οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

"...Το Ιδρυμα ξεκίνησε το 1920 με 170 φοιτητές και 20 διδάσκοντες. Σήμερα έχει 13.000 φοιτητές, 239 διδάσκοντες και 165 διοικητικούς υπαλλήλους στις τρεις σχολές του με οκτώ προγράμματα προπτυχιακών και 28 μεταπτυχιακών σπουδών. Μέσα στον αιώνα από το Ιδρυμα αποφοίτησαν 70.000 πτυχιούχοι. Εξ αυτών 300 είναι εν ενεργεία καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πλέον, το ΟΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται, κάνοντας σημαντικά βήματα προόδου. Παράλληλα, κατατάσσεται υψηλά στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ...."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


100 χρόνια διευρύνει 
τους ορίζοντες της χώρας

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ


Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (OΠΑ), την εμβληματική πρώην ΑΣΟΕΕ, έτυχε τούτες τις ημέρες ο ρόλος να στείλει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή για το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων. Και αυτό διότι πρόσφατα το πανεπιστήμιο της οδού Πατησίων βρέθηκε στο επίκεντρο των επεισοδίων μετά την αποκάλυψη για το στέκι αναρχικών στο υπόγειό του. Ωστόσο, το Ιδρυμα γιορτάζει τα 100 χρόνια του έχοντας εκπαιδεύσει «γενιές» οικονομολόγων, θέσει γερά θεμέλια για τις οικονομικές σπουδές στην Ελλάδα και εδραιωθεί διεθνώς. Το ΟΠΑ –η ΑΣΟΕΕ όπως τη λένε ακόμη πολλοί καθώς έτσι ονομαζόταν το Ιδρυμα επί 73 χρόνια– είναι το ιστορικότερο οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας.

Ειδικότερα, το 1903 ο ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής αποφάσισε να δωρίσει ένα τεράστιο για την εποχή ποσό (250.000 χρυσές δραχμές), με σκοπό την ίδρυση Εμπορικής Ακαδημίας στην Αθήνα «αναλόγου προς τας εν τη αλλοδαπή λειτουργούσας Εμπορικάς Ακαδημίας», όπως ο ίδιος ανέφερε. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του Μαρασλή, το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε στην Αθήνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάννης Γεώργιο Παγιάρ, και του ανέθεσε τη σύνταξη Οργανισμού για την ίδρυση και λειτουργία Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της Λωζάννης. Με βάση την πρόταση Παγιάρ, και ως ακολούθημα της πρωτοβουλίας Βενιζέλου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 2191/18-6-1920, με τον οποίο ιδρύθηκε η «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών». Η Σχολή εγκαταστάθηκε προσωρινά στο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία Ρουσόπουλου, στην πλατεία Κάνιγγος. Το κτίριο που προοριζόταν για τη σχολή ήταν το σημερινό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τελικά αυτό χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο για την περίθαλψη των προσφύγων, που ήλθαν στην Ελλάδα το 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η ΑΣΟΕΕ διέθετε ομάδα σκοπευτικής, η οποία μάλιστα διέπρεπε. Η φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του ’70, με τους φοιτητές και τους καθηγητές –μεταξύ αυτών και ο καθηγητής Σωματικής Αγωγής– να ποζάρουν με Κύπελλα που κέρδισαν.

Κατόπιν οι εξελίξεις στην κοινωνία και στην επιστήμη, καθώς και οι ανάγκες της οικονομίας οδήγησαν στον επαναπροσανατολισμό του περιεχομένου των σπουδών. Ετσι, το 1926 η Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών μετονομάζεται σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (τη γνωστή ΑΣΟΕΕ). Το 1930 παραχωρήθηκε από το κράτος έκταση στην οδό Πατησίων 76 με σκοπό την κατασκευή κτιρίου για τις ανάγκες της σχολής. Η έκταση δόθηκε ως αντάλλαγμα για τη μη παραχώρηση του κτιρίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου τελικά στεγάζεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 1936, η ΑΣΟΕΕ εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο της οδού Πατησίων 76.

Τα επόμενα χρόνια, και παρά τους κραδασμούς στη μεταπολεμική Ελλάδα, η ΑΣΟΕΕ συνέχισε να αναπτύσσεται. Από το 1974 οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και μετέπειτα η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, δημιούργησαν την ανάγκη εξωστρέφειας και στον χώρο της εκπαίδευσης. Παρακολουθώντας στενά τις νέες συνθήκες, το Ιδρυμα προσαρμόστηκε ανοίγοντας τους ορίζοντές του, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό όχι μόνο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικά, το 1978 οργανώθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μεταπτυχιακές σπουδές από το Οικονομικό Τμήμα, διάρκειας δύο ετών.

Το 1989, η ΑΣΟΕΕ μετονομάστηκε σε Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2000 ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Κέντρου Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΟΠΑ στις οδούς Ευελπίδων και Λευκάδος. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το ΟΠΑ απέκτησε ένα νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη. Αποτελείται από αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, εργαστήρια, αναγνωστήρια και αρχειακούς χώρους.

70.000 πτυχιούχοι

Το Ιδρυμα ξεκίνησε το 1920 με 170 φοιτητές και 20 διδάσκοντες. Σήμερα έχει 13.000 φοιτητές, 239 διδάσκοντες και 165 διοικητικούς υπαλλήλους στις τρεις σχολές του με οκτώ προγράμματα προπτυχιακών και 28 μεταπτυχιακών σπουδών. Μέσα στον αιώνα από το Ιδρυμα αποφοίτησαν 70.000 πτυχιούχοι. Εξ αυτών 300 είναι εν ενεργεία καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πλέον, το ΟΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται, κάνοντας σημαντικά βήματα προόδου. Παράλληλα, κατατάσσεται υψηλά στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ.


Δεκαετία του ’60, και το αναγνωστήριο της τότε ΑΣΟΕΕ, το οποίο βρισκόταν στο κεντρικό κτίριο, είναι γεμάτο από φοιτητές.

Το Ιδρυμα, με την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους τον Οκτώβριο, ξεκίνησε τις εκδηλώσεις για τα 100 του χρόνια, ενώ για αύριο (στο Θέατρο Παλλάς, 7 μ.μ.) έχει προγραμματίσει την κεντρική εκδήλωση εορτασμού με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

«Με τη διαχρονική προσπάθεια των μελών της κοινότητάς του, το ΟΠΑ έχει επιτύχει την αναγνώρισή του ως κέντρου επιστημονικής αριστείας και αστείρευτης πηγής πνευματικού πλούτου για τη χώρα μας. Πρεσβευτές της προσφοράς του είναι οι απόφοιτοί του», λέει ο πρύτανής του κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Μία ισχυρή απόδειξη: σχεδόν οκτώ στους δέκα αποφοίτους εργάζονται (77%), και από αυτούς η συντριπτική πλειονότητα με πλήρη απασχόληση. Και, όπως τονίζει ο κ. Γιακουμάκης, «συνεχίζουμε προς τη νέα εκατονταετία».



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον εορτασμό των 100 χρόνων: 
"Εμβληματικό προβλέπεται το μέλλον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών"

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτελεί πραγματικό κόσμημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας μας, καθώς έχει ήδη γράψει λαμπρή ιστορία σ' επιστημονικό επίπεδο, η δε ιστορία που θα γράψει στο μέλλον προβλέπεται, κυριολεκτικώς, εμβληματική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στην τελετή εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, στο πλαίσιο της οποίας του επιδόθηκε και το Χρυσό Μετάλλιο του Ιδρύματος.

Με την ευκαιρία της σημερινής Επετείου, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τρίτο κατά σειρά αρχαιότητας Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας και το πρώτο στον χώρο των Οικονομικών Επιστημών και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων έχει προσφέρει τόσο στην Ακαδημαϊκή μας ζωή όσο και στην Κοινωνία μας και, κατά κύριο λόγο, στην Εθνική μας Οικονομία, καθώς συνέβαλε ουσιαστικά στην βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων οικονομολόγων και αποτέλεσε μία από τις συνιστώσες εκσυγχρονισμού της Χώρας, υπηρετώντας την θεμελίωση της οικονομικής πολιτικής και δημιουργώντας πραγματικά, όραμα για την Ελλάδα.

Όπως επισήμανε, ο κ. Παυλόπουλος «έκτοτε μετράμε 100 χρόνια ζωής. 100 χρόνια, κατά τα οποία το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γράφει την δική του ιστορία. Ιστορία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας». Έκανε, επίσης, λόγο για ένα υποδειγματικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, που θεραπεύει τομείς των Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας και, παρακολουθώντας ουσιαστικά τις εξελίξεις, τόσο σ' Ελληνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο, ανταποκρίνεται, άμεσα και δυναμικά, στις απαιτήσεις των καιρών, ερευνά και καινοτομεί.

Ειδικότερα, υπενθύμισε, ότι τα τελευταία 100 χρόνια το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών :

Πρώτον, στελεχώνει την οικονομική σκηνή της Χώρας με προσωπικότητες, οι οποίες είναι σε θέση να εφαρμόσουν και να συνεισφέρουν, στην πράξη, την γνώση που αποκόμισαν από το Πανεπιστημιακό αυτό Ίδρυμα. «Δεν μπορούμε ν' αποδώσουμε στην τύχη το γεγονός ότι 12 Υπουργοί Οικονομικών, επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους επιχειρηματίες και κορυφαίοι τραπεζίτες ήταν απόφοιτοί του» σημείωσε.

Δεύτερον, διακρίνεται τόσο σ' Εθνικό όσο και σε Διεθνές επίπεδο. «Εκτός από την περίοπτη θέση που κατέχει μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, είναι ένα από τα σημαντικά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και, παράλληλα, συγκαταλέγεται μεταξύ των έγκριτων Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Φοιτητές του διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και οι Καθηγητές του κατακτούν διεθνή βραβεία για το ερευνητικό και επιστημονικό τους έργο. Προσφέροντας εν γένει υψηλού επιπέδου σπουδές στους τομείς που θεραπεύει, γίνεται άξιος εκπρόσωπος της Χώρας μας στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.

Και τρίτον επεκτείνεται. «Δεν εννοώ μόνο χωροταξικά -τον Μάιο του 2017 είχα την τιμή να εγκαινιάσω το νέο κτήριο επί των οδών Τροίας 2, Σπετσών και Κιμώλου- αλλά και επιστημονικά. Κατανοώντας τις σύγχρονες ανάγκες, συνεχίζει να γράφει ιστορία, καθώς επεκτείνει τον επιστημονικό του στίβο στις σύγχρονες επιστήμες των Αποφάσεων και της Πληροφορικής, και δη στην ενσωμάτωση των ποσοτικών μεθόδων και των νέων τεχνολογιών» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι οι επετειακές αυτές εκδηλώσεις μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν αλλά και να οραματισθούμε το μέλλον. Συγκεκριμένα, σημείωσε, ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί και οφείλει και να υπηρετήσει την Αριστεία, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στην σύγχρονη εποχή, η έννοια της Αριστείας πρέπει ν' αντιμετωπισθεί ως πρόκληση, δοθέντος ότι συμβάλλει στην δημιουργία ενός αξιακού και ηθικού συστήματος. «Περιλαμβάνει την έννοια της επίδοσης και, κατ΄ επέκταση, της αξιολόγησής της και δεν αποτελεί επιβράβευση μόνο της υψηλής γνωστικής επίδοσης αλλά και επιβράβευση της μέγιστης ανάπτυξης των δεξιοτήτων. Η Αριστεία θα πρέπει ν' αναδειχθεί σε κεντρικό πυλώνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διακρίνεται για την καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό και την έρευνα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η έννοια της Αριστείας συμπεριλαμβάνει και «ποσοτικά» χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι η Αριστεία σημαίνει και το «βραβείο» του Αρίστου. «Η βράβευση λοιπόν των άριστων Φοιτητών, εν προκειμένω, είναι έργο που οφείλει να επιτελέσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως ένδειξη αναγνώρισης της αξίας, της προσπάθειας και της επίτευξης του στόχου» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει την δυνατότητα να σταθεί αρωγός της Ελλάδας για την ανάπτυξη της Οικονομίας της και για την ανταπόκρισή της στα νέα δεδομένα του παγκόσμιου γίγνεσθαι, ρόλο τον οποίο, άλλωστε, έχει επιτελέσει και στο παρελθόν.

«Ως γνωστόν, στις αίθουσες και στα έδρανα του Ιδρύματός σας έχουν γεννηθεί πρωτοποριακές ιδέες, έχουν πραγματοποιηθεί σπουδαίες έρευνες, έχουν καταστρωθεί στρατηγικά σχέδια. Η συμβολή σας στην οικονομία της Γνώσης είναι, αποδεδειγμένα και αντικειμενικά, ιδιαίτερα σημαντική. Η νέα πρόκληση όμως είναι η διάχυση της παραγόμενης γνώσης στον εργασιακό χώρο και στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι στην Αρχαιότητα, η υπεροχή των Ελληνικών Πόλεων έναντι των ανατολικών δεσποτικών Αυτοκρατοριών οφειλόταν κυρίως στην διάχυση της Γνώσης και στην ανάπτυξη μιας Πολιτείας με «καθολική συμμετοχή», στην «ανοιχτή κοινωνία» που πραγματώνει την Ελευθερία και τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ισότητα, και προάγει την κριτική σκέψη. Εν αντιθέσει προς το κλειστό σύστημα της γνώσης του ιερατείου και της συγκεντρωτικής εξουσιαστικής δομής, με την «κλειστή κοινωνία», που στηρίζεται στον αποκλεισμό των «άλλων», στην καταπίεση, στην απαγόρευση κάθε κρίσης και αμφισβήτησης.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμώς για το Τιμητικό Μετάλλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζοντας τις ειλικρινείς ευχές του για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και την πεποίθησή του ότι η μελλοντική του πορεία θα είναι άξια συνέχεια της ιστορίας του.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου