"ΤΑ ΝΕΑ", 01/04/20
Επικίνδυνες βόλτες
Σε κανένα δεν αρέσει που είναι κλεισμένος δεκαοκτώ ημέρες τώρα στο σπίτι του. Δεν του αρέσει για χίλιους λόγους ή και παραπάνω. Και μπορεί η κυβέρνηση να του απονέμει εύσημα που είναι τόσο καλός, καταδεκτικός, υπάκουος και αλληλέγγυος στην κοινή προσπάθεια όλων, αλλά μέσα του εξανίσταται. Γίνεται Τούρκος, με την ευρεία έννοια του όρου.
Γίνεται Τούρκος κάθε φορά που βλέπει διάφορους εξυπνάκηδες να εκμεταλλεύονται την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει όλους αυτούς που βάζουν σε κίνδυνο τη γενικότερη προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού, μόνο και μόνο γιατί γουστάρουν μια βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο της περιοχής τους. Που γράφουν τις εκκλήσεις αρμοδίων και Αρχών στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ή για να το πω και πιο απλά, σε γλώσσα slang, «εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι»! Σου λέει, κύριε, εγώ που είμαι κλεισμένος στο σπίτι τόσες ημέρες είμαι κορόιδο έναντι του άλλου που κόβει ανενόχλητος βόλτες και δεν νιώθει καθόλου την κλεισούρα; Κάνε, κράτος, αυτό που πρέπει. Πιάσ' τον, ρίξ' του το πρόστιμο που πρέπει, να το νιώσει μια και καλή.
Επίσης, και ευκαιρίας δοθείσης, γιατί μόνο 150 ευρώ πρόστιμο την κάθε φορά, και όχι κλιμάκωση του προστίμου; Σε έπιασα μία φορά; 150. Δεύτερη 300, τρίτη 900 και τέταρτη 1.800. Να δω, ξαναβγαίνεις στον δρόμο; Οχι, δεν ξαναβγαίνεις. Μέσα θα μείνεις, ακόμη και όταν - με το καλό - κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με την πανδημία και αρθούν τα μέτρα…
Μέτρα με καθυστέρηση
Επίσης, δεν καταλαβαίνω και τους δημάρχους. Μόλις χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκλεισε τη νέα παραλία της πόλης. Μόλις χθες, και αφού είχε γίνει ο πανικός στα μέσα ενημέρωσης. Ολες τις προηγούμενες ημέρες απουσίαζε από την πόλη του ο δήμαρχος; Φαντάζομαι πως όχι. Αλλά και αν απουσίαζε είμαι βέβαιος ότι κάτι θα είχε ακούσει για τις χιλιάδες των Θεσσαλονικέων που έκοβαν βόλτες με τον φραπέ στο χέρι και την ανεμελιά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Το έβλεπε το έργο, αλλά δεν έκανε τίποτε, δεν έβαλε, ας πούμε, τη Δημοτική Αστυνομία είτε να αποκλείσει την περιοχή είτε να πλακώσει στα πρόστιμα όσους αψηφούν τις δημόσιες εντολές.
Μου λένε κάτι φίλοι Θεσσαλονικείς ότι είχε εκδώσει ανακοινώσεις με τις οποίες καλούσε τους συμπολίτες του να παραμείνουν στα σπίτια τους. ΟΚ, τις είχε εκδώσει. Και λοιπόν; Η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, που όπως και οι υπόλοιπες Δημοτικές Αστυνομίες των δήμων της χώρας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, μπορούσε να κρατήσει τον κόσμο μακριά από την παραλία. Αλλά δεν το έκανε. Και αυτό είναι ευθύνη δική του. Κυρίως…
Πολιτικάντικα παιχνιδάκια
Ακόμη και τώρα όμως, οι δήμαρχοι, όχι όλοι φυσικά, κάνουν διάφορα παιχνιδάκια, πολιτικάντικα παιχνιδάκια. Γνωρίζω την περίπτωση δημάρχου - που έχει φέρει στα όριά της την κυβέρνηση, εξού και το πληροφορήθηκα - ο οποίος βολιδοσκοπήθηκε από την κυβέρνηση για την περίπτωση της επιβολής μέτρων μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην πόλη του. Αρνήθηκε κατηγορηματικά. Απείλησε ότι θα έβγαζε τον κόσμο της πόλης στον δρόμο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επειδή δεν ήθελε να δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης μαζί του, δεν επέβαλε τα μέτρα και το αποτέλεσμα το ακούμε καθημερινά κατά την ενημέρωση που κάνουν οι αρμόδιοι.
Τι να πεις…
Παρέμβαση Πρωθυπουργού
Πληθαίνουν οι φωνές για τις εργασιακές ρυθμίσεις που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Νομίζω ότι εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, μόνο ένας μπορεί να το διασώσει. Και αυτός δεν είναι κάποιος υπουργός, ούτε καν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αυτός είναι μόνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάποιο από τα επόμενα διαγγέλματά του, και γιατί όχι στο αμέσως επόμενο, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι οι αλλαγές αυτές ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ και θα αρθούν όταν με το καλό πάψουν να υφίστανται οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Γιατί καλό είναι το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά θα τελειώσει γρήγορα, και ο άλλος που ζει μέσα στην αβεβαιότητα κλεισμένος στο σπίτι του δεν μπορεί να ζει και με το άγχος ότι θα χάσει τη δουλειά του. Ή ότι εισπράττοντας τα 800 ευρώ την έχασε ήδη.
Πρόεδρε Κυριάκο, ο λόγος σε σένα…
Το σωστό και το... ποίημα
Εχει μια λογική η κίνηση του Πολάκη (πώς συμβιβάζεται τώρα να έχουν λογική οι κινήσεις του Πολάκη, είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση που δεν είναι του παρόντος) να αγοράσει με το μισό της βουλευτικής του αποζημίωσης υλικά για το Νοσοκομείο Χανίων (μια απόδειξη ότι το είχε αφήσει και αυτό γυμνό!) ως αντίδραση στην έκκληση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές να δώσουν τη μισή βουλευτική αποζημίωση ως συμβολή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.
Και έχει λογική, διότι ο Πολάκης υποστηρίζει, και σωστά, κατά τη γνώμη μου, ότι το ίδιο «μέτρο» (θα το ονομάσω) θα έπρεπε να επιβληθεί και για τις διοικήσεις όλων των κρατικών οργανισμών. Τα δε χρήματα που θα συγκεντρωθούν, να δοθούν ως βοήθημα στους εργαζομένους στο ΕΣΥ, τους εργαζομένους κάθε κατηγορίας, που δίνουν μάχη χαρακωμάτων για να το κρατήσουν όρθιο. Συνηγορώ ανεπιφύλακτα, εννοείται, και δεν ακούω τίποτε περί λαϊκισμού κ.λπ.
(Οσο για τα υπόλοιπα που λέει ο Πολάκης για τις τιμές των ιδιωτικών ΜΕΘ, την ανάθεση σε ιδιωτικά κέντρα των τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και τη διαφημιστική δαπάνη του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ε, εντάξει, τι να κάνουμε τώρα, είναι το κλασικό του ποίημα που εκφωνεί σε κάθε ευκαιρία…)
Ο «χασάπης»
Και εν μέσω κορωνοϊού και πανδημίας, να σου και ο Χρηστάρας ο Σπίρτζης να προσπαθεί να μας πείσει για τις εγκληματικές αποφάσεις του για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, τον δρόμο που σκοτώνει κάθε τόσο κόσμο και κοσμάκη. Βγήκε χθες σε ένα ραδιόφωνο της Πάτρας και προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφορικά με την αδιανόητη απόφασή του να τεμαχίσει σαν χασάπης τον δρόμο σε οκτώ κομμάτια τον Ιανουάριο του 2015, με το που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος υπουργός. Αντιγράφω επακριβώς τα απίθανα που είπε, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή να καταργήσει όλες τις συμβάσεις και να επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για το έργο:
«Βγήκε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε οκτώ διαγωνιστικές διαδικασίες (η χασαποδουλειά που λέγαμε…), πήραν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είχαμε δύο χρόνια που κάναμε διαπραγματεύσεις, διότι ο κυκλοφοριακός φόρτος δεν επέτρεπε, σύμφωνα με τους κανόνες που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πάρουμε έγκριση για αυτοκινητόδρομο, πήγαμε σε μια μακρά διαπραγμάτευση και πήραμε την έγκριση και το έργο ξεκίνησε τον Μάιο του 2019».
Ποιο έργο ξεκίνησε; Πού; Και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Ο τύπος μάς δουλεύει, αντί να ζητήσει μια συγγνώμη από τους Αχαιούς και τους Ηλείους, και ιδίως από εκείνους που έχουν θύματα στις οικογένειές τους από τα θανατηφόρα τροχαία…
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου