οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

"...Η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή ή και παγκόσμια υπερδύναμη περνάει μέσα από την αποδόμηση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης, διαπραγμάτευσης, διαιτησίας, συμβιβασμού προϋποθέτει ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί ότι το τέρμα της συζήτησης θα είναι η φινλανδοποίηση, η απώλεια του Αιγαίου, της Θράκης. Και ασφαλώς των επόμενων τουρκικών διεκδικήσεων, οι οποίες θα ανοίγουν κάθε φορά που θα ολοκληρώνεται μια ελληνική υποχώρηση. Οσο και αν ακούγεται σκληρό και δύσκολο, ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι η σθεναρή άρνηση συζήτησης οιουδήποτε ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος. Η Τουρκία κινείται μέχρι σήμερα με το εργαλείο του εκφοβισμού και της ωμής στρατιωτικής απειλής. Αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα να διακόψει οποιαδήποτε συζήτηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Και να καταστήσει σαφές ότι δεν τα διαπραγματεύεται...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/12/19

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ

Σε «καζάνι που βράζει» μετατρέπεται η Ανατολική Μεσόγειος, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο και υποδαυλίζοντας την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, με τις εξελίξεις να φέρνουν την Αθήνα αντιμέτωπη με γεγονότα που συνιστούν σημαντική αναβάθμιση της πολιτικής προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας. Αυτή η αναβάθμιση των προκλήσεων φαίνεται ότι υπαγόρευσε και την ανάγκη ενός διπλωματικού σπριντ, που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκινώντας από τη Λιβύη και τη συνάντησή του στη Βεγγάζη με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τη μετάβασή του στο Κάιρο αμέσως μετά και η συνάντησή του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ ολοκλήρωσε τις επαφές του βράδυ της Κυριακής με συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Διπλωματικό σπριντ. Οι τρεις επισκέψεις Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία την Κυριακή αποδεικνύουν την κρισιμότητα των εξελίξεων και τη μάχη με τον χρόνο που δίνει η ελληνική διπλωματία, απέναντι στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Οι συναντήσεις οργανώθηκαν υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι των επαφών με τον Χαφτάρ, με τον σχεδιασμό να ξεκινά ήδη από την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ισα, στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ενώ και οι δηλώσεις στη συνέχεια περιορίστηκαν στα απολύτως τυπικά, περί συντονισμού των ενεργειών απέναντι στον τουρκικό παράγοντα. 

Η συζήτηση Χαφτάρ - Δένδια σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εστιάστηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης με τον ΥΠΕΞ να βάζει το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Δένδιας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τον Χαφτάρ, ενώ κρίθηκε σημαντικό να ακολουθήσουν οι επαφές με Σούκρι και Χριστοδουλίδη για την άμεση ενημέρωσή τους και απόδειξη της έμπρακτης παρουσίας της Ελλάδας στις εξελίξεις, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές. Ο Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Δένδια αναφέρθηκε στη δημιουργία «κατάλληλων υποδομών για αντιμετώπιση των οποιοδήποτε κινήσεων κάποιων που επιθυμούν αποσταθεροποίηση».

Ο EastMed. Το ταξίδι του Δένδια, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, συνδέεται άμεσα και με την ανακοίνωση για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα, η οποία βάζει «μπλόκο» στα σχέδια της Αγκυρας, για τη δημιουργία τετελεσμένων με βάση τη συμφωνία με την κυβέρνηση Σαράζ για τον ορισμό θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης. 

Η ανακοίνωση έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου και ενώ είχε προηγηθεί ένας γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών Μητσοτάκη - Νετανιάχου και Αναστασιάδη - Νετανιάχου, με αναφορές τόσο στα τουρκολιβυκά σύμφωνα όσο και στις προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο που δημιουργούν νέα δεδομένα και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η υπογραφή του EastMed χαρακτηρίζεται ως ένα «όπλο» στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συμμαχία «3+1», Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ΗΠΑ, με αφετηρία τον σχεδιασμό για τον αγωγό αλλά και με στόχο μία γεωστρατηγική συμμαχία, δεδομένων και των προσπαθειών για αναχαίτιση της επέκτασης της ρωσικής επιρροής.

ΟΙ ΑΟΖ. Το παζλ συμπληρώνεται από τη διακηρυγμένη πρόθεση Αθήνας - Καΐρου για επιτάχυνση της οριοθέτησης μεταξύ τους ΑΟΖ, καθώς και του σχεδιασμού για καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας, με κλιμάκια του ΥΠΕΞ να επισκέπτονται τη Ρώμη στις 30 Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Σημειώνεται τέλος και ο σχεδιασμός επέκτασης της τριμερούς Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, με τη συμμετοχή και της Γαλλίας και την πρώτη συνάντηση στις αρχές του επόμενου χρόνου, υπό το πρίσμα των δράσεων και της ανάληψης πρωτοβουλιών που υπαγορεύουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν : Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» – Τι απαντάει η Αθήνα

Στο νέο αυτό του παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα κάτι που τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν έχει συνηθίσει να κάνει πίσω. Ακόμα και όταν κάνει, όμως, δεν αφήνει να φανεί πως υποχωρεί.

Ο λόγος φυσικά για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βλέποντας το διπλωματικό ντεμαράζ της Αθήνας με τον East Med, αλλά και τον διεθνή παραγκωνισμό του βρίσκεται σε πανικό και επιχειρεί να κλιμακώσει τη ρητορική της έντασης προς την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, εκτοξεύοντας νέες απειλές για μια νέα μεταναστευτική κρίση σαν αυτήν του 2015. Την ίδια στιγμή επαναφέρει το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Στο νέο αυτό του παραλήρημα ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δείχνει να μην έχει να χάσει τίποτα κάτι που τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

«Όσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο» είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ερντογάν είναι βαρύνουσας σημασίας καθώς επαναφέρουν εμφατικά την τουρκική επινόηση περί «γκρίζων ζωνών», ενώ για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα σκιαγραφείται ως αντίπαλος της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα» συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».

Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε, δε, πως ακόμη «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».

Παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα και στην ΕΕ, με τον κρυφό άσο που θεωρεί ότι έχει στο μανίκι του, το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές.

«Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», επισήμανε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή» συνέχισε.

Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και η Άγκυρα. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή, σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η χρονική συγκυρία…

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία των εν λόγω δηλώσεων του «Σουλτάνου», αφού έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο και Ιταλία για τον East Med, αλλά και την έκτακτη επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη και τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της παράλληλης κυβέρνησης του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο κ. Δένδιας υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, το πρωί της Κυριακής ταξίδεψε στη Βεγγάζη της Λιβύης και συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που έχει δηλώσει πως όταν έλθει θα ακυρώσει την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών μιλώντας στη τηλεόραση του Open. «H μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα».

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει αν ο Ερντογάν κάνει πράξη τις «απειλές» του και στείλει ερευνητικό σκάφος για να κάνει στο μέλλον γεωτρήσεις στα ανοιχτά του Καστελόριζου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γειτονική χώρα θα συνετιστεί και θα πράξει βάσει λογικής.

Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν παραχωρεί σπιθαμή και επεσήμανε ότι έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της.

«Εκφράζω την βεβαιότητα ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας, θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτααπομονώνεται» τόνισε και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι. Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».
Στο βάθος… ξανά η Χάγη

Την ίδια στιγμή ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για την κοινή προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.

ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το νεο-οθωμανικό όραμα του Ερντογάν αποτελεί εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο,τι χάνει ο ένας, κερδίζει ο άλλος. Ο,τι κερδίζει ο ένας, χάνει ο άλλος. Παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

Ο Ελληνισμός κατοικεί σε αυτό που η νεο-οθωμανική γεωπολιτική αντίληψη θεωρεί ζωτικό της χώρο. «Γαλάζια πατρίδα» και ελληνικό Αιγαίο είναι ασύμπτωτα. Κηδεμονία των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και ελληνική κυριαρχία στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη είναι ασύμπτωτα. Η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος είναι ασύμπτωτα.

Αλλωστε, έτσι ήταν πάντα η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Οθωμανική αυτοκρατορία εγκαθιδρύθηκε στα εδάφη του Βυζαντίου, η δημιουργία της προϋπέθεσε τη διάλυσή του. Το νεότερο ελληνικό κράτος, τέσσερις αιώνες μετά, ιδρύθηκε στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σταδιακή απελευθέρωση των υποδουλωμένων ελληνικών πληθυσμών οδήγησε στη διάλυση του οθωμανικού κράτους και στην εξακτίνωση της ελληνικής στρατιωτικής δράσης μέχρι την Αγκυρα το 1921. Αντιστρόφως, η δημιουργία του κεμαλικού τουρκικού εθνικού κράτους, το 1923, βασίστηκε στη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Δεν υπάρχει «win-win» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα υπήρχε εάν η Τουρκία συμβιβαζόταν με τον εαυτό της. Εάν δεχόταν τη γεωπολιτική της υπόσταση ως οριστική. Εάν δεν νοσταλγούσε τα «βιλαέτια» της στη Βαλκανική. Εάν δεν επιχειρούσε να επανακάμψει στη Συρία και στη Λιβύη, ερχόμενη σε σύγκρουση με ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ και Αίγυπτο. Εάν αποδεχόταν τον ρόλο της ως μιας μικρομεσαίας μεσανατολικής χώρας, και εάν προσπαθούσε να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τα γειτονικά της κράτη. Εάν ζητούσε συγγνώμη για τις τρεις γενοκτονίες που διέπραξε ως προϋπόθεση αυτών των καλών σχέσεων.

Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν. Η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή ή και παγκόσμια υπερδύναμη περνάει μέσα από την αποδόμηση του ελληνικού κράτους. Οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης, διαπραγμάτευσης, διαιτησίας, συμβιβασμού προϋποθέτει ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί ότι το τέρμα της συζήτησης θα είναι η φινλανδοποίηση, η απώλεια του Αιγαίου, της Θράκης. Και ασφαλώς των επόμενων τουρκικών διεκδικήσεων, οι οποίες θα ανοίγουν κάθε φορά που θα ολοκληρώνεται μια ελληνική υποχώρηση.

Οσο και αν ακούγεται σκληρό και δύσκολο, ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι η σθεναρή άρνηση συζήτησης οιουδήποτε ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος. Η Τουρκία κινείται μέχρι σήμερα με το εργαλείο του εκφοβισμού και της ωμής στρατιωτικής απειλής. Αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα να διακόψει οποιαδήποτε συζήτηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Και να καταστήσει σαφές ότι δεν τα διαπραγματεύεται.

Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει το συνταγματικό της καθήκον. Η απόκρουση της εισβολής ξένης δύναμης στο ελληνικό κράτος (ξηρά, θάλασσα και αέρα) αποτελεί την πρώτη συνταγματική υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, περιττεύουν η παραφιλολογία και η καχυποψία έναντι των υποτιθέμενων προθέσεων της κυβέρνησης «να μην απαντήσει σε τουρκική κίνηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ» κ.λπ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πράξει αυτό που θα έπραττε οιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη και νόμιμη ελληνική κυβέρνηση. Μόνον η χούντα φυγομάχησε και εγκατέλειψε άρον άρον την εξουσία μπροστά στον Αττίλα. Και πλήρωσε τα επίχειρα.

-Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης
 ...από την "Εφ.Συν"

"Εφ.Συν", 23/12/19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου