οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Η ΦΙΛΟΤΙΜΗ-ΠΛΗΝ ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ...-ΣΥΡΙΖΑΙΪΚΗ ΠΑΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, ΚΑΠΩΣ ΣΑΝ ΦΟΥΣΚΑ....

ΟΙ  ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ", 2.043 (642), και...

"Η ΑΥΓΗ", 24/01/20

"Η ΑΥΓΗ", 24/01/20

"Η ΑΥΓΗ", 24/01/20

"Η ΑΥΓΗ", 24/01/20


....από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Εκλογολογία και σενάρια συνεργασίας 
στο «μενού» της Βουλής

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Ενα άμεσο και ηχηρό «όχι», από τον κ. Δημ. Κουτσούμπα, και ένα έμμεσο, από την κυρία Φωτεινή Γεννηματά, άκουσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας στη Βουλή σήμερα, έναντι της πρότασης που κατέθεσε χθες το βράδυ -στο πλαίσιο της συζήτησης του εκλογικού νόμου, για το ενδεχόμενο μιας «προοδευτικής κυβερνητικής συνεργασίας» με ορίζοντα την επόμενη ημέρα της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, «χρωματίζεται» ωστόσο και από τις αναφορές στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Περί συνεργασιών

Υπενθυμίζεται ότι από του βήματος της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο».

Σήμερα το πρωί, ο γ.γ. Της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε με τρόπο κατηγορηματικό την απάντησή του: «Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν τον εκλογικό νόμο ως καταλύτη για κυβερνήσεις συνεργασίας. Θεωρούν ότι και μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να διαχυθεί σε περισσότερα κόμματα η ευθύνη για τη διεύθυνση και την άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Και επίσης θεωρούν ότι στο πολιτικό σκηνικό έχουν εν δυνάμει περισσότερους συμμάχους, που βρίσκονται στο χώρο γενικά της σοσιαλδημοκρατίας, τόσο παλιάς όσο και νεόκοπης και σ' αυτήν κυρίως απευθύνονται ρίχνοντας δίχτυα, ευελπιστώντας βέβαια να ψαρέψουν και παραπέρα από εκεί. Και όχι μόνο προς τα αριστερά τους. Άλλωστε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν μια χαρά οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, συμπράξανε ακόμα και με δυνάμεις της ακροδεξιάς, όπως ήταν το κόμμα των ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας, για να συνεχίσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί «κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα κι έτσι θα παιχτεί καλύτερα το δικομματικό σας παιχνίδι, αυτό που έχει γνωρίσει ο τόπος πάνω από 40 χρόνια τώρα. Μόνο που ο λαός μας τις έζησε τις κυβερνήσεις συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμνημονιακή συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ αποδείχτηκε η «μνημονιακότερη» όλων». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως υπάρχει πάντα πιθανό το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού» κυβερνητικής συνεργασίας, με τη συμμετοχή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ περιορίστηκε να σημειώσει: «Όταν ο λαός εκφράζει στην κάλπη τη βούλησή του να έχει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να γίνεται πράξη. Όταν όμως το μήνυμα των εκλογών δεν είναι ισχυρό υπέρ του πρώτου κόμματος, θα πρέπει το ίδιο το εκλογικό σύστημα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλήσεις αντί για ευκαιριακές συμπράξεις».

Χρόνος εκλογών

Παρά τις πολλές, το τελευταίο διάστημα, διαψεύσεις από κυβερνητικά στελέχη, η συζήτηση περί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επανέρχεται στο επίκεντρο, εντός του Κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε αυτό το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση αυτή την ώρα του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ πιθανόν να συνδυάζεται με σχεδιασμό «διπλών εκλογών» στο αμέσως προσεχές διάστημα. Κεντρικό στοιχείο αυτού του σεναρίου είναι -όπως σημειώνεται από κύκλους της αντιπολίτευσης- να μην διαπιστωθεί δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, μια και το σύστημα θα είναι η απλή αναλογική, και εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος να στηθούν εκ νέου κάλπες, και εκείνη τη φορά με το εκλογικό σύστημα που ψηφίζεται τώρα από τη γαλάζια πλειοψηφία και το οποίο ευνοεί το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

«Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», σχολίασε η κυρία Γεννηματά και συνέχισε: «Τα λέω αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου