Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", και...
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 21-22/12/19
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΖΕΛΗ
Μερικές σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με την κριτική του πρόσφατου άρθρου του Κώστα Σημίτη στα «ΝΕΑ». Αρθρο που σχετίζεται με τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Ως γνωστόν, μεταξύ των άλλων επιτυχιών της συμφωνίας (όπως η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ) υπήρξε σημαντική πρόοδος στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και άλλων σχετικών προβλημάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν θετικός στην προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τον Τάσο Γιαννίτση «μια απόφαση με βάση το διεθνές δίκαιο, ακόμα και αν δεν ικανοποιούσε το σύνολο των θέσεων της Ελλάδας, θα ήταν ένα προτιμότερο αποτέλεσμα από ό,τι να παραμένουν οι εξελίξεις ανοιχτές» («Η Καθημερινή», 18/12/2019).
Αυτή η πολύ καλή εξέλιξη σταμάτησε με την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή που προτίμησε να μη συνεχίσει την πολιτική Σημίτη. Με τη λογική πως η προσφυγή στη Χάγη θα μπορούσε να βλάψει μια σειρά εθνικών συμφερόντων αφού η στασιμότητα και η διατήρηση του status quo ήταν προτιμότερη λύση, εφόσον μια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα υποχρέωνε σίγουρα τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να κάνουν πίσω στις εκατέρωθεν διεκδικήσεις τους. Αυτό θα οδηγούσε στην Ελλάδα τους υπερπατριώτες/εθνικιστές εντός και εκτός του κόμματος να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για «προδοσία» (όπως έκανε η ΝΔ στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών - για μικροκομματικούς λόγους).
Το άρθρο του Κώστα Σημίτη θεωρήθηκε κριτική της κυβέρνησης. Σαν ένα άρθρο που υποσκάπτει τις προσπάθειές της να πείσει την ΕΕ και τις ΗΠΑ να στηρίξουν πιο ενεργά τη χώρα κυρίως μετά το μνημόνιο Λιβύης - Τουρκίας. Θα μπορούσε όμως να δει κανείς την επιχειρηματολογία Σημίτη όχι σαν υπόσκαψη της κυβέρνησης και της μέχρι τώρα πολιτικής της σε ό,τι αφορά τη συνεχώς εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ούτε βέβαια ήταν κριτική για τον κυβερνητικό στόχο να ενισχυθούν οι αποτρεπτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων.
Εάν ερμηνεύω σωστά το άρθρο, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει πως επιπλέον των δύο παραπάνω κυβερνητικών στόχων, η προσφυγή στη Χάγη θα οδηγούσε σε συμβιβασμούς που θα απέκλειαν όμως την όποια θερμή κρίση. Βέβαια με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα αποφάσιζε να συζητήσει και προβλήματα πέρα από τις διαφορές στον χώρο της υφαλοκρηπίδας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην πιθανότητα προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο. Αλλά με την προϋπόθεση πως θα τεθεί μόνο το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και όχι άλλων ελληνοτουρκικών διαφορών. Αφού οι άλλες τουρκικές απαιτήσεις δεν έχουν σοβαρή νομική βάση. Αυτού του είδους η προσφυγή σίγουρα δεν θα γινόταν δεκτή από τη γείτονα χώρα. Με άλλα λόγια, η προσφυγή στη Χάγη δεν αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό όμως, όπως σωστά υποστήριξε ο Χρήστος Ροζάκης στο κυριακάτικο φύλλο της «Καθημερινής» (8/12/2019), είναι ο μόνος τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό ακριβώς υποστηρίζει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού. Μπορεί βέβαια κανείς να αμφισβητήσει αυτή τη θέση. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απαίτηση να μπει αυτή η πρόταση για συζήτηση στον δημόσιο χώρο. Το αντίθετο θα ήταν μια συσκότιση της σημερινής πραγματικότητας.
Συμπέρασμα. Το Ελσίνκι δεν πέθανε, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Είναι χρήσιμο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα. Αν θέλουμε να καταλάβουμε ποια είναι η πολιτική της τωρινής κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά την αναβλητική στάση του Κώστα Καραμανλή. Από αυτή τη σκοπιά, το άρθρο Σημίτη είναι απαραίτητο για να αντιληφθούμε τις σημερινές προκλήσεις και τη στρατηγική που η χώρα οφείλει να ακολουθήσει.
-Ο Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE
|
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 21-22/12/19 |
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ
Ήταν αναμενόμενο ότι ο Ερντογάν, αφού έκλεισε το μέτωπο προς ανατολάς με την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους, θα κινούνταν προς δυσμάς, δηλαδή επιθετικά προς την Ελλάδα. Και το ευθύ ερώτημα στα χείλη όλων: Υπάρχει κάποια εξωτερική δύναμη, κάποιος άλλος παράγων που θα μπορούσε να σταματήσει τον Ερντογάν στην πορεία του προς την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, το Καστελλόριζο και την Κρήτη, με την εμπράγματη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων συγκλίνουν στο ότι δεν υπάρχει.
Οι ΗΠΑ του Τραμπ ανέχονται τις ενέργειες της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ δηλώνει ουδέτερο και η Ευρωπαϊκή Ενωση μοιάζει ανήμπορη, πέραν της διπλωματικής υποστήριξης. Συνιστούν κάτι τα παραπάνω δεδομένα, όσον αφορά στο ζητούμενο που είναι η ασφάλεια της χώρας μας; Σαφώς και συνιστούν υποστήριξη οι ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά δεν είναι αρκετές για να τη διασφαλίσουν.
Ισχυρίζονται κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν διάβασε έγκαιρα, την από καιρό εξελισσόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
Το βέβαιο είναι ότι δεν αλλάξαμε έγκαιρα πορεία και η αιτία είναι σταθερά η ίδια: o εγκατεστημένος πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός παρασιτισμός, που δεν μας επιτρέπει να συγκροτήσουμε μια αυτόνομη και ισχυρή στρατηγική επιβίωσης και ανάπτυξης του Ελληνισμού.
Ενδεχομένως πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά, όχι απλώς σε μία τουρκική παρενόχληση, αλλά στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην πράξη. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι απέναντι σε κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει ελληνική αναδίπλωση; Φαντάζομαι πως όχι. Η Ελλάδα από το 1974 έχει διακηρύξει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η προτροπή, όμως, που ακούγεται τελευταία περί Χάγης, με τον τρόπο που ακούγεται, μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία ή κατάσταση πανικού. Το θέμα της παραπομπής στη Χάγη προϋποθέτει τη σύμπραξη της Τουρκίας, άρα και αλλαγή της θέσης της. Μακάρι. Αν, όμως, δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πράξει το εθνικώς αυτονόητο, σε ό,τι αφορά πράξεις παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, δηλαδή στη με κάθε τρόπο και μέσο υπεράσπισή τους. Μόνο τότε μπορεί και οι διεθνείς παράγοντες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, να δράσουν σε συμμαχία με την Ελλάδα και αποτρεπτικά απέναντι στην Τουρκία. Χώρα που αποφεύγει ή εναποθέτει την πρωτοβουλία υπεράσπισης των εθνικών της συμφερόντων σε άλλους, δεν έχει καμία τύχη. Η Ελλάδα, δηλώνοντας αποφασισμένη να υπερασπιστεί παντί τρόπω τα κυριαρχικά της δικαιώματα, πρέπει γρήγορα να προχωρήσει σε νέες, πέρα από τα καθιερωμένα, συμμαχίες.
Σε κάθε περίπτωση, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να συνειδητοποιήσουμε και, κυρίως, να κάνουμε πράξη, την μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική επιβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οριστικά να εγκαταλείψουμε τον παρασιτισμό και να περάσουμε σε αέναη προσπάθεια πολιτισμικής αφύπνισης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Αυτή θα οδηγήσει σε μια συνειδητή κοινωνία ευθύνης και προσφοράς απέναντι στην ιστορία και το έθνος μας και σε μια ισχυρή οικονομία, ώστε η χώρα να γίνει αυτόνομος παράγοντας διασφάλισης της πορείας της.
Ακόμη κι αν αποφευχθεί η τωρινή σύγκρουση, η απειλή θα επανέρχεται λόγω της γεωπολιτικής δυναμικής και φύσης της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος να υπερβούμε το δίλημμα «συντριβή ή υποταγή» είναι η συνειδητή και οργανωμένη προσπάθεια να μετατραπούμε σε αποτρεπτικό και παραγωγικό ευρωπαϊκό κράτος. Ανατολικό σύνορο της Μεγάλης Ευρώπης, που με τη δυνατότητά του θα επιβάλει σε κάθε αναθεωρητική πρόκληση τους κανόνες φιλίας, καλής γειτονίας και ειρήνης.
...από την "ΕΣΤΙΑ" (Σαββάτου-Κυριακής)
1/2 |
2/2
"ΕΣΤΙΑ", 21-22/12/19
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου