Στρατηγική «επίθεσης» τριών σημείων με ολοένα και αυξανόμενα μηνύματα, παράλληλα προς τους πολίτες, το εσωτερικό της κυβέρνησης και την αξιωματική αντιπολίτευση, ακολουθεί ο Πρωθυπουργός έχοντας αποφασίσει να πάρει ξανά πάνω του και, επικοινωνιακά, να «σηκώσει» ο ίδιος όσα βρίσκονταν ψηλά στον προγραμματισμό της διακυβέρνησής του πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπροστά σε έναν μήνα μεγάλων προκλήσεων σε ό,τι αφορά πρωτίστως την προσπάθεια να τιθασευτεί η πανδημία αλλά και ενόψει ενός χειμώνα νέων απαιτήσεων και αναγκών της κοινωνίας, διαφαίνεται η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι έχει απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων με ορίζοντα επόμενης μέρας, μετά την υγειονομική κρίση. Κυρίαρχη αιχμή για την πρωθυπουργική ατζέντα παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις και «μεγάλα» νομοθετήματα - όπως ο ίδιος φροντίζει τακτικά να υπενθυμίζει στα στελέχη του.
Είναι ενδεικτική η αποστροφή του ότι «οι περιορισμοί του ιού δεν περιορίζουν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις», με την οποία επέλεξε να ξεκινήσει την τελευταία παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, ως ένα ευθύ μήνυμα και προς τους υπουργούς του για την ανάγκη προσήλωσης στο έργο τους. Είναι ειλημμένη η απόφαση του Πρωθυπουργού να δίνει μεγαλύτερη «ορατότητα» στους πολίτες, ρίχνοντας το βάρος στο θετικό αποτύπωμα συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Αυτό έκανε άλλωστε τόσο με την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (εστιάζοντας ιδίως στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σε εργαλεία ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή) όσο και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή του με Ελληνες του εξωτερικού. Στην τηλε-συζήτηση έγιναν αναφορές στο πακέτο κινήτρων και τις προϋποθέσεις που φέρνει η κυβέρνηση για όσους θέλουν να έρθουν για εργασία στην Ελλάδα, ενόσω ο ίδιος έχει ορίσει ως υψηλή προτεραιότητα την ανακοπή του φαινομένου του brain drain. Αντίστοιχα μπροστά στη διαπίστωση της κόπωσης της κοινωνίας και με την αγωνία να μη γενικευτεί τυχόν κλίμα δυσαρέσκειας για χειρισμούς του Μαξίμου στην οικονομία και την υγεία, ο Πρωθυπουργός θέλει να ενισχύει την εικόνα περί «δίκαιης κοινωνικής πολιτικής» ενώ σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ η εν εξελίξει επιχείρηση «αποδόμηση επιχειρημάτων» θα έχει συνέχεια, όπως φάνηκε από την πρόσφατη «μονομαχία» του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Γκάζια» στο υπουργικό και νέα νομοσχέδια
Αυτό που δεν θέλει να δει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σημάδια ραγδαίας φθοράς, θεωρώντας κομβικής σημασίας να μη διαφαίνεται μεταρρυθμιστικός «κόφτης» ούτε και να σχηματίζεται κάθε τόσο μπροστά στα μάτια των πολιτών εικόνα αποσυντονισμού και… πτώσης στους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου. Σχετικές προειδοποιήσεις προδιοαγράφονται, όπως λένε οι γνωρίζοντες, προς τα κυβερνητικά στελέχη στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα τη Δευτέρα. Πάντως οι οριζόντιες εντολές «συντονιστείτε» και «βρείτε τον ρυθμό» για τους επόμενους δύσκολους μήνες υπάρχουν ήδη στο παρασκήνιο της κυβέρνησης μέσα από την αναθεώρηση στόχων και χρονοδιαγραμμάτων για κάθε χαρτοφυλάκιο, όπως αναμένεται να αποτυπωθούν τελικά στο ενιαίο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Με βάση τη μέχρι στιγμής… χρονοσειρά νομοσχεδίων, επιδιώκεται να «ανοίξει» το 2021 με τις αλλαγές στον νόμο 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, ένα νέο πλαίσιο - μεταρρύθμιση όπως έλεγε ο Μητσοτάκης στις εξαγγελίες του από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, που «θα αφαιρεί γραφειοκρατία, θα προσθέτει διαφάνεια, ταχύτητα και ασφάλεια και θα δώσει νέα ώθηση σε μεγάλα έργα υποδομών και στα μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων». Θα προηγηθεί μέχρι το τέλος του 2020 η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και το νέο χωροταξικό.
Οσο για το «στοίχημα» ανακοπής του brain drain, τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη με κίνητρα για την προσέλκυση απασχολούμενων από το εξωτερικό. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται και τα οποία τέθηκαν χθες και στην τηλεδιάσκεψη του Μητσοτάκη με Ελληνες που έχουν φύγει εκτός συνόρων είναι η έκπτωση φόρου εισοδήματος 50%. Το πρόγραμμα για μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες θα ισχύσει μόνο για το 2021, ωστόσο μένει ανοιχτή η πιθανότητα επέκτασης.
Φρένο στα αυτογκόλ, προσήλωση στις εκκρεμότητες
Πέρα από ταχύτητα σε τομείς του κυβερνητικού έργου, οι οποίες σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποτέλεσαν στρατηγικού χαρακτήρα δέσμευση και στίγμα με τους πολίτες από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, ζητείται από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς μεγαλύτερος συντονισμός. Ενημερωμένες πηγές μιλούν για ενόχληση του Μαξίμου - που είναι έντονη, κατά διαστήματα -μπροστά σε περιπτώσεις πολυφωνίας της κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα, σύγχυσης και τελικά αυτογκόλ στελεχών ακόμα και στα μικρότερα ζητήματα, που έχουν δώσει πάτημα στην αντιπολίτευση για σφοδρές επιθέσεις.
Κυρίως όμως καθ' οδόν προς το τέλος του έτους ζητείται προσήλωση των υπουργών στις εκκρεμότητες των χαρτοφυλακίων τους, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της κυβέρνησης. Και όχι παράσυρση σε σενάρια ανασχηματισμού ή στην εκλογολογία, που είναι σαφές πάντως ότι ανεξάρτητα από τις πηγές των διαρροών, ψιθυρίζονται συχνά και στους «γαλάζιους» κύκλους, παρότι επισήμως το Μαξίμου θα εξακολουθεί να κόβει κάθε σχετική κουβέντα. Είναι ενδεικτικές για όσα περιμένει από τα στελέχη του ο Μητσοτάκης οι τελευταίες αναφορές του στην αυτοκριτική «όταν χρειάζεται», στην αυτοσυγκράτηση και στην ταπεινότητα, με κεντρική γραμμή ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας. «Και όχι στους πολιτικούς αντιπάλους μας», κατά τη μητσοτακική αποστροφή.
Αυστηροί τόνοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικά όμως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφανεί εδώ και εβδομάδες αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης με πολύ πιο υψηλούς τόνους και περισσότερες αιχμηρές απαντήσεις στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πεποίθηση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, το οποίο παρακολουθεί προφανώς και τους ποιοτικούς δείκτες σε μετρήσεις κοινής γνώμης, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πολιτική κυριαρχία.
Ωστόσο στην παρατεταμένη δύσκολη περίοδο εντείνεται η προσπάθεια να καταρρίπτονται επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα, στο σκεπτικό, όπως θεωρούν στην κυβέρνηση, ότι ο ίδιος απομακρύνεται από το πολιτικό Κέντρο. Το πνεύμα της κυβερνητικής αντεπίθεσης η οποία εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια και κλιμάκωση, διατηρώντας άρα τις εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό, συνοψίζεται στη φράση «ανέξοδη πλειοδοσία». Κυρίαρχη εκτίμηση στο Μαξίμου είναι ότι τα μόνιμα «όχι» σε κάθε κυβερνητική εξαγγελία στο πλαίσιο μιας «στείρας», όπως τη χαρακτηρίζουν, αντιπολίτευσης και οι «ανεύθυνες καταγγελίες» δεν βρίσκουν απόκριση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Λέει πολλά για την τακτική Μητσοτάκη οι φράσεις του προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν σας ακούει πια κανείς, αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει, δεν αυξάνει ούτε τα δημοσκοπικά ποσοστά σας, αδυνατείτε να εκφέρετε αντιπολιτευτική πρόταση και η παράταξή σας πήρε οριστικό διαζύγιο από τη μεσαία τάξη».
Πλέον χαρακτηριστική είναι η επίθεση κυβερνητικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταψήφιση διατάξεων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σε μία προσπάθεια να δοθεί έμφαση στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον κόσμο της εργασίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι στη μείωση της ανεργίας, όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων» έλεγε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου