οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΟΣΑ “ΜΕΙΟΝ” ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΗ!

Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ πέντε ετών


Από “ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”

"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 25-27/03/16

 

Εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με τον Χάρο:
“Αστάθμητος παράγων”, του Χρήστου Χωμενίδη

«Στις 25 Μαρτίου 1821 τίποτα άξιο μνήμης δεν συνέβη. Κανείς Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν θυμιάτισε τα όπλα των αγωνιστών. Ο ξεσηκωμός είχε ξεκινήσει μέρες νωρίτερα χωρίς τις ευλογίες της επίσημης Εκκλησίας. Για την ακρίβεια, ο Πατριάρχης Γρηγόριος E' είχε - προκειμένου να προστατεύσει το ποίμνιό του στην Κωνσταντινούπολη - δυο φορές αφορίσει την Επανάσταση. Αλλο αν ο Σουλτάνος δεν ικανοποιήθηκε και διέταξε την καθαίρεση και τον απαγχονισμό του»

«Η Εκκλησία έχει τους δικούς της ρυθμούς, τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της μέτρα και σταθμά. Δεν το 'ξερες;»

«Και να 'ταν μόνο αυτό; Το πρώτο και δημοκρατικότατο Σύνταγμα της Επιδαύρου δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ευθύς σχεδόν μετά τις αρχικές στρατιωτικές επιτυχίες, ξέσπασαν αλλεπάλληλοι εμφύλιοι. Οι Ελληνες διχάστηκαν σε παρατάξεις και φατρίες και αλληλοσπαράζονταν με διακύβευμα το κουμάντο μιας πατρίδας που δεν είχε ακόμα απελευθερωθεί. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος πετάχτηκε από τον βράχο της Ακρόπολης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δολοφονήθηκε από "φίλια" πυρά. Το δάνειο που συνήφθη στο Λονδίνο για τους σκοπούς του Αγώνα, ξεκοκαλίστηκε πριν φτάσει στην Ελλάδα».

«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»

«Με το που αποβιβάστηκε ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, η Επανάσταση σαρώθηκε σχεδόν από άκρου εις άκρον. Οι περισσότεροι Ελληνες υπέκυπταν στη συντριπτική υπεροχή του»

«Ο Κολοκοτρώνης όμως, ως ηγέτης του έθνους, ούτε το διανοήθηκε να προχωρήσει σε έναν "έντιμο" συμβιβασμό. "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!" είπε»

«Εάν δεν αποφάσιζαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να δημιουργηθεί ένα κρατίδιο υπό την κηδεμονία τους στο μαλακό υπογάστριο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Επανάσταση του 1821 θα κατέληγε σε πλήρη πανωλεθρία. Εάν δεν συνέβαινε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, τζάμπα θα είχαν πάει και τα Δερβενάκια και η Αλαμάνα»

«Πού θες να καταλήξεις;».

«Οτι ειλικρινά δεν ξέρω τι γιορτάζουμε. Τους Μαυρομιχαλαίους που καθάρισαν τον Καποδίστρια επειδή δεν ανεχόταν το ιδιωτικό τους τελωνείο; Τον Μακρυγιάννη, ο οποίος ευθαρσώς είχε δηλώσει στην Εθνική Συνέλευση, "αν είναι να μείνουμε εμείς νηστικοί, ας πάει στο διάολο η ελευθερία!"; Ή μήπως τον Μιαούλη, που το 1831 πυρπόλησε τον ελληνικό στόλο στον Πόρο;»

«Ποιος σου είπε ότι οι επαναστάσεις γίνονται από αγίους; Ποιος άνθρωπος της δράσης, ιδίως σε τόσο ταραγμένες εποχές, δεν παρασύρεται σε σοβαρά - ενδεχομένως και σε ολέθρια - σφάλματα; Ετσι τυχόν και τα αγάλματα των ηρώων ζωντάνευαν, πιθανότατα θα πλακώνονταν στο ξύλο μεταξύ τους»

«Ενώ εμείς τους δαφνοστεφανώνουμε συλλήβδην και αδιακρίτως»

«Τι θα έπρεπε; Να τους αποκαθηλώσουμε και να τους δικάσουμε μετά θάνατον; Η πατροκτονία είναι εφηβική συμπεριφορά. Με τη θεοφαγία δεν χόρτασε ποτέ κανείς»

«Το Εθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Ετσι δεν λέει ο Διονύσιος Σολωμός;».

«Ο Σολωμός ύμνησε την Επανάσταση από την Κέρκυρα. Δεν πάτησε το πόδι του στην εμπόλεμη Ελλάδα. Δεν ακολούθησε το παράδειγμα του Βύρωνα».

«Τι υπαινίσσεσαι; Πως φοβόταν μην τον πάρουν τα σκάγια;».

«Κάθε άλλο. Κρατήθηκε σε κάποια απόσταση από τα γεγονότα ώστε να συλλάβει και να εκφράσει την ουσία τους»

Οι ιστορικοί επιστήμονες οφείλουν να καταγράφουν και να αναλύουν ό,τι ακριβώς συνέβη δίχως να μεροληπτούν. Χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν.

Στις 25 Μαρτίου ωστόσο γιορτάζουμε την Επανάσταση των Ελλήνων περισσότερο σαν ποιητικό παρά σαν ιστορικό γεγονός. Τιμάμε και εμπνεόμαστε από μια χειρονομία που - τι και αν έμεινε ημιτελής; τι και αν νοθεύτηκε από ανταγωνισμούς, ιδιοτέλειες, μικροπολιτικές; - παραμένει υπέρλαμπρη.

Η ουσία του 1821 ως χειρονομίας χειραφέτησης, απελευθέρωσης, ηρωισμού και πάθους που αψηφά τον θάνατο, εκφράζεται στους στίχους από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους»: «Είναι έτοιμα στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά κι ελεύθεροι να μείνουν. Εκείθε με τους αδελφούς, εδώθε με τον Χάρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου