οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 24-25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΑΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ....



Έπρεπε ή όχι να στηθεί το υπερυψωμένο βάθρο, από το οποίο είθισται να παρακολουθεί την εκάστοτε παρέλαση, ως τιμώμενο πρόσωπο, ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος/η από τους Υπασπιστές εκ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, την Πέμπτη. 25η Μαρτίου 2021, στην Πλατεία Συντάγματος; Την απάντηση δίδει το πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να τηρείται, όχι γιά τον τύπο, αλλά γιά την ουσία που αυτό σημαίνει και υπηρετεί, ως προς τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι μόνον.

Αλλά στο τέλος-τέλος,  μπορούμε να αρνηθούμε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το δικαίωμα επιλογής της, ώστε να βάλει τη δική της "πινελιά" σε θέματα πρωτοκόλλου, δεν είναι και αυτό πολύ περιοριστικό, εξόχως απόλυτο;

Ας μην κυριαρχήσουν όμως τέτοια επιμέρους σημεία κριτικής και επιφυλάξεων στη γενική μας εκτίμηση σε σχέση με τη συγκεκριμένη παρέλαση γιά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που ήταν, όντως, το αποτέλεσμα καλού προηγηθέντος σχεδιασμού σε πολλά επίπεδα και διαφορετικά πεδία και που έδωσε τελικώς μία λιτή, πλην έμφορτη μηνυμάτων, εξαιρετική παρέλαση, όπως απαιρούσε η μοναδική περίσταση ενατένισης και οφειλόμενης τιμής. Δεν θα λείψουν, βεβαίως, σημεία κριτικής, αρκεί αυτή να είναι από καλοπροαίρετη σκοπιά, απαλλαγμένη ιδεοληψιών και μονομανιών από οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού εκκρεμούς και των δύο άκρων πολλώ μάλλον. Η ισοπέδωση ουδέν προσφέρει εξ ορισμού.

Διότι τελικώς, ως προς το μείζον και ζητούμενο, την εικόνα που εξέπεμψε, εντός και εκτός Ελλάδος, ανά τον κόσμο, αυτή η πανηγυρική παρέλαση, προφανώς και μάς ικανοποίησε με το «μήνυμα» που έστειλε. Διότι, μέσω αυτού του «μηνύματος», σε ανταπόκριση με την υψηλή απαίτηση της στιγμής-τομής στον ιστορικό χρόνο, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ως συλλογικό είναι. Και  βεβαίως να μην μεμψιμοιρούμε, διότι, δι΄αυτού του τρόπου, τελικώς αδικούμε τους εαυτούς μας.

Εκτιμώ, πάντως, ότι όλα αυτά θα τεθούν στην κριτική του ΓΕΕΘΑ, ώστε στην παρέλαση του 2022 να είμαστε ακόμη καλύτεροι, αντάξιοι της βαρειάς κληρονομιάς μας, που οφείλουμε να τιμούμε στην πορεία του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, φαντάζομαι, ότι σε αυτή την κριτική, όπως και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο επίπεδο σχεδιασμού της Πολιτείας, θα πρέπει να τεθούν συναφή σημεία που έχουν αναδειχθεί μέσω της τηλεοπτικής εικόνας, η οποία μπήκε σε κάθε σπίτι:

  • Η απουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, στο επίσημο δείπνο της Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρέλαση της επομένης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη γιά σειρά λόγων, που σχετίζεται και με την Ιστορία, με την αποφασιστική  συμβολή του Κλήρου στον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων γιά χειραφέτηση...Προφανώς το μείζον πρόβλημα με την πανδημία, δεν θα απειλείτο περαιτέρω με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου...
  • Η απουσία του Δημάρχου της πόλεως στην οποία «ανήκει» και ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως, στην τελετή έπαρσης της  Σημαίας  και απόδοσης του Εθνικού Ύμνου από τη διακεκριμένη σοπράνο Αναστασία  Ζαννή, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ολίγων λοιπών επισήμων, δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης,   έπρεπε να είναι παρών, δεν γίνονται αντιληπτοί λόγοι γιά τους οποίους δεν παρέστη...
  • Ο χαιρετισμός εν πτήσει του Επισμηναγού της ΠΑ, διερχομένου άνωθεν του χώρου της παρέλασης, αρχηγού σχηματισμού αεροσκαφών «F-16» από την Ομάδα Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», θα μπορούσε να εναλλάσσεται με έναν Κυβερνήτη σκοπούντος πολεμικού πλοίου του ΠΝ στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο ή με τον επι κεφαλής ενός ακριτικού Φυλακίου στη μεθόριο του Έβρου ή στο Καστελλόριζο, ή όπου αλλού...Δι’ αυτού του τρόπου θα εσηματοδοτείτο και σε αυτό το πεδίο, η διακριτή συμβολή και των τριών Κλάδων των ΕΔ στην ύψιστη αποστολή  γιά υπεράσπιση της Πατρίδας από την επιβουλή επιβουλέων και την αποτελεσματική απάντηση σε εξωτερικές απειλές, διαρκείς και πρόσκαιρες.
  • Στην τελική δοκιμαστική γιά την παρέλαση, θα πρέπει και να εξετάζεται/αξιολογείται και ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός  των παρουσιαστών της απ’ ευθείας τηλεοπτικής αναμετάδοσης με τον πραγματικό χρόνο στον οποίο αυτή αναφέρεται, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις ή ελλείψεις σε αυτή. Συνεπώς και στην τελική εικόνα η τηλεοπτική κάλυψη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2021 θα ήταν πιό άμεση και πληρέστερη/σφαιρικότερη, εάν η ροή της περιγραφής των παρουσιαστών παρακολουθούσε πιστά την τελική εικόνα του σκηνοθέτη.

Προσωπικώς είμαι βέβαιος ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κων. Φλώρος, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στην προετοιμασία της παρελάσεως, από την επομένη κιόλας που ανέλαβε τα κορυφαία του καθήκοντα επί κεφαλής των  ΕΔ, διασωθείς-το 2019- από την αποστρατεία της Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- διά της "εξορίας" του στη θέση του Διοικητή της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Λάρισα, θέση υψηλή όντως στην Ιεραρχία του ΓΕΣ, αλλά και προθάλαμο αποστρατείας στις επόμενες κρίσεις...




Από τότε είναι που αναζητήθηκαν, στην Εύβοια,  τα κατάλληλα άλογα γιά τους ιππείς του Ιστορικού Όπλου του ΣΞ του Ιππικού-Τεθωρακισμένων  που παρήλασαν την Πέμπτη, με τις ιστορικές στολές εποχής. Αυτή η προετοιμασία δεν σταμάτησε από τότε....

Γιά την πληρότητα της περιγραφής, πάντως, ως προς τις κρίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2019, χωρίς τη συμμετοχή του ΑΝΕΛάρχη ΥΕΘΑ Παμ. Καμμένου πλέον, και η ηγεσία του ΠΝ είχε βρεθεί στην κορυφή των «ενδιαφερόντων» τους. Εξ αυτού του λόγου απεστρατεύθη τότε ο τρίτος Μάχιμος Αντιναύαρχος Αλέξ. Διακόπουλος, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί προσέβλεπαν τον επόμενο  Αρχηγό ΓΕΝ. Ενώ ο επόμενος Μάχιμος Υποναύαρχος, Παν. Λυμπέρης, Υπαρχηγός Στόλου τότε, παρέμεινε μεν στην ενεργό υπηρεσία, αλλά στη θέση-ψυγείο του Υποδιοικητή ΣΕΘΑ, αντί να επελεγεί ως επόμενος Αρχηγός Στόλου, προαγόμενος σε Αντιναύαρχο  ή έστω να παραμείνει στα καθήκοντα που κατείχε ως Υπαρχηγός Στόλου. Είπαμε, όμως, αυτή είναι η «αξιοκρατία» που υπηρετούσε τότε εις το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ» και κατ’ επέκταση η μεταχείριση που επεφύλασσε εις το προσωπικό των ΕΔ....



Είναι προφανές οτι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των τριών Κλάδων των ΕΔ, μέσω του υπ’ αυτούς Προσωπικού που διοικούν επωμίζονται βαρύ φορτίο γιά την προάσπιση της ασφάλειας του Ελληνικού λαού και της διαφύλαξης της ακεραιότητας μέχρι την τελευταία σπιθαμή Ελλάδος σε ξηρά-θάλασσα-αέρα. Γιά το έργο αυτό κρίνονται άλλωστε. Αλλά από την άλλη πλευρά οι Αρχηγοί ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ  έχουν της ευθύνη της επικοινωνίας του έργου τους, υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ.

Γιά να επανέλθουμε τέλος εις τα του εορτασμού της πανηγυρικής επετείου, μία διάσταση που δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας αφορά τη μη συμμετοχή αγήματος της Κυπριακής Εθνοφρουράς, πολλώ μάλλον που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρίστατο εις την εξέδρα των επισήμων εις την Πλατεία Συντάγματος.

Η απάντηση από την «επίσημη Λευκωσία» είναι ότι «αυτό δεν ζητήθηκε από την Αθήνα». Αυτό δεν αποτελεί παρά βολική διαφυγή από την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την κάθετη άρνηση των ψοφοδεών του Κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, πίσω από την οποία φαίνεται ότι καλύφθηκαν και στην ηγεσία του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, χάριν της «ενότητος» του Κυπριακού λαού. Και όμως η εικόνα που θα παρείχετο θα ήταν πολλαπλώς ενισχυτική προς κάθε κατεύθυνση, από τη θέση ενός ημικατεχόμενου κράτους, που εννοεί να ασκεί πλήρως τα υψηλά του καθήκοντα...Αυτή η παράλειψη ( ; )πρέπει να διερευνηθεί προς κάθε κατεύθυνση.

Ας ελπίσουμε, πάντως, ας προσδοκούμε και ας συμβάλλουμε όλοι σε αυτό, ώστε η μεστή νοημάτων και κινήτρων αναστοχασμού ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας εις το επίσημο δείπνο της 24ης Μαρτίου 1821, να αποτελέσει το έναυσμα περαιτέρω αναζητήσεων και δημιουργικού προβληματισμού γιά την Πατρίδα και τους πολίτες της στην τρίτη εκατονταετία του Ελληνικού κράτους.

Είθε το απορρέον γένοιτο να μην αποτελέσει κενό γράμμα...

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου