οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

"....Τις προάλλες ο κ. Φίλης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής κατηγόρησε την κ. Κεραμέως ότι κάνει «επικίνδυνα πράγματα». Το έχει αποδείξει, άλλωστε. Κατάργησε το άσυλο και τώρα ετοιμάζεται να καταργήσει το ένα και μοναδικό βιβλίο. Συγχρόνως, προτίθεται να προσαρμόσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων, όσων δίνουν πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, μπορούν να διδάξουν. Απόδειξη ότι η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα είναι συζήτηση για το ποιος θα διορίζεται στο Δημόσιο. Συνδέει δε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την αποδοτικότητά τους, η οποία θα αξιολογείται από ανεξάρτητη αρχή. Την επετίμησε ότι στις ΗΠΑ επισκέφθηκε διάφορα δευτεροκλασάτα ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ, το Τζορτζτάουν και το Κολούμπια. Προφανώς, η κ. Κεραμέως δεν γνωρίζει ότι το Χάρβαρντ είναι προβληματικό, όπως το χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

και το ένα και μοναδικό βιβλίο που προσφέρεται δωρεάν, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ακόμη και η έκθεση ιδεών. Τα υπόλοιπα έπονται. Οι αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις με τις οποίες οι εκάστοτε υπουργοί θέλησαν να συνδέσουν την υστεροφημία τους αφορούσαν τον τρόπο αποφοίτησης από το λύκειο και εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ και τα παρελκόμενα. Ποια μαθήματα θα εξετάζονται; Από ποια τάξη θα διδάσκονται οι μαθητές αρχαία ελληνικά, αν διδάσκονται; Ποτέ, όμως, δεν ακούσαμε μια σοβαρή πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα τα διδάσκονται. Ως εκ τούτου, μην περιμένετε θαύματα. Σε αντίθεση με τον Κύριο, που αναστήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες, η εκπαίδευση, για να απαλλαγεί από την ακαμψία της, χρειάζεται τουλάχιστον μια γενιά για να ανακάμψει.

Τις προάλλες ο κ. Φίλης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής κατηγόρησε την κ. Κεραμέως ότι κάνει «επικίνδυνα πράγματα». Το έχει αποδείξει, άλλωστε. Κατάργησε το άσυλο και τώρα ετοιμάζεται να καταργήσει το ένα και μοναδικό βιβλίο. Συγχρόνως, προτίθεται να προσαρμόσει τη χώρα στην ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων, όσων δίνουν πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, μπορούν να διδάξουν. Απόδειξη ότι η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα είναι συζήτηση για το ποιος θα διορίζεται στο Δημόσιο. Συνδέει δε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την αποδοτικότητά τους, η οποία θα αξιολογείται από ανεξάρτητη αρχή. Την επετίμησε ότι στις ΗΠΑ επισκέφθηκε διάφορα δευτεροκλασάτα ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ, το Τζορτζτάουν και το Κολούμπια. Προφανώς, η κ. Κεραμέως δεν γνωρίζει ότι το Χάρβαρντ είναι προβληματικό, όπως το χαρακτήρισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Οσο κι αν εκτιμώ τη σοβαρότητα της κ. Κεραμέως, δεν έχω την ψευδαίσθηση πως όλα αυτά και άλλα τόσα ακόμη μπορούν να αποκαταστήσουν τις αβαρίες δεκαετιών. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης, όπως και όλου του Δημοσίου, είναι το βαθύ κράτος. Η διαπλοκή μικρότερων ή μεγαλύτερων συσσωματώσεων που σαν ασπόνδυλο μαλάκιο κυκλοφορεί στις αίθουσες και στους διαδρόμους και κυριαρχεί με την αδράνειά του. Ενας γηρασμένος πληθυσμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, που ονειρεύεται τη σύνταξή του από τα 30 του. Ομως, οφείλουμε να παραδεχθούμε πως η επικίνδυνη κ. Κεραμέως οργανώνει για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση που δεν αφορά τις εξετάσεις και την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/01/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου