οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ: ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΘΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και τον κλώνο της "Ε"


                                                    "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/02/17

Πιέσεις για παράτυπες μετεγγραφές
Εκθετο το υπουργείο Παιδείας, που ζήτησε από τα ΑΕΙ να δεχθούν όλους τους επιπλέον αιτούντες

Του Απόστολου Λακασά

Μετεγγραφές παρά τον νόμο διενεργήθηκαν φέτος στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό υποστηρίζει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, που τονίζει ότι θα πειθαρχήσει στην εντολή του να αποδεχθεί μετεγγραφές, ωστόσο ορισμένες δεν είναι σύννομες. Απευθυνόμενο προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, με επιστολή του που ήδη έχει σχεδιάσει, το τμήμα εκθέτει την πρακτική του υπουργείου Παιδείας, που φέτος ζήτησε από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να δεχθούν όλες τις επιπλέον μετεγγραφές, και εγείρει μείζον ζήτημα καθώς τορπιλίζει το αδιάβλητο των ενεργειών του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Παντής, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των μετεγγραφών στο πλαίσιο των κοινωνικών αναγκών και των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των ιδρυμάτων». Από την άλλη, υποστηρίζει ότι τηρείται η νομιμότητα.

Ειδικότερα, ο νόμος 4332/2015 ορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε ένα τμήμα ή σχολή πρέπει να είναι έως το 15% του αριθμού των εισακτέων του. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να δεχθούν τους επιπλέον φοιτητές που έμειναν εκτός και έκαναν ένσταση. Τα περισσότερα ιδρύματα πειθάρχησαν, αλλά τρία τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών απάντησαν αρνητικά και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μάλιστα, το υπουργείο απείλησε με άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά όσων δεν θα δεχθούν τις μετεγγραφές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, μεταξύ εκείνων που είχαν αντιδράσει αλλά τελικά κάμφθηκαν, ήταν το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Ωστόσο, η επιστολή της ηγεσίας του τμήματος προς τον κ. Παντή αφήνει πολλά ερωτήματα. Ιδού τι λέει: «Αξιότιμε, κύριε Παντή, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών μετά την έγγραφη εντολή σας (α.π. 19631/Ζ1/7.2.2017) θα προβεί στην ολοκλήρωση των ενστάσεων των μετεγγραφών. Θεωρεί όμως ότι δεν έχει αιτιολογηθεί η υπέρβαση του μεγαλύτερου από το 15% ποσοστού». 

Στη συνέχεια παραθέτει ενστάσεις μετεγγραφών που δεν είναι σύμφωνες με διατάξεις του ν. 4332/2015. Χαρακτηριστικά:

• Φοιτητής ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ από σχολή σε πόλη όπου διαμένουν οι γονείς του. «Η μετεγγραφή στο ΑΠΘ δεν ικανοποιεί κανένα οικονομικό ή κοινωνικό λόγο», λέει το τμήμα.

• Φοιτητής από τον Βόλο που εισήχθη στην Κοζάνη ζητεί να μετεγγραφεί στο ΑΠΘ επειδή εκεί σπουδάζει ο αδελφός του, παρότι υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στον Βόλο. «Ο φοιτητής οφείλει να μετεγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διότι μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα για τη μετεγγραφή έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη», λέει το τμήμα.

• Φοιτητής εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι γονείς του ζουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει αντίστοιχο τμήμα με του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ. «Ο φοιτητής οφείλει να μετεγγραφεί στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Κοζάνη, διότι μεταξύ του τόπου κατοικίας των γονέων και του τόπου σπουδών του αδελφού, προτεραιότητα έχει ο τόπος που δεν είναι οι πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

• Φοιτητής από νησί του Αιγαίου ζητεί μετεγγραφή στο ΑΠΘ προεξοφλώντας την επιτυχία της αδελφής του, η οποία είναι άριστη μαθήτρια και έχει ως όνειρο ζωής τη σταδιοδρομία σε επιστήμη για την οποία υπάρχει σχολή μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Το τμήμα θεωρεί ότι η αίτηση μετεγγραφής μπορεί να ικανοποιηθεί όταν η μαθήτρια επιτύχει την εγγραφή της σε τμήμα του ΑΠΘ. Επιπλέον η μετεγγραφή δεν ικανοποιεί και τον οικονομικό λόγο του αιτούντος», λέει το τμήμα.

Οι περιπτώσεις ικανοποιήθηκαν –ενδεχομένως όχι «κλέβοντας» θέσεις άλλων υποψηφίων– υπηρετώντας ουσιαστικά μόνο τον μικροπολιτικό λαϊκισμό.


                                                       "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/02/17

Εννέα τμήματα ΤΕΙ θα δεχθούν ξανά νέους φοιτητές

Το υπουργείο Παιδείας επαναφέρει στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τμήματα ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2018. Πρόκειται για εννέα τμήματα από τα συνολικά 20, τα οποία τα τελευταία χρόνια δεν δέχονται εισακτέους, ώστε να κλείσουν τον κύκλο ζωή τους με την αποφοίτηση και των τελευταίων φοιτητών τους, όπως προέβλεπε το σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου επανέφερε στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για Αρχιτεκτονική στην Καστοριά, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις επί της πρότασης, ύστερα από συνάντηση με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τον νομό Καστοριάς!

Ειδικότερα, τα εννέα τμήματα ανακοινώθηκαν ύστερα από τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και εκπρόσωποι των ΤΕΙ. Πρόκειται για τα τμήματα των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Πάτρα, Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα, Οπτικής Οπτομετρίας στο Αίγιο), Αθήνας (Εμπορίας και Διαφήμισης), Δυτικής Μακεδονίας (Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά), Ανατολικής Μακεδονίας (Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα), Πελοποννήσου (Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα), Θεσσαλίας (Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα) και Κεντρικής Μακεδονίας (Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στις Σέρρες). Τα τμήματα αυτά θα ενταχθούν από φέτος στα μηχανογραφικά δελτία που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θέσεις διδασκόντων
Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου, η υποδοχή νέων φοιτητών από τα εννέα τμήματα δεν θα προκαλέσει οικονομική επιβάρυνση, ενώ υπάρχει δέσμευση σε δύο από τα εννέα (των Σερρών και της Καλαμάτας) να δοθούν νέες θέσεις μονίμων διδασκόντων, από αυτές που έχουν πάρει τα ΤΕΙ. Τα υπόλοιπα 11 τμήματα, (ενδεικτικά, σε Πύργο, Μουδανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα, Αμφισσα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα) θα παραμείνουν σε μεταβατικό στάδιο έως το 2018. Κατόπιν το προσωπικό τους πρόκειται να περάσει σε άλλα τμήματα του ίδιου ή διαφορετικού ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου, ύστερα από τη συνάντηση με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου από τον νομό Καστοριάς, άφησε ανοικτή την προοπτική ίδρυσης νέας Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. «Το Προεδρικό Διάταγμα του 2010 προέβλεπε την ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής με έδρα την Καστοριά. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα καταργήθηκε το 2013, αφήνοντας μια πικρία και το δικαιολογημένο αίσθημα της αδικίας στους πολίτες της Καστοριάς. Σήμερα, με αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν υφίσταται η δυνατότητα ενεργοποίησης κάποιας διάταξης που να προβλέπει την λειτουργία ενός Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, να προχωρήσει σε συνεννοήσεις με ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικούς φορείς, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε στο πλαίσιο μιας ορθολογικής συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Ερευνας να μπορεί να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ενισχύουν την ακαδημαϊκή και αναπτυξιακή πορεία της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου. Ηδη, υπάρχουν επτά Τμήματα-Σχολές Αρχιτεκτονικής στη χώρα και το 2013 δεν είχε προχωρήσει το σχέδιο για Αρχιτεκτονική στην Καστοριά λόγω των αντιδράσεων.


                                                                      "Εφ.Συν", 21/02/17

Σε λειτουργία 9 από τα 20 «μεταβατικά» τμήματα των ΤΕΙ

Της Άννας Ανδριτσάκη
Δεκτή έγινε από τον υπουργό Παιδείας η πρόταση των προέδρων των ΤΕΙ να παραμείνουν σε λειτουργία τα 9 από τα 20 τμήματα που είχαν χαρακτηριστεί «μεταβατικά» και επρόκειτο να καταργηθούν.

Υστερα από σχετική πρόταση του ίδιου του υπουργού οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων δέχτηκαν την πρόκληση να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις δυνατότητες και προοπτικές τμημάτων και ειδικοτήτων που είχαν τεθεί προς κατάργηση από το σχέδιο «Αθηνά» και ακολούθως να αυτοδεσμευτούν σε ένα σχέδιο διάσωσης χωρίς καμία επιβάρυνση της δημόσιας χρηματοδότησης.

Στη λίστα τελικά, από τα 20 έμειναν τα 9 ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε η επισήμανση πως υπήρχαν ακόμα 4 που θα ήθελαν αλλά, όπως οι ίδιοι επισήμαναν, δεν μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία.

Πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν μπορούν να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Την επόμενη εβδομάδα, ως εκ τούτου, αναμένεται να εκδοθούν τα καινούργια πλέον μηχανογραφικά καθώς οι προθεσμίες για τις πανελλαδικές είναι πια πιεστικές.

Σε καλό κλίμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα καθώς είχε προηγηθεί διαβούλευση αρκετών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαφανεί η προοπτική της συμφωνίας.

Οχι ότι δεν έλειψαν οι παρεκκλίσεις από τη ρεαλιστική αποτίμηση της κατάστασης αλλά ήταν λίγες, ενώ όσες έφτασαν μέχρι το υπουργείο σταμάτησαν έξω από την αίθουσα της συνάντησης.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε καμία διάθεση να συζητηθεί, έστω την τελευταία στιγμή, το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των τμημάτων που θα λειτουργήσουν. Μόνο στον… προθάλαμο κάποιοι πρόεδροι αποτόλμησαν μια αναφορά αλλά την ξέχασαν όταν ξεκίνησε η συζήτηση με τον υπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ανάμεσα στα εννέα προτεινόμενα υπάρχουν και τμήματα με μηδενικό προσωπικό, όπως το Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα) του ΤΕΙ Πελοποννήσου και το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες.

Παρ’ όλα αυτά, οι πρόεδροι δεσμεύτηκαν πως θα διαθέσουν μέρος από τις πιστώσεις που πήραν φέτος στη στελέχωση αυτών των τμημάτων.

Υπενθυμίζουμε πως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν λάβει πιστώσεις για 1.000 θέσεις. Το ΤΕΙ Πελοποννήσου πήρε πιστώσεις για 7 θέσεις ενώ το Κεντρικής Μακεδονίας για 10 θέσεις.

«Από το σχέδιο “Αθηνά” είχαν καταργηθεί 20 τμήματα των ΤΕΙ, πολλά από τα οποία ήταν με προσωπικό και ειδικότητες απολύτως αναγκαίες για την τεχνολογική εκπαίδευση.

»Εμείς ζητήσαμε από τη Σύνοδο των Προέδρων να προχωρήσουν σε μία αιτιολογημένη πρόταση και να δούμε πώς θα ακολουθήσουμε τις προτάσεις τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αμέσως μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε:

«Νομίζω γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά υπήρξε μία απολύτως αιτιολογημένη πρόταση. Εμείς θα τη σεβαστούμε και θα προχωρήσουμε ώστε στο μηχανογραφικό που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών να συμπεριλάβουμε τα τμήματα τα οποία μας προτείνει η Σύνοδος των Προέδρων. Από τα 20 τμήματα προτείνει τη λειτουργία των 9 τμημάτων και μάλιστα με δέσμευση να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργείο για τις διαδικασίες που είναι καινούργιες, να συζητάμε αυτά τα θέματα και να ακουγόμαστε», τόνισε ο προεδρεύων της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου, για να συμπληρώσει:

«Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η απόφαση, γιατί ουσιαστικά εμείς τεκμηριώσαμε τις προτάσεις που ήδη δώσανε τα ίδια τα ιδρύματα. Δηλαδή η Σύνοδος δεν ανέλαβε κατά κάποιον τρόπο την ευθύνη να απορρίψει ή να αποδεχτεί προτάσεις που έκαναν τα τμήματα, απλά τεκμηρίωσε τις προτάσεις.
Αιτήσεις υποψηφίων

»Ηταν οι προτάσεις των ιδρυμάτων τέτοιες, οι οποίες οδήγησαν στον αριθμό αυτό. Δηλαδή, από τα 20 τμήματα τα οποία είχαν τεθεί σε μεταβατικότητα και ουσιαστικά θα σταματούσαν να λειτουργούν και θα συγχωνεύονταν από το 2018, για τα 9 να μας δώσουν προτάσεις τα ιδρύματα, να τις έχουμε συναθροίσει και να τις έχουμε αξιολογήσει».

Από σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 2 Μαρτίου όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να υποβάλουν στο Λύκειό τους αίτηση-δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση-δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου