Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 02-03/11/19 |
ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και αμέσως μετά, το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε το πολιτικο-διπλωματικό ενδιαφέρον ήταν η αρνητική στάση της Γαλλίας στην προοπτική έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Μολονότι έκτοτε πολλές θεωρίες αναπτύχθηκαν σχετικά με τη στάση του Παρισιού, τα πραγματικά δεδομένα που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση παρέμεναν εν πολλοίς αδιευκρίνιστα. Συνεπώς, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σήμερα ο καθ' ύλην αρμόδιος, δηλαδή ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, εξηγεί στα «ΝΕΑ» τα «γιατί» αυτής της απόφασης.
«Εκτιμήσαμε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι η τρέχουσα διαδικασία είναι ένας μηχανισμός ο οποίος δεν είναι αναστρέψιμος» λέει ο γάλλος υπουργός και εξηγεί: «Συνεπώς, πρέπει πρώτα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίζουν ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μετά να προχωρήσουμε. Κι όλα αυτά γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Λε Ντριαν, η Γαλλία σε αυτή την κίνηση «δεν ήταν μόνη». Οπως λέει στα «ΝΕΑ», «στην πραγματικότητα, οι χώρες - μέλη χωρίστηκαν στις διάφορες πιθανές επιλογές και γι' αυτό δεν ελήφθη καμία απόφαση».
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν είναι μια από τις πιο δημοφιλής πολιτικές προσωπικότητες στη Γαλλία σήμερα. Κατάγεται από τη Βρετάνη και είναι εξαιρετικά έμπειρος, καθώς έχει υπηρετήσει υπό τρεις γάλλους προέδρους - και συγκεκριμένα τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Εμανουέλ Μακρόν τώρα. Πάντα από πόστα μεγάλης ευθύνης. Πρώην υπουργός Αμυνας, θεωρείται και είναι χαμηλών τόνων, αναζητώντας λογικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα που χειρίζεται.
Οταν λέει λοιπόν πως η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη ως προς το θέμα της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, το εννοεί. Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι πιο ώριμοι υποψήφιοι για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και τελικά να εισέλθουν στην ΕΕ, με την επιφύλαξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Είμαστε υπέρ της διεύρυνσης, είμαστε υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά πρέπει να τηρηθούν οι όροι και τα κριτήρια».
Θέτει λοιπόν, μέσω των «ΝΕΩΝ», δύο όρους για τη συνέχεια, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Πιστεύουμε ότι η διαδικασία ένταξης πρέπει να μεταρρυθμιστεί πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020 σύμφωνα με δύο έννοιες (ή αρχές):
1. Προοδευτικότητα: Σταδιακά, οι χώρες της φάσης ένταξης μπορούν να επωφεληθούν από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα απτά οφέλη για τον πληθυσμό τους.
2. Αναστρεψιμότητα: Η δυνατότητα επιστροφής (στην αρχική φάση) αν δεν πληρούνται ή δεν εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις - αλλά πριν από την ένταξή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου