οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

"...Αυτό το σενάριο για «δημοσιονομικώς ουδέτερα μέτρα» η κυβέρνηση το έχει ήδη θέσει στο τραπέζι προκειμένου να το παρουσιάσει ως «αντίμετρα ελάφρυνσης» στα βαριά μέτρα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μάλιστα να προψηφίσει και αυτά. Μόνον που η κυβέρνηση δεν κατοχύρωσε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα στο Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι και αυτά τα «αντίμετρα» θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα είναι η νέα «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γι’ αυτό και τα διαπραγματεύθηκε μόνη της από τηλεοράσεως την Δευτέρα το βράδυ..."

Aπό το site του Τ/Ο Σταθμού STAR Kεντρικής Ελλάδασ



Στην Αθήνα, το ταγκό χορεύεται με τρεις

Της Κύρας Αδάμ
Το προχθεσινό Eurogroup στις Βρυξέλλες ήταν από τα συντομότερα στην ιστορία του και μάλιστα με ελληνικό θέμα στην ατζέντα, καθ’ ομολογία του προέδρου του κ Ντάισεμπλουμ.

Χρειάστηκε ίσα ίσα η συνεδρίαση, για να ανακοινωθεί η έλευση, την Καθαρά Δευτέρα στην Αθήνα, του κουαρτέτου, προκειμένου να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την β’ αξιολόγηση.

Η καθοριστική δουλειά είχε γίνει προηγουμένως, όταν το ελληνικό οικονομικό επιτελείο (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) αποδέχθηκε τελικώς «το τελεσίγραφο» των θεσμών, (Κομισιόν, ESM ΕΚΤΔΝΤ), δηλαδή την προ-ψήφιση στην Βουλή των «μεταρρυθμίσεων» (σσ βλέπε μέτρα) στο αφορολόγητο, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας).

Μόλις η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τους όρους αυτούς, τότε ο κ Ντάισεμπλουμ κήρυξε και έληξε την συνεδρίαση του Eurogroup, ανακοινώνοντας ότι :
  • Αφού η Ελλάδα δέχθηκε να προ- νομοθετήσει μέτρα στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό και εργασιακό που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, προκειμένου να εξειδικεύσουν «το πρόσθετο πακέτο των δομικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες είναι «στοιχείο κλειδί για το ΔΝΤ» , όπως είπε. 
  • Επέμεινε όμως ότι «σ αυτό το σημείο δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει πολιτική απόφαση, είναι πολύ νωρίς..» 
  • Αποσαφήνισε μάλιστα ότι πρώτα θα επέλθει συμφωνία στην Αθήνα με τους θεσμούς, η συμφωνία αυτή θα ξαναγυρίσει σε μελλοντικό Eurogroup, όπου θα επισημοποιηθεί, στη συνέχεια η Αθήνα θα περάσει από τη Βουλή τα μέτρα αυτά που θα εφαρμοστούν μετά το 2018 και τότε όπως ανέφερε «θα υπάρξει μια τελική πολιτική συζήτηση για τα τελευταία στάδια του προγράμματος για το πώς θα πορευτούμε..». 
  • Σε ότι αφορά στο στοιχείο του χρόνου, ο κ Νταισεμπλουμ εμφανίστηκε χαλαρός επισημαίνοντας ότι η Αθήνα, για το επόμενο διάστημα δεν έχει ανάγκη ρευστότητας.. 
Οι κερδισμένοι του προχθεσινού Eurogroup είναι εμφανώς οι ευρωπαίοι δανειστές. Και τούτο διότι:
  • Ουδείς απείλησε το συμφωνημένο από τον Μάιο του 2016 με την Αθήνα, πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5% του ΑΕΠ που οφείλει να παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2018. (σ σ. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να χαλαρώσει την ασφυκτική φορο-εισπρακτική και εισφορο-εισπρακτική πολιτική της, διότι διαφορετικά χωρίς επενδύσεις και με την ανεργία στο 23% δεν μπορεί να «μαζέψει χρήμα» για πλεόνασμα 3,5%) 
  • Ουδείς, ούτε το ΔΝΤ, επανέφερε το αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα αυτό, όπως είπε ο κ Ντάισεμπλουμ θα εξεταστεί «κάποτε» μετά το 2018 
  • Οι ευρωπαίοι δανειστές έκαμψαν όλες τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ περί συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, γι αυτό και το Ταμείο επιστρέφει ομαλά στην Αθήνα τη Δευτέρα για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις. (σσ Η τελική συμφωνία Ευρώπης –ΔΝΤ για την Ελλάδα πρόκειται να γίνει την Τετάρτη στη συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ) 
  • Μέσω του ΔΝΤ δέσμευσαν την Αθήνα και έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις βαριές μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο το εργασιακό και το ασφαλιστικό, για μετά το 2018- κάτι που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πέτυχαν ποτέ. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στους ευρωπαίους, εν μέσω προεκλογικών περιόδων, στις χώρες τους, να υπερηφανεύονται ότι οι ίδιοι δεν θέλουν άλλη λιτότητα!!, απλώς βαριές μεταρρυθμίσεις που ..απαιτεί το ΔΝΤ. 
  • Αφαίρεσαν από τους ίδιους την πίεση του χρόνου για κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, με την αφοπλιστική δήλωση Ντάισεμπλουμ ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης ρευστότητας . Δηλαδή, οι ευρωπαίοι δανειστές μας μπορούν τώρα να πάνε για σκι, να ασχοληθούν με τα προεκλογικά τους και όταν κληθούν, να υπογράψουν την τελική συμφωνία , όποτε συμφωνήσει η Αθήνα με το ΔΝΤ. 

Το ΔΝΤ από την πλευρά του έκανε το όνειρο του πραγματικότητα: Να αναλάβει το Ταμείο την ουσία της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα για τις βαριές μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, στα οποία επέμενε από την πρώτη στιγμή των Μνημονίων, εξαρτώντας μάλιστα άμεσα στο αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Με δύο λόγια, το ΔΝΤ χορεύει από τώρα μόνο του με την Ελλάδα το ταγκό με τους ευρωπαίους σε ρόλο χορευτή – κομπάρσου.

Μένει να κάνει απολογισμό και η κυβέρνηση Τσίπρα:
  • Όλοι θυμούνται ότι τον περσυνό Οκτώβριο, όταν άνοιγε η β΄ αξιολόγηση, η κυβέρνηση είχε υψώσει κόκκινες γραμμές στο εργασιακό, το οποίο δεν συζητούσε, και πρόσθετε υπερηφάνως ότι οι δανειστές θα δεσμευθούν σε ελάφρυνση του χρέους για να κλείσει η συμφωνία και τούτο γιατί η Αθήνα «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο»..Αυτή την στιγμή λοιπόν, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει οριστικώς στο ορατό πεδίο, κάθε νύξη για ελάφρυνση του χρέους, αφού προχθές δέχθηκε ότι το θέμα του χρέους, θα εμφανιστεί κάποτε, κάπου, μετά το 2019. 
  • Παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην δέσμευσή της να δημιουργήσει και διατηρήσει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και μετά, (αυτό το χρονικό διάστημα θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης), δηλαδή να εξακολουθήσει την αδιέξοδη και δολοφονική για την οικονομία και τους εργαζομένους φοροεισπρακτική λιτότητα, στην οποία διαπρέπει. 
  • Υποχρεώθηκε να διαπραγματευτεί με τον σκληρότερο από όλους τους δανειστές, το ΔΝΤ, τις αλλαγές στο φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις, καταρρίπτοντας η ίδια η κυβέρνηση κάθε έννοια «κόκκινης γραμμής» που η ίδια σήκωνε μέσα στο κεφάλι της. 
  • Δεσμεύθηκε στην αντισυνταγματική και εξευτελιστική διαδικασία να προ-ψηφίσει στη Βουλή μέτρα που θα εφαρμοστούν στο μέλλον, τα οποία όμως δεν έχει ακόμα διαπραγματευθεί και συμφωνήσει. 
  • Δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από την προχθεσινή «Συμφωνία» στις Βρυξέλλες , ενώ δέχθηκε να πιεστεί η ίδια μέχρι σκασμού να συμφωνήσει με τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ μέχρι τον Απρίλιο, αν ακόμα θέλει να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ προκειμένου να ανασάνουν κάπως οι ελληνικές τράπεζες. 
Φυσικά, η κυβέρνηση όφειλε να περάσει στην αντεπίθεση δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα νίκης και αισιοδοξίας για..μετά το 2018. Με μια ομοβροντία παρουσίας κυβερνητικών στελεχών στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τη Δευτέρα, η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο των «δημοσιονομικώς ουδέτερων μέτρων». Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θα δημιουργείται μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του συμφωνημένου, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προχωρά σε αντίστοιχη μείωση κάποιου άλλου μέτρου ( πχ μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ, ή του ΦΠΑ) ώστε δημοσιονομικώς να μην υπάρχει υπερχρέωση των πολιτών.

Αυτό το σενάριο για «δημοσιονομικώς ουδέτερα μέτρα» η κυβέρνηση το έχει ήδη θέσει στο τραπέζι προκειμένου να το παρουσιάσει ως «αντίμετρα ελάφρυνσης» στα βαριά μέτρα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και μάλιστα να προψηφίσει και αυτά. Μόνον που η κυβέρνηση δεν κατοχύρωσε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα στο Eurogroup της Δευτέρας. Έτσι και αυτά τα «αντίμετρα» θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα είναι η νέα «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γι’ αυτό και τα διαπραγματεύθηκε μόνη της από τηλεοράσεως την Δευτέρα το βράδυ...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου