οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΜΑΡΑ: Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ 180 ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ...

 Από το ημερολόγιό μου στο fb

προ έξι ετών














Εκλογή Προέδρου, αλλά και αλλαγές: 
Το ΣΧΟΛΙΟ του Αλέξη Παπαχελά,

Ρωτούν ορισμένοι: «Ακόμη και να βρεθούν οι 180 και να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από τη σημερινή Βουλή, τι θα αλλάξει;». Υπάρχει μία προφανής απάντηση και μία που... περιμένουμε από τους αρμοδίους. Αυτήν τη στιγμή η οικονομία έχει εισέλθει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία το 2015. Είναι φανερό ότι υπάρχουν ξένα κεφάλαια που θέλουν να μπουν στη χώρα και επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο success story που θα μειώσει στη μέση την ανεργία, μιλάμε όμως για μια αισθητή βελτίωση μιας οικονομίας που έχει πιάσει «πάτο». Ολα αυτά έχουν «παγώσει» λόγω του πολιτικού ρίσκου. Ολοι περιμένουν τι θα γίνει με τους 180, αν θα γίνουν εκλογές, ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο κλπ. κλπ. Η σχετική πολιτική σταθερότητα για έναν ακόμη χρόνο θα άλλαζε πολύ το επενδυτικό κλίμα και -το κυριότερο- δεν θα «πάγωνε» την αγορά την στιγμή που αρχίζει να ορθοποδεί.


Κάποιος, όμως, πρέπει να μας πείσει ότι αν βρεθούν οι 180 και εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή κάτι θα αλλάξει, πέρα από το ποιος θα κατοικεί στο προεδρικό Μέγαρο. Και αυτό είναι ευθύνη του σημερινού πρωθυπουργού. Μπορεί να πείσει ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση, που θα βασίζεται σε ανοίγματα σε πολιτικές και τεχνοκρατικές προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον δικό του κύκλο επιρροής; Μπορεί να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό επιχειρησιακό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος και να αναθέσει την υλοποίησή του σε σοβαρούς ανθρώπους; Μπορεί να αποσύρει τους 2-3 γραφικούς της κυβέρνησης που κάνουν τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου να μετανιώνουν που ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης; Μπορεί να περιστοιχισθεί από ένα επιτελείο αντάξιο των περιστάσεων και των προκλήσεων; Μπορεί να σταματήσουν οι διορισμοί αποτυχημένων ή υπέργηρων πολιτευτών σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού;

Το προσεχές μέλλον θα είναι δύσβατο, γιατί υπάρχουν μια πολύ κουρασμένη και θυμωμένη κοινωνία, ένα ΠΑΣΟΚ σε κρίση και μια τρόικα που θέλει να κάνει πειράματα σε ακραίες συνθήκες στην Ελλάδα. Αν όμως βρεθούν οι 180 και η κυβέρνηση σέρνεται χωρίς αλλαγές προσώπων και πολιτικών, λίγα θα αλλάξουν και η απογοήτευση θα είναι τεράστια. Η κοινωνία θα εκλάβει τότε την εξεύρεση των 180 ως μία μεθόδευση, όχι σαν μία ευκαιρία.

Να το πούμε αλλιώς; Ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει τίποτα να χάσει αν κυβερνήσει για το υπόλοιπο της θητείας του σαν να μην τον ενδιέφερε το δικό του μέλλον το 2016 ή το’17. Αν το έδειχνε αυτό στους πολίτες με έναν τρόπο καθαρό και πειστικό θα ενίσχυε πολύ τις πιθανότητες να πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου