οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

"...Το ζήτημα της κοινοτικής εγγύησης στην Ε.Ε. μέσω ενός ευρωομόλογου επανήλθε, αυτή τη φορά με ηθική φόρτιση. Το αίτημα διατυπώθηκε πολύ βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να είναι επί της ουσίας αναμενόμενες οι έως τώρα αντιδράσεις των συμμετεχόντων μελών. Παρ’ όλα αυτά, η απόρριψη δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατηγορηματική, αλλά συζητήθηκαν μάλιστα και ζητήματα όπως, π.χ., το διάστημα ισχύος ενός τέτοιου έκτακτου μέτρου. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε συμφωνία. Η συζήτηση ωστόσο συνεχίζεται και θα ήταν σίγουρα καλό να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Γεγονός είναι ότι έχουν εξαγγελθεί οικονομικά μέτρα τεράστιου μεγέθους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα ύψους 750 δισ. ευρώ, πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει. Eτσι, το αυξημένο spread υποχώρησε σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κανόνες για τα ελλείμματα που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη ανεστάλησαν. Oσον αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι όλες οι κρατικές δαπάνες που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού και το προσφυγικό θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πολλά πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Eχω την εντύπωση ότι προς το παρόν υπάρχει επαρκές οικονομικό περιθώριο. Πέραν αυτών, έχουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, ο οποίος δημιουργήθηκε για κρίσεις ακριβώς σαν τη σημερινή. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρατεί συναίνεση, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κατά την άποψή μου κανένας λόγος να καταδικάσουμε κάποιον ηθικά, όπως συμβαίνει εν μέρει αυτή τη στιγμή. Παραμένουμε στο πλευρό σας...."

Η χθεσινή ημέρα της πανδημίας , από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/04/20


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/04/20 
Προσθήκη λεζάντας


«Η συζήτηση για έκδοση ευρωομόλογου συνεχίζεται»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

«H απόρριψη του ευρωομολόγου (σ.σ. από τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα) δεν ήταν κατηγορηματική», εκτιμά ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, δρ Ερνστ Ράιχελ, σε γραπτή συνέντευξή του στην «Κ», αφήνοντας ένα παράθυρο ελπίδας για μελλοντική συναίνεση στο ζήτημα. Προειδοποιεί ότι στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης, η Ε.Ε. μπορεί να αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο των λαϊκιστών και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του Βερολίνου προς τη χώρα μας. Τέλος, θεωρεί ότι η μόνη λύση στο προσφυγικό είναι μια νέα συμφωνία με την Τουρκία.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται πολύ σημαντικές για τη συνοχή της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα υπαρξιακό ερώτημα για την Ευρωζώνη. Η Ιταλία απειλεί με μονομερείς ενέργειες ενώ έχει στραφεί στο μεταξύ στην Κίνα και στη Ρωσία για ιατρική βοήθεια. Πιστεύετε ότι η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποτρέψει μια οξεία ευρωπαϊκή κρίση; Και μήπως ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον μόνο οικονομικός, αλλά και γεωπολιτικός;

– Ο κίνδυνος που απορρέει από την πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την υγεία μας, όσο και για την οικονομία και την ευρωπαϊκή συνοχή αναγνωρίζεται πλέον από όλους. Eίναι αλήθεια ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κατά νουν πως η απάντηση στην κρίση πρέπει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τις πρώτες ημέρες της κρίσης πολλά κράτη έσπευσαν να επιβάλουν εθνικά μέτρα έκτακτης ανάγκης. Αυτό ήταν αναγκαίο, διότι δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε αρκετά γρήγορα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει όμως να παγιωθεί. Και η αιφνίδια απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού από μερικά κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ήταν μια τέτοια βιαστική απόφαση, η οποία ευτυχώς αντικαταστάθηκε από ενιαία ευρωπαϊκά μέτρα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σωστά προειδοποίησε όλα τα κράτη-μέλη να προκρίνουμε λιγότερο τις μονομερείς εθνικές ενέργειες. Αν κοιτάξετε σήμερα, θα δείτε εντυπωσιακά παραδείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Π.χ., νοσοκομεία από όλη τη Γερμανία δέχονται ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ από τη Γαλλία και την Ιταλία,των οποίων τη διακομιδή αναλαμβάνει εν μέρει η γερμανική Πολεμική Αεροπορία. Αντίστοιχα, κατά την επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών υπηκόων που είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό, μεταφέρθηκαν και πολίτες από πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Oσον αφορά τη συκοφαντική κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Eνωση, αν τη συγκρίνουμε με τις σχετικά περιορισμένες και εν μέρει αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ενέργειες άλλων κρατών, έχω την εντύπωση ότι εδώ παίζει ρόλο και η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου. Είναι φανερό ότι οι κοινωνίες και οι κυβερνήσεις μας βρίσκονται σε κατάσταση έντονου άγχους και είναι ανθρώπινο υπό αυτές τις συνθήκες να αναζητείται κάποιος υπόλογος που θα φέρει την υποτιθέμενη πραγματική ή ηθική ευθύνη. Δυστυχώς η Ε.Ε. είναι εδώ και χρόνια ο αγαπημένος αποδιοπομπαίος τράγος των λαϊκιστών.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεν υπήρξε ουσιαστικά συμφωνία και διαμορφώθηκαν πάλι τα γνωστά μέτωπα: από τη μια η Γαλλία και ο Νότος που υποστηρίζουν την πρόταση για το ευρωομόλογο και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία κ.λπ. Πιστεύετε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε με κάποιο τρόπο αυτή τη διάσταση απόψεων και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία;

– Eχετε δίκιο: Το ζήτημα της κοινοτικής εγγύησης στην Ε.Ε. μέσω ενός ευρωομόλογου επανήλθε, αυτή τη φορά με ηθική φόρτιση. Το αίτημα διατυπώθηκε πολύ βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να είναι επί της ουσίας αναμενόμενες οι έως τώρα αντιδράσεις των συμμετεχόντων μελών. Παρ’ όλα αυτά, η απόρριψη δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατηγορηματική, αλλά συζητήθηκαν μάλιστα και ζητήματα όπως, π.χ., το διάστημα ισχύος ενός τέτοιου έκτακτου μέτρου. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε συμφωνία. Η συζήτηση ωστόσο συνεχίζεται και θα ήταν σίγουρα καλό να διεξάγεται λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα.

Γεγονός είναι ότι έχουν εξαγγελθεί οικονομικά μέτρα τεράστιου μεγέθους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον κρατικά ομόλογα ύψους 750 δισ. ευρώ, πράγμα που έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει. Eτσι, το αυξημένο spread υποχώρησε σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ, την οποία ενέκρινε ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κανόνες για τα ελλείμματα που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη ανεστάλησαν. Oσον αφορά στην Ελλάδα, θεωρώ ότι όλες οι κρατικές δαπάνες που συνδέονται με την κρίση του κορωνοϊού και το προσφυγικό θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πολλά πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Eχω την εντύπωση ότι προς το παρόν υπάρχει επαρκές οικονομικό περιθώριο. Πέραν αυτών, έχουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, ο οποίος δημιουργήθηκε για κρίσεις ακριβώς σαν τη σημερινή. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρατεί συναίνεση, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση αυτή με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κατά την άποψή μου κανένας λόγος να καταδικάσουμε κάποιον ηθικά, όπως συμβαίνει εν μέρει αυτή τη στιγμή. Παραμένουμε στο πλευρό σας.

Μέχρι στιγμής έχουμε ζήσει μόνο το «ό,τι χρειαστεί» (whatever it takes) της ΕΚΤ, και αυτό μάλιστα δύο φορές. Δεν πιστεύετε ότι έχει έρθει πια η ώρα το Βερολίνο να ενδιαφερθεί όχι μόνο για τη δική του χώρα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη;
– Eχω ήδη εξηγήσει για ποιο λόγο η κατηγορία αυτή δεν ευσταθεί και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πέραν τούτου, ισχύει ότι η ΕΚΤ, με πρόεδρο την κ. Λαγκάρντ, είναι αυτή που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης και όχι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας ή η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και ειδικά η Γερμανία δίνει πάντοτε μεγάλη σημασία σε αυτό. Oλους εμάς στην Ε.Ε. μας συνδέει το ενδιαφέρον για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ώστε μετά την κρίση του κορωνοϊού να μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην οικονομική ανάπτυξη. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτα να μας διχάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου