οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

"...Θεωρητικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το περίγραμμα της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις κεραίες της τεντωμένες για κάθε μορφής αιφνιδιασμό. Η διαπραγματευτική ομάδα ανησυχεί μήπως το ΔΝΤ προβάλει και πάλι νέες αξιώσεις που "παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup", κάτι που θα προκαλούσε μικροκαθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Αν δεν δω κλίμα δεν μπορώ να πω τίποτε" λέει στα «ΝΕΑ» μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν να αλλάζουν οι προτάσεις των θεσμών..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα)


                                                           "ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/17
 "ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/17

Τώρα τρέχουμε αλλά...
οι άλλοι δεν βιάζονται

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου επιδιώκει η κυβέρνηση στοχεύοντας σε έναν έντιμο συμβιβασμό με «ένα ευρώ ελάφρυνσης για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης»
Της Βούλας Κεχαγιά

Διερευνητική αναμένεται η πρώτη συνάντηση τρόικας και κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με το οικονομικό επιτελείο να επιδιώκει σε αρχικό στάδιο να διακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι απαιτήσεις των δανειστών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας πάρει από το πρωί μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των τροϊκανών θα ενημερώσει το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της ΝΔ την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ωστόσο έχει προϊδεάσει ότι δεν θα είναι σε θέση να αποκαλύψει πολλά στοιχεία της συμφωνίας, πρωτίστως διότι δεν θα υπάρχει εικόνα ως προς την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται σ' αυτήν κινούμενη στη γραμμή «για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης, ένα ευρώ ελάφρυνσης», στάση που επιβεβαιώθηκε και στις συσκέψεις τις τελευταίες ώρες σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Θεωρητικώς τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι τα εργασιακά και τα ενεργειακά ενώ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έχει καλυφθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή ανέφερε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Μαρτίου ως τον πρωταρχικό στόχο για το κλείσιμο της αξιολόγησης· εάν όμως υπάρξουν μικροκαθυστερήσεις αυτό μπορεί να συμβεί στις 7 Απριλίου σε άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας θα συνταχθεί το Staff Level Agreement, θα ακολουθήσει νομοθέτηση των μέτρων από τη Βουλή - μέτρα και αντισταθμιστικά θα ψηφιστούν ταυτόχρονα εξήγησε ο Πρωθυπουργός - και ακολούθως οι δανειστές θα αποσαφηνίσουν το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν μετά το 2018, όμως σύμφωνα με πληροφορίες και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις ούτως ώστε να διατηρήσει το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα είναι τόσο όσο» αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που επισημαίνουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ η γερμανική πλευρά εξήγησε στη διευθύντρια του ΔΝΤ σε τι προτίθεται να συναινέσει για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Μαξίμου θα ήθελε βεβαίως όλες αυτές οι συνεννοήσεις για τα μείζονα θέματα μεταξύ των θεσμών κυρίως να καταλήξουν άμεσα ώστε εγκαίρως η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εφόσον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επικυρωθεί στις 20 Μαρτίου, μεγαλύτερη πιθανότητα δίνεται στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου ώστε να ληφθεί απόφαση για ένταξη της χώρας στο QE. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωση είχε μιλήσει και για τη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου της ΕΚΤ, ημερομηνία που φαίνεται οριακή για να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο της συμφωνίας. Η ένταξη στο QE θεωρείται καθοριστική για την οικονομία διότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των επιχειρήσεων και των επιτοκίων της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Θεωρητικά η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το περίγραμμα της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τις κεραίες της τεντωμένες για κάθε μορφής αιφνιδιασμό. Η διαπραγματευτική ομάδα ανησυχεί μήπως το ΔΝΤ προβάλει και πάλι νέες αξιώσεις που "παραβιάζουν τη συμφωνία του Eurogroup", κάτι που θα προκαλούσε μικροκαθυστερήσεις στην αξιολόγηση και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. "Αν δεν δω κλίμα δεν μπορώ να πω τίποτε" λέει στα «ΝΕΑ» μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν να αλλάζουν οι προτάσεις των θεσμών.

Η κυβέρνηση διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής - το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή -, όμως προτάσσοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ. Το Ταμείο αποδέχτηκε το αίτημα του οικονομικού επιτελείου για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα επιφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. «Ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο γίνεται λόγος αφορά τις προβλέψεις και όχι τα αποτελέσματα. Οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο επιβάρυνσης ψηφιστεί με ημερομηνία εφαρμογής από 1η Ιανουαρίου του 2019 δημιουργεί σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για ελάφρυνση» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για «έντιμο συμβιβασμό».

Συντάξεις και αφορολόγητο ψηλά στην ατζέντα
Η μαύρη λίστα των δανειστών

Της Έλενας Λάσκαρη

Οι βασικές απαιτήσεις των δανειστών είναι προδιαγεγραμμένες. Περνούν από δραστικές μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις, διατρέχουν καυτά θέματα αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την ενέργεια, αγγίζουν ευαίσθητες πολιτικά χορδές στα εργασιακά.

Κάποια στρογγυλέματα ενδεχομένως να αποδειχθούν διαπραγματεύσιμα. Δραστικές υπαναχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών δεν αναμένονται. Η λίστα των μέτρων είναι έτοιμη και η πρώτη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης επ' αυτής θεωρείται ότι έχει δοθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Οι επαφές οι οποίες ξεκινούν σήμερα ανάμεσα στους επικεφαλής του κουαρτέτου και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην Αθήνα θα γίνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη βάση λίστας απαιτήσεων που έχουν συντάξει οι δανειστές και η οποία συνιστά επί της ουσίας το περίγραμμα του επιδιωκόμενου Staff Level Agreement. Το μενού των μέτρων προδιαγράφει Σαρακοστή διαρκείας, με παρεκκλίσεις ελαφρύνσεων μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων από το 2018 και μετά.

Η ατζέντα των επαφών της πρώτης ημέρας δείχνει ότι το κουαρτέτο δεν ήρθε για να φλυαρήσει στην Αθήνα ή να εμπλακεί σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις. Αλλωστε, σε πρώτη φάση, η τετράδα Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είναι προγραμματισμένο να μείνει μόλις για μια εβδομάδα.

Σήμερα, οι συναντήσεις ξεκινούν από τις δέκα το πρωί, με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων σε πρώτο πλάνο και τα θέματα ενέργειας στις δώδεκα το μεσημέρι να ακολουθούν. Στις επτά το απόγευμα θα ακολουθήσει μια γενική συζήτηση και το βραδάκι (στις 20.30) είναι η προγραμματισμένη συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Οι συζητήσεις ξεκινούν με τους δανειστές να απαιτούν πρόσθετα μέτρα από το 2019 και μετά, τα οποία θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ. Οι εξοικονομήσεις σχεδιάζεται να προέλθουν κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ (η αρχική θέση των δανειστών) και κατά 1% του ΑΕΠ από τις σταδιακές μειώσεις των συντάξεων σε χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ 0,5%. Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, θα επιδιώξει μικρότερο πακέτο μέτρων (0,75% από το αφορολόγητο και 0,75% από τις συντάξεις), υποστηρίζοντας ότι αφενός θα υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις από την εφαρμογή του spending review - περικοπές σε όλα τα υπουργεία στη βάση καλύτερης διαχείρισης των δημόσιων δαπανών - και αφετέρου εξαιτίας των σαφώς καλύτερων περσινών δημοσιονομικών επιδόσεων.

Το ΔΝΤ όμως, μέχρι σήμερα, επιμένει στα δικά του, σαφώς πιο απαισιόδοξα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2018 το μάξιμουμ του πλεονάσματος το οποίο μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς νέα μέτρα, δεν υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος είναι 3,5%.

«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, οι οποίες ήταν καλύτερες του αναμενομένου» δήλωσε στην «Ελ Παΐς» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας πως «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση».

Η συλλογή όλων των στοιχείων θα απαιτήσει τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα, η δε πιστοποίησή τους από τη Eurostat αναμένεται στις 21 Απριλίου.

Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του αν προκύψουν αξιόπιστα νέα δεδομένα, παραπέμποντας επί της ουσίας στη Eurostat. Μέχρι τότε, παρεκτός υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, δύσκολα ο πήχης των μέτρων θα κατέβει αισθητά με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ. Και όπως όλες οι εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει, το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Στη σκιά της συμφωνίας Μέρκελ - Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν με άρθρο του στο blog του Ταμείου φωτογραφίζει την ελληνική περίπτωση ως λίγο - πολύ παρέκκλιση από τον κανόνα τής εκ των προτέρων διευθέτησης του χρέους, προκειμένου να πετύχει ένα πρόγραμμα.
«Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι επίσημοι διμερείς πιστωτές προτιμούν να χορηγήσουν την εφαρμογή της ελάφρυνσης χρέους υπό τον όρο της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος. Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να δικαιολογείται, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για το ιστορικό της χώρας στην οικονομική προσαρμογή» αναφέρει.
Παράλληλα, πάντως, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει τους Ευρωπαίους για δραστικές αποφάσεις - έστω και με μεταχρονολογημένη εφαρμογή - τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για το δημόσιο χρέος.

Και η εκδίκηση που έρχεται σε...κρύο πιάτο, από το "Χίλτον"!
"ΕΘΝΟΣ", 28/02/17

                                                               






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου