οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

"...Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε διάφορες άλλες πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με εκείνη να αναγνωρίζει ότι «μέχρι το 2004 επί Σημίτη έγιναν σοβαρά βήματα, τα οποία συνεχίσαμε για λίγο εμείς, μέχρι που επικράτησε η αντίληψη της γενικευμένης ακινησίας, που είναι αυτή που πληρώνουμε σήμερα. Είμαστε είκοσι φορές χειρότερα από τότε (στα ελληνοτουρκικά)» μου ανέφερε, μαζί με επικρίσεις του είδους «δεν περίμενα από σένα που θεωρώ ότι έχεις ανοιχτό μυαλό να υποστηρίζεις ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι καταστροφική». Αυτά μου είπε, και αν τα μεταφέρω εδώ, είναι για να δηλώσω ότι, για πολλοστή φορά, στο κορυφαίο εθνικό θέμα, έχουμε καταφέρει να διχαστούμε. Ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 21/01/20

Διχασμός

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής έλαβα πρωί πρωί χθες, μια εσάνς φιλικής κατσάδας, από τη φίλη μου την Ντόρα, η οποία αντέδρασε στα όσα ανέφερα χθες περί της πρόθεσης της κυβέρνησης να δεχθεί προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα ελληνοτουρκικά με «συνυποσχετικό».

Μου εξήγησε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή «με άλλο μάτι», και να κατανοήσουμε ότι τυχόν προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για μας, όπως ας πούμε την ΑΟΖ του Καστελλορίζου, αλλά θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε διάφορες άλλες πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με εκείνη να αναγνωρίζει ότι «μέχρι το 2004 επί Σημίτη έγιναν σοβαρά βήματα, τα οποία συνεχίσαμε για λίγο εμείς, μέχρι που επικράτησε η αντίληψη της γενικευμένης ακινησίας, που είναι αυτή που πληρώνουμε σήμερα. Είμαστε είκοσι φορές χειρότερα από τότε (στα ελληνοτουρκικά)» μου ανέφερε, μαζί με επικρίσεις του είδους «δεν περίμενα από σένα που θεωρώ ότι έχεις ανοιχτό μυαλό να υποστηρίζεις ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι καταστροφική».

Αυτά μου είπε, και αν τα μεταφέρω εδώ, είναι για να δηλώσω ότι, για πολλοστή φορά, στο κορυφαίο εθνικό θέμα, έχουμε καταφέρει να διχαστούμε. Ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα...

Ρωσικά «αντίποινα»

Το άλλο θέμα, που δεν μου το έθεσε η Ντόρα, άλλα το ανοίγω εγώ, γιατί έλαβα κάτι αναφορές από δικούς μου ανθρώπους στο υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την περίφημη διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, είναι ότι όσο οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι μηδενικές, μην περιμένουμε τίποτε το θεαματικό από εκείνη την πλευρά - από τη Μόσχα δηλαδή.

Υπενθυμίζω ότι οι μηδενικές σχέσεις με τη Μόσχα είναι μια κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα κυβέρνηση, απ' αφορμή τη δήθεν δράση ρώσων πρακτόρων απευθείας διασυνδεμένων δε με τον... Πούτιν, για τη διοργάνωση αντιδράσεων ώστε να αποτραπεί η συμφωνία με τα Σκόπια, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, του Νίκου Κοτζιά του φίλου μου υπουργεύοντος, απέλασε ρώσους διπλωμάτες, οι Ρώσοι απέλασαν σε αντίποινα κάτι δικούς μας, και φτάσαμε ως εδώ, μετά και από άλλα δύο γεγονότα, τα οποία δημιούργησαν την αίσθηση (επί ΣΥΡΙΖΑ!!!) ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η Ρωσία, γιατί εμείς είμαστε ταυτισμένοι με τους Αμερικάνους!

Πρόκειται για την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος ως αυτόνομης και τη σύλληψη ενός Ρώσου που θεωρείται ότι είναι ο πατέρας του ηλεκτρονικού νομίσματος bitcoin.

Μετά ο Πούτιν που δεν είναι καλό παιδί, καθόλου μάλιστα, στράβωσε άσχημα. Μας είπε «έτσι είστε, Ελληνάρες μου; Πάω με Ερντογάν κι εγώ να ισιώσετε». Και πήγε. Τόσο απλά.

Προς νέα διάσκεψη

Το ευτύχημα (ευτύχημα;!) είναι ότι στη διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Ή για να είμαι ακριβής η διάσκεψη είχε πενιχρά αποτελέσματα - μόνο μια κατάπαυση του πυρός και εμπάργκο στην πώληση όπλων, αλλά να δούμε αν αυτό τηρηθεί. Το ευτύχημα λοιπόν είναι ότι οι αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου, στη Γενεύη αυτή τη φορά, και αν είμαστε καλά παιδιά, θα μας καλέσουν και εμάς, να ακουστεί η άποψή μας. Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών - ότι θα κληθούν και άλλες χώρες στην προσεχή διάσκεψη, προφανώς για να λάβει η διάσκεψη έναν ευρύτερο χαρακτήρα. Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάπου θα χωρέσουμε και εμείς - να πάψουμε να κλαψουρίζουμε και να υποδυόμαστε τον φτωχό συγγενή της διεθνούς σκηνής.

Για να δούμε, διότι τίποτε από όλα αυτά δεν είναι δεδομένο. Ούτε καν το πότε θα συγκληθεί νέα διάσκεψη...

Ανανέωση - επιβράβευση

Η σπουδαία απόφαση που έλαβε προσφάτως η κυβέρνηση, και η οποία ελήφθη χωρίς τις παραδοσιακές χορωδίες και συμφωνίες τυμπάνων, είναι ότι ανανέωσε διά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τη θητεία του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Η θητεία του κ. Πιτσιλή θα είναι πενταετής, και νομίζω ότι η τοποθέτησή του αποτελεί μια απόδειξη ότι πού και πού αυτή η χωμένη ως τον λαιμό στο ρουσφέτι πολιτεία θυμάται να λειτουργεί και αξιοκρατικά. Διότι ο Πιτσιλής που επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο... ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ο άνθρωπος, και τώρα που του ανανεώθηκε η θητεία ουδείς είπε «α, να μην κάνουμε τον Πιτσιλή γιατί ήταν επικεφαλής της ΑΑΔΕ και επί ΣΥΡΙΖΑ». Αρκεσε το γεγονός ότι έκανε πολύ καλά τη δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ακρότητες (κόντρα στο κλίμα της εποχής, τότε) και χωρίς να αγνοεί ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων δεν σημαίνει απαραίτητα και τον οικονομικό στραγγαλισμό της κοινωνίας.

Η επιλογή Πιτσιλή για δεύτερη θητεία έχει φυσικά τη θετική επίνευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έστειλε και μια ηχηρή απάντηση στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, οι οποίοι πίεζαν για την per mare per terra την αντικατάστασή του, διότι δεν έβγαινε «μεροκάματο». Και μάλιστα είχαν προκρίνει και αντικαταστάτη του, αλλά όπως προανέφερα ο πρόεδρος Κυριάκος δεν τους έκανε το χατίρι. Να πω ότι στενοχωριέμαι; Δεν θα το πω...

Τρύπια... άμυνα

Αναζήτησα ακριβή ενημέρωση παρά των αρμοδίων αναφορικά με την επίθεση που εξαπέλυσαν τούρκοι χάκερ εναντίον ελληνικών υπηρεσιών, τραπεζών κ.λπ. Η επίθεση που εκδηλώθηκε το Παρασκευοσάββατο είχε αφενός μαζικό χαρακτήρα, και αφετέρου στόχο να «ρίξει» τις ιστοσελίδες πολλών και διαφόρων φορέων (υπουργεία, τράπεζες, υπηρεσίες).

«Η επίθεση δεν είχε τόσο και τέτοια αποτελέσματα όπως αρχικά φάνηκαν» μου ανέφερε ο υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. «Μάλιστα δεν είχε τον χαρακτήρα υποκλοπής δεδομένων, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρό ζήτημα, αλλά το πώς θα "πέσουν" οι σελίδες» πρόσθεσε.

Και μου είπε ακόμη ότι ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα που έπρεπε να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας, αυτές οι επιθέσεις αποκρούστηκαν επιτυχώς.

Μου εξήγησε και πώς το έκαναν οι άνθρωποι, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες διότι τα θέματα αυτά είναι ευαίσθητα και απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς.

Θα προσθέσω όμως κάτι ακόμη από αυτά τα μικρά μικρά που δείχνουν το καταστροφικό πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση της χώρας: για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων ο υπουργός Παππάς κατέλιπε στον επόμενο που τον διαδέχθηκε ένα τμήμα αποτελούμενο από πέντε άτομα. Με το που ανέλαβε η ΝουΔου, μία κυρία δήλωσε εγκυμονούσα και ένας κύριος δήλωσε παραίτηση και έλαβε άδεια άνευ αποδοχών για έναν χρόνο. Και έμειναν τρεις να αμυνθούν των τουρκικών επιθέσεων που εκδηλώνονται από όλο τον κόσμο δε (από Ευρώπη και Αμερική...).

Εντάξει τι να πρωτοκάνει και ο Παππάς; Με αυτά να ασχοληθεί ή με την τροχιά γύρω από τη Γη, στο Διάστημα, που τον είχε ξαποστείλει ο Τσίπρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου