Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 13/04/20 |
ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
Στον παγκόσμιο αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας, με στόχο να μπει αποφασιστικό φρένο στις ανθρώπινες απώλειες από τον νέο κορωνοϊό εν αναμονή του εμβολίου, δεν έχει ακόμη προκύψει… νικητής ή νικητές. Ηδη, όμως, όπως φαίνεται από τα έως τώρα δεδομένα, ορισμένες κλινικές μελέτες κερδίζουν το προβάδισμα.
Πρόσφατη δημοσίευση στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», προσφέρει βάσιμες ελπίδες για τη δραστική ουσία ρεμδεσιβίρη (Remdesivir), που είχε αρχικά παραχθεί (χωρίς όμως αποτέλεσμα) για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα.
Ειδικότερα η δημοσίευση αφορά τα αποτελέσματα από την παρηγορητική χρήση ρεμδεσιβίρης σε βαρέως πάσχοντες με Covid-19, που χορηγήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Από τους 53 ασθενείς των οποίων τα δεδομένα αναλύθηκαν, 22 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 22 στην Ευρώπη ή στον Καναδά και 9 στην Ιαπωνία. Κατά την ένταξη στο πρόγραμμα, 30 ασθενείς (57%) έλαβαν μηχανικό αερισμό και 4 (8%) έλαβαν εξωσωματική οξυγόνωση μέσω μεμβράνης.
Επειτα από μέσο διάστημα παρακολούθησης 18 ημερών, 36 ασθενείς (68%) εμφάνισαν βελτίωση ως προς την ανάγκη υποστήριξης σε οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων 17 από τους 30 ασθενείς (57%) που έλαβαν μηχανικό εξαερισμό και οι οποίοι αποσωληνώθηκαν.
Συνολικά 25 ασθενείς (47%) έλαβαν εξιτήριο, ενώ 7 ασθενείς (13%) απεβίωσαν. Η θνησιμότητα ήταν 18% (6 στους 34) μεταξύ των ασθενών που έλαβαν μηχανικό αερισμό και 5% (1 στους 19) μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν μηχανικό αερισμό.
Εντούτοις και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ο τελικός καθορισμός της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη απαιτεί τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που αναμένεται να δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Και παρότι, όπως προκύπτει από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα - με βάση και την ανάλυση του Imperial College - η επίδραση των μέτρων στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερη αποτελεσματική, με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων το πλέον αποφασιστικό, ο φόβος της αναζωπύρωσης παραμένει αναλλοίωτος.
Γι' αυτό και η Ελλάδα έχει σπεύσει να συμμετέχει σε κλινικές μελέτες, που διενεργούνται ανά τον κόσμο, προσφέροντας έτσι στους ασθενείς που νοσηλεύονται βαριά με τη νόσο Covid-19, τα φαρμακευτικά μέσα για μια δίκαιη μάχη για τη ζωή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα και ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή της χώρας μας στις κλινικές μελέτες. Ηδη, η ενδοφλέβια θεραπεία χορηγείται σε τέσσερα νοσοκομεία της χώρας (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Σωτηρία και ΑΧΕΠΑ), ενώ αναμένεται να ενταχθούν ακόμη εφτά στην ερευνητική αυτή «μάχη».
«Αυτό γίνεται για να επιταχύνουμε και να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο για τους ασθενείς και στην Ελλάδα. Θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, περιγράφοντας την προσπάθεια που γίνεται.
ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ. Εν τω μεταξύ και ενώ επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να έχουν ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου, οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις εκτιμούν ότι πρέπει να διανυθούν τουλάχιστον 12 μήνες ως ότου να μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία με το τσίμπημα μίας… σύριγγας.
Στο πλαίσιο αυτό, το επιστημονικό περιοδικό «Nature» βάζει ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα στη σφαίρα του επιστημονικού διαλόγου, καθώς προκύπτουν σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής και διανομής του εμβολίου, δεδομένου μάλιστα ότι οι πλουσιότερες χώρες θα επιχειρήσουν να «συσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες».
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της γρίπης (Η1Ν1) το 2009, η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες που παρασκεύασε εμβόλιο, όμως δεν τα εξήγαγε αμέσως. Αντιθέτως, έδωσε προτεραιότητα στις εγχώριες ανάγκες, υπενθυμίζει η Amesh Adalja, του Κέντρου Υγειονομικής Προστασίας του Johns Hopkins.
Και συνεχίζει: «Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να δίνουν προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά και δεν βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει αυτό».
Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς, η πρόταση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλία Μόσιαλου, την οποία έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, προτείνοντας στα κράτη μέλη της ΕΕ να αγοράσουν από κοινού δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα διανεμηθούν γρήγορα στη Γηραιά Ηπειρο εφόσον αποδειχτούν ασφαλή και αποτελεσματικά, ανοίγει ακόμη ένα... παράθυρο ελπίδας.
Πρώτο κρούσμα σε οίκο ευγηρίας στην Ελλάδα
Συναγερμός σήμανε στους υγειονομικούς φορείς της χώρας όταν εντοπίστηκε κρούσμα σε οίκο ευγηρίας της Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν εκπέμψει «σήμα κινδύνου», δεδομένου ότι στην περίπτωση που ο νέος κορωνοϊός εισβάλει σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εκτυλιχτεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου.
«ΤΑ ΝΕΑ» πρόσφατα χαρτογράφησαν τις εστίες της πλέον «αδύναμης ζώνης», καθώς στη χώρα λειτουργούν 300 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές), στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 25.000 ηλικιωμένοι.
Υπό τις εξελίξεις αυτές, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετέβη στο εν λόγω γηροκομείο, ώστε να ελέγξει το σύνολο του προσωπικού και των φιλοξενουμένων. Επιπλέον, «εδόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής» και έγινε διανομή υγειονομικού υλικού.
ΘΕΤΙΚΟ ΒΡΕΦΟΣ 15 ΜΗΝΩΝ. Δεύτερος, όμως, συναγερμός σήμανε χθες και στην Ξάνθη όταν εντοπίστηκε θετικό στον νέο ιό ένα βρέφος 15 μηνών από οικισμό Ρομά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μωρό που μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας.
Για τον λόγο αυτό, στην περιοχή μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ο ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Εν τω μεταξύ, σε 2.114 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκαν 33 νέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της επιδημίας έως και χθες είχαν συνολικά ελεγχθεί 42.261 κλινικά δείγματα.
Σε ό,τι αφορά τη λίστα των θυμάτων, έπειτα από τον θάνατο πέντε ακόμη ασθενών, ο αριθμός τους πλέον αγγίζει συνολικά τα 98.
Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες. Εξ αυτών, 80,3% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι (70 ετών και άνω).
Παράλληλα, 15 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από την Εντατική, καθώς βελτιώθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας τους.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ
Στη δημιουργία ενιαίας τεχνολογικής πλατφόρμας τύπου... Big Brother (!), που θα διευκολύνει την ιχνηλάτηση, μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), όλων των στενών επαφών που είχαν πολίτες μολυσμένοι με τον κορωνοϊό, προχωρούν από κοινού οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας Google και Apple.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επισήμως πως θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τεχνολογία, η οποία θα προειδοποιεί τους πολίτες με SMS στο κινητό τηλέφωνό τους, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
ΜΕΣΩ BLUETOOTH. Στο επίκεντρο της λύσης αυτής θα είναι η γνωστή τεχνολογία Bluetooth, η οποία θα τεθεί στη διάθεση των κυβερνήσεων και των οργανισμών υγείας, προκειμένου να βοηθηθούν να μειώσουν τη διάδοση του ιού Covid-19.
Ειδικότερα, μέσω των σημάτων Bluetooth, θα προσδιορίζεται με ποιους άλλους ανθρώπους βρέθηκε πολύ κοντά κάποιος χρήστης smartphone τις τελευταίες 14 μέρες και πιθανόν να έχει κολλήσει τον ιό. Εάν κάποια από τις επαφές του διαπιστώνεται επισήμως - ύστερα από τεστ - ότι όντως έχει μολυνθεί με Covid-19, τότε θα του αποστέλλεται προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.
Επίσης, με τον έλεγχο των διαδρομών (μέσω του GPS και των κυψελών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας) ενός διαγνωσμένου φορέα του κορωνοϊού, θα εντοπίζονται και οι τοποθεσίες που έχει επισκεφθεί, κάτι που θα διευκολύνει π.χ. για την έγκαιρη εκκένωση κάποιου χώρου και την απολύμανσή του.
Οπως υποστηρίζουν Google και Apple, «θα διαφυλάσσεται πλήρως η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών, καθώς δεν θα γίνεται καταγραφή του εντοπισμού της θέσης τους μέσω GPS, ούτε κάποιας άλλης προσωπικής πληροφορίας».
APP ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ ΕΠΑΦΩΝ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, εντός του Μαΐου, θα παρουσιάσουν τη λύση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (Application Programming Interface - API), κάτι που θα επιτρέψει στις συσκευές Android και iOS να διασυνδέονται μεταξύ τους όταν οι χρήστες τους θα χρησιμοποιούν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών δημόσιων οργανισμών υγείας. Οι εφαρμογές αυτές θα διατεθούν online σε όλους τους χρήστες, μέσω των αντίστοιχων App Stores.
Πάντως, οι δύο εταιρείες διευκρινίζουν ότι δεν θα αναπτύξουν οι ίδιες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Απλά θα δημιουργήσουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία θα «πατήσουν» οι προγραμματιστές για να φτιάξουν καλύτερες εφαρμογές σε σχέση με την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα υποστηρίξουν και τις υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps), ώστε να είναι συμβατές μεταξύ τους και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ηδη, αρκετές χώρες (Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Πολωνία κ.ά.) στέλνουν προειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα σχετικά με πιθανή μόλυνση των χρηστών τους από κορονοϊό, ενώ δημόσιες υπηρεσίες υγείας χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος κ.λπ., αναπτύσσουν ανάλογες εφαρμογές ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης μέσω των smartphones.
Σε επόμενο στάδιο, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί θα δημιουργήσουν ενιαίο λογισμικό, ώστε να μη χρειάζεται να «κατεβάζει» ο χρήστης στο smartphone του τέτοιες εξειδικευμένες εφαρμογές τρίτων, καθώς πλέον τα ίδια τα λειτουργικά συστήματα Android (της Google) και iOS (της Apple) θα ενσωματώσουν τις πρόσθετες δυνατότητες ιχνηλάτησης επαφών. Οι χρήστες, εάν θέλουν (όχι υποχρεωτικά), απλά θα μπορούν να ενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα στη συσκευή τους.
130 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΕ 8 ΧΩΡΕΣ. Ηδη, ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ετοιμάζεται να λανσάρει σύντομα εφαρμογές για smartphones που θα ανιχνεύουν τις επαφές ατόμων με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Η πρωτοβουλία «Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων» (PEPP-PT), συγκεντρώνει 130 ερευνητές από οκτώ χώρες και βασίζεται σε παρόμοιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή καραντίνας. Η πλατφόρμα PEPP-PT στην οποία θα μπορούν να βασιστούν κι άλλες εφαρμογές, θα περιλαμβάνει μια ανώνυμη προσέγγιση του χρήστη η οποία θα συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR και θα χρησιμοποιείται ακόμα και όταν ταξιδεύει από χώρα σε χώρα.
Η αντίστοιχη εφαρμογή «TraceTogether», που χρησιμοποιεί ήδη η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, λειτουργεί μέσω της ανταλλαγής σημάτων Bluetooth, ώστε να εντοπίζονται όλες οι επαφές των χρηστών smartphones σε απόσταση 2 μέτρων.
Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Heinrich Hertz Institute (HHI) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχει έτοιμη εφαρμογή για smartphones, που θα μπορεί να παρακολουθεί στενές επαφές Bluetooth μεταξύ των συσκευών, καθιστώντας δυνατή την προειδοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.
Στη δημιουργία ενιαίας τεχνολογικής πλατφόρμας τύπου... Big Brother (!), που θα διευκολύνει την ιχνηλάτηση, μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), όλων των στενών επαφών που είχαν πολίτες μολυσμένοι με τον κορωνοϊό, προχωρούν από κοινού οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας Google και Apple.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επισήμως πως θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τεχνολογία, η οποία θα προειδοποιεί τους πολίτες με SMS στο κινητό τηλέφωνό τους, ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήρθαν σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.
ΜΕΣΩ BLUETOOTH. Στο επίκεντρο της λύσης αυτής θα είναι η γνωστή τεχνολογία Bluetooth, η οποία θα τεθεί στη διάθεση των κυβερνήσεων και των οργανισμών υγείας, προκειμένου να βοηθηθούν να μειώσουν τη διάδοση του ιού Covid-19.
Ειδικότερα, μέσω των σημάτων Bluetooth, θα προσδιορίζεται με ποιους άλλους ανθρώπους βρέθηκε πολύ κοντά κάποιος χρήστης smartphone τις τελευταίες 14 μέρες και πιθανόν να έχει κολλήσει τον ιό. Εάν κάποια από τις επαφές του διαπιστώνεται επισήμως - ύστερα από τεστ - ότι όντως έχει μολυνθεί με Covid-19, τότε θα του αποστέλλεται προειδοποιητικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο.
Επίσης, με τον έλεγχο των διαδρομών (μέσω του GPS και των κυψελών των κεραιών κινητής τηλεφωνίας) ενός διαγνωσμένου φορέα του κορωνοϊού, θα εντοπίζονται και οι τοποθεσίες που έχει επισκεφθεί, κάτι που θα διευκολύνει π.χ. για την έγκαιρη εκκένωση κάποιου χώρου και την απολύμανσή του.
Οπως υποστηρίζουν Google και Apple, «θα διαφυλάσσεται πλήρως η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των χρηστών, καθώς δεν θα γίνεται καταγραφή του εντοπισμού της θέσης τους μέσω GPS, ούτε κάποιας άλλης προσωπικής πληροφορίας».
APP ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ ΕΠΑΦΩΝ. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες, εντός του Μαΐου, θα παρουσιάσουν τη λύση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (Application Programming Interface - API), κάτι που θα επιτρέψει στις συσκευές Android και iOS να διασυνδέονται μεταξύ τους όταν οι χρήστες τους θα χρησιμοποιούν εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών δημόσιων οργανισμών υγείας. Οι εφαρμογές αυτές θα διατεθούν online σε όλους τους χρήστες, μέσω των αντίστοιχων App Stores.
Πάντως, οι δύο εταιρείες διευκρινίζουν ότι δεν θα αναπτύξουν οι ίδιες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Απλά θα δημιουργήσουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, πάνω στην οποία θα «πατήσουν» οι προγραμματιστές για να φτιάξουν καλύτερες εφαρμογές σε σχέση με την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα υποστηρίξουν και τις υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών (tracing apps), ώστε να είναι συμβατές μεταξύ τους και να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ηδη, αρκετές χώρες (Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Πολωνία κ.ά.) στέλνουν προειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα σχετικά με πιθανή μόλυνση των χρηστών τους από κορονοϊό, ενώ δημόσιες υπηρεσίες υγείας χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος κ.λπ., αναπτύσσουν ανάλογες εφαρμογές ψηφιακής ιχνηλάτησης επαφών και προειδοποίησης μέσω των smartphones.
Σε επόμενο στάδιο, οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί θα δημιουργήσουν ενιαίο λογισμικό, ώστε να μη χρειάζεται να «κατεβάζει» ο χρήστης στο smartphone του τέτοιες εξειδικευμένες εφαρμογές τρίτων, καθώς πλέον τα ίδια τα λειτουργικά συστήματα Android (της Google) και iOS (της Apple) θα ενσωματώσουν τις πρόσθετες δυνατότητες ιχνηλάτησης επαφών. Οι χρήστες, εάν θέλουν (όχι υποχρεωτικά), απλά θα μπορούν να ενεργοποιούν αυτή τη δυνατότητα στη συσκευή τους.
130 ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΕ 8 ΧΩΡΕΣ. Ηδη, ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ετοιμάζεται να λανσάρει σύντομα εφαρμογές για smartphones που θα ανιχνεύουν τις επαφές ατόμων με άλλα άτομα που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Η πρωτοβουλία «Πανευρωπαϊκή Ανίχνευση Εγγύτητας με Προστασία Προσωπικών Δεδομένων» (PEPP-PT), συγκεντρώνει 130 ερευνητές από οκτώ χώρες και βασίζεται σε παρόμοιες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ασιατικές χώρες για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την επιβολή καραντίνας. Η πλατφόρμα PEPP-PT στην οποία θα μπορούν να βασιστούν κι άλλες εφαρμογές, θα περιλαμβάνει μια ανώνυμη προσέγγιση του χρήστη η οποία θα συμμορφώνεται πλήρως με το GDPR και θα χρησιμοποιείται ακόμα και όταν ταξιδεύει από χώρα σε χώρα.
Η αντίστοιχη εφαρμογή «TraceTogether», που χρησιμοποιεί ήδη η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, λειτουργεί μέσω της ανταλλαγής σημάτων Bluetooth, ώστε να εντοπίζονται όλες οι επαφές των χρηστών smartphones σε απόσταση 2 μέτρων.
Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Heinrich Hertz Institute (HHI) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα έχει έτοιμη εφαρμογή για smartphones, που θα μπορεί να παρακολουθεί στενές επαφές Bluetooth μεταξύ των συσκευών, καθιστώντας δυνατή την προειδοποίηση των ατόμων που κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου