οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Γράφαμε και χθες ότι το σκάνδαλο της επαγγελματικής κατάρτισης είναι διαχρονικό, διακομματικό και απλώς τώρα –όπως τόσα άλλα– έγινε και ψηφιακό. Το 2016 δεν έγινε μέγα θέμα ίσως επειδή η Ν.Δ. δεν έχει την αντιπολιτευτική ικανότητα να βγάζει από τις χρόνιες παθογένειες ξίγκι. Μπορεί να έλειψε το σύνθημα εκείνης της επανανακάλυψης του παλιού σκανδάλου. Το #σκοιλ_ελικικου (που ακόμη δεν γνωρίζουμε από πού κρατά η σκούφια του) λειτούργησε ως πυροκροτητής. Σάρωσε τα κοινωνικά δίκτυα και δημιούργησε θέμα. Ευτυχώς, διότι τώρα κάτι μπορεί να αλλάξει. Οχι μόνο για τους επιστήμονες που θα πάρουν τα λεφτά, αλλά διότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επαναξιολόγηση των κέντρων κατάρτισης· δημόσιων και ιδιωτικών, φανταζόμαστε. Αλλά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οποτε το κράτος μοιράζει λεφτά, ποτέ δεν το κάνει με άριστο τρόπο. Πάντα κάποιοι υπουργοί θα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις, πάντα κάποιοι ατσίδες θα επωφελούνται, πάντα οι δικαιούχοι θα γκρινιάζουν. Και φυσικά για το γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα, ή έστω τα κονδύλια στα ΚΕΚ, θα φταίνε η αγορά και ο νεοφιλελευθερισμός....

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/04/20


ΤΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ


Οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που κάνει. Δεν είναι καλή –υπό την έννοια ότι δεν είναι εποικοδομητική, δεν διορθώνει τις χρόνιες παθογένειες του κράτους– αλλά είναι αποτελεσματική. Κατάφερε ένα πλήγμα στην κυβέρνηση με βάση την επί πολλά έτη χαίνουσα πληγή της επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό δεν το είχε καταφέρει η Ν.Δ. το 2016 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και η ίδια πληγή είχε ανοίξει και πάλι σε δημόσια θέα.

Να θυμίσουμε ότι τότε η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Δήμητρα Χαλικιά, είχε στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με την οποία κατήγγελλε την πολιτική της προϊσταμένη για κακές επιλογές στη διαχείριση κοινοτικών χρημάτων και πολιτικές που πριμοδοτούν συγκεκριμένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης («Καθημερινή» 18.10.2016). Εγραφε τότε η γενική γραμματέας: «Η αλήθεια για τη στάση της εν λόγω υπουργού είναι ότι εγώ αντιστάθηκα σε κακές (πάρα πολύ κακές) επιλογές διαχείρισης δημοσίου χρήματος που επιχειρεί, κυρίως με “αυτεπιστασίες” (δηλαδή απευθείας αναθέσεις σε κοινωνικούς εταίρους πολλών χιλιάδων ευρώ, πρακτική στην οποία διέπρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και έχει στιγματιστεί) ή άλλες πρακτικές που πριμοδοτούν τα μεγάλα ΚΕΚ, τη στιγμή που η κυβέρνησή μας έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι πρόκειται να χτυπήσει αυτή τη διαπλεκόμενη αγορά».

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε, αλλά δεν άνοιξε ρουθούνι. Ο τότε πρωθυπουργός δεν ανέστειλε τα προγράμματα κατάρτισης και ούτε έγινε λόγος για παραιτήσεις υπουργών. Μόνο η καταγγέλλουσα καρατομήθηκε, δύο μέρες μετά.

Γράφαμε και χθες ότι το σκάνδαλο της επαγγελματικής κατάρτισης είναι διαχρονικό, διακομματικό και απλώς τώρα –όπως τόσα άλλα– έγινε και ψηφιακό. Το 2016 δεν έγινε μέγα θέμα ίσως επειδή η Ν.Δ. δεν έχει την αντιπολιτευτική ικανότητα να βγάζει από τις χρόνιες παθογένειες ξίγκι. Μπορεί να έλειψε το σύνθημα εκείνης της επανανακάλυψης του παλιού σκανδάλου. Το #σκοιλ_ελικικου (που ακόμη δεν γνωρίζουμε από πού κρατά η σκούφια του) λειτούργησε ως πυροκροτητής. Σάρωσε τα κοινωνικά δίκτυα και δημιούργησε θέμα. Ευτυχώς, διότι τώρα κάτι μπορεί να αλλάξει. Οχι μόνο για τους επιστήμονες που θα πάρουν τα λεφτά, αλλά διότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την επαναξιολόγηση των κέντρων κατάρτισης· δημόσιων και ιδιωτικών, φανταζόμαστε.

Αλλά πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οποτε το κράτος μοιράζει λεφτά, ποτέ δεν το κάνει με άριστο τρόπο. Πάντα κάποιοι υπουργοί θα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις, πάντα κάποιοι ατσίδες θα επωφελούνται, πάντα οι δικαιούχοι θα γκρινιάζουν. Και φυσικά για το γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα, ή έστω τα κονδύλια στα ΚΕΚ, θα φταίνε η αγορά και ο νεοφιλελευθερισμός. Χθεσινοί είμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου