οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

"...Είναι επίσης αλήθεια ότι είχαμε μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία ότι θα πείθαμε τους δανειστές και τους θεσμούς ότι το μοντέλο που χρησιμοποιούσαν είναι καταστροφικό. Δεν το καταφέραμε, αλλά καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία δύσκολη, σκληρή, εκβιαστική αλλά μια συμφωνία η οποία εμπεριείχε και πολλά πράγματα που ήταν στη δική μας οπτική που θα θέλαμε. Όλη την περίοδο, παρ’ όλες τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην αξιολόγηση, υπήρξε μεγάλη επιμονή και σκληρή διαπραγμάτευση για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Άλλες επιλογές δεν υπήρχαν και το λέω ευθέως, γιατί από τη στιγμή που επιλέγουμε να είμαστε εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και όχι σε εθνικές επιλογές και αναδιπλώσεις, ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ελληνική κοινωνία...."

Η συνέντευξη στο εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ
"ΧΑΡΑΥΓΗ", 10/04/18
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό και οι συνεννοήσεις που γίνονταν στις συνομιλίες στην Ελβετία ήταν σε πλήρη ταύτιση του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και της ε/κ πλευράς, τονίζει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χαραυγή» ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις κατά του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων βδομάδων, σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, γιατί, προσθέτει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Ο κ. Ρήγας μιλά επίσης για την κατάσταση στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» με «αριστερή υπογραφή».

Κύριε Ρήγα, σχολιάστηκε στον Τύπο εδώ στην Κύπρο ότι στην εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα στο Κυπριακό υπάρχει διγλωσσία. Έγινε αρκετή συζήτηση για το ρόλο και τις απόψεις που εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στις συνομιλίες στην Ελβετία.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και το στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες και επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από εκεί που μείναμε στην Ελβετία. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό και η επίσημη γραμμή και οι συνεννοήσεις που γίνονταν ήταν σε πλήρη ταύτιση του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών και της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Θέλω να επισημάνω επίσης ότι αυτή την περίοδο που Κύπρος και Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με μια άκρως και απρόβλεπτη επιθετική συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε όλη την περιοχή, οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται. Η ειρηνική, πολύπλευρη εξωτερική πολιτική την περίοδο της μεγάλης κρίσης που έχουμε περάσει, ανέδειξε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, στα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η τακτική.

Οφείλουμε να εργαστούμε όλοι για την επίλυση του Κυπριακού.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις της τελευταίας περιόδου σε Αιγαίο και Μεσόγειο, τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θεωρείται πως υπάρχει ακόμα πεδίο για διάλογο με την Τουρκία; Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Η Τουρκία έχει αυξήσει την προκλητικότητα και την ένταση. Υπάρχει και μια ραγδαία κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου με πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Όμως εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων. Πρέπει να έχουμε επιμονή σε αυτό. Οτιδήποτε άλλο έχει γίνει κατά καιρούς οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες και η ιστορία το απέδειξε.

Επίσης, το επεισόδιο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών στα σύνορα είναι κι αυτό μια προσπάθεια της Τουρκίας να αυξήσει την ένταση για ένα θέμα που όλα τα προηγούμενα χρόνια λυνόταν με απλούς τρόπους και με συνεννόηση. Εκείνο που έχει σημασία είναι η Τουρκία αυτή τη στιγμή να τηρήσει το εθνικό δίκαιο το δικό της αλλά και το διεθνές δίκαιο. Είναι προς το συμφέρον της να τελειώσει αυτό το επεισόδιο αν θέλει να θεωρείται μια χώρα η οποία είναι προς ένταξη στην ΕΕ. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι και χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα είχαμε ένα νέο επεισόδιο αυτού του σίριαλ, με τον Ερντογάν να διασυνδέει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Ο κ. Ερντογάν δεν ήγειρε τέτοιο θέμα όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα, ούτε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ούτε στις δημόσιες τοποθετήσεις. Μάλιστα αποδέχθηκε να γίνει δίκη στην Ελλάδα με τα στοιχεία που θα προσκομίσουν. Η χώρα μας είναι κράτος δικαίου και οφείλει να μην βλέπει τα πράγματα με αυτό τον τρόπο και ορθά έχουν γίνει όλες οι κινήσεις την προηγούμενη περίοδο σε διπλωματικό επίπεδο. Οφείλει η Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο και να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως ζητά και η ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά σήμερα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Πότε και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στελέχη της κυβέρνησης μίλησαν μάλιστα για έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ολοκληρώνεται και η τέταρτη αξιολόγηση. Με την καθαρή έξοδο εννοούμε ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση είτε από το ΔΝΤ είτε από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), που αυτό σημαίνει κι άλλο μνημόνιο, κι άλλες δεσμεύσεις, άρα η χώρα θα προχωρούσε πάλι με τον ίδιο ασφυκτικό κλοιό χωρίς να έχει τον έλεγχο των αποφάσεων που πρέπει να παίρνει. Η δεύτερη λύση ήταν να υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, στην οποία κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα επιμένουν και σημαίνει σε ένα βαθμό δεσμεύσεις και έλεγχος της διακυβέρνησης. Και οι δύο αυτές επιλογές έχουν στο επίκεντρό τους το έλλειμμα δημοκρατίας το οποίο είναι εμφανές τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφού ad hoc επιτροπές αποφασίζουν για τις τύχες των κοινωνιών.

Εμείς επιλέξαμε μια λύση που σημαίνει ότι με δικές μας δυνάμεις θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε και την επόμενη περίοδο τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να έχουμε 9,5 δις ευρώ ασφάλεια μέχρι τον Αύγουστο. Άρα με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για την επόμενη περίοδο και ταυτόχρονα από τον Σεπτέμβριο μπαίνουμε στη φάση όπου θα δούμε τη δυνατότητα επιλογών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και παρεμβάσεις στη φορολογία των μικρομεσαίων όπου είχαν πιεστεί την προηγούμενη περίοδο.

Έχουμε επίσης στόχο συμμετοχή στο μέρος της ανάπτυξης να έχουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο οι ελάχιστοι που είχαν την προηγούμενη περίοδο. Αυτός είναι ένας αριστερός στόχος.

Για εμάς η έξοδος έχει αριστερή υπογραφή. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχε δώσει ο ελληνικός λαός τη δυνατότητα για δεύτερη φορά να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε κι άλλα μνημόνια και μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση των προηγούμενων κυβερνήσεων, με διάλυση της κοινωνίας. Εμείς βγάζουμε τη χώρα από το μνημόνιο και καταφέραμε με τις δύσκολες επιλογές που κάναμε να έχουμε και ένα κομμάτι μεγάλων παρεμβάσεων στο κοινωνικό κράτος.

Το τρίτο στοιχείο είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί. Η επόμενη μέρα λοιπόν θα φέρει και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ταυτόχρονα με θεσμικές παρεμβάσεις για την αλλαγή και του κοινωνικού μοντέλου σε θεσμικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει άνοιγμα των θεμάτων της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθαν στην εξουσία με το σύνθημα ότι τερματίζονται τα μνημόνια, αυτό είχατε κατά νου; Την «αριστερή έξοδο»; Ή μήπως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά απ’ ό,τι τα υπολογίζατε;

Είναι προφανές ότι η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είναι επίσης αλήθεια ότι είχαμε μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία ότι θα πείθαμε τους δανειστές και τους θεσμούς ότι το μοντέλο που χρησιμοποιούσαν είναι καταστροφικό. Δεν το καταφέραμε, αλλά καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία δύσκολη, σκληρή, εκβιαστική αλλά μια συμφωνία η οποία εμπεριείχε και πολλά πράγματα που ήταν στη δική μας οπτική που θα θέλαμε. Όλη την περίοδο, παρ’ όλες τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην αξιολόγηση, υπήρξε μεγάλη επιμονή και σκληρή διαπραγμάτευση για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Άλλες επιλογές δεν υπήρχαν και το λέω ευθέως, γιατί από τη στιγμή που επιλέγουμε να είμαστε εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και όχι σε εθνικές επιλογές και αναδιπλώσεις, ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί η ελληνική κοινωνία.

Πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε μια ελληνική κοινωνία ιδεολογικά πεπεισμένη για μεγάλες ρίξεις. Αυτό φαίνεται παρ’ όλο που ένα κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς μάς κάνει κριτική με έντονο τρόπο. Λανθασμένα κατά την άποψή μου, γιατί ευνοούν κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν στρέφεται σε πιο «αριστερές» επιλογές, αλλά επιλέγει ή φαίνεται να επιλέγει δημοσκοπικά συντηρητικές λύσεις, ενδεχομένως και προς την ακροδεξιά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι αριστερές δυνάμεις της χώρας με την κριτική τους να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για να μπορέσουμε να πάμε σε μεταρρυθμίσεις αλλά και σε αλλαγές και μετασχηματισμούς που θα οδηγούν στο σοσιαλισμό.

Δεν θεωρείτε ότι ο ελληνικός λαός, που στήριξε με ένα μεγάλο ποσοστό το ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε ρήξη του συστήματος στην Ελλάδα;

Απολύτως. Και τις ρήξεις με το παρελθόν τις κάνει αυτή τη στιγμή γιατί είχαμε ένα παρασιτικό καπιταλισμό στην Ελλάδα -ούτε καν δομημένο καπιταλισμόμε διαπλοκή, με οικονομικά συμφέροντα των ΜΜΕ και πολιτικού συστήματος, όπου απομυζούσε κάθε μέρος της ανάπτυξης και του πλούτου του ελληνικού λαού.

Άρα αυτές τις ρίξεις τις κάνουμε, και είναι φανερό σήμερα, για όλα τα σκάνδαλα που έχουν υπάρξει και έχουμε πολιτική και ποινική ευθύνη. Οδηγούνται όλα σε διερεύνηση γιατί δεν μπορεί σε μια μεγάλη κρίση που πέρασε ο ελληνικός λαός κάποιοι να έχουν βγάλει δισεκατομμύρια και να έχουν κερδίσει όταν η ελληνική κοινωνία έχει καταρρεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου