οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

"...Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε δύο πολιτικοί, ο ένας από τον ευρωπαϊκό Βορρά και ο άλλος από τον Νότο, που πιστεύουμε σταθερά στην αναγκαιότητα μιας ενωμένης Ευρώπης. Για αυτό και πιστεύουμε στη μεγάλη αξία που έχουν δύο θεμελιώδεις και αλληλένδετες αρχές: η δικαίως κατανεμημένη ευθύνη και η αποτελεσματική αλληλεγγύη. Αρχές που θα επιδιώξουμε να διασφαλισθούν στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Τη δέσμευσή μας αυτή κάνουμε σήμερα πράξη. Πολύπλοκες διαδικασίες, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές ενέργειες και απαραίτητες διοικητικές και ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των δώδεκα ανηλίκων έγιναν άψογα, σύντομα και αποτελεσματικά. Η ισχυρή βούληση, η αμοιβαία και στενή συνεργασία έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα. Περιορισμένης σημασίας, θα πουν κάποιοι. Ευρύτερης σημασίας, λέμε εμείς, γιατί παρά τη μικρή του κλίμακα αποτελεί ισχυρό μήνυμα και καλό παράδειγμα...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 15/04/20

Ενα μικρό βήμα, ένα ισχυρό μήνυμα
Των JEAN ASSELBORN* και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ**
Σήμερα, δώδεκα ασυνόδευτα παιδιά που είχαν φθάσει στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, παρασυρμένα από τα κύματα της μετανάστευσης, αναχωρούν για να εγκατασταθούν στην καρδιά της Ευρώπης. Το Λουξεμβούργο, με τη μακρά ευρωπαϊκή παράδοση και την ακλόνητη φιλία του προς την Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται εμπράκτως στην πρωτοβουλία - πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.η παροχή ιδιαίτερης μέριμνας σε αυτά τα παιδιά είναι καθήκον που πηγάζει

από τις θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ακριβώς αυτή την υποχρέωση ανθρωπιάς εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έθεσε ως προσωπική του προτεραιότητα την προστασία τους. O Ελληνας πρωθυπουργός έδρασε ως υπέρμαχος των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Για αυτόν τον σκοπό εργαστήκαμε επίμονα από κοινού στην Αθήνα και στο Λουξεμβούργο για να στηριχθεί η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλο, δυσανάλογο για τις δυνατότητές της, μεταναστευτικό βάρος.

Είναι όχι μόνον αναμενόμενο αλλά και κατανοητό ότι τα δώδεκα παιδιά που σήμερα αναχωρούν για το Λουξεμβούργο θα θεωρηθούν από πολλούς μικρό ποσοστό σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Και ναι, ως απόλυτο μέγεθος πράγματι είναι περιορισμένο. Ομως, η αρχική αυτή εικόνα αλλάζει πολύ εάν το δει κανείς ως ποσοστό των περίπου 600.000 κατοίκων της δεύτερης μικρότερης σε πληθυσμό, μετά τη Μάλτα, χώρας της Ε.Ε. Κάποιοι ίσως βλέπουν μια σταγόνα στον ωκεανό. Εμείς βλέπουμε μια φλόγα που φωτίζει ένα θολό τοπίο. Ανοίξαμε ένα δρόμο. Κάναμε ένα βήμα, μια αρχή για να ακολουθήσουν αναλογικά και άλλοι εταίροι μας. Μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι. Με πληθυσμό πολλαπλάσιο του Λουξεμβούργου.

Δημιουργείται έτσι θετική δυναμική, ισχυρή συνηγορία και ευγενής άμιλλα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Προς τη χώρα εκείνη που πριν από περίπου ένα μήνα προστάτευσε αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε δύο πολιτικοί, ο ένας από τον ευρωπαϊκό Βορρά και ο άλλος από τον Νότο, που πιστεύουμε σταθερά στην αναγκαιότητα μιας ενωμένης Ευρώπης. Για αυτό και πιστεύουμε στη μεγάλη αξία που έχουν δύο θεμελιώδεις και αλληλένδετες αρχές: η δικαίως κατανεμημένη ευθύνη και η αποτελεσματική αλληλεγγύη. Αρχές που θα επιδιώξουμε να διασφαλισθούν στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Τη δέσμευσή μας αυτή κάνουμε σήμερα πράξη. Πολύπλοκες διαδικασίες, δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές ενέργειες και απαραίτητες διοικητικές και ουσιαστικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των δώδεκα ανηλίκων έγιναν άψογα, σύντομα και αποτελεσματικά. Η ισχυρή βούληση, η αμοιβαία και στενή συνεργασία έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα. Περιορισμένης σημασίας, θα πουν κάποιοι. Ευρύτερης σημασίας, λέμε εμείς, γιατί παρά τη μικρή του κλίμακα αποτελεί ισχυρό μήνυμα και καλό παράδειγμα.

Αλλωστε, η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Τώρα μόλις αρχίζει.

Στις πολύ δύσκολες αυτές στιγμές της πανδημίας που απειλεί τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρώπη και την αποτελεσματικότητά
της, η σημερινή ημέρα δείχνει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια λεκτική διακήρυξη ή μια οικογενειακή φωτογραφία έπειτα από κάποιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι σταθερή, έμπρακτη και συνειδητή στάση, που μαζί με την υπευθυνότητα μπορούν σε δύσκολους καιρούς να διασφαλίσουν την ενότητα και ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη και τους λαούς της.

* Ο Jean Asselborn είναι υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου.

** Ο Γιώργος Κουμουτσάκος είναι αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου