Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 16/04/20 |
Τόσο νωρίς, τόσο αργά
Θα είναι η ύφεση 10% που προβλέπει το ΔΝΤ; Λιγότερο, όπως θέλει να ελπίζει η κυβέρνηση; Ή περισσότερο, όπως πλειοδοτούν άλλοι σε αυτόν τον κασσανδρικό διαγωνισμό που έχει στηθεί γύρω από την οικονομία; Οποια και να είναι η απάντηση, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Είναι αργά για να γιορταστεί το Πάσχα όπως θα ήθελαν οι πιστοί της Ανάστασης και των εθίμων. Αλλά δεν είναι καθόλου νωρίς για να αρχίζει να σχεδιάζεται η άρση των περιοριστικών μέτρων.
Είναι κάτι που εξηγεί γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε το φως στην άκρη του τούνελ. «Εχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ' εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων» είπε χθες στον Αντένα. «Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί».
Δεν είναι τόσο απλό όσο δείχνει. Δεν αρκεί να βάλει κανείς σε μια σειρά τα καταστήματα ξεκινώντας, ας πούμε, από τα κομμωτήρια. Συγχρόνως θα πρέπει να πείσει πως η καραντίνα με αιτία θα ισχύσει για ακόμη ένα διάστημα, ενώ την ίδια ώρα ο λόγος που την επέβαλε θα έχει εξασθενήσει. Με άλλα λόγια, εύκολα αυτοπεριορίζεται κανείς όταν η πανδημία μοιάζει απειλητική. Αλλά πώς κάθεται στο σπίτι του όταν ξέρει πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να γίνουν και πάλι οι ημέρες κανονικές;
Είναι ένας κίνδυνος που φαίνεται να έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα και πάλι με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».
Μπορεί να το διατυπώσει κανείς και αλλιώς. Θα πρέπει να πειστούν κάποιοι πως ακόμη και μία ημέρα έχει σημασία. Πως ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα είναι ένας πολύτιμος χρόνος ακόμη και τώρα που φαίνεται να κερδίζεται η μάχη με την εξάπλωση του ιού. Αποφεύγεται σε τέτοιες συνθήκες η παγίδα της επανάπαυσης;
Αυτή όμως δεν είναι παρά η μικρότερη πρόκληση. Η μεγαλύτερη μοιάζει με μια δύσκολη εξίσωση. Κανένας δεν αμφιβάλλει πως επείγει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Αλλά και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή ακριβώς η επανεκκίνηση δεν θα υπονομεύσει τη δημόσια υγεία. Πως η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, όσο «αργή, σταδιακή και μακρόσυρτη» και αν είναι, δεν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη από εκείνη της καραντίνας. Ο εγκλεισμός δεν προστάτευσε μόνο τους έγκλειστους. Προστάτευσε και το σύστημα υγείας από την ενδεχόμενη υπερφόρτωση. Είναι όμως αυτό ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές έτσι όπως τις έθεσε στον τετράλογό της η Κομισιόν; Είναι ένα σύστημα που μπορεί να αντέξει;
Δεν είναι από τα ερωτήματα που μπορούν να μείνουν αναπάντητα. Αλλά δεν είναι και από εκείνα για τα οποία πρέπει να φτάσει η οικονομία στην εντατική για να απαντηθούν. Η επιλογή από αυτήν την άποψη είναι προφανής. Δεν γίνεται νωρίς η συζήτηση για την άρση των μέτρων. Αντίθετα, γίνεται στο σημείο όπου ελπίζει κανείς να μην είναι αργά για την οικονομία.
"ΤΑ ΝΕΑ", 16/04/20 |
https://www.tanea.gr/print/2020/04/16/greece/o-vathmos-metadotikotitas-tha-krinei-tin-arsi-ton-metron/
"ΤΑ ΝΕΑ", 16/04/20 |
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Στον «εθνικό κουμπαρά» μπορεί να στηριχθεί η Ελλάδα μέχρι τον Ιούλιο, χωρίς να πειραχτεί το επιπλέον «σκληρό» μαξιλάρι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Ιουνίου είναι να χρησιμοποιηθούν τα 12-14 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «μαλακό» μαξιλάρι των 20 δισ. ευρώ, δηλαδή των συνολικών διαθεσίμων στους κρατικούς φορείς. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως μέχρι τον Ιούλιο «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα» με χρήση των εγχώριων ταμειακών διαθεσίμων.
Η παράλληλη στρατηγική που «τρέχει» το οικονομικό επιτελείο είναι οι εκδόσεις χρέους για την ανατροφοδότηση της δεξαμενής ρευστότητας, με πρεμιέρα να κάνει το επταετές ομόλογο αντλώντας 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο οριακά πάνω από 2%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. «Η εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες μπορεί να τα καταφέρει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αναλόγως της πορείας και του κλίματος στις αγορές, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις χρέους, ίσως λιγότερες από τον αρχικό προγραμματισμό του 2020, αφού ο στόχος του ΟΔΔΗΧ ήταν από 4 έως 10 δισ. ευρώ.
Η ανάγκη χρήσης μέρους του ποσού των ταμειακών αποθεμάτων συνδέεται με τη μείωση των εσόδων, λόγω των περιοριστικών μέτρων, αλλά και εξαιτίας του πακέτου στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Ολα είναι συνάρτηση της άρσης, κάθε ημέρα που θα κερδίσουμε σημαίνει λιγότερη ύφεση», δηλώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Για το 2020 είναι βέβαιη η ύφεση, ενώ μετά τις προβλέψεις του ΔΝΤ (-10%) ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, είπε ότι «η ύφεση για το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%».
Στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων για την επιδότηση των τόκων ενήμερων δανείων για το διάστημα τριών μηνών (Απριλίου - Ιουνίου) για περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ και στόχος είναι να ενισχυθούν περίπου 100.000 μικρομεσαίες.
Επιπλέον, «τρέχουν» οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ, οι οποίες υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Επίσης, τέλος Απριλίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα από 1/4/2019 και παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.
Μέχρι σήμερα, πιστώνεται το επίδομα 800 ευρώ σε 685.165 εργαζομένους. Η συνολική δαπάνη είναι 548.132.000 ευρώ. Επίσης το ποσό των 400 ευρώ στους πρώτους 17.728 επιστήμονες με επιταγές κατάρτισης από 9 έως 12 Απριλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου