οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

"...Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και ότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα καταλήξουν θα είναι άντρες. Μια πρώτη εξήγηση του φαινομένου είναι ίσως το κάπνισμα και οι αρνητικές επιδράσεις που έχει στην υγεία και στη λειτουργία των πνευμόνων, ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις. Το κάπνισμα θα μπορούσε πράγματι να είναι μια εξήγηση για την Κίνα, όπου το 54% των ανδρών και μόνο το 3,4% των γυναικών καπνίζει, αλλά όχι για τη χώρα μας, όπου οι γυναίκες μάλλον έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό καθημερινών καπνιστριών. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι αυτή του καθηγητή S. Perlman, ο οποίος υπέθεσε ότι οι θηλυκές ορμόνες και το χρωμόσωμα Χ, μέσω αγνώστων προς το παρόν μηχανισμών, έχουν κάποιο προστατευτικό ρόλο έναντι των κορωνοϊών. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα λόγος που ενδεχομένως να απαντάει πληρέστερα στο γιατί ο COVID-19 οδηγεί στον θάνατο περισσότερους άντρες από ό,τι γυναίκες. Αυτός δεν είναι άλλος από τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μυϊκός ιστός, δεδομένου ότι ο αποδοτικός μυς ενισχύει τις λειτουργίες του ενδογενούς / έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον ιό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ωστόσο, έχει δραματικά περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα –μόνο το 16% των νέων στην Ελλάδα έχει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας– και έχει επηρεάσει αρνητικά το βασικό εργαλείο της κίνησης, ήτοι το μυϊκό σύστημα. Γνωρίζουμε δε ότι η ανεπαρκής μυϊκή λειτουργία οδηγεί σταδιακά σε απώλειες μυϊκής μάζας (σαρκοπενία), οι οποίες όμως είναι αναλογικά πιο έντονες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Μήπως τελικά –μακριά από ιδεοληψίες, συνωμοσιολογίες και παντοειδείς ψεκασμούς– οι άντρες πληρώνουν πιο ακριβά το τίμημα της αντικατάστασης της έντονης σωματικά καθημερινότητας με το «ραχάτι» της καφετέριας; .."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", και...

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 31/03/20


1. Ένα χειροκρότημα θα το χρειαστούμε

Κύριε διευθυντά,


Εγώ και «μερικοί άλλοι» βιώσαμε μέχρι τώρα τη δικτατορία του Μεταξά, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την ιταλική κατοχή, τη γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο, τριάντα μήνες στον στρατό, μερικά χρόνια στην ξενιτιά. Βιώσαμε επίσης τη δικτατορία του Παπαδόπουλου, μια αποτυχημένη επιστράτευση, τρεις ισχυρότατους σεισμούς, δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, μια μεγάλη περίοδο με capital controls και τώρα βιώνουμε τον κορωνοϊό!

Θα επιβιώσουμε άραγε; Θα φανεί στην πορεία και τότε θα θέλαμε ένα γερό χειροκρότημα...

Γιώργος Α. Κουρμούσης

2. Ο ιός, η διασπορά και το εγγύς μέλλον


Κύριε διευθυντά

Ο τόπος μας πρέπει να θεωρείται πολύ τυχερός. Μεταπολιτευτικά, ας φαντασθούμε τις εξελίξεις αν η χώρα μας δεν επέστρεφε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν προσχωρούσε στην ΕΟΚ, αν αποχωρούσε από την ΕΟΚ και, πρόσφατα, από την Ευρωζώνη και, βεβαίως, αν η λαίλαπα του κορωνοϊού χτυπούσε την πόρτα της συγχρόνως με αυτή της Ιταλίας.

Λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας καταγραφής των κρουσμάτων από χώρα σε χώρα, οι θάνατοι από τον ιό, και σε δεύτερο επίπεδο τα κρίσιμα και σοβαρά περιστατικά, επιτρέπουν αντικειμενικότερες συγκρίσεις. Θεωρώντας ομοιογενή διασπορά των κρουσμάτων σε αυτές (προφανώς δεν ισχύει, πρβλ. Κίνα, Ιταλία, Ελλάς), ένας συγκριτικός δείκτης είναι το πλήθος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της 25.03.2020 (https://www.worldometers.info) η Ιταλία έχει 124 θανάτους, η Ισπανία 78, η Ολλανδία 21, η Γαλλία 20, η Ελβετία 18, το Βέλγιο 15, το Ηνωμένο Βασίλειο 7, οι Δανία και Σουηδία 6, η Πορτογαλία 4, οι Αυστρία και Νορβηγία 3, οι Ελλάς, Αλβανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κύπρος και Σλοβενία 2, οι Ουγγαρία, Λιθουανία και Βόρεια Μακεδονία 1, με τις λοιπές χώρες να έχουν δείκτη μικρότερο από 1 θάνατο, πάντοτε με τις όποιες επιφυλάξεις για τη συγκρισιμότητα των καταγραφών (ενδεικτικά: δεν καταγράφονται παντού οι θάνατοι από τον ιό στην κατοικία). Παρεμπιπτόντως, το Ιράν έχει 25 θανάτους, οι ΗΠΑ 3 και η Κίνα 2.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία και, γενικότερα, η εξέλιξη των καταγραφών προοιωνίζονται θετικά συγκριτικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Τα περιοριστικά μέτρα καλώς ελήφθησαν και εγκαίρως (με μικρή καθυστέρηση για τα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος). Ας αισιοδοξούμε, χωρίς να εφησυχάζουμε, μένοντας στο σπίτι. Αλλωστε, τώρα, στα δύσκολα, επανέκαμψε και το ξεχασμένο «την υγειά μας να ’χουμε» που, σε αντίθεση με άλλες, ανάλγητες για την ελληνική νοοτροπία αντιλήψεις (πρβλ. ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία), θέλουμε να καλύπτει και τις ευπαθείς ομάδες μας.

Δημ. Χατζηδάκης, Δρ χημικός μηχανικός, Αθήνα


3. Γιατί ο κορωνοϊός «προτιμά» τους άντρες; 


Κύριε διευθυντά,

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάνω από το 70% όσων πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) σε Ιταλία, Κίνα αλλά και Ελλάδα είναι άντρες, γεγονός που αιφνιδίασε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και ότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα καταλήξουν θα είναι άντρες.

Μια πρώτη εξήγηση του φαινομένου είναι ίσως το κάπνισμα και οι αρνητικές επιδράσεις που έχει στην υγεία και στη λειτουργία των πνευμόνων, ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις.

Το κάπνισμα θα μπορούσε πράγματι να είναι μια εξήγηση για την Κίνα, όπου το 54% των ανδρών και μόνο το 3,4% των γυναικών καπνίζει, αλλά όχι για τη χώρα μας, όπου οι γυναίκες μάλλον έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό καθημερινών καπνιστριών.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι αυτή του καθηγητή S. Perlman, ο οποίος υπέθεσε ότι οι θηλυκές ορμόνες και το χρωμόσωμα Χ, μέσω αγνώστων προς το παρόν μηχανισμών, έχουν κάποιο προστατευτικό ρόλο έναντι των κορωνοϊών.

Υπάρχει, όμως, ένας ακόμα λόγος που ενδεχομένως να απαντάει πληρέστερα στο γιατί ο COVID-19 οδηγεί στον θάνατο περισσότερους άντρες από ό,τι γυναίκες. Αυτός δεν είναι άλλος από τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μυϊκός ιστός, δεδομένου ότι ο αποδοτικός μυς ενισχύει τις λειτουργίες του ενδογενούς / έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον ιό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ωστόσο, έχει δραματικά περιορίσει τη σωματική δραστηριότητα –μόνο το 16% των νέων στην Ελλάδα έχει τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας– και έχει επηρεάσει αρνητικά το βασικό εργαλείο της κίνησης, ήτοι το μυϊκό σύστημα. Γνωρίζουμε δε ότι η ανεπαρκής μυϊκή λειτουργία οδηγεί σταδιακά σε απώλειες μυϊκής μάζας (σαρκοπενία), οι οποίες όμως είναι αναλογικά πιο έντονες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Μήπως τελικά –μακριά από ιδεοληψίες, συνωμοσιολογίες και παντοειδείς ψεκασμούς– οι άντρες πληρώνουν πιο ακριβά το τίμημα της αντικατάστασης της έντονης σωματικά καθημερινότητας με το «ραχάτι» της καφετέριας; Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλοι οι παράγοντες κινδύνου προσβολής από τον COVID-19 (παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη μυϊκή υπολειτουργία.

Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 


4. Οι επιχορηγήσεις σε ημέρες πανδημίας


Κύριε διευθυντά,

Με αφορμή τις επαινετέες προσφορές και δωρεές ιδιωτών ή διαφόρων εταιρειών προς τον ΕΟΔΥ για την ενίσχυση και την αντιμετώπιση στη χώρα μας της πανδημίας, δεχθείτε και τις δικές μου σκέψεις και τους προβληματισμούς μου σχετικά με τις προτεινόμενες επιπλέον αποφάσεις και πράξεις του ελληνικού κράτους:

Επειδή κατά κανόνα η ευαισθησία και η εντιμότητα αποδεδειγμένα απουσιάζουν από τη νοοτροπία και τις συμπεριφορές των πολιτικών μας, ώστε αυτοβούλως να ενεργούν προς το συμφέρον των πολιτών (θυμόμαστε τις εξαιρέσεις: αείμνηστος Κ. Στεφανόπουλος, εν ζωή Δημ. Τσοβόλας σε σχέση με την επιστροφή των κρατικών επιχορηγήσεων για το κόμμα τους, όταν αυτό διελύθη), ενόψει μάλιστα και της πανδημίας του κορωνοϊού, που απειλεί τη χώρα, θέλω να προτείνω στην ελληνική κυβέρνηση την επιβολή με νόμο των παρακάτω μέτρων, πέραν των ήδη θεσπισθέντων: 1) κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων των πολιτικών ομάδων (κόμματα) από τον κρατικό προϋπολογισμό, 2) μείωση των λεγόμενων αποζημιώσεων όλων των βουλευτών τουλάχιστον στο 1/3. Τα ποσά που θα προκύψουν προτείνω να διατεθούν άμεσα στη μόνιμη αύξηση των μισθών των ιατρών και των νοσηλευτών, που ασχολούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας και αγωνίζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο προσβολής της προσωπικής τους υγείας.

Τέλος, θεωρώ πως είναι άδικο, ανήθικο και απαράδεκτο το εξής: O αγαπημένος και «άνθρωπος της καρδιάς μας» καθηγητής κ. Τσιόδρας Σωτήρης (έχει το πλέον ταιριαστό όνομα, αφού πασχίζει για τη σωτηρία μας), ο οποίος, πέραν του ότι είναι σπουδαίος επιστήμονας, είναι ένας απλός, φιλικός, ειλικρινής, σεμνός και ενάρετος άνθρωπος, με σεβασμό στις ξεχασμένες ηθικές αξίες και στην ανθρώπινη ζωή χωρίς κριτήρια, να αμείβεται για την προσφορά και το έργο του με το 1/3, ή και λιγότερο, της αποζημίωσης ενός βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μπέσσυ Παπασωτηρίου-Μπένου, Συνταξιούχος συμβολαιογράφος


...από  "ΤΑ ΝΕΑ", και...


"ΤΑ ΝΕΑ", 31/03/20

"ΤΑ ΝΕΑ", 31/03/20

...από την "ΕΣΤΙΑ"


"ΕΣΤΙΑ", 31/03/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου