Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΕΣΤΙΑ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/01/20 |
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/01/20 |
"ΤΑ ΝΕΑ", 23/01/20 |
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΚΟΡΔΑ
"Παρέλυσαν» χθες Λέσβος, Σάμος και Χίος με αφορμή τη γενική απεργία που είχε προκηρυχθεί με αφορμή το Προσφυγικό. Περίπου στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικά σημεία των νησιών συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και φορείς, οι οποίοι με κεντρικά συνθήματα «Οχι άλλες φυλακές ψυχών στο Βόρειο Αιγαίο» και «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας» ζήτησαν αποσυμφόρηση των υπαρχουσών δομών καθώς και τη μη δημιουργία νέων καμπ. Τα βασικά σημεία συγκέντρωσης των πολιτών ήταν τα εξής: το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, η κεντρική πλατεία του Βαθέος Σάμου και η κεντρική πλατεία της Χίου. Ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, πάντως, όπου πραγματοποιήθηκε και η κεντρική συγκέντρωση, ο κόσμος κατέκλυσε την προκυμαία της πόλης και με πλακάτ, πανό και σημαίες παρακολούθησε τις ομιλίες - μηνύματα των αιρετών προς την κυβέρνηση.
«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή η κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπης και της κυβερνήσεως. Ολοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, προσθέτοντας πως είναι επιτακτικός ο έλεγχος στις ΜΚΟ καθώς και ότι η αποτροπή των νέων προσφυγικών ροών αποτελεί τη μοναδική λύση στο αδιέξοδο.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης ζήτησε την άμεση παύση λειτουργίας «του αίσχους της Μόριας», όπως χαρακτήρισε το καμπ. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» συμπλήρωσε. Τον λόγο έλαβε, επίσης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος σε αντίστοιχο ύφος υπογράμμισε ότι «η Λέσβος δεν μπορεί να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση», πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμά της. «Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μάς λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σε αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» κατέληξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Λέσβος φιλοξενεί σήμερα 20.980 άτομα, δηλαδή το 50% του συνόλου των διαμενόντων στα πέντε νησιά «πρώτης γραμμής», Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο (42.000). Εξ αυτών, μάλιστα, οι 18.806 διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στο κατασκευασμένο για 2.840 άτομα καμπ της Μόριας, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιάννη Μαστρογιάννη να μεταφέρει κατά τη χθεσινή ομιλία του τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής: «Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακράν κατοικημένων περιοχών, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά, και κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της Μόριας».
Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Σήμερα οι δήμαρχοι Λέσβου, Σάμου και Χίου μαζί με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στη Βουλή.
Εξάλλου, ανοιχτή επιστολή προς τον Νότη Μηταράκη συνέταξαν 17 ΜΚΟ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με κίνδυνο της ζωής τους αλλά και της δημόσιας υγείας.
"ΕΣΤΙΑ", 23/01/20 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου