οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Δεν είναι ένας μονοκόμματος περίπατος, έχω κάνει τις στάσεις μου, έχω βγάλει τις φωτογραφίες μου, έχω χαζέψει σε δρόμους που ξέρω από παιδί. Εχω «χάσει» χρόνο, δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι ένας εξασκημένος περιπατητής μπορεί να βρεθεί από τη Νέα Σμύρνη στο παραλιακό μέτωπο σε λιγότερο, ίσως, και από μισή ώρα. Σε όσους η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για μικρότερες ή μεγαλύτερες βόλτες, αυτός είναι ένας κοινός τόπος: αποστάσεις που θεωρούσαμε αδιανόητες με τα πόδια, αποδεικνύονται απολύτως βατές ακόμα κι αν είσαι αρχάριος. Επίσης, συνειδητοποιούμε πόσο η συσσωρευμένη εμπειρία της οδήγησης στην Αθήνα σε εκπαιδεύει σε μια πολύ διαφορετική αίσθηση του χρόνου και των αποστάσεων...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"








ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η εφαρμογή που μετράει τον χρόνο που έχω διανύσει από το Αλσος της Νέας Σμύρνης μέχρι την «ολυμπιακή» Εσπλανάδα στο Δέλτα Φαλήρου δείχνει 41 λεπτά (για 3,5 χλμ.). Δεν είναι ένας μονοκόμματος περίπατος, έχω κάνει τις στάσεις μου, έχω βγάλει τις φωτογραφίες μου, έχω χαζέψει σε δρόμους που ξέρω από παιδί. Εχω «χάσει» χρόνο, δηλαδή. Αυτό σημαίνει ότι ένας εξασκημένος περιπατητής μπορεί να βρεθεί από τη Νέα Σμύρνη στο παραλιακό μέτωπο σε λιγότερο, ίσως, και από μισή ώρα. Σε όσους η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για μικρότερες ή μεγαλύτερες βόλτες, αυτός είναι ένας κοινός τόπος: αποστάσεις που θεωρούσαμε αδιανόητες με τα πόδια, αποδεικνύονται απολύτως βατές ακόμα κι αν είσαι αρχάριος. Επίσης, συνειδητοποιούμε πόσο η συσσωρευμένη εμπειρία της οδήγησης στην Αθήνα σε εκπαιδεύει σε μια πολύ διαφορετική αίσθηση του χρόνου και των αποστάσεων.

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni0
«Ακροβατικά» σε γλυπτική κατασκευή στην πλατεία (φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ).

Πράσινη διαδρομή

Ξεκινάμε από το ένα από τα τρία «εμβλήματα» της Νέας Σμύρνης, το Αλσος της (τα άλλα δύο είναι η διάσημη πλατεία της και ο Πανιώνιος). Μεγάλωσα εδώ κοντά και πάντα είχα επίγνωση της σημασίας του βασικού πνεύμονα πρασίνου της γειτονιάς. Αλλά ήταν η προ δεκαπενταετίας ανάπλασή του που το απογείωσε στη συνείδηση του κόσμου.

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni1
Μικρό διάλειμμα από τη γυμναστική στο Αλσος Νέας Σμύρνης.

Παράλληλα, το τρέξιμο έγινε της μόδας, με αποτέλεσμα ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας στο Αλσος να γίνεται… χαμός. Από εδώ η πλατεία είναι 5 λεπτά απόσταση, μια πράσινη διαδρομή μέσα από μια άλλη μικρότερη και υπερυψωμένη πλατεία (Καρύλλου) που θα σας προσγειώσει σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες αρχιτεκτονικά δημόσιους χώρους της Αθήνας, αλλά που είχε την ατυχία να υλοποιηθεί μέσα στη χούντα (αξίζουν να μνημονευθούν τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Γ. Λεονάρδου και Λ. Καλαβύτη).

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni2
Ιχνη της παλιάς Νέας Σμύρνης στην οδό Πλαστήρα.

Ο «Αδωνις» που τραγούδησε το 1985 η Αλκηστις Πρωτοψάλτη δεν σερβίρει καφέ επί της πλατείας, αλλά θα βολευτείτε με τη γνωστή πατέντα του take away. Ακολουθήστε πορεία νοτιοδυτική, κατεβείτε την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τα νέα της φαρδιά πεζοδρόμια, μπροστά σας τώρα ξεπροβάλλουν οι προβολείς του γηπέδου του Πανιωνίου, αλλά εμείς σας προτείνουμε να στρίψετε δεξιά στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναν από τους πιο αρχοντικούς, κάποτε, δρόμους της Νέας Σμύρνης με πλήθος μονοκατοικιών μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Δυστυχώς, η αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού κόστισε την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών της περιοχής. Στο ύψος της οδού Σεβδικίου θα καταλάβετε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Στα δεξιά σας δύο εναπομείναντα δείγματα της «παλιάς» Νέας Σμύρνης και στα αριστερά σας δύο νέες, υπό ανέγερση, πολυκατοικίες. Η Μεγάλου Αλεξάνδρου καταλήγει στον παράδρομο της λεωφόρου Συγγρού. Στρίψτε αριστερά μέχρι να συναντήσετε την υπόγεια διάβαση στο ύψος του Πλανηταρίου. Περνώντας από κάτω βγαίνετε στις παρυφές του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περπατήστε κατά μήκος του καναλιού μέχρι να συναντήσετε την πεζογέφυρα της Εσπλανάδας και να χορτάσετε τη μυρωδιά της θάλασσας. Ο Σαρωνικός σάς καλωσορίζει!

Βόλτα στην «Μπαρτσελονέτα» της Αθήνας και Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni3
Ποδηλατώντας ανάμεσα στις δενδροστοιχίες της Εσπλανάδας.

Η Εσπλανάδα γεννήθηκε με τον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου και το κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο λίγους μήνες πριν από τους Αγώνες του 2004. Οπως τα περισσότερα ολυμπιακά έργα παρήκμασε πολύ γρήγορα· εδώ θα μπορούσε να είναι η αθηναϊκή «Μπαρτσελονέτα» (μη γελάτε) και να φτάνει μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αυτός ήταν ο ευγενής στόχος: μια παράκτια ζώνη περιπάτου, θαλάσσιων σπορ και ανεμελιάς παρά θίν’ αλός. Υποτίθεται αυτό θα συμβεί όταν τελειώσουν κάποια στιγμή τα έργα μετατόπισης της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και μπούμε στη δεύτερη φάση της ανάπλασης που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παραθαλάσσιου πάρκου με ήπιες χρήσεις. Αν πάντως το λέει η ψυχή σας, μπορείτε όντως να πιστέψετε ότι είστε στην «Μπαρτσελονέτα» αν τραβήξετε ανατολικά προς τις πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παλαιού Φαλήρου και τη Μαρίνα Φλοίσβου.

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni4
Ρακέτες όλοι μαζί και η ζωή είναι ωραία

Για την ώρα η Εσπλανάδα δέχεται τις φροντίδες των ανθρώπων του γειτονικού Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη έκταση όπου ο καθένας μπορεί πρακτικά να κάνει ό,τι θέλει. Είδαμε παρέες να παίζουν ρακέτες (φωτ.), να κάνουν ποδήλατο, να τρέχουν, να κάνουν σκέιτ, να βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα, ζευγάρια να τσιλιμπουρδίζουν. Περισσότερο ζήλεψα όσους είχαν ξαπλώσει στην άκρη του κρηπιδώματος και απλώς απορροφούσαν βιταμίνη D έχοντας κλείσει τα μάτια μια σχεδόν ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα όπως η χθεσινή (το θερμόμετρο έδειχνε 19 βαθμούς).

Φυσικά ο μαγνήτης της περιοχής είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο η πρόσβαση παραμένει ανοικτή. Οι ώρες λειτουργίας του Πάρκου είναι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε ούτως ή άλλως τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Πάντως, όσο έχουμε lockdown δεν λειτουργούν τα πάντα. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το Κανάλι, η Αγορά και ο Στίβος είναι ανοιχτά. Αντίθετα παραμένουν προσωρινά κλειστά λόγω των μέτρων τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής και ο υπαίθριος χώρος αθλοπαιδιών, οι εσωτερικοί χώροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Φάρος, οι παιδικές χαρές, ο Μουσικός Κήπος, όλα τα σημεία εστίασης, το SNFCC Store και το Κέντρο Επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση, το πνεύμα των Χριστουγέννων θα κατακλύσει το ΚΠΙΣΝ: την ερχόμενη Τρίτη 1η Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα γίνει η γνωστή φαντασμαγορική φωταγώγηση των χώρων του, που φέτος θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε μόνο από τις οθόνες μας μέσω live streaming από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.SNFCC.org), στο κανάλι του στο YouTube και στη σελίδα του στο Facebook. Θα ακολουθήσει online μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά.

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni5
Το πνεύμα των Χριστουγέννων καταφθάνει στο ΚΠΙΣΝ (φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ).

Εκδηλώσεις

Τις επόμενες ημέρες έρχεται ένας μήνας γεμάτος χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις: συναυλίες, θέατρο, δημιουργικά εργαστήρια, με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις της Παραμονής Πρωτοχρονιάς που θα σας κρατήσουν συντροφιά στην αλλαγή του χρόνου στο σπίτι. Το πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/DecemberProgram. Τώρα, αν κάποια από όλα αυτά θα μπορείτε να τα δείτε κι από κοντά, θα εξαρτηθεί από το τι θα ισχύει επιδημιολογικά στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

aroma-thalassas-me-afetiria-ti-nea-smyrni6






"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/11/20




 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου