"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/01/20
1. Πόσους πολιτικούς με χιούμορ ξέρετε;
Κύριε διευθυντά,
Δεν είναι ανάγκη να προσέλθω σαν συνήγορος υπερασπίσεως του γελοιογράφου σας και εκ καταγωγής συμπολίτου μου κ. Ανδρέα Πετρουλάκη με αφορμή την καθ’ όλα επιτρεπτή κριτική του αναγνώστου κ. Ν. Χ. Τασώνη στο φύλλο της 17.1.2020. Θα ήθελα μόνο, επιστρατεύοντας την καλή μου μνήμη, να αναφέρω δύο περιστατικά: όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός στη δεκαετία του ’60, ετιμάτο ένα βράδυ στην Πλάκα ο γελοιογράφος Φωκίων Δημητριάδης. Παρόντες όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, τους οποίους σατίριζε σε καθημερινή βάση ο διάσημος γελοιογράφος. Ο Παπανδρέου στην ομιλία του είπε: «Απόψε καταλύθηκε η δημοκρατία! Μα να μη βρεθεί ένας από όλους εμάς να ψηφίσει αντίθετα στην άποψη ότι ο Φωκίων Δημητριάδης προήγαγε με το έργο του την δημοκρατία;». Αργότερα ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Αθανάσιος Κανελλόπουλος σε επιστολή του έλεγε: «Ο πολιτικός πρέπει να διαθέτει χιούμορ και αυτοπεποίθηση». Από όσον γνωρίζω, δόξα τω Θεώ, ο επίσης συμπολίτης μου πρωθυπουργός μας διαθέτει και από τα δύο.
Δρ Δημήτριος Γ. Καστρινάκης
2. Μπράβο για τα κείμενα της Ελένης Βλάχου
Κύριε διευθυντά,
Χάρηκα ιδιαίτερα με την ανακοίνωση της εφημερίδας σας, σχετικά με το κείμενο της Ελένης Γ. Βλάχου, από την αποστολή της «Καθημερινής» στη Νέα Υόρκη το 1939, που προσφέρατε στο φύλλο της Τρίτης. Θεωρώ ότι τα κείμενα της Ελένης Βλάχου είναι μοναδικά, περιγράφουν με πολύ γλαφυρό τρόπο τις σκέψεις και εμπειρίες της και αποτελούν πηγή σημαντικών πληροφοριών για την εποχή της.
Θα σας υπενθυμίσω ότι από τις εκδόσεις Γ.Κ. Ελευθερουδάκης Α.Ε. κυκλοφορούν οι τέσσερις τόμοι της Ελένης Βλάχου «Δημοσιογραφικά Χρόνια. Πενήντα και κάτι…», οι οποίοι αφορούν τα χρόνια 1935-1993 και αναφέρονται σε ταξίδια, εμπειρίες, ανέκδοτα και συναντήσεις της Ελένης Βλάχου με πλήθος σημαντικών ανθρώπων της εποχής της, όπως η Τζάκι Κένεντι, η Μαρία Κάλλας, ο Τσώρτσιλ και πλήθος άλλων, αποτελώντας τα γραπτά της μοναδικά ντοκουμέντα, που αξίζουν να διαβαστούν.
Σοφίκα Ελευθερουδάκη
3. Το Πολεμικό Ναυτικό και οι απέναντι
Κύριε διευθυντά,
Οι Τούρκοι, με τις επίμονες και καθημερινές διελεύσεις, υπερπτήσεις, παραβιάσεις κ.λπ. στον χώρο του Αιγαίου, θέλουν να μας δείξουν ότι για αυτούς δεν είμαστε παρά μία πρώην επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και εμείς, όταν διαπιστώνουμε ότι κάνουν ναυτικές ασκήσεις ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων ή έξω από το ακρωτήριο του Καφηρέα, σκεπτόμαστε ανακουφισμένοι ότι τουλάχιστον δεν έκαναν –προς το παρόν– βόλτες στον Σαρωνικό.
Ο «ναυτικός λαός» μας, που δυστυχώς δεν είναι πια ναυτικός, αν δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει επειγόντως και με κάθε θυσία να ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, το Πολεμικό Ναυτικό μας, θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν θέλω ούτε να τις σκεφθώ. Διαφορετικά –ως συνταξιούχος και εγώ– από ποιo κράτος πιστεύουμε ότι θα ζητήσουμε αναδρομικά, περικοπείσες συντάξεις καθώς και ικανοποίηση οποιωνδήποτε άλλων, δικαίων έστω, οικονομικών αιτημάτων έχουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες;
Μιχ. Λιώσης, Πρώην πλοίαρχος Ε.Ν.
4. Η έναρξη και η λήξη των μ.Χ. δεκαετιών
Κύριε διευθυντά,
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό (15-1-2020), με το οποίο επρότεινε την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως υποψηφία Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει». Είμαι βέβαιος ότι οι ευχές όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων θα συνοδεύουν την κυρία Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επισημαίνω, όμως, ότι η θητεία της θα αρχίσει όχι στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, αλλά στα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, δηλαδή εντός του παρόντος έτους. Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε το έτος 2020 στις αρχές της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Κατά τη γνώμη μου έσφαλε. Και ιδού γιατί. Η πρώτη δεκαετία της ζωής του Χριστού έληξε με τη συμπλήρωση του 10ου έτους της ζωής Του. Στο ημερολόγιο της εποχής του θα ανεγράφετο: 31η Δεκεμβρίου 10. Η δεύτερη δεκαετία της ζωής Του άρχισε την 1η Ιανουαρίου του έτους 11. Συνεπώς, η συμπλήρωση 2020 ετών από τη γέννησή Του θα γίνει την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αρα, η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν έχει έλθει ακόμη. Θα την καλωσορίσουμε την 1η Ιανουαρίου 2021. Εκτός εάν, κατά λάθος, γιορτάζουμε το τέλος μιας δεκαετίας, ή ενός αιώνος, ως την αρχή της επομένης δεκαετίας ή του επερχομένου αιώνος.
Γεώργιος Τόλης, Καρδιοχειρουργός
5. Ισότης φύλων και κοινοτοπίες
Κύριε διευθυντά,
Με την ευκαιρία της νωπής πρότασης του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 140.5 του Κανονισμού της, για εκλογή ως Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου (μετά τον, επίσης πρόεδρο του ΣτΕ, πρώτο ΠτΔ της μεταπολίτευσης Μιχ. Στασινόπουλο), επανελήφθησαν εν συνολική συγχορδία οι χιλιοειπωμένες κοινοτοπίες περί ισότητος των φύλων.
Εν αρχή ανεσύρθησαν οι κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού για τη μειωμένη εκπροσώπηση του «ασθενούς» φύλου στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Παραβλέπεται ότι η κατά νόμον (αμφιβόλου συνταγματικότητος) ποσόστωση του 40% των γυναικών υποψηφίων (120) απέδωσε την εκλογή 62 (20,66%) βουλευτών (½ της ποσόστωσης). Επί 158 βουλευτών της Ν.Δ., στην κυβέρνηση μετέχουν 5 γυναίκες (21,47%). Συνεπώς οι εκλογείς αγνόησαν την ποσόστωση, όχι ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπερέβη το ποσοστό των ψήφων.
Η παντί σθένει επιδίωξη της «εξίσωσης» των φύλων έχει οδηγήσει σε παράλογα αποτελέσματα/συμπτώματα. Π.χ. η πρόσληψις του επωνύμου του συζύγου εθεωρήθη μειωτική, ενώ η υποχρεωτική διατήρησις του επωνύμου του πατρός ανέδειξε την εξίσωση των φύλων. Διατυπώνονται παράπονα (κατά τίνος;) για τη μειωμένη παρουσία γυναικών σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή δεν γίνεται επιλογή με βάση το συμφέρον και το κέρδος, αλλά τη «σεξιστική» προκατάληψη. Ο παραλογισμός είναι οδυνηρά (για τις γυναίκες) κραυγαλέος στον αθλητισμό. Βαθμηδόν δεν έχει μείνει άθλημα/αγώνισμα που να αποτελεί αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο. Οι γυναίκες απολαμβάνουν πλέον (ερασιτεχνικώς και επαγγελματικώς) το ποδόσφαιρο, την πάλη, την πυγμαχία, το κατς. Στον στίβο αγωνίζονται πλέον σε όλες τις αποστάσεις (και στον Μαραθώνιο) και τις ρίψεις, αφού μετέχουν και στη σφυροβολία.
Τα φύλα είναι (και πρέπει να είναι) ίσα ενώπιον του νόμου (άρθρο 4.1 του Συντάγματος, αλλά τα φύλα δεν είναι – και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως) όμοια.
Η νέα ΠτΔ, στην πρώτη της αντίδραση μετά τη γνωστοποίηση της σχετικής πρότασης, εδήλωσε ότι η επιλογή της τιμά τη Δικαιοσύνη (την οποία έχει πανθομολογουμένως υπηρετήσει ευόρκως) και το φύλο της. Στην τρέχουσα συγκυρία θα ήθελα να ελπίσω για την πρώτη ότι η τραγικά –και επικίνδυνα– χειμαζομένη Δικαιοσύνη θα θελήσει να ανταποκριθεί στην τιμή αυτή και θα προσπαθήσει να εξέλθει από την καθόλου αξιοζήλευτη θέση στην οποία –δυστυχώς– τη βλέπομε να έχει περιπέσει.
Κώστας Γ. Μπονιφάτσης
...από την "ΕΣΤΙΑ"
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου