οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Είχε προηγηθεί πρωινός καφές (άτυπο Πολιτικό Κέντρο το λένε) από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως πρέπει να ψηφιζόταν στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκαν ζωηρές αντιρρήσεις από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μια πιο μεσοβέζικη, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση είχαν οι Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης που προσανατολίζονταν προς το «παρών». Τελικά η γραμμή Τσίπρα πέρασε, με αυτή συντάσσονται και αρκετοί βουλευτές βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήγε στη Βουλή όπου και διά στόματος του αρχηγού του αναλύθηκε η «φιλοαναπτυξιακή γραμμή»: ναι επί της αρχής, καταψήφιση σε διατάξεις. Και κάπου εδώ προκλήθηκε κρίση. Οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας δεν παρέστησαν στη Βουλή. Ο τέως υπουργός Παιδείας και μέλος του ΠΣ του κόμματος, μάλιστα, διένειμε μια δήλωση με όλο το δικό του σκεπτικό, εμφανώς διαφορετικό από του Αλέξη Τσίπρα....

Από τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", και....


"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ",  26/03/21


.....από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 26/03/21

 

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ

Τελικά το νομοσχέδιο για το Ελληνικό έφερε εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ με δύο ηχηρές διαφοροποιήσεις, αντεγκλήσεις εσωτερικά αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα μεταξύ μελών του και μπόλικη αμηχανία, που όπως όλα δείχνουν θα μεταφερθεί στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

Πώς έχουν όμως τα πράγματα; Είχε προηγηθεί πρωινός καφές (άτυπο Πολιτικό Κέντρο το λένε) από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πως πρέπει να ψηφιζόταν στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκαν ζωηρές αντιρρήσεις από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μια πιο μεσοβέζικη, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση είχαν οι Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης που προσανατολίζονταν προς το «παρών». Τελικά η γραμμή Τσίπρα πέρασε, με αυτή συντάσσονται και αρκετοί βουλευτές βέβαια, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήγε στη Βουλή όπου και διά στόματος του αρχηγού του αναλύθηκε η «φιλοαναπτυξιακή γραμμή»: ναι επί της αρχής, καταψήφιση σε διατάξεις. Και κάπου εδώ προκλήθηκε κρίση. Οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας δεν παρέστησαν στη Βουλή. Ο τέως υπουργός Παιδείας και μέλος του ΠΣ του κόμματος, μάλιστα, διένειμε μια δήλωση με όλο το δικό του σκεπτικό, εμφανώς διαφορετικό από του Αλέξη Τσίπρα. «Ο νόμος για το Ελληνικό που ψηφίστηκε σήμερα υπονομεύει τη ρύθμιση που, σε συνθήκες Μνημονίων, είχε καταφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συνιστά μάλιστα επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω, αν αναλογιστούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι μνημονιακοί καταναγκασμοί, ενώ σε όλο τον κόσμο σημειώνεται δραματική επιδείνωση της κλιματικής κρίσης», ανέφερε ο Νίκος Φίλης, συμπληρώνοντας ότι «με αυτές τις σκέψεις και με σταθερή και αταλάντευτη στάση υπέρ του δημοσίου συμφέροντος δεν συμμετείχα στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύμβαση για το Ελληνικό». Είναι ενδεικτικό πως στην ανάρτηση του Φίλη στο Facebook δήλωσαν συμφωνία πολλά μέλη του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ένα ακόμη στέλεχος διαχώριζε τη θέση του από την υπερψήφιση για το Ελληνικό διαμέσου κοινωνικών δικτύων. Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ του κόμματος αλλά και εκ των ισχυρών της Ομπρέλας, έλεγε όχι στο Ελληνικό δημόσια. Είχε προηγηθεί ο Νίκος Μπελαβίλας με αναλυτική επίσης τοποθέτηση - εκ της διαπραγματευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επένδυση το 2016. Αλλά και η Δημοκρατική Συν-πόρευση Ελληνικού - Αργυρούπολης (δημοτική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) τοποθετήθηκε αναλυτικά και προφανώς αρνητικά. Μέχρι αυτές τις ώρες δεν υπήρχε ενδεχόμενο για καταστατική ποινή σε Φίλη και Δρίτσα από την ΚΟ του κόμματος.

Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητη η οργή πολλών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν θα είναι απίθανο να δούμε τις επόμενες ημέρες και συλλογικό κείμενο διαφωνούντων με αφορμή το Ελληνικό. Πολλοί στο παρασκήνιο, για παράδειγμα, λένε πως δεν πέρασε από κομματικό όργανο η εν λόγω απόφαση - το άτυπο Πολιτικό Κέντρο δεν είναι τέτοιο. «Αυτά συμβαίνουν όταν αποφεύγεις την σε βάθος προγραμματική συζήτηση και τον πραγματικό απολογισμό κυβερνητικού έργου», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα το όλο σκηνικό θα έχει και άλλα επεισόδια.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ. Την ίδια ώρα μαίνεται μια άλλη μάχη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βαρύτατοι υπαινιγμοί του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή κατά του Γιάννη Δραγασάκη, ότι ο δεύτερος φερόταν να λειτουργούσε υπέρ των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και κατά της Επιτροπής Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων, πυροδότησαν την αντίδραση-επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, από την πλευρά Δραγασάκη που χαρακτήρισε απαράδεκτες, ψευδείς και συκοφαντικές τις αναφορές του επικεφαλής του MέΡΑ25. «Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με την τακτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο και τους φορολογούμενους. Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Ομως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή Δραγασάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου