Επτά κύρια άρθρα, από φύλλα της Πέμπτης
"ΤΑ ΝΕΑ", 12/04/18 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 12/04/18 |
Μαζέψτε τον!
Σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, αλλά και γενικότερων αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή μας το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι η ανυπαρξία συνεννόησης και τα καιροσκοπικά παιγνίδια στο εσωτερικό της ερμαφρόδιτης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Άλλά να σχεδιάζει ο γνωστός για την επιπολαιότητα του υπουργός Άμυνας κι άλλα το Μέγαρο Μαξίμου.
Ποιόν να πιστέψουν οι έλληνες πολίτες για το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη νησίδα Ρώ; Τον υπουργό Άμυνας που μιλά για επικίνδυνη πρόκληση και ρίψη προειδοποιητικών πυρών από την ελληνική φρουρά ή τις διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και ότι ήταν ένα ήσσονος σημασίας σύνηθες περιστατικό; Γιατί επίσημη ανακοίνωση για το τι ακριβώς συνέβη δεν υπήρξε, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί δημοσίως η πλήρης διάσταση απόψεων και τακτικής εντός της κυβερνητικής συμμαχίας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας ακολουθεί το δικό του μπαϊράκι παριστάνοντας το υπερπατριώτη. Και στο θέμα των δύο στρατιωτικών υπήρξε σαφής διαφοροποίηση, με το επιτελείο του Μαξίμου να επιβάλλει προσωρινό σιωπητήριο στο συνεταίρο του. Το ίδιο έγινε και με την άσκηση ''Πυρπολητής", τα σενάρια που προέβλεπε και τις κορώνες Καμμένου που ακολούθησαν.
Γενικώς την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αποφεύγει για ευνόητους λόγους να απαντά στο ίδιο μήκος κύματος,ο υπουργός Άμυνας επιλέγει την επικίνδυνη και προβληματική τακτική των υψηλών τόνων και των βαρύγδουπων δηλώσεων απέναντι στην Άγκυρα.
Η δυσαρμονία αυτή, για να χρησιμοποιήσουμε την πιο επιεική έκφραση, στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων μηνών είναι όχι μόνο επικίνδυνη αλλά και απαράδεκτη για μια δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ακολουθήσει τον κ.Ερντογάν σε προκλήσεις και απειλές και να συντηρεί ένα κλίμα έντασης κι ανησυχίας.
Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαμορφώσει και να διαφυλάξει μια ενιαία εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας. Δεν μπορεί η χώρα να είναι όμηρος ενός απρόβλεπτου και επιπόλαιου κυβερνητικού εταίρου, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προσωπική του πολιτική επιβίωση. Έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν διάφορους δήθεν υπερπατριώτες δεν χρειάζεται να τους υποστούμε και πάλι...
"TO BHMA", ηλεκτρονική έκδοση
"TO BHMA", ηλεκτρονική έκδοση
"ΕΣΤΙΑ", 12/04/18 |
"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 12/04/18 |
"Η ΑΥΓΗ", 12/04/18 |
"Εφ.Συν", 12/04/18 |
διαφορετικές χώρες. Δεν αναφέρθηκε στις χώρες από τις οποίες έγιναν οι απαγωγές. Είναι, όμως, προφανές πως το καθεστώς της Άγκυρας ποσώς ενδιαφέρεται για τον σεβασμό των διεθνών Συνθηκών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών, των συνόρων. Αυτό το γνωρίζουν πλέον όλοι από τη διαχρονική συμπεριφορά της. Πρόσφατα, στις 29 Μαρτίου συγκεκριμένα, έγινε το εξής περιστατικό, το οποίο άφησε όλους άφωνους: Μυστικοί πράκτορες της ΜΙΤ συνέλαβαν έξι άνδρες στην Πρίστινα του Κοσόβου και τους μετέφεραν στην Τουρκία. Με κάθε μυστικότητα και χωρίς να γνωρίζουν οτιδήποτε οι Αρχές της Πρίστινας, οι άνθρωποι της ΜΙΤ εξετέλεσαν την αποστολή τους. Επί τούτου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να αναφέρει πως «σήµερα η Τουρκία εντοπίζει τροµοκράτες έξω από τα σύνορά της και µπαίνει στις κρυψώνες τους. Αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν, αλλά εµείς τους κυνηγάµε. ∆εν πρόκειται να περιµένουµε καµία έγκριση από κανέναν για τέτοιου είδους κινήσεις».
ΠΟΙΑ είναι η κατηγορία που τους προσάπτουν; Κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα για την αποτυχηµένη απόπειρα πραξικοπήµατος του 2016. Το Κόσοβο θεωρείται χώρα στην οποία έχει επιρροή η Τουρκία. Πολιτική και οικονομική. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ποσώς ότι μπορεί το καθεστώς της Άγκυρας να δρα παράνομα εντός της επικράτειάς της και να συλλαμβάνει ανθρώπους, τους οποίους στη συνέχεια τους μετέφεραν στην Τουρκία. Εξ ου και οι αντιδράσεις. Επειδή, όμως, ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός αντέδρασε, «έκοψε» κεφάλια, αντέδρασε ο Ερντογάν: «Πρωθυπουργέ του Κοσόβου, από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπηµα στην Τουρκία; ∆εν ξέρεις ότι αναγνωρίσαµε την ανεξαρτησία σας αµέσως µετά την Αµερική; Πώς µπορείς να υπερασπίζεσαι τους πραξικοπηµατίες ενώ η Τουρκία σε έχει αγκαλιάσει ως αδελφό; Θα το πληρώσεις. Η καριέρα σου τελείωσε». Αν είναι, δηλαδή, δυνατόν να εξαπολύει απειλές ένας Πρόεδρος σε αξιωματούχο τρίτου κράτους!
Η ΤΟΥΡΚΙΑ λειτουργεί ως κράτος-πειρατής. Η Τουρκία είναι κράτος-τρομοκράτης. Συμπεριφέρεται πέραν και πάνω από κάθε αρχή δικαίου και ποδοπατεί τις Συνθήκες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις. Οι σχέσεις με τις άλλες χώρες καθορίζονται διά της ισχύος και της επιβολής. Αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται και θα εξακολουθεί να είναι η ίδια αλλά και θα χειροτερεύει από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει συμπεριφορά το καθεστώς Ερντογάν. Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις, όπως αυτές εκφράζονται, δεν αγγίζουν την Άγκυρα. Δεν την ενδιαφέρουν –κι αυτό το απέδειξε πολλές φορές– οι φραστικές αντιδράσεις καθώς δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τις δράσεις της. Το θράσος του Ερντογάν, ενός σύγχρονου πειρατή και εκφραστή της κρατικής τρομοκρατίας, ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν καταγράφονται σοβαρές αντιδράσεις στις συμπεριφορές του. Μόνο εάν έχει κόστος η Τουρκία θα αλλάξει η συμπεριφορά της. Η τιθάσευση του θηρίου δεν γίνεται προσφέροντάς του δώρα και διευκολύνσεις. Τόσα χρόνια γιατί δεν γίνεται αυτό αντιληπτόν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου