οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)


Η Τουρκία να σταματήσει τα «παιχνίδια»,
η απάντησή μας θα είναι πολύ σκληρή


Στον Αλέξη Παπαχελά

Απάντηση σε υψηλούς τόνους προς την Άγκυρα, στον απόηχο των συνεχών προκλήσεων στο Αιγαίο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς. Σε συνέντευξή του προς τον Αλέξη Παπαχελά και το Σκάι, ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζει τη γείτονα ως «νευρική δύναμη» και προσθέτει «να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτο που έγινε στο Φαρμακονήσι είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Σχετικά με την παρουσία του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως «ακόμη κι αν ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας... προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδος με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Και κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν».
Γκρίζες ζώνες

«Η Τουρκία έχει ένα βασικό θεμελιακό σκεπτικό πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μία ζώνη γκρίζα και μετά θα διεκδικήσει αυτή τη γκρίζα ζώνη. Είναι αυτά τα δύο βήματα που θέλει να κάνει» επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας πως «συχνά, επεισόδια που βλέπουμε στο Αιγαίο ή παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, γίνονται και με πρωτοβουλία τοπικών παραγόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί της ακτοφυλακής που είχαν συλληφθεί μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, στην πλειοψηφία τους συνελήφθησαν και είχαν κάνει τα επεισόδια τους μήνες που είχαν προηγηθεί στο Αιγαίο. Τώρα η Τουρκία έχει στο μυαλό της να κάνει επεισόδια στην Παναγίτσα, δηλαδή στις Οινούσσες κοντά. Εκεί αντελήφθη προχθές ότι δεν μπορεί να το κάνει και προσπάθησε κάπου αλλού να δώσει τη δική της απάντηση».

Αν ήξεραν οι Υπηρεσίες για τους “8' δεν θα άφηναν να περάσει το ελικόπτερο

Σε ερώτηση για την περίπτωση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο, ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε πως «αν ήξεραν οι αρμόδιες Υπηρεσίες στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος τι είχε μέσα το ελικόπτερο και ποια θα ήταν η συνέχεια δεν θα το άφηναν να περάσει. Αλλά φαντάζομαι ότι αιφνιδιάστηκαν από το ότι κατέβηκε ένα ελικόπτερο στην ελληνική γη και είχε μέσα τους οκτώ αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους διωκόμενο από την τουρκική πολιτεία κι έτσι έκριναν και τα ελληνικά δικαστήρια, ενώ η τουρκική πολιτεία λέει ότι είναι εμπλεκόμενοι στο ίδιο το πραξικόπημα. Εμείς να είμαστε σαφείς, έχουμε δύο αρχές: Πολιτικά καταγγέλλουμε κάθε είδους πραξικόπημα και θα ήμασταν και η τελευταία χώρα και ιδιαίτερα η ελληνική Αριστερά που θα μπορούσε να αποδεχθεί ή να ανεχθεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Από την άλλη, το ποιος είναι πραξικοπηματίας ή όχι και αν έχει και θα έχει δίκαιη δίκη στην Τουρκία ή όχι και έχει καταφύγει στην Ελλάδα, το κρίνουν τα ελληνικά δικαστήρια. Η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια. Είναι δύο διαφορετικές εξουσίες, η πολιτική και η δικαιοσύνη και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει περισσότερο και καλύτερα αντιληπτό από την άλλη πλευρά».
Η ένταση δεν συνδέεται με τους “8”

Εις ότι αφορά την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αυτή δεν συνδέεται ευθέως ή πρωταρχικά με την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών. «Η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του καλοκαιριού πέρυσι και υπάρχει πολύ πριν από την υπόθεση των "8". Η υπόθεση νευρικότητας της Τουρκίας είναι ότι έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, ισχυρές αντιφάσεις, έναν Ερντογάν, ο όποιος θέλει να γίνει πρόεδρος με υψηλές απαιτήσεις και δικαιώματα, δηλαδή να διατηρηθεί, -πράγμα που δε συμβαίνει ας πούμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο-, να διατηρηθεί ως αρχηγός του κόμματος της πλειοψηφίας, να διοικεί και να διευθύνει την κυβερνητική πολιτική και να έχει και δικαιώματα επί της Βουλής, ενώ ξέρουμε ότι φυσιολογικά ένα προεδρικό ακόμη και ημι-προεδρικό σύστημα έχει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία του προέδρου και στη νομοθετική εξουσία της Βουλής. Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα και η αποτυχία του τουρκικού στρατού στην Συρία που έχει πάρα πολλούς νεκρούς και δε φέρνει τα αποτελέσματα -και με την ταχύτητα που ήλπιζε το τουρκικό στρατηγείο- αυτά τα δύο κάνουν νευρικό τον κύριο Ερντογάν διότι φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά και τις προοπτικές του δημοψηφίσματος, στο βαθμό που καταφθάνουν φέρετρα στην Τουρκία. Δεν είναι πια όπως πριν από 20-30 χρόνια που η τουρκική κοινωνία ήταν αδιάφορη εάν υπάρχουν -όχι αδιάφορη- αλλά εν πάση περιπτώσει δεν συγκλονιζόταν από το αν υπάρχουν φέρετρα ή όχι. Η Τουρκία έχει αλλάξει, η δυτική πλευρά της Τουρκίας θα έλεγα ότι έχει εξευρωπαϊστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, και η αντίληψη της για τον πόλεμο και την ειρήνη δεν είναι ακριβώς η ίδια όπως στο παρελθόν».

Πλησίασαν να πατήσουν την κόκκινη γραμμή

Ενδεικτικό της έντασης είναι και το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε βολές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, ήταν στο όριο της παραβίασης των ελληνικών κόκκινων γραμμών. Προσθέτει δε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια, αλλά ταυτόχρονα η προετοιμασία είναι λόγος για να μην κάνει πολιτική αποτροπής» αλλά πρόληψης. «Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».

Κυνήγι μαγισσών στην μειονότητα

Αναφορικά με τα περιστατικά έντασης στο εσωτερικό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Αυτό που ενοχλεί τους Τούρκους σήμερα, είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ρομά και των Πομάκων έχουν αποκτήσει εθνική ελληνική συνείδηση, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, και μια αίσθηση της διαφορετικότητας προς το κομμάτι της μειονότητας που θα αυτοπροσδιοριστεί ως τουρκογενές. Το δεύτερο είναι ότι σε αυτό το τουρκογενές κομμάτι, υπάρχει ένα «κυνήγι μαγισσών», έχουν ανακαλύψει Γκιουλενιστές, -εγώ δεν τους ήξερα-, και μάλιστα υπάρχει και μια περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, τον οποίο προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από ένα, -παρανόμως-, από ένα σχολείο που ήταν για παιδιά, μουσουλμανόπαιδα, και για τουρκογενή αυτοπροσδιορισμό. Νομίζω ότι από τη μια μεριά δεν είναι καλό να εισάγονται στην Ελλάδα οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας, από την άλλη μεριά δείχνει ότι αυτό το κατά πολλούς, συμπαγές κομμάτι των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν σχέσεις με την Τουρκία και που καθοδηγούνται -όπως λέγεται- από το προξενείο της Κομοτηνής κλπ, αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι ακριβώς. Ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ότι όπως κάθε κοινωνικός ιστός, έχει τις εσωτερικές του αντιθέσεις και βλέψεις».

Κοινή θέση με Αναστασιάδη για τις εγγυήσεις

«Καταφέραμε για πρώτη φορά αυτό το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας της Κύπρου, της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων να μπει πάνω στο τραπέζι» επισημαίνει ο κ. Κοτζιάς σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αποτελεί κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου. «Με την πολιτική που ακολουθήσαμε, και είναι κοινή πολιτική, -την ξεκίνησα εγώ θεματολογικά πριν από 2 χρόνια, Μάρτη του ’15- και την υιοθέτησε και την ενίσχυσε πάρα πολύ ο κ. Αναστασιάδης, ήδη από το καλοκαίρι του ’15 ότι συμπορευτήκαμε και καταφέραμε για πρώτη φορά αυτό το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας της Κύπρου, της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων να μπει πάνω στο τραπέζι. Και το δεύτερο που καταφέραμε μαζί και από κοινού είναι ότι ο ξένος, ο διεθνής παράγοντας, η Ε.Ε. ακόμη και οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι κλπ να αντιληφθούν τη σημασία αυτού του ζητήματος για το Κυπριακό και η ίδια η Τουρκία να δεχθεί να συζητηθεί. Αλλά προσέξτε, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι είναι το πιο αδύναμο της σημείο για την Κύπρο. Και είναι ένα σημείο –συγκρατήστε το αυτό που θα σας πω- το οποίο ή θα κάνει έναν ουσιαστικό, πραγματικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις ή θα της βγει ως το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση. Η Τουρκία λοιπόν επειδή δεν έχει καταλήξει –τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμά της πώς θα χειριστεί πραγματικά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αν πραγματικά θα συμφωνήσει να καταργηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα».
«Νομίζω ότι κακώς μερίδα του Τύπου και στην Ελλάδα, εμφάνισε να υπάρχουν διαφορές Κύπρου και Ελλάδας, ενώ υπάρχει κοινή πλεύση και είναι οι Τούρκοι, που θα επιθυμούσαν ή παρουσιάζουν ότι υπάρχει μία διαφοροποίηση ανάμεσα στις δύο πλευρές»
καταλήγει.

Τρεις αρχές για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Εις ότι αφορά το ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών δυνάμεων, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι ουδέποτε ζήτησε να φύγουν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες από την πρώτη μέρα. Μάλιστα, επικαλείται την 4ετή περίοδο που απαιτήθηκε για την αποχώρηση των σοβιετικών από την ανατολική Γερμανία.
«Δεν είναι η διαφορά των Τούρκων ή κάποιων ξένων παραγόντων που τους υποστηρίζουν στο πόσο χρειάζεται να φύγουν, γιατί σε όλους είχαμε πει ότι είναι γνωστό ότι για να φύγει ένα στράτευμα κατοχής, χρειάζεται μία διαδικασία και ένα χρονοδιάγραμμα. Αλλά αυτό που τους ενοχλούσε ήταν το ότι υπάρχει deadline, δηλαδή ότι υπάρχει ημερομηνία στην οποία πρέπει να έχουν φύγει όλοι» σημείωσε ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών, προσθέτοντας.« εγώ έκανα μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση και την έχουν όλοι τους. Δεν δημοσιεύθηκε ποτέ για την ροή. Δηλαδή, πώς μπορούν να φύγουν; Και τι στάτους θα έχει αυτή η ροή; Για το status χρειάστηκε να μιλήσω μετά από ενάμισι χρόνο. Είπαμε ότι η ροή είναι να φύγουν όσο περισσότεροι μπορούν την πρώτη εβδομάδα και μετά να υπάρχει μία φυσιολογική ροή αποχώρησης σε σχέση και με τις τεχνικές ικανότητες να φύγουν και με τις τεχνικές ικανότητες να τους πάρουν απέναντι».
Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς έθεσε τρεις αρχές για την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής: « Ένα, φεύγει το στράτευμα με ημερομηνία λήξης, το οποίο πρέπει να είναι σε σύντομο και λογικό. Δεύτερον, στην πορεία που φεύγει ό,τι απομένει κάθε φορά που κάθε φορά θα είναι λιγότερο είναι προσωρινά εκεί και ότι η προσωρινότητα έχει σχέση με την διαδικασία αποχώρησης και όχι με προσωρινά δικαιώματα πάνω στην Κύπρο και τρίτον όχι αναδόμηση. Δηλαδή, όχι να φεύγει ο Στρατός και ένα κομμάτι να βγει από αυτόν τον σωλήνα της ροής και να φτιαχτεί μία βάση να ανασυγκροτηθεί, όχι ανασυγκρότηση. Διότι τότε θα πηγαίναμε στο σχέδιο των Τούρκων να αποσύρουν το μεγάλο μέρος του στρατεύματος και να φτιάξουν μία βάση. Την βάση ούτε η κυπριακή κυβέρνηση ούτε εμείς την δεχόμαστε».

Να κρατήσουμε ζωντανή τη διαπραγμάτευση, αλλά δύσκολο μέχρι το δημοψήφισμα

Ο κ.Κοτζιάς αποδίδει στις εσωτερικές εντάσεις της Άγκυρας το γεγονός ότι έχει βαλτώσει η διαδικασία: «Είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Για αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύω ότι μέχρι να γίνει το Δημοψήφισμα θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι... Εύχομαι και εργαζόμαστε για να πάνε καλά οι συζητήσεις, η Τουρκία δεν θα κάνει προσάρτηση τουλάχιστον το άμεσο χρονικό διάστημα, δεν την συμφέρει και θα της δημιουργήσει επιπλέον νομικά ζητήματα. Η κινδυνολογία περί προσάρτησης λέγεται περισσότερο για να γίνει αποδεκτή μία πίεση πάνω στην κυπριακή πλευρά και μία απαιτούμενη από διάφορες δυνάμεις υποχώρησή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου