οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

"...Στην ιστορία της ανθρωπότητας, καμία πολιτική ισχύος δεν αναχαιτίστηκε με δικόγραφα. Αναχαιτίστηκε μόνο όταν κατέστη σαφές πως δεν μπορεί να επιβληθεί. Αντιλαμβάνομαι λοιπόν την ανάγκη της ελληνικής ηγεσίας να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, τον ειλικρινή διάλογο, την κατανόηση των λαών και τη σωτηρία της ψυχής. Ακούγεται ωραία στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Αλλά ελπίζω να μην πάει ο Μητσοτάκης στον Τραμπ με τέτοιες ψευδαισθήσεις. Οχι μόνο επειδή δεν είμαι βέβαιος ότι ο Τραμπ ξέρει τι είναι η Χάγη. Αλλά κι επειδή το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης θα πρέπει να αποδείχτηκε ταχύρρυθμη εκπαίδευση εναντίον της εξωτερικής πολιτικής του προσκοπικού αγγελισμού..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 30/12/19
...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Δύσκολα διλήμματα στα ελληνοτουρκικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ
Οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο τέθηκαν για πρώτη φορά στο τραπέζι το 1973, όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο. Από τότε κλιμακώνονται, φτάνουν σε κάποιες «κορυφές» κάθε 10-15 χρόνια και πολλαπλασιάζονται.
Το περίφημο ζήτημα των γκρίζων ζωνών, για παράδειγμα, εμφανίσθηκε τη δεκαετία του 1990. Θυμάμαι ακόμη χαρακτηριστικά μία συνέντευξη με τον Γκιουνενσάι, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για λίγους μήνες. Τον ρώτησα ποια θέματα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια διμερή διαπραγμάτευση. Τα απαρίθμησε χωρίς να αναφερθεί στις γκρίζες ζώνες. Πίσω μου ήταν κάποιος διπλωμάτης, ο οποίος σήκωσε ένα χαρτί. Ο Γκιουνενσάι συμπλήρωσε αμέσως: «Να μην ξεχάσω βέβαια τις γκρίζες ζώνες». Ηταν σαφές ότι στη ζυγαριά της διαπραγμάτευσης είχε προστεθεί ακόμη ένα ζήτημα. Πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα διαπραγματευτικό χαρτί που θα έπαιρναν πίσω οι Τούρκοι. Δεν επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις τους.
Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα ήταν ίσως ευκολότερη πριν από 20 ή 30 χρόνια. Ο Ερντογάν ήταν ισχυρός και δεν είχε υιοθετήσει την εθνικιστική ατζέντα, ούτε ήταν όμηρος του βαθέος κράτους. Η ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν αμφίρροπη και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ζωντανή.
Τώρα τα διλήμματα είναι πολλά και δύσκολα. Η πολιτική μας ηγεσία εμφανίζεται να θέλει την προσφυγή στη Χάγη. Θα χρειαστούν δύο για να φτάσουμε εκεί, και το κυριότερο θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η Τουρκία επιμένει στην αποσύνδεση της διαπραγμάτευσης για το Αιγαίο από την Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς θα θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ζητώντας από το Δικαστήριο να κρίνει την κυριαρχία κάποιων νησίδων και βραχονησίδων. Αγνωστο είναι αν θα θελήσει να βάλει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης κάποιων νησιών. Αγνωστο και το αν θα δεχθούν φόρμουλες που είχαν κατ’ αρχήν συμφωνήσει στο παρελθόν.

Θα χρειαστεί χρόνος και μια μακρά διαπραγμάτευση για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα ξεπερνώντας τα πολλά αγκάθια. Τις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσουμε άλλωστε εάν ο Ερντογάν θέλει όντως τη Χάγη ή αν θα επιλέξει τη λύση του τσαμπουκά. Εως τότε, καλό είναι να κρατάμε εμείς τα χαρτιά μας κλειστά

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 

ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΧΘΕΣ
Αναποφάσιστος γύρισε από το Μέτσοβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά το πρόσωπο που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε γεύμα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έκανε την επιλογή του στο «βουνό» όπως είχε δεσμευτεί και απάντησε: «Χρόνος υπάρχει ακόμα. Είμαι πιο κοντά στην απόφαση, χωρίς ωστόσο να έχω αποφασίσει ακόμα».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα, το υποψήφιο πρόσωπο λέγοντας πως «πενήντα – πενήντα είναι οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας».


Εκλογικός νόμος αλά ΚΙΝΑΛ

Σε ότι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο που θα φέρει τον Ιανουάριο στη βουλή όπως αποκάλυψε με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της πρωτοχρονιάς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν θα συναντηθώ με πολιτικούς αρχηγούς» και υπογράμμισε με νόημα ότι η επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα με κλιμάκωση ανάλογη του εκλογικού ποσοστού είναι «πολύ κοντά σε αυτή που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ».
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι. Αν χρειαστεί, θα ψηφιστεί από 158. Εκλογές θα γίνουν το 2023».
Στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η προσφυγή στη Χάγη ως επιλογή για την κυβέρνησή του αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
«Είναι απομονωμένη η Τουρκία. Έχουμε πάντα διαύλους επικοινωνίας, Η ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης θα είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε F-35 γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς».

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την αναταραχή στη Λιβύη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θέλουμε πολιτική λύση, που θα την αγκαλιάζει η ΕΕ. Κόκκινη γραμμή για εμάς είναι το όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει τη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει το γεύμα με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο εστιατόριο της «Σχεδίας». Το γνωστό περιοδικό δρόμου άνοιξε έναν χώρο στην οδό Κολοκοτρώνη που περιλαμβάνει εκθετήριο, πωλητήριο του περιοδικού, εστιατόριο και μπαρ-καφέ. Το νέο αυτό εγχείρημα στήριξε ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ήταν παρών στο γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους του Τύπου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός πέρασε πίσω από την μπάρα του εστιατορίου και συνομίλησε με τους παράγοντες της πρωτοβουλίας της Ομάδας Αστέγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου