οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

"....Καθώς η αγορά της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ανοίξει, απαιτείται πολιτική πυγμή για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και του ΔΟΑΤΑΠ στο θέμα είναι σημαντικός. Εξ ου και η αξία της επιλογής του Ορέστη Καλογήρου του ΑΠΘ (ένας ακόμη που επιλέγεται από τη Νίκη Κεραμέως και έχει θητεύσει στα νιάτα του στην Αριστερά· εν προκειμένω στον «Ρήγα» έως το 1987) για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού είναι καίρια...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 30/01/20



ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

"Μπίζνα" χαρακτήρισε στις 16/12/2016 ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τα εξ αποστάσεως προγράμματα, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Ο αείμνηστος γ.γ. του υπ. Παιδείας Γιάννης Παντής είχε κάνει λόγο στην «Κ» για «το νέο Ελ Ντοράντο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», με δεδομένο ότι τα e-learning προγράμματα μπορούν να έχουν μεγάλη συμμετοχή –έχει καταγραφεί ένα με 900 φοιτητές– και δίδακτρα έως 5.000 ευρώ το άτομο.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την περίοδο 2016-2017, καθώς είχαν θορυβήσει οι αποφάσεις κυπριακών ΑΕΙ να οργανώσουν εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από βουλγαρικά και ρουμανικά ΑΕΙ. Ο κ. Γαβρόγλου είχε κάνει συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, ωστόσο δεν παρουσίασε αποτελέσματα. Πλέον τα πανεπιστήμια των Κυπρίων έχουν καταλήξει η δεύτερη λύση για όσους Ελληνες δεν καταφέρνουν να βρουν θέση στα ελληνικά ΑΕΙ.

Το ζήτημα των εξ αποστάσεως πτυχίων επανήλθε όταν κατά τις πρόσφατες προκηρύξεις για τους διορισμούς στην ειδική αγωγή προσμετρήθηκαν και τίτλοι μεταπτυχιακών χωρών της Ε.Ε., και δη από την Κύπρο. Υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από τους κατόχους τίτλων ειδικής αγωγής από ελληνικά ΑΕΙ.

Το ίδιο συνέβη και κατά την πρόσφατη ρύθμιση αναγνώρισης των πτυχίων παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια-παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ στη χώρα μας. Η ρύθμιση ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., ενώ ο ΔΟΑΤΑΠ είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της αντίθετης πολιτικής κατεύθυνσης.

Καθώς η αγορά της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ανοίξει, απαιτείται πολιτική πυγμή για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και του ΔΟΑΤΑΠ στο θέμα είναι σημαντικός. Εξ ου και η αξία της επιλογής του Ορέστη Καλογήρου του ΑΠΘ (ένας ακόμη που επιλέγεται από τη Νίκη Κεραμέως και έχει θητεύσει στα νιάτα του στην Αριστερά· εν προκειμένω στον «Ρήγα» έως το 1987) για τη θέση του προέδρου του Οργανισμού είναι καίρια.

Δεν έχει σημασία, όπως διακηρύττουν κάποιοι, εάν η αναγνώριση ενός πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ εξασφαλίζει εισιτήριο στον δημόσιο τομέα και άρα θίγονται τα δημόσια ΑΕΙ και οι συντεχνίες. Δεν είναι μόνο συντεχνιακό το ζήτημα. Είναι στρεβλή αυτή η οπτική. Οι έλεγχοι οφείλουν να γίνονται από την πολιτεία για να αντιμετωπιστούν οι τυχόν αγύρτες, που εκμεταλλεύονται τους νέους και τις οικογένειές τους. Αυτό πρέπει να κατανοήσουν η κ. Κεραμέως και το επιτελείο της.

...από την "Εφ.Συν"

Προσθήκη λεζάντας

ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗ
Τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρα Ορέστη Καλογήρου, προτείνει για πρόεδρο του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λίγες μόλις μέρες αφού ψηφίστηκε -μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- το άρθρο για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών των κολεγίων με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων.
Ο κ. Καλογήρου διδάσκει στο ΑΠΘ και είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Μαγνητισμού & Μαγνητικών Υλικών. Παράλληλα, είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ στο παρελθόν διατέλεσε μέλος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ.
Βάσει του βιογραφικού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, αλλά και συνεργαζόμενος ερευνητής στον «Δημόκριτο». Από το 2010 έως και σήμερα, είναι καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ και επισκέπτης ερευνητής σε πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών των ΗΠΑ.
Πέραν των ακαδημαϊκών περγαμηνών, ο κ. Καλογήρου έχει αφήσει το αποτύπωμά του και στον δημόσιο λόγο. Με άρθρα που υπογράφει στην «Καθημερινή» -δημοσιεύματα της οποίας αγαπά άλλωστε να «μοιράζεται» με τους διαδικτυακούς του φίλους-, υποστήριξε θερμά την ανάγκη κατάργησης του «ψευδεπίγραφου “ασύλου” που έχει κουράσει την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα», χαρακτηρίζοντας τα πανεπιστήμια «καταφύγια βαριάς ποινικής συμπεριφοράς» και υιοθετώντας τη φρασεολογία της Ν.Δ. περί «βίας και ανομίας» στα ελληνικά ΑΕΙ.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Νοέμβριο του 2018, στη Βουλή, είχε αναφερθεί στον Ορέστη Καλογήρου, διαβάζοντας μια τρομολαγνική ανάρτησή του: «[...] Μου έμεινε ο φόβος ότι μια μέρα θα βρω τα λάστιχα του αυτοκινήτου μου κομμένα ή το αυτοκίνητο καμένο ή ότι θα με στριμώξουν σε μια γωνιά και θα με ξυλοκοπήσουν».
Από την πλευρά του, ο Ορέστης Καλογήρου ευχαρίστησε τον Κυρ. Μητσοτάκη γράφοντας:
«Σήμερα στη Βουλή ο Kyriakos Mitsotakis έκανε μια τιμητική αναφορά στο όνομά μου. Τον ευχαριστώ δημόσια. Ολοι γνωρίζετε ότι δεν είχα και δεν έχω απολύτως καμία σχέση με τη Ν.Δ. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον κ. Μητσοτάκη, ούτε κάποιο στέλεχος του κόμματος. Αυτό δείχνει ότι η αναφορά του είναι αυθόρμητη, τιμά έναν απλό πολίτη και αυτή είναι η αξία της.
»Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφουγκράζεται την αγωνία των πανεπιστημιακών και των φοιτητών. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη τιμά τους χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές που μοχθούν για ένα πανεπιστήμιο αντάξιο των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας κατά της λουμπενοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αγώνας για την ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια και τον χρωστάμε στους φοιτητές μας» (Εφημερίδα «Μακεδονία», 23.11.2018).
Αν, βέβαια, κάποιος προσπαθήσει να αναζητήσει την παραπάνω ανάρτηση, δεν θα σταθεί τυχερός, αφού ο καθηγητής του ΑΠΘ έκλεισε το προφίλ που διατηρούσε στο φέισμπουκ με το όνομα Orestis Kalogirou, από το οποίο είχε εξαπολύσει στο παρελθόν σφοδρή επίθεση κατά του καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής Στέλιου Στυλιανίδη, με αφορμή ένα άρθρο του δεύτερου στην Athens Voice, στις 17.8.2018, με τίτλο: «ΑντιΣΥΡΙΖΑ φανατισμός και η κουλτούρα του κακού».
Τότε, ο Ορ. Καλογήρου διαολόστελνε τον συνάδελφό του και σχολίαζε:
«Στην ΕΣΣΔ του Μπρέζνιεφ τους έλεγαν αντιφρονούντες και τους έκλειναν στα ψυχιατρεία. Εδώ τους βαφτίζουν αντιΣΥΡΙΖΑ και επιστρατεύουν καθηγητή κοινωνικής ψυχιατρικής για να κάνει τη διάγνωση. Οσοι μηΣΥΡΙΖΑ φίλοι συντηρούν αυτήν την αθλιότητα είναι συνυπεύθυνοι. Η δαιμονοποίηση της κριτικής στο ΣΥΡΙΖΑ με όρους ψύχωσης δηλητηριάζει τα πηγάδια της δημοκρατίας. Είναι ολοκληρωτισμός. Συνέλθετε».
Ο Ορ. Καλογήρου υποχρεώθηκε, μετά από εξώδικο του Στ. Στυλιανίδη, να ανακαλέσει.
Κάνοντας μια νέα αρχή, ανοίγει καινούργιο προφίλ στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στις 24 Δεκεμβρίου 2019, απαλλαγμένο από τα «βάρη» του παρελθόντος. Λίγες μέρες μετά, το όνομά του κυκλοφορεί στη δημοσιογραφική πιάτσα ως νέου προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, με διαδικτυακούς του φίλους να τον συγχαίρουν για τα νέα του καθήκοντα.
Μέχρι και χθες, οπότε και ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Παιδείας η πρόταση, κρατούσε σιγήν ιχθύος. Στο μεταξύ, όμως, σχολίαζε την επικαιρότητα... Ο μέλλων πρόεδρος του αρμόδιου για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής οργανισμού ΔΟΑΤΑΠ -οργανισμός πρακτικά παροπλισμένος, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας- συντάσσεται πλήρως με τη «γαλάζια» βουλευτίνα για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων με σχετικές αναρτήσεις του, οι οποίες βέβαια έχουν εξαφανιστεί πλέον από το προφίλ του.

Το άρθρο 50

Αλλά ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει! Στις 21 Ιανουαρίου 2020, αναρτά:
«Πιστεύει κάποιος/α ότι λόγω του άρθρου 50 στο νομοσχέδιο περί κολλεγίων, θα μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις για μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια και θα αυξηθεί ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που θα επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα κολλέγια και όχι στο δημόσιο πανεπιστήμιο; Προσωπικά το αποκλείω», ενώ με αφορμή την επιστολή της Κομισιόν, που ζητούσε την αλλαγή του καταστατικού νόμου του ΔΟΑΤΑΠ, σχολιάζει: «Από το 11’ μέχρι το 22’ καταπέλτης για το πόσα χρόνια εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ την επαγγελματική ισοδυναμία αποφοίτων κολλεγίων σε θέσεις εκπαιδευτικού και πόσα χρόνια το ΚΙΝΑΛ», αναπαράγοντας βίντεο με την ομιλία της Νίκης Κεραμέως στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.
Σιγή ασυρμάτου έπεσε βέβαια μετά την αποκάλυψη της επιστολής της τέως προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, όπου η κα Ελένη Παπαδοπούλου ανέφερε σαφώς ότι οποιαδήποτε αλλαγή του σχετικού νόμου συνεπάγεται «ανεπίτρεπτη παραβίαση των διατάξεων του Συντάγματος».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, μετά την τοποθέτηση της «προσωπικής επιλογής» της Νίκης Κεραμέως στην προεδρία του ΔΟΑΤΑΠ, δεν θα ξανατεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας...


Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου