οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

"...Το ότι τώρα επέλεξε το timing να τον πει «τοξικό» λόγω πρώτου μνημονίου, από πολλούς δεν θεωρήθηκε τυχαίο. Και αυτό αφού αν βρίσκεται μια διεύρυνση σε εξέλιξη, και αν οι του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν πολλές φυγόκεντρες τάσεις εντός ΚΙΝΑΛ, η παραπάνω δήλωση απομακρύνει κάθε φίλια γεφύρωση των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού με τις νέες δυνάμεις του Κάραβελ ή και ακόμη της Κουμουνδούρου. Κοινώς, τα βροντερά πρόσφατα συνθήματα της πάλαι ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κάραβελ των πασοκογενών που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ γείωσαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη. Γιατί; Είναι σαφές πως ο συνομιλητής των 53 και θερμός υποστηρικτής του ταυτοτικού αριστερού πρόσημου Σκουρλέτης δεν θέλει τη διεύρυνση. Κάτι βαθύτερο: οι 53 - όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο - μιλάνε πιο άνετα με την πρωτοβουλία Γέφυρα στην οποία εγκαταβιούν οι πιο εκσυγχρονιστές, όπως ο Αντώνης Λιάκος ή ο Νίκος Μπίστης, παρά με το λαϊκό Κάραβελ, ή όσους ΓΑΠικούς έχουν επίσης μετατοπιστεί προς την Κουμουνδούρου...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...



"ΤΑ ΝΕΑ",23/12/19


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΜΑΝΙΑΤΗ


Επεισόδιο διεύρυνσης πρώτον: Τυπικά σήμερα άρχεται η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Ουσιαστικά όμως, η ανακοίνωση των ονομάτων της - 41 μέλη - για πολλούς σήμανε ένα ακόμη επεισόδιο στην εσωτερική αναμέτρηση των τάσεων και των ομάδων. Και σε αυτό το λεπτό παιχνίδι ισορροπιών - που όλοι στο τέλος υποδύονται τους ικανοποιημένους - υπήρξαν παράπλευρες απώλειες. Για παράδειγμα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έψαχναν στη λίστα του νέου οργανωτικού οργάνου το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη αλλά τζίφος. Προξενητής της διεύρυνσης, πρόσωπο με προσβάσεις στον μεσαίο και μη κορμό του Κινήματος Αλλαγής, ευέλικτος ως μη στενά κομματικός, ο πρώην υπουργός θα ήταν σχεδόν αυτονόητο πως θα συμπεριλαμβανόταν σε ένα όργανο που υπό μία ανάγνωση θα έχει την κύρια ευθύνη για το συνέδριο του νέου κόμματος ή της παράταξης - εδώ ο καθείς το λέει σε σχέση με ποια τάση ανήκει. Και μια γρήγορη ματιά σε αυτό είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως επιχειρήθηκε - έστω τελευταία στιγμή - μια προσπάθεια να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Δεν ξέρω βέβαια σε ποια κοινή βάση θα συζητούν πλέον και εντός του νέου οργάνου η Ρεγγίνα Βάρτζελη με την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Και ποιο κοινό κόμμα θα τις στεγάσει. Το βέβαιο είναι πως το ρεπορτάζ θέλει να μένουν έξω από το νέο όργανο και άλλα ονόματα πρώτης γραμμής και μάλιστα πολύ κοντινά του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος ή η Eφη Αχτσιόγλου με πρόφαση να μη φτιαχτεί ένα όργανο συνεδρίου ίδιο με αυτό του στενού κόμματος (ΠΓ). Και αυτό αμβλύνει κάπως την εντύπωση πως καρατομήθηκε ο Σπίρτζης ως άλλη Ιφιγένεια της διεύρυνσης αλλά ενισχύει την εκδοχή των ισορροπιών «τρόμου» που επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι πως ανεξάρτητα των οργάνων, αυτοί που ζυμώνουν το άνοιγμα θα συνεχίσουν το ζύμωμα. Αν και τα παραπάνω υπενθυμίζουν πως ο δρόμος για το άνοιγμα αυτό δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τη στενή προεδρική ομάδα.


Επεισόδιο διεύρυνσης δεύτερον: Τον παραπάνω τραχύ δρόμο ήλθε να υπενθυμίσει ο πολύπειρος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης με οξείς δηλώσεις και χαρακτηρισμούς κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Το ότι τώρα επέλεξε το timing να τον πει «τοξικό» λόγω πρώτου μνημονίου, από πολλούς δεν θεωρήθηκε τυχαίο. Και αυτό αφού αν βρίσκεται μια διεύρυνση σε εξέλιξη, και αν οι του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν πολλές φυγόκεντρες τάσεις εντός ΚΙΝΑΛ, η παραπάνω δήλωση απομακρύνει κάθε φίλια γεφύρωση των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού με τις νέες δυνάμεις του Κάραβελ ή και ακόμη της Κουμουνδούρου. Κοινώς, τα βροντερά πρόσφατα συνθήματα της πάλαι ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κάραβελ των πασοκογενών που έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ γείωσαν οι δηλώσεις Σκουρλέτη. Γιατί; Είναι σαφές πως ο συνομιλητής των 53 και θερμός υποστηρικτής του ταυτοτικού αριστερού πρόσημου Σκουρλέτης δεν θέλει τη διεύρυνση. Κάτι βαθύτερο: οι 53 - όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο - μιλάνε πιο άνετα με την πρωτοβουλία Γέφυρα στην οποία εγκαταβιούν οι πιο εκσυγχρονιστές, όπως ο Αντώνης Λιάκος ή ο Νίκος Μπίστης, παρά με το λαϊκό Κάραβελ, ή όσους ΓΑΠικούς έχουν επίσης μετατοπιστεί προς την Κουμουνδούρου. Το βέβαιο είναι πως θα δούμε ακόμη πολλά επεισόδια στον δρόμο προς το συνέδριο, ενώ ο χάρτης φαίνεται να ανασυντίθεται πολλαπλώς.


"ΤΑ ΝΕΑ",23/12/19


ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ


Υπό μία έννοια, στην Κεντροαριστερά συμφωνούν με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς: η τοξικότητα δεν μπορεί παρά να είναι εθιστική. Μόνο έτσι μπορούν να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά που παρατηρούν. Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί εναγωνίως στελέχη πρόθυμα να μετακινηθούν στην Κουμουνδούρου - και αυτά που βρίσκει έχουν συνήθως αναφορές σε εμβληματικές προσωπικότητες του πασοκικού παρελθόντος. Παράλληλα, όμως, οι παλιοί του κόμματος επιτίθενται προσωπικά στους ίδιους ανθρώπους που χαίρουν του σεβασμού των νεοαποκτηθέντων μεταγραφών τους. Είναι λες και δεν μπορούν να σταματήσουν: μετά τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης για τον Κώστα Σημίτη, σειρά είχε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο γραμματέας στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλώντας για ένα «τοξικό πρόσωπο».

Η πιθανότητα, βέβαια, συζητιόταν έντονα στα κεντροαριστερά πηγαδάκια. Κυρίως γιατί θεωρήθηκε πως, ως πράξη, θα έδειχνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να αναθεωρήσει τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ με μια έμπρακτη απολογία για τον τρόπο με τον οποίο ανέβηκε στην εξουσία - ο έλληνας Πινοτσέτ του 2010 θα ήταν άξιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2020. Η πιθανότητα ζυγίστηκε και στο Κίνημα Αλλαγής. Γι' αυτό, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε δημόσια την καταλληλότητα των τριών πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Σε μια προσπάθεια να δείξει πως, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται και δεν προηγείται.

Υπερασπιστές. Ο Παπανδρέου βρήκε υπερασπιστές από την παράταξή του. «Ναι, είναι πράγματι τοξικός, αλλά είναι τοξικός για τις δικές σας αντιλήψεις και πρακτικές, για το σύστημα που υπηρετήσατε χέρι χέρι με τη δεξιά συντήρηση» απάντησε και ο συντονιστής του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Ελενόπουλος. Υπό μια έννοια, όμως, η δήλωση Σκουρλέτη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η συριζαϊκής αντίληψης «τοξικότητα» του Παπανδρέου παραμένει η ίδια, ανεξαρτήτως χρονολογίας. Κι έτσι, παρά τα κλεισίματα του ματιού στα «παιδιά του ΓΑΠ», παρά τις μετακινήσεις πράσινων στελεχών στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στη στάση και την πορεία του την τελευταία δεκαετία. Δεδομένο που μιλάει από μόνο του, περισσότερο από τα επικοινωνιακά τρικ, για τα περιθώρια μετεξέλιξής του και το άνοιγμά του στο κεντροαριστερό ακροατήριο. Και τα δύο περιορίζονται πλέον εμφανώς σε πολιτικές μετατοπίσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα. Λείπει η παρουσία που θα μπορούσε να επιτρέψει συμβολικά στον ΣΥΡΙΖΑ «να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ». Ενός «τοξικού» πρώην προέδρου, για παράδειγμα, ενός πρώην πρωθυπουργού.

Στην Κουμουνδούρου επισήμως λένε πως προτιμούν τα ανοίγματα στη βάση και όχι στην κορυφή. Ομως, η πραγματικότητα του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται το μειονέκτημά τους. Και το ίδιο αντιλαμβάνονται στο Κίνημα Αλλαγής, που βλέπουν πως η υπεράσπιση της πράσινης πολιτικής παρακαταθήκης, είτε λέγεται Σημίτης είτε Παπανδρέου, ακόμα και η παραδοχή των λαθών του παρελθόντος, δημιουργεί μια συσπειρωτική τάση απέναντι στην προσπάθεια άλωσης του χώρου. «Κάθε μέρα που περνάει δείχνουν τη γνώμη που έχουν για την πορεία της δημοκρατικής παράταξης» ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης. Στη Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζεται τόσο εμφανώς για το παρελθόν του και το μέλλον του, τους δίνει ευχέρεια κινήσεων στον χώρο.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πιο τοξικό πράγμα από την εσωστρέφεια. Και αυτή είναι όντως εθιστική.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (από τον ιστότοπο insider.gr)

Με ένταση, διαφωνίες αλλά και τελική συναίνεση όσον αφορά την πορεία που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, συνεδρίασε για πρώτη φορά το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετείχαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συν εκείνους που προστέθηκαν από την Προοδευτική Συμμαχία.
Ένταση και διαφωνίες

Στη διάρκειας σχεδόν 5 ωρών συνεδρίαση δημιουργήθηκε ένταση σε σχέση με την εκδήλωση που διεξήχθη στο Κάραβελ από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με κάποιους να υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή περνάει λάθος μηνύματα καθώς φαίνεται να ξεχωρίζει τα μέλη που συμμετέχουν στη διεύρυνση.

Μάλιστα κάποιοι εξέφρασαν την διαφωνία τους και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως δεν θα έπρεπε να έχει παραβρεθεί.

Διαφωνία υπήρξε και για το όνομα, με κάποια στελέχη να επιμένουν στην ονομασία ΣΥΡΙΖΑ και άλλα να υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να πάει στο συνέδριο με την ονομασία ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μεγάλη συζήτηση έγινε επίσης και για την μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία, με άπαντες να συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει δυναμική αντιπολίτευση.
Στα μέσα Μαΐου το συνέδριο

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο όργανο και τι προσδοκά, ενώ αποφασίστηκε να δημιουργηθούν και κάποιες ομάδες εργασίας.

Το συνέδριο του κόμματος αποφασίστηκε να διεξαχθεί τελικά στα μέσα Μαΐου, ενώ πριν από το Πάσχα θα διεξαχθεί το διεθνές συνέδριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου ως «ένα μεγάλο βήμα στην πορεία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό, με πολιτική ενότητα και δημοκρατικές λειτουργίες».


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως το πρώτο βήμα σε αυτή την πορεία ήταν η Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, το δεύτερο η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και το τρίτο είναι σήμερα η σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου.
«Να αναζητήσουμε τη νέα μας πολιτική ενότητα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων τόνισε :

«Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τα ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και κυρίως για τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, ωστόσο η επάνοδος της Δεξιάς φαίνεται ήδη ότι όχι μόνο δε θα ωφελήσει τον τόπο και την κοινωνία αλλά θα μας γυρίσει πίσω. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση και εμείς οφείλουμε να εκπονήσουμε το πρόγραμμα της Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Να ετοιμαστούμε για να δώσουμε αποτελεσματικά τη μάχη για μία νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία εξαπατώντας συνειδητά την κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς οφείλουμε σήμερα να φέρουμε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές πολιτικές. Όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις απαντήσεις σε αυτά.

Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και να συζητήσουμε την προγραμματική μας ατζέντα. Για τα εθνικά θέματα, για ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, για την οικονομική πολιτική, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη 4η βιομηχανική επανάσταση, τη κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη.

Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη νέα μας πολιτική ενότητα. Έχουμε το νέο «εμείς», όπως αυτό αποτυπώθηκε στη Διακήρυξή μας. Τώρα χρειάζεται η διαμόρφωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.»
Σχέδιο 7 σημείων

Σε αυτό το πλαίσιο το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά το πέρας της συνεδρίασης ενέκρινε ένα σχέδιο 7 Σημείων.


1. Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου ανοιχτού, ριζοσπαστικού και δημοκρατικού κόμματος της Σύγχρονης Αριστεράς. Ενός κόμματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας. Και να διαμορφώσει τους όρους μιας νέας Προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Στη βάση ενός ριζοσπαστικού και ταυτόχρονα ρεαλιστικού προγράμματος Προοδευτικής Διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος και με το οποίο θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
2. Η απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δε πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι πολιτικές συγκλίσεις είναι αναγκαίες σε προγραμματική βάση και με ορίζοντα μία νέα προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
3. Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθεί 14 – 17 Μαΐου 2020 και θα είναι ένα Συνέδριο συνέχειας και τομής ταυτόχρονα.
4. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου θα αποτελούνται από το τρίπτυχο της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και τον απολογισμό της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μέχρι αρχές Φλεβάρη να έχουν εγκριθεί οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο από την ΚΕΑ.
5. Το Συνέδριο θα είναι προγραμματικό και καταστατικό, συνεπώς μέσα στο Γενάρη θα συγκροτηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου και Επιτροπή για το καταστατικό.
6. Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης φοράς Αριστερά» και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020.
7. Το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών στη βάση της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Πηγή: Reader.gr



...από το "Φιλελεύθερο" και την "Εφ.Συν"

"Φιλελεύθερος", 23/12/19

"Εφ.Συν", 23/12/19



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου