πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θέση μόνο σε μια τρικομματικη κυβέρνηση με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ!

Δεν σχολιάζω καν αυτή την τελευταία εκδοχή, που τη θεωρώ απλώς και μόνο μια υπεκφυγή από το να υπάρξει μια πολιτική προσέγγιση στο θέμα. Θα πω μόνο ότι αν το ΠΑΣΟΚ θέλει πράγματι να είναι η έκπληξη των επόμενων εκλογών, θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα αυτή τη συζήτηση. Αποτέλεσμα μιας βαριάς μορφής εξουσιολαγνείας. Δεν έχει κανένα λόγο να προσπαθεί από τώρα να βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο τα δύο μεγάλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε βαρύ φόρο στα χρόνια της κρίσης. Ηρθε η ώρα να κεφαλαιοποιήσει αυτή την προσφορά στον τόπο μένοντας μακριά από τα παιχνίδια εξουσίας και ειδικότερα το πώς θα γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή θα παραμείνει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας...


"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", εσωτερικό θέμα, 24-26/02/17


Ραντεβού στα σκοτεινά
Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας, οι απαιτήσεις που θα εγείρουν οι δανειστές και τα αντίμετρα που θα είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν είναι τα μεγάλα ερωτηματικά για το Μαξίμου εν αναμονή της τρόικας


Της Βούλας Κεχαγιά


Αν κάτι προκαλεί ανησυχία στα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από την επάνοδο των τροϊκανών στην Αθήνα αυτό αφορά το άγνωστο των απαιτήσεών τους. Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει ανάσα από την «κατ’ αρχήν» συμφωνία του Eurogroup, ωστόσο η καχυποψία για τις αξιώσεις που θα προβάλουν οι δανειστές στα μακριά τραπέζια συσκέψεων του Χίλτον είναι διάχυτη.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν πως η συμφωνία ενδέχεται να έχει πολλές γκρίζες ζώνες, κυρίως ως προς το σκέλος των αντισταθμιστικών μέτρων που επιθυμεί να περάσει το οικονομικό επιτελείο για να πετύχει το λεγόμενο «δημοσιονομικό ουδέτερο» στη διαδικασία προσθαφαιρέσεων των μέτρων. Και ασφαλώς, σημείο αιχμής για το Μαξίμου αποτελεί η αναλογία κατανομής των βαρών στους πολίτες με κύριο μέλημα τη μικρότερη επιβάρυνση στους πιο αδύναμους. 

Ομολογουμένως δύσκολες ισορροπίες. Ως εκ τούτου δεν πρέπει, λένε αρμόδιες πηγές, να υποτιμάται η πρόσφατη παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος σχολίασε πως εάν το ΔΝΤ επιμείνει στη φορολόγηση των φτωχών στρωμάτων και στην ελάφρυνση των πλούσιων θα συγκρουστούμε.

Αυστηρό μήνυμα προς ΔΝΤ

Η αναφορά Δραγασάκη διατρέχει συνολικά τη φιλοσοφία της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του αφορολόγητου. 

Οπως ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θυμίζει σε συνεργάτες του, το ΔΝΤ και ο Τόμσεν στην αρθρογραφία τους αναφέρουν ότι τα έσοδα αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών υψηλών εισοδημάτων. Ομως, διευκρινίζει, αυτό έχει ξεπεραστεί ούτως ή άλλως από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί εκείνη τα έσοδα από τη μείωση του αφορολογήτου. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παραβίαση της συμφωνίας» σχολιάζει ο Δραγασάκης παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ - Μοσκοβισί που έχουν μιλήσει για δημοσιονομική εξισορρόπηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα διαθέσει τα έσοδα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ενημερώσει και τους θεσμούς. «Αρα, εάν το ΔΝΤ προβάλει ξεπερασμένες από τις αποφάσεις αξιώσεις, θα είναι στοιχείο αντιπαράθεσης» εξηγεί ο αντιπρόεδρος στους συνομιλητές του προειδοποιώντας ότι «αυτό δεν θα το δεχτούμε».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τα αντισταθμιστικά μέτρα και το πώς θα είναι στοχευμένα για να ανακουφίσουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες. «Θα επιδιώξουμε τα αντίμετρα που θα ψηφίσουμε να έχουν ταξικό πρόσημο. Οπως για παράδειγμα στον ΕΝΦΙΑ, στο ενεργειακό ή στις επιχειρήσεις. Θεωρητικά η μείωση που θα υποστεί ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη στους μικροϊδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και μικρότερη σε όσους έχουν πολλά ακίνητα σε συνδυασμό με πολύ υψηλά εισοδήματα. Ολα αυτά είναι υπό εξέταση, όπως επίσης το αν η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας, π.χ. ΔΕΗ, θα είναι ίδια για όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Πονοκέφαλος για τις συντάξεις

Ωστόσο, ο μεγάλος πονοκέφαλος στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι το θέμα των συντάξεων. Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε προφανή αδυναμία να αιτιολογήσει περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις – οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 0,75% περιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών σε ορίζοντα πενταετίας – ιδίως όταν μία από τις κεντρικές επιλογές της είναι η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Στο θέμα των συντάξεων η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Η κυβέρνηση καλείται να αναθεωρήσει τη λογική που επέβαλαν τα πράγματα σύμφωνα με την οποία από μια σύνταξη συντηρείται ενδεχομένως ολόκληρη οικογένεια και με ανέργους και να αντιστρέψει τα επιχειρήματα στη λογική ότι με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης να πρέπει οι εργαζόμενοι σε μια οικογένεια να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν και τους συνταξιούχους γονείς τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι επιπροσθέτως θα χάσουν και από τη μείωση του αφορολογήτου. Διπλό το χτύπημα δηλαδή.

Ολα αυτά κάνουν τον υπουργό Οικονομικών να ασχολείται ελάχιστα με τον… θάνατο των «rumours of my death» και περισσότερο με το πώς θα οδηγήσει η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια σε ένα περίγραμμα μέτρων που θα μπορεί να περάσει από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και να είναι «χωνέψιμο» από την κοινωνία.

Εντατικό μασάζ στους βουλευτές

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αυτήν τη στιγμή αμηχανία. Τα στελέχη του θεωρούν ότι το Eurogroup έδωσε κάτι καλύτερο από τα προσδοκώμενα, όμως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο εάν δεν επέλθει η τελική συμφωνία. Η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ πήγε καλά κυρίως για τις δύο κυρίες και έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ προτίθεται να μεταθέσει τις αξιώσεις του για το χρέος διευκολύνοντας τη γερμανίδα καγκελάριο στην προεκλογική της πορεία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν μία ιδιαίτερη ανησυχία που από ορισμένους εκδηλώνεται με διάθεση φυγής («ας έρθει άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει», Μανιός), από άλλους με ηττοπάθεια («έχουμε υποστεί μία ήττα τακτικής», Μπαλαούρας) και από άλλους με υπομονή, «ας έρθει κι αυτό το πακέτο να τελειώνουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι θα πρέπει σε λίγες ημέρες να ξεκινήσει από όλες τις πλευρές το εντατικό μασάζ στους βουλευτές, όμως όλα αυτά θα πάρουν τον δρόμο τους μόνο εφόσον η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια οδηγήσει σε σαφή εικόνα και για τα μέτρα και για τα αντίμετρα. Προς το παρόν φρόντισε να λειάνει τις γωνίες που έξυναν τη σχέση του Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο αφήνοντας να διαρρεύσει τηλεφώνημά τους μέσω του οποίου αποκαταστάθηκαν οι όποιες «παρεξηγήσεις» είχαν δημιουργηθεί μετά την παρέμβαση Φίλη που αμφισβήτησε τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ζήτησε δρομολόγηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι η σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο θα πρέπει να ξαναζεσταθεί για όσο διάστημα τουλάχιστον το Μαξίμου θα έχει επιλέξει τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κάτι που επιχειρείται όπως φαίνεται ακόμη και με αρθρογραφία μέσω της «Αυγής» όπου δικαιολογείται η συνύπαρξη με το κόμμα Καμμένου και αφήνονται αιχμές για τη στάση του Νίκου Φίλη στην παρούσα φάση. Γενικώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι η παρέμβαση περί συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι άστοχη και ανεπίκαιρη και ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες που θα επέτρεπαν συμπόρευση. «Οι συνθήκες πρέπει να ωριμάσουν πρώτα στην κοινωνία» αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Τα εσωκομματικά κάτω απ’ το χαλί
Πάντως και ο Φίλης δείχνει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν επιθυμεί να βάλει κι άλλο λάδι στη φωτιά στις σχέσεις του με το Μαξίμου. Η διαρροή της ερώτησης 14 βουλευτών προς τον υπουργό Αμυνας (δηλαδή τον Καμμένο) για τα εξοπλιστικά προγράμματα προκάλεσε εκνευρισμό ακόμη και μεταξύ των υπογραφόντων διότι, ενώ είχαν αποφασίσει να τη φρενάρουν επειδή «η κυβέρνηση βρίσκεται σε ναρκοπέδιο», δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας δυσάρεστες εντυπώσεις και προβληματισμό στο Μαξίμου. Πάντως ούτε ο Νίκος Φίλης ούτε κανείς από την ομάδα των 53 σκέφτονται προσώρας να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση προκαλώντας αποσταθεροποίηση όταν θα φτάσει στη Βουλή η συμφωνία με τα βαριά μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εσωκομματικά προβλήματα που τώρα σπρώχνονται αναγκαστικά κάτω απ’ το χαλί δεν θα βγουν κάποια στιγμή στην επιφάνεια για να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Αυτό όμως θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προς το παρόν το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου επιχειρούν να συγκρατήσουν τις διαρροές ως προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη συμφωνία ζητώντας από όλα τα μέλη των οργάνων και τους υπουργούς που συμμετέχουν στις κλειστές συσκέψεις να μην αποκαλύπτουν τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει τη διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μαγνητοφώνηση της καυτής ομιλίας Φίλη στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που αναπαράχθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου