"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 11-12/04/20
ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ
Στην Ουχάν η καραντίνα που είχε επιβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου ήρθη επίσημα την Τετάρτη. Η πόλη άνοιξε και πάλι έπειτα από 76 ημέρες - που φάνηκαν στους απομονωμένους κατοίκους ως αιώνες. Η Ουχάν, η πόλη απ' όπου ξεκίνησαν όλα, ήταν για όλο τον υπόλοιπο κόσμο αντικείμενο μελέτης ως προς τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Τώρα γίνεται αντικείμενο μελέτης για τον τρόπο επιστροφής στην «κανονικότητα». Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό στην εποχή του Covid-19.
Οι κάτοικοι μπορούν πλέον να πάνε σε άλλα μέρη της Κίνας, όχι όμως πριν επισκεφθούν το τοπικό αστυνομικό τμήμα και δείξουν ότι έχουν φορτώσει στο κινητό τους μια κρατική εφαρμογή που δείχνει, βασισμένη στη διεύθυνσή τους, τα πρόσφατα ταξίδια τους και το ιατρικό τους ιστορικό, εάν δηλαδή αποτελούν κίνδυνο για μόλυνση.
Τα σχολεία είναι ακόμα κλειστά και οι Αρχές προτρέπουν όσους μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τα καταστήματα έχουν ανοίξει και πάλι, τα περισσότερα όμως στήνοντας ένα κιόσκι απ' έξω ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν ό,τι θέλουν χωρίς να συνωστίζονται σε κλειστό χώρο. Στα πάρκα, κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ, όλο και περισσότερες οικογένειες βγαίνουν βόλτα για να απολαύσουν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας λειτουργούν κανονικά, αν και, όπως φαίνεται, με λιγότερους επιβάτες. Οι εταιρείες έχουν αρχίσει προσεκτικά να καλούν τους εργαζομένους πίσω στα γραφεία τους, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση της πόλης. Το 94% των επιχειρήσεων, περίπου 11.000 συνολικά, έχει ανακαταλάβει πλήρως τις εργασίες του.
Στην υπόλοιπη Κίνα η κατάσταση είναι ακόμα πιο χαλαρή. Χιλιάδες άτομα έσπευσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να επισκεφθούν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, με αφορμή τον εορτασμό του τριήμερου φεστιβάλ Κινγκμίνγκ αλλά και λόγω της πρόσφατης άρσης αρκετών από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.
Πότε θα δούμε τέτοιες εικόνες στην Ευρώπη; Ηδη όλες οι κυβερνήσεις στη Γηραιά Ηπειρο κάνουν τους δικούς τους σχεδιασμούς και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στη χώρα τους ξεκινούν τις ανακοινώσεις αργά ή γρήγορα. Εχοντας πάντα στο μυαλό ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μπροστά, καθώς και ο κίνδυνος ενός «δεύτερου κύματος» της πανδημίας.
Πώς θα ξέρουμε πότε να ανοίξουμε και πάλι τις πόρτες μας; Ενα πρώτο μέτρο στο οποίο προσανατολίζονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι η έκδοση πιστοποιητικού ανοσίας. Να γίνουν, δηλαδή, μαζικά τεστ για αντισώματα στους πολίτες ώστε να φανεί πόσοι έχουν ανοσία και πιθανόν εκείνοι να μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα από τους υπόλοιπους.
Η Αυστρία και η Δανία είναι οι δύο χώρες που θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα σε λίγες ημέρες - προφανώς θα τις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες οι υπόλοιπες. Στην Αυστρία τα καταστήματα θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της αυστριακής οικονομίας, σύμφωνα με το οποίο τα μικρά καταστήματα θα επιτραπεί να ανοίξουν από τις 14 Απριλίου, ενώ κομμωτήρια και άλλα μαγαζιά όπου θεωρείται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελαφρά μεγαλύτερος θα ανοίξουν την 1η Μαΐου. Υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί η λειτουργία εστιατορίων και καφέ γύρω στα μέσα Μαΐου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Δημόσιες εκδηλώσεις δεν θα επιτραπούν έως τον Ιούλιο, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ημερομηνία για την επανέναρξη των σχολείων. Επίσης θα είναι υποχρεωτικό οι Αυστριακοί να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, που είχε κλείσει τα σχολεία στις 12 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία για τους μαθητές από την Πρώτη έως την Πέμπτη Τάξη Δημοτικού στις 15 Απριλίου, αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμείνουν σταθεροί. «Πιθανόν θα είναι σαν να περπατάμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι κατά μήκος του δρόμου θα πέσουμε και αν περπατήσουμε πολύ γρήγορα μπορεί να αποτύχουμε. Γι' αυτόν τον λόγο, πρέπει να κάνουμε ένα προσεκτικό βήμα τη φορά», δήλωσε η Φρέντερικσεν.
Και άλλες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται, μέσω των ομάδων εμπειρογνωμόνων που έχουν συστήσει, για χαλάρωση της καραντίνας, παρότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε αρκετές εβδομάδες. Μεταξύ αυτών, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία αλλά και το Βέλγιο και η Φινλανδία.
Στην Ιταλία τα πάντα θα παραμείνουν ως έχουν σήμερα τουλάχιστον έως τις 13 Απριλίου. Ομως ήδη η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο πέντε σημείων για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Οι Αρχές επαναλαμβάνουν, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα των καθολικών αύριο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Τι προβλέπεται όμως για μετά; Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Αντζελο Μπορέλι ανέφερε ότι η 16η Μαΐου μπορεί να αποτελεί πιθανή ημερομηνία έναρξης της φάσης 2, μιας φάσης «συνύπαρξης με τον ιό», αλλά μόνο «εάν η εξέλιξη της πανδημίας δεν αλλάξει».
Το στρατηγικό σχέδιο των πέντε σημείων για τη σταδιακή έξοδο από την πανδημία που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας προβλέπει τη χρήση προστατευτικών μασκών από όλους, «την ευλαβική τήρηση αποστάσεων τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε χώρους εργασίας», ένα σύστημα νοσοκομείων που θα ασχολούνται μόνο με τον Covid-19 και θα παραμείνουν σε λειτουργία ακόμα και όταν ξεπεραστεί η κρίση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο κύμα, αλλά και ενίσχυση «τοπικών δικτύων υγείας». Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την καθιέρωση μιας εφαρμογής στα smartphones, όπως αυτή που χρησιμοποιείται στη Νότια Κορέα, τόσο για να είναι καταγεγραμμένες οι κινήσεις των ασθενών 48 ώρες πριν μολυνθούν, αλλά και για την προώθηση της τηλεϊατρικής ώστε, για παράδειγμα, να παρακολουθείται ο καρδιακός παλμός και τα επίπεδα οξυγόνου ασθενών που βρίσκονται στο σπίτι τους. Μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και γήπεδα θα είναι τα τελευταία που θα επαναλειτουργήσουν και όταν αυτό θα συμβεί, εκείνοι που τα επισκέπτονται να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους.
Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παρέτεινε την καραντίνα έως τις 26 Απριλίου, πρόσθεσε όμως πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρθεί σταδιακά η απαγόρευση για τη λειτουργία βιομηχανιών και κατασκευών, με στόχο «την αναζωογόνηση της οικονομίας μας». Ειδική ομάδα επιδημιολόγων εργάζεται εδώ και εβδομάδες πάνω στο σχέδιο για την επανέναρξη της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ισπανικές εταιρείες φτιάχνουν 240.000 τεστ αντισωμάτων εβδομαδιαίως ώστε να ξεκινήσουν να γίνονται σε πολίτες οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων εάν βγουν θετικοί.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ χαρακτήρισε, την περασμένη εβδομάδα, τη διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων ως «εξαιρετικά περίπλοκη», διευκρινίζοντας πως «δεν θα ισχύει για όλους και για παντού». Στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ είναι ιδιαίτερα προσεκτική στα λόγια της συνιστώντας προσοχή, ενώ ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ σχολιάζει πως «φυσικά οι Γερμανοί μπορούν να προετοιμάζονται πνευματικά για την έξοδό τους από το σπίτι, όμως αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμα».
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου