προ έξι ετών
Οι τρεις λόγοι του Καραμανλή γιά το "όχι"
στον Τσίπρα: Του Κ.Ι. Αγγελόπουλου
Ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν έδειξε ενδιαφέρον για την προεδρία της δημοκρατίας. Και αυτό αναπόφευκτα πυροδότησε εσωτερικές «διεργασίες» και έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις στο στρατόπεδο της ηττημένης ΝΔ. Ολα δείχνουν πλέον ότι η «περίπτωση Καραμανλή» περνάει από την προεδρική υποψηφιότητα στο επίκεντρο των «γαλάζιων» κομματικών προβληματισμών.
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε από καιρό κατά νου το ενδεχόμενο πρότασης για προεδρική υποψηφιότητα στον κ. Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε καλή προσωπική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό και ο τελευταίος συμπαθούσε τον «μικρό», τον οποίον, μάλιστα, θεωρούσε «ενδιαφέρουσα περίπτωση» πριν ακόμα από το ξεκίνημα της εντυπωσιακά ανοδικής πορείας του. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας θεωρούσε τον «καραμανλικό» κύκλο ως τον μόνο από το «γαλάζιο» στρατόπεδο με τον οποίο μπορούσε να βρίσκει επαφή για πολιτική συζήτηση. Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής γνώριζε από το 2014 ότι ο κ. Τσίπρας τον σκεφτόταν ως τον καλύτερο υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περίπτωση ενός στρατηγικού ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «μεσαίο», κεντροδεξιό, αστικό χώρο, που απαξίωνε με τις πολιτικές συμπεριφορές του ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Καραμανλής συζήτησε ιδιαιτέρως με τον κ. Τσίπρα μία φορά προεκλογικά και άλλη μία αργά το βράδυ των εκλογών για το θέμα της προεδρικής υποψηφιότητας. Στη συνέχεια, η απάντηση του ήταν «όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού.
Η εξήγηση
Στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή εξηγούν τους λόγους αυτής της άρνησης του ως εξής:
1) Πρώτον, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου κατά το~παρόν Σύνταγμα επιτρέπουν μια εν πολλοίς «διακοσμητική» προεδρία, που δεν τον ενδιαφέρει πολιτικά.
2) Δεύτερον, η μετάβαση του στην προεδρία θα αποτελούσε ουσιαστικά πολιτική «αποστρατεία», ένα είδος «ενδοξης συνταξιοδότησης»
3)Και, τρίτον, ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι αποδοχή της πρότασης του κ. Τσίπρα θα τον εμφάνιζε απέναντι στη «γαλάζια» παράταξη ενδεχομένως ως «συναλλασσόμενο» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Καραμανλής δεν είχε αντίρρηση για το συμβολικό άνοιγμα που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας προς τον αστικό χώρο. Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και παραμένει, άλλωστε, θετικός προς καθετί που μπορεί να ενισχύει με διακομματικές επαφές αυτό που λέγεται «εθνική συνεννόηση». Αλλά δεν είναι διατεθειμένος να «παίξει» ο ίδιος σ' αυτό το συμβολικό επίπεδο τούτη την ώρα.
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει σήμερα στους συνομιλητές του ότι απορρίπτει μεν τις αντιπολιτευτικές «μεθόδους» του κ. Σαμαρά, αλλά δεν παύει να θεωρεί πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τονίζει, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει από τον ίδιον ότι, αν βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωποι στη Βουλή, η μόνη διαφορά με το χθες θα είναι ότι η αντιπολίτευση από τον κ. Καραμανλή θα είναι «ισχυρή», αλλά θα ασκείται θεσμικά και με ουσιαστικό πολιτικό λόγο και όχι «αλά Σαμαρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου