οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΓΟΥ(Ι) Γ. MΠΑΛΤΑΔΩΡΟΥ, ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΟ "ΦΟΒΗΤΡΟ"(;) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

 Οκτώ κύρια άρθρα, από  ΜΜΕ της Παρασκευής

"ΤΑ ΝΕΑ", 13/04/18

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 13/04/18

Μιά ακόμη, αχρείαστη, θυσία

Ο τραγικός θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, είναι μια ακόμα, αχρείαστη, απόδειξη της αυτοθυσίας των ελλήνων πιλότων που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιλότοι και αεροπλάνα βρίσκονται συνεχώς σε οριακές συνθήκες, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες καταστάσεις ρισκάροντας τη ζωή τους, για να κάνουν το καθήκον τους.

Η συνεχιζόμενη επί δεκαετίες, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τη συγκυρία, ένταση στο Αιγαίο αποτελεί δυστυχώς μια διαρκή πηγή κινδύνου, για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 100 έλληνες πιλότοι - και άγνωστος αριθμός τούρκων - έχουν χάσει τη ζωή τους είτε σε ασκήσεις ετοιμότητας, είτε σε αυτόν τον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο μετά τη μεταπολίτευση.

Μακάρι η απώλεια του Γ.Μπαλταδώρου να είναι η αφορμή για να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιοριστεί αυτή η καθημερινή μάχη στο Αιγαίο.Το μήνυμα του τούρκου πρωθυπουργού στον έλληνα συνάδελφο του είναι μια καταρχήν θετική ένδειξη ότι κατανοεί επιτέλους και η απέναντι πλευρά, ότι αυτή η καθημερινή ένταση δεν οδηγεί πουθενά.

Σε μια ήδη αρκετά ταραγμένη γωνιά του κόσμου ούτε η Ελλάδα,ούτε η Τουρκία έχουν κανένα συμφέρον να συνεχίζουν μια αέναη ένταση, ένα πόλεμο εξοπλισμών και να διατηρούν τις δυνάμεις τους σε διαρκή πολεμική ετοιμότητα. Απειλές, εδαφικές και θαλάσσιες διεκδικήσεις δεν έχουν θέση για χώρες που είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας η διεκδικούν,οπως η Τουρκία να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει πάμπολλες φορές ότι επιθυμεί, επιδιώκει την ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών υπάρχουν. Είναι καιρός να το αντιληφθεί και η τουρκική ηγεσία, αφήνοντας στην άκρη εθνικιστικικές υστερίες και νεοοθωμανικές ονειρώξεις.


"ΤΟ ΒΗΜΑ", ηλεκτρονική έκδοση


"ΕΣΤΙΑ", 13/04/18

"Φιλελεύθερος", 13/04/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 13/04/18
                                                           "Η ΑΥΓΗ", 13/04/18

Καταλάβαμε κ. Μητσοτάκη!

Ριζική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, ως προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στη χώρα, εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου. Για να γίνει περισσότερο σαφής παρέπεμψε στη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και στα όσα ο ίδιος έπραξε κατά τη θητεία του, τότε, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Ημουν αυτός ο οποίος κατάφερε και έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης ένα ουσιαστικό σχέδιο εξορθολογισμού του Δημοσίου» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιό του «δεν συμπεριλάμβανε πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» και ισχυρίστηκε πως και στο σχέδιο που προτείνει τώρα η Ν.Δ. «δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλλον ελπίζει ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν περιέλθει σε κατάσταση αμνησίας. Θέλει να ξεχάσουμε ότι ο ίδιος υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης που υπέγραψε το δεύτερο Μνημόνιο, στο οποίο προβλεπόταν να τεθούν σε κινητικότητα περί τις 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους αρκετοί είδαν την πόρτα της εξόδου προς την ανεργία.

Θέλει να ξεχάσουμε πως η κινητικότητα εκείνης της εποχής περιελάμβανε μερικών μηνών διαθεσιμότητα για τον υπάλληλο, με τελική κατάληξη ή τη μετακίνηση σε άλλη θέση ή την απόλυσή του. Θέλει να μη θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση, την οποία υπηρέτησε, άλλαξε την πειθαρχική νομοθεσία στο Δημόσιο για να βγαίνουν εύκολα οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα – άρα στον προθάλαμο της απόλυσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, επίσης, «μια δραστική αξιολόγηση των εσωτερικών διαδικασιών του Δημοσίου». Το ίδιο επιχείρησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Μόνο που εκείνη η αξιολόγηση αποσκοπούσε σε κατάργηση δομών του δημόσιου τομέα και στην αξιολόγηση-βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να παρακάμπτεται η συνταγματική πρόβλεψη για μονιμότητα στο Δημόσιο και να απολύονται εκείνοι που θα συγκέντρωναν τη μικρότερη βαθμολογία.

Τέλος, κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι ο ίδιος, ψάχνοντας αγωνιωδώς να βρει υπαλλήλους να απολύσει, διέταξε έλεγχο των δικαιολογητικών όσων προσελήφθησαν, μέσω ΑΣΕΠ, με το προεδρικό διάταγμα του Πρ. Παυλόπουλου. Είχε την ελπίδα ότι θα έβρισκε μερικούς με προβλήματα στα χαρτιά τους για να τους στείλει στο σπίτι τους. Οταν, επομένως, εξαγγέλλει διοικητική μεταρρύθμιση, ξέρουμε καλά τι θα συμβεί. Θυμόμαστε και έχουμε καταλάβει.

"Εφ.Συν", 13/04/18






επίθεσης που φέρεται να έγινε με νευροπαραλυτικό αέριο στην Ντούμα από τις δυνάμεις του Άσσαντ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Άσσαντ και η Ρωσία, έχουν διαμηνύσει πως θα απαντήσουν σε πιθανή αμερικανική επίθεση. Η ειρήνη στην περιοχή αλλά και η παγκόσμια κρέμεται από μια κλωστή. Από την απόφαση της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, ενδεχομένως και από ένα λάθος. Δεν είναι, άλλωστε, πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, που ένας πόλεμος ξεσπά από ένα λάθος. Ένα ατύχημα.

ΕΙΝΑΙ σαφές από τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε ένα νέο πόλεμο. Τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν πάνω από τη Συρία και την περιοχή. Η προσοχή είναι στραμμένη στα επόμενα βήματα που θα κάνουν οι πρωταγωνιστές. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι παρόμοιο κλίμα βιώσαμε προ μηνών και με την αντιπαράθεση Ντόναλντ Τράμπ και Κι Γιονγκ- ουν όταν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες και όλοι αγωνιούσαν ποιος από τους δυο θα πατούσε τα πυρηνικά κουμπιά. Τελικά, κανένας από τους δυο δεν προχώρησε και η κρίση εκτονώθηκε, τουλάχιστον επί του παρόντος. Ελπίζουμε να ισχύει και τώρα η ίδια κατάσταση και να εκτονωθεί η κρίση. Να βρεθεί, δηλαδή, ένας άλλος τρόπος, χωρίς την απειλή του πολέμου και της καταστροφής να αποτελεί επιλογή επίλυσης διαφορών. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και το γενικότερο καλό. Την ίδια ώρα, σε σχέση και με την Κύπρο, θεωρούμε πως οι βρετανικές Βάσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου και είναι πεποίθησή μας πως θα πρέπει από τώρα να παρέμβει η Λευκωσία, προληπτικά, για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτή η παράμετρος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί ποσώς.

ΣΤΗΝ περιοχή μας, διαδραματίζονται κι άλλα γεγονότα. Στις 2 Απριλίου, όπως είναι γνωστό, η τουρκική αρχή ατομικής ενέργειας (ΤΑΕΚ) παραχώρησε στη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom άδεια κατασκευής του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας στο Άκιουγιού. Η θεμελίωση του έργου έγινε στην παρουσία των Προέδρων των δυο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και 60 περίπου χρόνια να προωθήσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Δικαιολογημένα υπάρχει αντίδραση για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από τη λειτουργία του εργοστασίου, καθώς θα αποτελεί απειλή για την υγεία των λαών της περιοχής. Είναι προφανές πως εντάσσεται κι αυτό το έργο στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Τουρκίας και στο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή μας.

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ μια δύσκολη περίοδο. Η ανθρωπότητα αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή. Γινόμαστε μάρτυρες πολλών συγκρούσεων. Οικονομικών, εμπορικών, υβριδικών. Θέλουμε να πιστεύουμε, ελπίζουμε, ότι θα υπάρξει στο τέλος μια άλλη προσέγγιση, που θα απομακρύνει βαθμηδόν την απειλή πολέμου. Τα συμφέροντα επικρατούν και διά άλλων μεθόδων, πέραν από τη στρατιωτική ισχύ.

"Ο Φιλελεύθερος", 13/04/18

 
"αλήθεια", 13/04/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 13/04/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 13/04/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου